Nie wiem co mnie podkusiło ale może nikt mnie nie "chapnie w pół" za moje foty.
Krótka seria Owl City:
1.
2.
3.
4.
coś tam jeszcze mam, ale to na później. A teraz walcie śmiało tylko nie po oczach;)
Wersja do druku
Nie wiem co mnie podkusiło ale może nikt mnie nie "chapnie w pół" za moje foty.
Krótka seria Owl City:
1.
2.
3.
4.
coś tam jeszcze mam, ale to na później. A teraz walcie śmiało tylko nie po oczach;)
Nie jestem ekspertem, ale jako "zwykłemu człowiekowi" mi się podobają.
Najbardziej pierwsza.
Czym robione?
50d+ef 70-210/4
Plus za 3. Ciekawe ujęcie, obróbka mi tylko nie pasuje.
3 świetne!
1 i 3 to moje typy.
Obróbka jak obróbka (tutaj bez udziwnień... ok), ale momenty fajnie złapane. Proszę o więcej :)
Kiedy patrzy się na samo czwarte, to nawet fajne zdjęcie.
Ale przy spojrzeniu na całość to: 1, 2 i 3 są o tyle lepsze, że czwórka przy nich wysiada.
Pierwsza jest ekstra złapana ;) IMO wyglądała by lepiej w ciaśniejszym kwadracie.
Ja chcę więcej :D Pokazuj :)
Super momenty :) szczególnie podoba mi się 1 i 3
Jako że jestem w przelocie pomiędzy wakacyjnymi wyjazdami, adekwatne do tego foto :)
5.
przerwa i po przerwie
6.
a jako że to o tych co skaczą i fruwają czas na przedstawiciela skaczących
7.
i to byłoby chwilowo na Tyle ;)
Na 6 zrąbałęś moim zdaniem balans bieli, ale 1-5 jest mega. Gdzie można ustrzelić taką sowę?
No może i masz rację z balansem ,jest auto, ale ten samczyk raroga tak wyglądał w cieniu, co zaś do sów to robione w różnych miejscach Polski. Ostatni puszczyk wirginijski jest akurat z hodowli.
#1, 2 i 5 - bardzo lubię takie światło. fajnie uchwycone w locie.
super temat ale kadrowanie fatalne. Łatwo poprawić i fotki będą miodzio.
to proste, na każdej focie masz centralne kadrowanie, co razi. Poczytaj o mocnych punktach obrazu i już wszystko Ci się rozjaśni. (te ptaki muszą mieć przestrzeń na focie w która patrzą albo ku której lecą)
hm, to znaczy , że skopałem fotki bo nie są w mocnych punktach :( nie umiem nic znaleźć o mocnych punktach, a gdzie to pisze?
np tu: http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...podzialu/id/60 jest o tym mnóstwo w sieci:twisted:
W tych zdjęciach (no może poza 7) jest coś co ma dla mnie większą wartość niż sztywne trzymanie się zasad kadrowania. Jest moment, o który znacznie trudniej niż o poprawne kadrowanie. Oczywiście warto nawet w dynamicznych ujęciach starać się stosować zasady , wtedy zdjęcie może być jeszcze lepsze.
W tym linku znalazłem też coś takiego
" Pierwszą reakcją każdego fotoamatora, który "wchodzi w świat" kompozycji obrazu jest bardzo dokładne, wręcz pedantyczne trzymanie się jej zasad. Prędzej czy później powinna jednak nadejść pora eksperymentowania – co stanie się, jeżeli reguły te naruszymy?
Jest to ważny moment, w którym każdy z nas zaczyna odkrywać swoją indywidualną wrażliwość fotograficzną. Nie bójmy się więc tego. Spróbujmy podrażnić widza, zagrajmy na jego oczekiwaniach co do zdjęcia i wrażliwości estetycznej. Umiejętne łamanie zasad jest bowiem równie ważne, co ich opanowanie. Życzę wielu owocnych ćwiczeń! "
jacapa dzięki , ja troszkę perfidnie udałem głupiego, aby ktoś poza mną jeszcze zwrócił uwagę na fakt, iż trójpodział to nie "jedynie słuszna polityka naszej Partii". Co do trójpodziału jest jeszcze jedno "ale" - ten system pochodzi z tzw. podprogowych elementów i jego stosowanie było kiedyś ( i jest) bardzo powszechne w foto reklamowej, a ja tutaj nie uprawiam foto tego gatunku. Tym bardziej fotografia przyrodnicza znajduje uzasadnienie w kadrowaniu portretowym ( centralnym) jeśli chce się coś portetowo pokazać. Pomijam sprawę dynamicznych scen , gdzie nie można poprosić zwierzaka o replay :lol:
Zasady dopuszczają ich łamanie, tylko ze smakiem, gustem i umiejętnie. Na tym polega foto.
pozwólcie zatem kolejne ( teraz już nie wiem złe czy dobre ) fotki
8.
samiczka szablaka krwistego
9.
i jej samczyk siedzący nieopodal , a skąd wiem że jej? :lol::oops:
a ja troszkę wyczułem, że prowokujesz :-D
Ja tam takie sowy chciałbym mieć nawet w gorszym kadrze , choć nie twierdzę że nie mogłyby być leprze. Cóż fotografia przyrody ma to do siebie że pewnych rzeczy się nie przeskoczy.
Tu kadrowałbym trochę ciaśniej i w zgodzie z trójpodziałem bo w tym przypadku to łatwe.
w 8. mniej góry
w 9. mniej góry i troszkę mniej lewej.
Czy ważki doświetlałeś w jakiś sposób ?
:) co do doświetlenia, nie, to światło słoneczne po środku pola godzina chyba około 13-14 ,
8 nosił tytuł roboczy "silniki wyłączone" lub "Black Howk down" ;) stąd nieco więcej góry zostawiłem, myślałem że z tytułem będzie ok, nie pomyślałem, ze faktycznie bez sugestii odczyt jest nieco inny, w 9 natomiast kusiła mnie ukośna kompozycja bo można było tak jak mówisz albo wejść całkiem w ukośną i zmniejszyć górę i prawo, ot widzisz, każdy zrobiłby coś innego z tych fotek
Poniżej może nie rewelacyjne, sam mam małe "ale" do nich, za to mają dla mnie wartość ze względu na niepowtarzalność ujęć.
10. "Bee or not to bee"
11.
Wściekły husarz władca atakujący szablaka krwistego
12.
Śniadanie tężnicy wytwornej - komarnica w sosie własnym ;)
No za 11 szacun.