... do ok 800 zl - 1000 zl ...
... jakis na poczatek ...
... ale zeby mial troszke ustawien manualnych ...
... myslalem nad A 75 badz A 85 ...
... sa w dobrych cenach ...
... cos innego polecicie ... ?
pozdrawiam
Wersja do druku
... do ok 800 zl - 1000 zl ...
... jakis na poczatek ...
... ale zeby mial troszke ustawien manualnych ...
... myslalem nad A 75 badz A 85 ...
... sa w dobrych cenach ...
... cos innego polecicie ... ?
pozdrawiam
Na poczatek polecam:
1. Canon S1 - jezeli potrzebujesz zoomiaka.
2. Canon A520 - bo po co kupowac starsze modele (nie ujmujac nic A75, bo A85 jest zakupem nieoplacalnym)
Już nawet A60 ma naprawdę rewelacyjne zdjęcia.
JA polecał bym G5 ale nie wiem czy w tych pieniądzach znajdziesz.
Tenenberg, warto abys napisal, czy ma to byc aparat nowy, czy uzywany? Ja zakladalem, ze chodzi Ci o nowy aparat.
Proponuje A75 , polecam zakup http://allegro.pl/show_item.php?item=70343995 , jakis czas temu nabylem ten aparacik i jestem bardzo zadowolny ,glownie iz za niska kwote otrzymasz sprzet na gwarancji i pelen manual co glownie zadecydowalo o zakupie , byc moze otrzymasz gratis dodatki w postaci filtra UV oraz nasadki i dekielka -tak bylo w moim przypadku i nie tylko.
Przede wszystkim radziłbym Ci poszukać czegoś z ruchomym wyświetlaczem (czasmi naprawdę to się przydaje). W tej cenie tylko A80, A95 i S1 mają taki. A80 nowego już raczej nie dostaniesz, więc wybierałbym między A95 i S1. Musisz w takim przypadku odpowiedzieć sobie na pytanie, czy wolisz większą matrycę, czy duży zoom. Wszystko zależy od tego, jakie zdjęcia chcesz robić:roll:
w sklepie internetowym fotot baska lub basia jest a 610 za 999zł. ssam tam kupiłem polecam ten sklep . bez problemów paczka za dwa dni.
fotobaska i fotomaciek - nie polecam ale to moja subiektywna opinia :/Cytat:
Zamieszczone przez tomi1972
co do A95 jest jak najbardziej polecany przezemnie zakup :)
polecam A510.
Jesli nie musi to byc nowy aparat to zdecydowanie polecam G3, dwoch moich kolegow ma takie, wiec troche sie nimi bawilem i naprawde nie ma porwonania jesli chodzi o jakosc zdiec z a75 czy a520(te modele rowniez maja moi dwaj koledzy, wiec nie sa one mi obce i nie jestem goloslowny). Obracany wyswietlacz, pilot, wieksza matryca a co za tym idzie mniejsze szumu, lepszy obiektyw i ogromna roznica w jakosci zdjecie, ladowarka i akumulator litowo-jonowy w komplecie to miom zdaniem mocne argunemty...
G3 wedlug opini na tym forum jest nawet lepszy od g5 a napewno znacznie tanszy, jesli poszukasz na allegro to napewno znajdziesz egzemplaz w idealnym stanie za ok 800zl...
zobacz co słychać na stronie fotobasia.pl często mają promocje. nie znajdziesz tam G3, szkukaj go na Allegro, ale zawsze coś innego sie znajdzie.Swego czasu widziałem tam IS1 za 999zł, to by się opłacało.
I wskocz na skapiec.pl, masz tam porownana cen.
Słuchaj starszych kolegów z Forum, a będziesz miał dobry i tani sprzęt
Oczywiście przepraszam, że robię tu reklamę, ale skoro są tu odwołania do allegro...
Ostatnio kolega w pracy zadał mi to samo pytanie, w związku z gwiazdką i prezentem dla syna - odpowiedziałem A520.
( http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/a520.html )
Polecam a610. Przez 2 lata miałem a80 i byłem z niego bardzo zadowolony. Jakość zdjęć była bardzo dobra ale był za wolny i nie zawsze mogłem zrobić zdjęcie takie jak chciałem. Od roku jestem napalony na lustrzankę ale z kaską coraz gorzej.... i ostatnio wpadł mi w ręce właśnie a610. Uważam, że za cenę ok 1000 zł to jest niesamowity. Szybkość jest dużo większa, Jakość zdjęć porównywalna ale automatyka działa lepiej (balans bieli).
Monitorek też mimo, że nie jakiś super-najnowocześniejszy to jednak większy i ma więcej pixeli(choć w słabszym świetle czasem nie nadąża z odświeżaniem).
Obiektyw ma szerszy zakres zoomu i jest troszkę jaśniejszy.Makro z 1cm robi wrażenie i filmy są już bardzo dobre(ale "ważą"kupę:cry: )Menu jest też troszkę zmienione(cały czas mam do dyspozycji korektę ekspozycji i zmanę iso a w a80 musiałem szukać w menu).Skuteczność Af też jest większa w tych samych warunkach a80 już nie łapie Af a 610 nie ma problemów.
Przy okazji jak ktoś wie to niech powie, czy wystarczy do 610 karta zwykłej prędkośći, czy jakaś ultra(myślę nad 1gb sundisk taką zwyką lub II lub pretecem x60)??
Po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie co chcesz focić i pod tym kątem dobierz aparat. Jeśli takie małe pstrykanie rodzinne, imprezowe i wycieczkowe to jakiś A i weź pod uwagę sugestię kolegów, którzy tu już pisali o pewnych funkcjonalnych cechach. Jeśli chcesz ambitniej pofotografować to zdecydowanie jakiś G przy czym możesz zacząć od G2 przez G3, G5 a skończyć na G6 (ten będzie jednak sporo przekraczał Twój budżet). Alternatywą jest jakaś IS'ska czyli w tym przypadku IS1. Mam G5 i mogę Tobie polecić ten sprzęt jest dobry choć ma typową wadę kompaktów, jest wolny.
Powodzenia,