Witam,
próbuję wybrać pomiędzy tymi szkłami i zastanawiam się jak wyglądają zdjęcia. Proszę o wstawianie jak najlepszych sampli bo na necie jest tego sporo ale tylko takie testowe, słabe.
Jeśli nie można tworzyć tego typu tematów to przepraszam.
Wersja do druku
Witam,
próbuję wybrać pomiędzy tymi szkłami i zastanawiam się jak wyglądają zdjęcia. Proszę o wstawianie jak najlepszych sampli bo na necie jest tego sporo ale tylko takie testowe, słabe.
Jeśli nie można tworzyć tego typu tematów to przepraszam.
http://pl.pixel-peeper.com/
Tam znajdziesz chyba sample z wszystkich obiektywow
"Proszę o wstawianie jak najlepszych sampli bo na necie jest tego sporo ale tylko takie testowe, słabe." własnie o tą stronę mi chodziło :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Liczę także na wasze opinie.
17-50 miała połowa forum
17-50 - tylko do cropa
17-35 - do wszystkich EOSów
Kupuj 17-50 - nie zawiedziesz się :) Oczywiście zdjęcia które widziałem z 17-35 też są niczego sobie, ale do cropa 17-50:)
Wolał bym 17-35 bo mam już 50mm f1.8
Możesz mi jeszcze powiedzieć co znaczy crop? Bo niby fotografuję od około roku ale nie wiem :D
Jaką masz puszkę? "Crop" to określenie aparatów z matrycami niepoełnoklatkowymi, czyli WSZYSTKIE EOSy poza 5D, 5DmkII oraz serią 1Ds.
Dzięki za odpowiedź. Mam Canona eos 1000D + kit oraz Canon 50mm f1.8, kit jak kupię któryś z tych dwóch obiektywów sprzedam.
1000D - No to masz crop'a.
Wiedziałem to po wypowiedzi ernesta.Cytat:
1000D - No to masz crop'a.
To kup 17-50, poważnie:)
Ja miałem i złego słowa na ten obiektyw nie powiem :)
I jakby nie było to masz stałe światło 2.8
Poza tym, Tamron 17-50 tak do końca to nie jest takie 50, tylko jakieś 45 ;)
Jak znajdę fotę to wrzucę :)
No to chyba faktycznie lepszy dla Ciebie będzie 17-50. Przynajmniej światło stałe, obiektyw nie mydli, zakres większy.
No tak ale jak kupię 17-50 to już nie będzie mi potrzebny chyba 50mm f1.8
Jak macie jakieś zdjęcia z tamrona 17-50 to bym prosił, najbardziej mnie interesują na szerokim kącie i na 50mm
Mylisz się. Pokrycie się ogniskowych to nie wszystko. Różne otwory, różne efekty finalne zdjęć... większe zastosowanie.
Poszę bardzo.Cytat:
Zamieszczone przez później
Ok, chyba jednak zdecyduję się na używanego tamrona 17-50 bo na innym forum też mi go polecają. Mam nadzieję, że znajdę jakiegoś co nie bd. mi mydlił.
Wcale nie będziesz musiał pozbywać się 50/1.8, które jest typowo portretową tanią stałeczką (: Obraz generuje zupełnie inny niż 50mm w tym Tamronie, a to dlatego, że otwór jest większy i jest inna głębia, poza tym wiąże się z tym troszkę inna plastyka.
Wszystko to o 50/1,8 to prawda, ale mając tamrona 17-50/ ze znacznie celniejszym AF-em i używalną przesłoną 2,8 oraz 50/1,8 z wątpliwej celności AF-em i koniecznością przymykania, po canona sięga się rzadziej i IMO można sie bez niego obyć.
No z tym niecelnym AF'em w canonie to racja, często mam z tym problem. Ale chyba zrobię tak, że sprzedam kita 18-55, kupię T17-50 i zostawię sobie stałkę 50mm do portretów.
Potwierdzam osobiście mam dokladnie 400d + kit + 50mm 1.8 + T 17-50 2.8 + tele które tez się czasami przydaje ale głównie używam T17-50, czasami C50 1.8, ale tylko wtedy gdy zależy mi na minimalnej GO i ładnym rozmyciu tła
T17-50 naprawdę ładnie rysuje, fajnie sie sprawuje a jest stosunkowo tani w porównaniu z C17-55 2.8.
a jeszcze jedno - sample masz tutaj http://canon-board.info/showthread.php?t=30654