Znalazłam coś dość ciekawego, a mianowicie statyw z funkcją monopodu
Takie dwa w jednym.
Co o num sądzicie?
A w ogóle używacie monopodów czy to waszym zdaniem zbędny gadżet fotograficzny?
Wersja do druku
Znalazłam coś dość ciekawego, a mianowicie statyw z funkcją monopodu
Takie dwa w jednym.
Co o num sądzicie?
A w ogóle używacie monopodów czy to waszym zdaniem zbędny gadżet fotograficzny?
Ciekawe.Nie znam tego produktu.
Ale dane nośność/waga/cena/funkcje jest bardzo dobra
Myśle, ze może być nawet zbyt dobra.
Nie liczyłbym na szybka opinię użytkowników
Statywu nie testuje sie tydzień czy dwa, a on wygląda mi na jakąś nowość
W tak krótkim czasie wady (np.ubytek stabilności) nie wyjdą.Cóż nie ukrywam że jestem zwolennikiem sprawdzonych , pewnych długowiecznych, statywów.
Moim zdaniem to najważniejszy sprzęt.Od niego zależy nie tylko jakość zdjęć ale
bezpieczeństwo i "życie" naszej lustrzanki,obiektywu i ew. lampy
Ważny jest też nasz spokój, że sprzęt stoi na czymś co specjaliści uważają za najlepsze.
Mimo ze nie mam szkieł i aparatów z najwyższej pólki na statyw nie oszczedzałe
Kupuje się go raz na wieeele lat.Zmienia sie aparaty,szkła a porządny statyw ... zazwyczaj zostaje
Ja używam zestawu "Bogen by Manfrotto", czyli Manfrotto na rynek USA
Korzystam zarówno ze statywu jak i z monopodu
Nie zawsze mozna rozstawić statyw,a nieraz nawet to jest wzbronione
Biore monopod bo ma on duuuże zalety, a że jest piekielnie mocny może robić za kij trekingowy,lub laske. Ogólnie biorąc polecam monopody.
A co do tego statywu z linku chętnie bym posłuchał jakiś opinii
maksymalne obciążenie: 12 kg. Waga 1650 gram!
Kosmos !!!
Takie rzeczy to tylko w erze.
Zwłaszcza, że dalej piszą już tylko o 8 kg...
No nie wiem, element łączący nogi wygląda bardzo mało solidnie. Mam porównanie z moim statywem, który ma nośność 7kg i wygląda pancernie w porównaniu z tym wynalazkiem.
Nawet węglowe statywy o podobnej wadze nie przewidują 12kg. Ale oczywiście wszystko jest możliwe.
Bo to idzie o to, ze jak postawicie na nim 12kg to się przez to sam nie połamie ;). A tak serio to nie ufałbym danym nieznanego producenta.
i jak na monopod chyba ciut za niski - 130 cm
http://optyczne.pl/3186-nowo%C5%9B%C..._w_Polsce.html z wyglądu kopia Benro ale parametry inne. Dają 24 miesiące gwarancji czyli nie powinno być tak źle. Nowość tak więc masz okazję, przetestować ;)
Nawet więcej. :-) Dobre węglowe Gitzo ma unos 18 kg albo i więcej a dobra głowica kulowa to i 60 kg wytrzymie. Tyle, że statyw to jakieś 800 dolców a głowica jakieś 400 do 500$.
Sztywność, stabilność statywu jest jest proporcjonalna do tegoż unosu. Niestety cena jest w trzeciej potędze :-)
Można mieć też wyższą wersję 145cm, ale to już kosztuje trochę więcej http://www.foto-tip.pl/sklep/statyw_...on-p-1779.html
Tak czy owak wg mnie świetne rozwiązanie.
W zasadzie to czekałam az pojawi się cos takiego. Teraz czekam na opinie użytkowników i jakiś test portalu ze sprzetem foto :] ciekawe który będzie pierwszy.
Tak Janusz, masz rację, że podobny do GITZO, ale moja Frotka ma solidne nogi i wygląda stabilnie a Włosi deklerują jedynie 5KG. Co do tej centralnej rurki, to niektóre konstrukcje pozwalają na jej wyjęcie i zastąpienie taką trójkątną zaślepką do której montuje sie bezpośrednio glowicę i wtedy faktycznie jest stabilniej :)
dzieki wielkie. Przeczytam to sobie w wolnej chwili :)
Tutaj pojawiły się produkty tego samego producenta, tylko nieco lżejsze :)
http://allegro.pl/item1197601452_fot...8c_carbon.html
http://allegro.pl/item1197600132_fot...28_carbon.html
Fajnie, bo za 38zl moge sobie kupic zamiennik szybkozlaczki do mojej BENRO B-3.
ps.
z Logiem juz przesadzili nieco hehe
siudym ładnie Ci wyszło to logo - naprawdę zarąbiste :):):)
Witam, a moze ktos nabył juz:Statyw aluminiowo tytanowy Triopo C-258 wraz z głowicą kulową KJ-2 za 199 zł ... można nabyć za nie za duza kasę
Potrzebuje bardzo sporatycznie - po prostu dobrze czasem mieć i nie wydać z 300-500 zł Posiadam EOS 5DMK2 i najcięższe szkło to T28-75/2,8.
Ma ktoś jakies doświadczenia z tym statywem i z ta konkretną głowica ?
Mój znajomy nabył ostatnio Triopo w Foto Tipie. Chwali sobie bardzo ten statyw, bo jest wytrzymały i stabilny.
Głowicę z tego, co kojarzę ma kulową, więc podobny zestaw o jaki pytasz.
Jego opinia to -OK, więc i ty możesz kupować ;)
dziekuje za odp
a wiesz jaki ma sprzet (chodzi czy podobny wagowo jak moj) ?
Ma canona 30D, więc nie tak do końca zbliżony do twojego marka, ale gdy go odpowiednio obciąży lampą czy obiektywem to gabarytowo zbliża się do twojego sprzętu.
Zawsze możesz wziąć większego Triopka ;)