więc, posiadam aparat cyfrowy Pentax Optio 60. ale jest już stary i mi się znudził. chciałąbym wyposażyć się w lustrzankę, najlepiej CANON. cena od 1000-1500 zł. bo na więcej mnie nie stać :D hihi ;)
Wersja do druku
więc, posiadam aparat cyfrowy Pentax Optio 60. ale jest już stary i mi się znudził. chciałąbym wyposażyć się w lustrzankę, najlepiej CANON. cena od 1000-1500 zł. bo na więcej mnie nie stać :D hihi ;)
To teraz skapiec/allegro i poszukaj lustrzanek canona w tej cenie - moze 1-2 modele znajdziesz. Nie mowiac o obiektywach...
narazie nie mśle o obiektywie, najlepiej jakby byl jakis kit w zestawie :D potem namowie jakoś rodziców ;)
http://allegro.pl/item1182560032_can..._ss_leder.html nowy
http://allegro.pl/item1175559224_can...gb_okazja.html uzywany
poczytaj o modelach canona, co potrafia, ile kosztuja, kiedy weszly na rynek, podobne watk na forum i wroc za tydzien :)
Ja polecam 400D + kit. Do kupienia za 1000zł. Na początek powinno starczyć.
a mogłabym dostać taki aparat np w media markt czy z allegro bym kupowac musiała ? ;d czytałąm rowniez ze do 1500 zł opłaca się kupić canona 1000D, więc ktory lepszy ? 1000D czy 400D ? ;)
W tej cenie możesz spokojnie kupić zamiast 400d które jest małe i nieporęczne ( dla mnie w każdym razie) 30d z jakimś kitem. Na naszym forum w zakładce giełda często są oferty sprzedaży. Poszukaj i kupuj. Powodzenia
Pierwszy raz chyba rozdrazniło mnie takie lenistwo, kurde człowieku wpisujesz na allegro <1500 i masz kilka, w tym pare uszkodzonych, pare niedziałających więc wybór jest niewielki. Jeżeli sam nie wiesz co kupić to faktycznie najlepszą opcją bedzie 1000D :-?
Jeśli nie chcesz inwestować w szkła to weź w ręce parę najtańszych puszek (np. Nikon 3000D, Canon 1000D, Olympus 420, nawet Sony 230) i spróbój jak leżą Ci w rękach i czy pasuje Ci sposób obsługi. Mojej znajomej bardzo podpasował Olympus - w zestawie z 14-42 i 40-150 to tylko ok. 1500zł.
Jeśli jednak foto to twoje hobby "z perspektywami" rozwoju i wydatków to warto dobierać system pod kątem cen i dostępności optyki, a tu wg mnie Canon jest nie do pobicia. Jest w tym systemie najwiecej starszych niezłych szkiełek i bez problemu współpracują z każdym body (ty Nikon przekombinował z rodzajami napędów AF). Znajomym doradziłem Canona 1000D i szkiełko 17-85, a już dokupili za dobre pieniadze używaną lampę C430 i przymierzają sie do 50/1,8 i taniego tele.
dziobolek ale ja to rozumiem, tylko jak przeczytałem że jej sie aparat znudził to we mnie jakoś utkwiło gdyż(bardzo mądre słowo) znudzić się może zabawka dziecku a nie aparat amatorowi, jej co najwyżej mogło czegoś w nim zabraknąć tylko czego ? pytanie czy ona sama to wie :wink:
przepraszam jeśli sie myle :roll:
Nabijacie się, że jest leniwa i nie poszuka. Jak sama pójdzie do sklepu to wyjdzie z lustrem sony. No ale tego jej chyba nie życzycie.
Nikun D5000 lub Pentax K-x lub Kwanon 500D :shock: :mrgreen:
Czyli lista aparatów polecanych, kolejność przypadkowa:
-Nikon D3000
-Nikon D5000
-Canon 1000D - nowy(sklepowy) za tą cenę
-Canon 400D
-Canon 500D
-Canon 550D - filmy
-Canon 30D - dobra ergonomia
-Olympus e-420 - niezłe jpg, dobre tanie szkła (14-42, 40-150), szumy na wysokich iso
-Olympus e-510 - j.w. + stabilizacja w body
-Pentax K-x
Jeśli możecie to dopiszcie największe wady/zalety konkretnego wyboru i ew kolejne aparaty. Chodzi o przejrzyste porównanie kilku puszek.
To olkowe szkiełko 40-150 to całkiem przyjemnie rysuje.
