Jest już dostępny nowy Lightroom 3.
Wersja do druku
Jest już dostępny nowy Lightroom 3.
Ciekawe kiedy dotrze do polskich sklepów ;P
A nie można już kupić wersji elektronicznej on-line?
Bawiłem się wczoraj finalną wersją i muszę przyznać, że warto ją kupić choćby dla dwóch featureów:
- odszumianie działa rewelacyjnie, bez porównania z wersją 2. Nawet ekstremalnie zaszumione fotki typu wyciągane ISO 6400 można tak odszumić, że są gładkie (oczywiście przy zachowaniu tylu detali na ile to jest fizycznie możliwe)
- korekta obiektywów o beczkę, winietę i aberację, w bazie są też obiektywy niezależnych firm - z Sigmą nie było problemu.
Z minusów widzę lekkie spowolnienie pracy, które jak wydać winika z zastosowania bardziej skomplikowanych algorytmów.
No i działa konwersja katalogu z wersji 2.
da się to jakoś ściągnąć niż przez ten Akami Downloader? 2 godziny zmarnowałem i mi się nie udało
Czy są jakieś zmiany w porównaniu z beta 2?
A jaka cena dla polski ? 330 ojro ? czy wiadomo Wam o jakiś promocjach ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tak się jeszcze wyżalę: gdyby nie możliwość definiowania (i ściągania) presetów i adjustment brushe to w ogóle nie myślałbym o LR - C1 go imho miażdży jakością jpega i mam go za free (od sandiska). Uważam, że cena 1200-1300 zł to jest gruba przesada :(
Chciałbym, żeby wszystko co można ustawić globalnie (WB/ curves itd itd) mozna bylo ustawiac lokalnie. Ciekawe czy w koncu dadzą taką opcje kiedys...
Finalna wersja 3 działa zauważalnie szybciej niż beta2. Testów z pomiarami nie robiłem i raczej już nie zrobię, bo betę odinstalowałem.
Pobrałem triala na PC i działa rzeczywiście szybciej niż 2.7 - na dodatek na staruszku (Intel Core 2 Duo 2.2 GHz, 4GB DDR2 800MHz)
Wczoraj nabyłem aktualizację LR do 3.0. Wcześniej miałem 2.7. Na Windows 7 widać zdecydowaną poprawę szybkości otwieranie się programu. Po prostu klikając na ikonkę od razu otwiera mi się LR na ostatnio opracowywanym zdjęciu, bez tego myślenia i mulenia jakie było przy otwieraniu wersji 2.7 czy wcześniejszych wersjach. Zauważyłem także, iż szybciej następuje wyostrzenie zdjęcia po powiększeniu 1:1 - prawie natychmiast - może duperela ale jednak przyspiesza pracę. Świetna opcja korygowania zdjęć do używanego obiektywu - obiektywy Canona wykrywa bezbłędnie i działa bardzo skutecznie. Jest ciekawa opcja dodawania znaku wodnego na zdjęciach - do tej pory z tego co pamiętam można było to dodać tylko na etapie przygotowywania zdjęcia do druku, teraz już na etapie obróbki.
Całkowicie zmieniona strona importu zdjęć - nie miałem okazji jeszcze przetestować, ale trzeba będzie się przyzwyczaić do nowego.
Na koniec coś co mi spędzało sen z powiek, to znaczy czy wersja 3.0 będzie nadal działała z różnymi dodatkami do LR, które miałem w poprzednich wersjach - odpowiedź brzmi TAK, na pewno bez zarzutu z: NIK Software, Photomatix Pro, Color Checker Passport - no i oczywiście ściąga z poprzedniej wersji całą starą bazę ustawień i wszystkie profile.
Na koniec cena - ja kupowałem aktualizację na stronie Adobe za 96,80 EUR, są jednak promocje nawet do 30 % dla tych co jednocześnie nabędą CS5 i rozsyłane reklamowo do testerów wersji Beta - 15% ( ale chyba tylko na pełna wersję, bo u mnie na aktualizację wbicie podanego kodu nie wpłynęło na zmianę ceny ? a może po prostu coś skopałem ) .
To ja mam dwa pytania, zanim w ogóle zacznę się nad nim zastanawiać:
1 - czy czyta RAW-y z 5D Mark II (powinien, ale wersja 2 mi nie czyta)?
