do ile przymykacie przyslone w 85/1.8 zeby nie bylo aberacji?
Wersja do druku
do ile przymykacie przyslone w 85/1.8 zeby nie bylo aberacji?
U mnie na 2.2 daje radę ;)
pozdr.
1.8 - 2.0
2-2,2
U mnie 2.2 - 2.5.
2.2-2.5
1.8...
Na to pytanie nie ma jednej właściwej odpowiedzi. Czasem wystarczy 2.2, czasem aberacji w ogóle nie widać. Miałem taki przypadek na koncercie, że mocne światło odbijało się od metalowego mikrofonu i purpura wyłaziła nawet przy f/2.5.
Testuje ten obiektyw od dwóch tygodni zaledwie, ale jest spoko. Dla mnie beracja akceptowalna po przymknięciu do 2,2.
ja tm jestem ślepy.
Żadnej aberacji nie widzę. Widze natomiast rewelacyjne zdjęcia, które potrafi wyprodukowac to szkiełko :)
Jak ktoś mówi Wow na widok fotki z 85mm to za przeproszeniem g.... mnie obchodzi aberacja :)
Mocny kontrast jasnego elementu i wychodza czy to 1.8 czy 2.8.
W sloncu jak sa biale elementy w kadrze, to CA potrafia byc straszne.
Ale jak koledzy napisali - szklo ma tyle zalet, ze ta wada jest akurat kosmetyczna i do zlikwidowania.
Przymykam jak mi pasuje albo jak potrzebuję nie ze względu na aberrację. Na to nie patrzę, bo nie oglądam zdjęć pod lupą. Poza tym baaaardzo lubię to szkiełko nawet z kolorkami. Nie zwracałem uwagi przy jakich przysłonach jak aberruje.
"nawet" :P? ja przy f5.6 potrafie miec
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bo nie focisz zawodowo, zdjecia oglada sie w 100% powiekszeniu
a tak w ogole jaki inny obiektyw polecacie taki w stylu i cenie podobnej do 85/1.8 ? bo ten juz mam ale przydaly by sie inne takie fajne
Odpowiedź co do aberacji szkła, dostałeś na poprzedniej stronie. Hmm, może zawodowo nie foce, jednak kiedy robię jakieś większe powiększenia (odbitki) problemu nie ma i raczej nie sugeruje się przy wyborze zdjęć powiększeniem 100%... :)
Btw. Patrząc na poziom Twoich wypowiedzi kolego, raczej nie traktujesz tego wątku na poważnie. Żeby nie offtopować masz tu 2 fotki na pełnym otworze względnym:
Na chromowanych elementach (jak np rury na motorze powyżej) w słoneczny dzień aberracja wyłazi niezależnie od przymknięcia. I to dotyczy wszystkich jasnych stałek.
BTW oglądanie zdjęć w 100% to nie zawodowstwo tylko onanizm :D
Mi tam przy tym obiektywie nie przeszkadzają abbercje, tzn jeszcze nie było takiej sytuacji w której odbiór zdjęcia by się od tego pogorszył. A zawsze można abberacje zredukować np. w Lightroomie. Przy f/1.8 obrazek jest tak fajny, że grzechem byłoby przymykać (np. do 2.5) żeby tylko abberacji nie było :)
U mnie widać CA jedynie na JPEGach z puszki, z RAWa znika ona zupełnie po przepuszczeniu przez C1 (zdaje się, że C1 usuwa CA z automatu, bo odpowiednich suwaków tam nie ma, ale... CA też nie).
A ja już nie domykam... Wymieniłem na C 100mm/2,0 - ma wszyskie zalety 85-tki i jest bez aberracji... :razz:
i jeszcze bardziej nie mozesz zrobic szerokiego portretu:)
Nie zwracam uwagi na abberacje...
Jak dobrze, że ja już dawno temu wyleczyłem się z tej nerwicy natręctw. Choć miała ona też pozytywny aspekt -"zrzuciłem" ok. 2 kg. :-D
jak zdjecie mydlo pomniejsze do 900px to tez wyglada super ostro, ale jak pisalem zdjecia oglada sie w 100% powiekszenia, bo zdjecia do prasy czy na plakat nie pomniejszysz do 900px zeby wydrukowac
wiedzial co powiedzial, sprzedawales kiedys zdjecia? i nie mowie o stockach tylko jakis powazniejszych projektach, chodz by zdjecia dla agencji takich jak FORUM, PAP, AG
oni wlasnie zdjecia przegladaja w 100% podgladzie
i Ty sie uczysz na fototechnika, to wspolczuje... w sumie jaka szkola taki uczen...