Czyli lista aparatów polecanych, kolejność przypadkowa:
-Nikon D3000 -matryca CCD + mieści się w cenie z kitem
-Nikon D5000 - cena + filmy,obrotowy lcd
-Canon 1000D + nowy(sklepowy) za tą cenę
-Canon 400D -/+ używany za dobrą cene
-Canon 500D - cena
-Canon 550D - cena + filmy
-Canon 30D - cena + dobra ergonomia
-Olympus e-420 - niezłe jpg, dobre tanie szkła (14-42, 40-150), szumy na wysokich iso
-Olympus e-510 - j.w. + stabilizacja w body
-Pentax K-x - cena + solidne wykonanie, dobra jakość do ceny
jeśli miałbym się zdecydować to canon 100d niż 400d dlatego że ma
-lepszy procesor ( co lepiej redukuje szumy przy wyższych ISO)
-lepsza dynamika (więcej szczegóły w cieniach)
-trochę większy wizjer (umieszczono w nim wyświetlanie czułości ISO co jest bardzo przydatne jak się zapomni zmniejszyć gdy jest takie niepotrzebne w 400-setce tego nie masz)
-lepsza bateria długo trzyma
jeśli chodzi o stajnie nikona to dopiero od d90 można myśleć (pełna kompatybilność obiektywów które nie mają silniczka autofokusa
-d5000 ma problemy ze smarem firma ogłosiła bezpłatną naprawę w serwisie (nie polecam serwisu daje ciała na maksa)
- d3000 jest okrojona ze wszystkiego co było możliwe z tych tańszy lustrzanek nkona
tak to prawda nikon zorientował jak wypuścił już około 4600 egzemplarzy zanim zoriętował się że dał zły smar do d500 i trzeba sprawdzać po nr serii
poprostu juz jest na " wykończeniu " spadł mi wieele razy, nie powiem bo się jeszcze trzyma, ale nie robi najlepszych zdjęć, bateria trzyma bardzo krotko, ( 1 dzień.. ) tak wiem, mogła bym dokupić te bateria, ale po co skoro mogę wyposarzyć sie w coś nowszego.
co myslicie o Canonie 400D ? albo 1000D ?
albo może wogóle kupić Nikona, czy Olympusa jak tutaj ktoś powiedział ?
skoro masz tendencję do upuszczania sprzętu to ja bym wziął 20D
fakt za 1500 to mozna 20d + 50 1.8 II i 18-55 IS
"co myslicie o Canonie 400D ? albo 1000D ?
albo może wogóle kupić Nikona, czy Olympusa jak tutaj ktoś powiedział ?"
patrz 3 posty wyżej masz odpowiedź natomiast jeśli chodzi olimpusa to ma system mocowania 4/3 przez co małą matryce (chodzi o rozmiar nie o megapixele) co powoduje duże szumy no i obiektywy są znacznie droższe a i wizjer jest mały w tańszych modelach to takie jego wady, a zalety to małe rozmiary dla tych co nie lubią dźwigać , LV dobrze rozwinięty i dopracowany oraz dużo innych nowatorskich rozwiązań
najlepiej jak pójdziesz do sklepu i sprawdzisz wszystkie wybrane modele czy leży dobrze w rękach czy wizjer Ci odpowiada nie za ciężki, grip wygodny
oj tam skoro tak chce to niech czeka, nikt nie każe pomagać można poprostu omijać takie tematy. Ja jak szukałem aparatu zrobiłem to sam i straciłem parenaście ładnych dni na przeglądanie sporej ilości danych, testów, recenzji, specyfikacji technicznych i sampli zdjęć.....w końcu kupiłem 450D bo akurat była promocja i wydawał mi sie rozsądnym rozwiązaniem...nie żałuje ale taka pomoc z forum może ułatwić porządkowanie wiedzy bo po parunastu testach itp itd można sie pogubić w tym troche zwłaszcza jeśli to pierwsze lustro i jest sie zielonym w temacie.
No, wreszcie jakiś odzew ;-)
Wiesz to zależy, co planujesz, czego ci potrzeba i jak widzisz przyszłość.
W temacie Olympusa:
Seria E4xx - mały, zgrabny, LV, bez stabilizacji,
Seria E5xx - większy w zasadzie o grip, LV, ze stabilizacją w body
Seria E620 - mały, zgrabny, LV, stabilizacja, odchylany LCD, lepsze ISO i wiele więcej...
tylko cena poza pułapem, a szkoda...
-w dual kicie dostajesz dwa naprawdę świetnej jakości obiektywy,
które pokrywaja 99% potrzeb na starcie, niektórym wystarczają całkowicie.
Jeśli to cię zadowoli na dłuższy czas, to jest sens pakować się w ten system.
- będziesz zadowolona z fotek wyjściowych (JPEG) z tego aparatu,
99% przypadków nie mam potrzeby używania formatu RAW i poprawiania, korygowania...
-posiada SSWF - ultradźwiękowy odkurzacz matrycy, naprawdę zero problemów,
zero ręcznego czyszczenia matrycy - u mnie problem nie istnieje.
-dostajesz 2 lata pełnej gwarancji i świetny serwis .
Niestety użyteczne ISO kończy się dość szybko,
dlatego warto rozpatrywać zakup w miarę najwyższego modelu.
Dużo mniejszy wybór obiektywów innych producentów...
Tyle mojego doświadczenia z tym sprzętem.
Canon 400D, 1000D... sporo tu jest w tym temacie, http://maciejko.net/cbsearch/
Nikon... hmmm, może teraz jest już lepiej, ale nie bez powodu ktoś, kiedyś napisał:
"Nikon robi fajne aparaty,
Canon robi fajne zdjęcia"
;-)
Pozdrówka!
hmm.. juz sama nie wiem.
mam 3 propozycje, takie już końcowe.
Olympus E-520 , Canon 400d lub 1000d ( nie moge się zdecydować ) lub nikon tylko właśnie nie jestem do niego przekonana.. i w ogóle jaki model tez nie mam pojęcia. najbardziej mnie interesuje oczywiście Canon i na niego zwracam szczególną uwagę. przejżałam bardzo dużo stron i juz mam taki chaos w głowie że ło. więc może podam konkretniej co wymagam od takiego sprzętu ? :D co najważniejsze auto-portrety. i ogólnie żebym mogła go wziąść na jakiś koncert czy nawet wesele i zdjęcia były ładne ;) aaa i makro co najważniejsze. taki sprzęt który dla 14-letniej dziewczyny styknie ;) oczywiście jak już mówiła cena do 1500 zł .
Aktualnie dobrym wyborem w kategorii cena/ jakiść jest Canon 450D. Całkiem fajne body i nie takie słabe jak 1000D :)
Canon 450D mówisz ? ;) ale napewno dostane go w cenie do 1500 zł ? ;)
Nówka za 1900 zł z obiektywem kitowym z IS.
raczej za 1500, 450D nie dostaniesz z 300zł trzeba by dołożyć ale może 400D?
Używkę raczej dostaniesz.
wole nowke ;) a 400D w jakiej cenie ? styknie to 1500 zł ?
400d też raczej tylko używane za 1150 na allegro z kitem, luknełem na allegro na używane 450 z kitem to tak 1500-1700 dziwne bo ja nówke kupilem w MM za 1850
Dziwnie ludzie zawyżają te ceny za używany sprzęt.
overly - ludzie maja dobre chęci tutaj i polecają Ci naprawdę dobry sprzęt w tej cenie. Więc albo używany, albo nie wiem co za 1500zł ze szkłem.
Chyba tylko 1000d?
hm wolałabym nowe, a nie używane jak już mówiłam ;) a rodzice więcej niż 1500 zł na to nie przeznaczą. więc może jakieś inne propozycje lub coś ? ;d wiem wymęcza was, ale nie orientuje się a takich sprawach, i nie mocie, że jestem leniwa bo nie chce mi sie poszukać bo szukam na bieżąco ;P właśnie.. znalazłam 400D http://www.cyfroman.pl/pl/canon-eos-400d.html właśnie za ok 1500 zł. więc może w media markt bym coś takiego znalazła ? :D ale jeszcze sobie myślę tak. żeby kupić sobie jakiś aparat właśnie za 1200 np z kitem i dokupić sobie za to 300 zł jeszcze jakis solidniejszy obiektow, moze nawet radzice mi troszke dołożą.. co o tym sądzicie ? tylko właśnie.. jaki aparat za 1200 zł ? :D ciężko będzie :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
" Chyba tylko 1000d? " i chyba się na ten zdecyduje :D ale najpier musze go dotknąć, zobaczyc czy dobrze mi sie trzyma itd.. ;) i zobaczymy co z tego będzie.. a i w ogóle dobry wybor to jest ?
Odradzam sklep cyfroman!
Rzuć okiem na jego komentarze na allegro.
http://allegro.pl/show_user.php?uid=2619104
he, nie mam zamiaru kupować przez internet po pierwsze ;) musze iść do sklepu, potrzymać aparat i wgl. musz zobaczyć go na żywo, a patrzałam tylko, bo szukałąm w jakiej senie są ;)a kupić, to kupie chyba w media markt :D
Nowe 1000d najtaniej z kitem na allegro 1 389,00 zł więc to i tak nie styknie Ci na najtańsze przyzwoite szkło jakim jest C50 1.8 II bo to cos ponad 400zł nowe
a innej marki niz canon ? może nikon ,lub olympus ? ;)
Dla mnie tani Nikon jest beee:???:
Jeśli podoba ci się Olek E-520, to bierz... najlepiej w dual kicie.
Będziesz zadowolona.
Pozdrówka!
mojemu tacie ostatnio wpadł w oko Nikon d60 bo jego kolega ma. i moja pytanie: Czy canon 1000D będzie lepszy od nikona d60 ?