kolego 900px to 7,62cm
A4 to 2480x3508px czyli 21x29,7cm
zarabiam na stockach srednio ponad tysiac zlotych miesiecznie, istockphoto to jedna z najgorszych firm tego typu, szkoda czasu zeby sie meczyc na wysylanie tam
A gdzie ja napisałem że chcę robić powiększenia z fotek, które tu taj wrzuciłem? Po to mam RAW'y, aby na nowo wywołać zdjęcie do odpowiedniego wymiaru jeżeli zajdzie taka potrzeba (zazwyczaj robię jpg'i, format 15x21cm przy 260dpi oraz ~800px na dłuższym boku przy 72dpi jeżeli wrzucam zdjęcia do internetu). Btw. wymiary pstryków, które wrzuciłem do tego tematu to dokładnie 700x467px, więc przestań już powtarzać swój błąd z tym Twoim 900px...
Po drugie przy wydruku na A4 w zupełności wystarczy 240dpi (no chyba że będziemy zdjęcie oglądali przy odległości 15cm może jeszcze z lupką :mrgreen:......), czyli reasumując fotka z matrycy ~12Mpix (4368x2912px) pomniejsze do 2806x1984px trzymając się 240dpi da nam zdecydowanie akceptowalną fote do oglądania po wydruku.
Jeszcze jakieś pytania? Poteoretyzujmy jeszcze trochę, nudzi mi się... :twisted:
Masz jakieś przykre doświadczenia? :lol: Porozmawiajmy może o tym? :rolleyes:
Haha, dlaczego Ty się takich niuubów jak nas pytasz o takie trywialne sprawy? Skoro zarabiasz tyle na samych stockach no i pokazujesz jakie to Ty masz doświadczenie i widzę w tym temacie...? :roll: Pogubiłem się chyba trochę. :-x
Gotowa fota dla powiększenia do formatu A4:
http://www.sendspace.com/file/b6b759
Jeżeli ktoś uważa że jest to kiepskie szkło... :roll::roll::roll:
[QUOTE=a3915042;852021a tak w ogole jaki inny obiektyw polecacie taki w stylu i cenie podobnej do 85/1.8 ? bo ten juz mam ale przydaly by sie inne takie fajne[/QUOTE]
kup druga 85tke :D
Tak na powaznie to chcesz jeszcze fajniej to pozbieraj na 135L niszczy 85 1.8 z miejsca jesli chodzi o portret(choc 85 mam i nigdy sie nie pozbede bo to piekne szklo).
No coz ja to traktuje akurat jako zalete. No to pozostaje 85L :P
Sprzedasz nerke i powinno styknac ;)
No coz ja to traktuje akurat jako zalete. Ostatnio zostalem oskarzony o przerysowania przy portrecie robionym 85tka.
No to pozostaje 85L :P
Sprzedasz nerke i powinno styknac ;)
KarolJ wiesz chociaz co to znaczy dpi? i jaka roznica jest widoczna miedzy 72 a 300? chyba w zyciu zdjec nie drukowales
Świetnie sobie zdaję sprawę co to jest DPI, def. z wikipedii - pewnie Ci się przydadzą :twisted::
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Ppi
- i jeszcze ten temat z forum Ci polecam, miłej lektury :roll:
Btw. nie mam ochoty zabierać już głosu w tym temacie przy czym z chęcią go sobie jeszcze poobserwuje :cool:
Adiós :rolleyes:
stary ale Ty ignoranem jestes, nie musisz mi wklejac artow z wikipedii, ktore btw sam wspoltworzylem,
smiac mi sie chce jak czytam takich znawcow jak ty, jak to ze zdjecia 72dpi robia 300, albo z 240 robia 300
Ogólnie "zapis do jpega w rozdzielczości xxx DPI" to po prostu bzdura
Ty chcesz jakąś wielkość odbitki np. 10 cali po dłuższym boku. Żeby mieć 300 DPI musiałbyś miec plik o rozmiarze 10*300 czyli 3000 pikseli też po dłuższym boku
2 metry na 5 metrów też będziesz w 300 DPI drukował/wywoływał?
Rozdzielczość 300 DPI nic nie mówi bo pomiędzy 300 DPI a 240 DPI i tak różnicę widać tylko pod lupą
wiesz ile maja druki w prasie? pewnie cie rozczaruje bo 144DPI
a3915042, prasa prasie nierówna, w GW np. mamy 240dpi. Acz zgadzam się, że znaczenie ma to raczej znikome;p