2 - czy jest w polskiej wersji językowej?
Działa i 2 też działała tylko trzeba było jakąś bibliotekę doinstalować ze strony adobe, a na polską wersję trzeba będzie pewnie poczekać jak przy poprzednim
Panowie, a czy opcja dodawania znaku wodnego z LRa może być przenoszona do PSa? Chodzi mi o to, czy występuje w charakterze presetu czy to funkcja stricte programu?
Praca na dwóch monitorach dalej polega tylko na wyświetlaniu podglądu live na drugim monitorze ? Czy może w końcu można pracować na takim podglądzie (korygować WB, "pędzlować" itp)
jesli traktujesz LR tylko jako wywolywarke, to oczywiscie racja.
ale to jest program do zarzadzania kolekcja fot i jej uzyciem. no i zgoda, mozna miec pretensje, ze 300 EUR za netbooka to duzo jak na Sapera czy Tetrisa, ktore dzialaja tez na Nokii. ale to nie o to chodzi ;)
Pierdu pierdu niskie szumy. Obrobiłem kilka zdjęć LR 2.5 i 3, ISO powyżej 2000 i nie widze żadnych różnic. Dodatkowo LR3 dłużej eksportuje rawy do jpg.
Poczekam na LR 4 :)
Może rzeczywiście masz rację. Do tej pory nie za bardzo ufałem programom katalogującym zdjęcia - wolę strukturę systemu plików + na to szybki viewer w stylu ACD. Chociaż twój argument do mnie tak do końca nie przemawia odnośnie ceny - ja widzę te możliwości katalogowania bardziej jako wartość dodaną.
Zresztą - podstawowy problem z adobe jest taki, że sprzedają soft drożej w europie niż w USA. Po kursie sprzed miesiąca cena była prawie 2x wyższa :(
no to ja mam odwrotnie. pod wzgledem jakosci zdjec ja sprzetowi nie mam nic do zarzucenia i nie potrafi tego skaszanic nawet ACR (ktory, z reka na sercu, tez nie jest dla mnie idealny), m.in. dlatego, ze nauczylem sie obchodzic jego niedociagniecia.
natomiast katalogowanie to absolutna podstawa. przeszukiwanie zdjec, przegladanie, wybieranie do prezentacji, ...
sam fakt, ze mozna sobie chocby wysortowac zdjecia z konkretnego body czy lensa tez bywa bardzo przydatny.
to juz niestety problem cel unijnych, o ile mnie pamiec nie myli. tak czy siak jest 300 EUR i sie ponizej tego nie zejdzie. drogo, no, tez bym wolal taniej, ale biorac pod uwage wygode tego programu, to nawet amator moze sie skusic.
No tak, ale to samo albo i więcej i szybciej robi ACDSEE Pro za śmieszne pieniądze. No ale każdemu według potrzeb. Może przy przechowywaniu rawów/dng lightroom jest faktycznie lepszy.
Ja w każdym razie poczekam na jakąś promocję - zdaje się, że przy LR2 coś tam było.
No niestety, LR jest pod wieloma względami ********y i nie ma na peceta za bardzo konkurencji :( zdecydowanie wolę robić drobne poprawki w LR niż sr* się z tiffami i gimpem.
To jak dokładnie zrobić, żeby wersja 2 czytała RAW-y z 5D II?
Można prosić jakiś namiar na tą bibliotekę?
Jaką bibliotekę ? Wystarczy zrobić upgrade LR2 do 2.5 bodajże.
Czy można zakupić upgrade w sklepie online USA ? Bo Europe to 99 ojro a USA 99$ jest różnica...Mi powiedziało, że moje konto jest z Poland i stwórz nowe lub kup w Poland :) Nie mam doświadczenia i proszę o podpowiedź.
Ok zatem nabyłem. mam pytanie do znawców - czy mogę bezstresowo skasować na hd katalogi poprzednich wersji ?( w tym katalog lightroom 2 previews ?)
W wersjach 2.x w develop wrzucam zdjęcie na cały ekran na drugim monitorze i nic na nim nie mogę zrobić. Nie mogę babrać pędzlem, pobierać próbki WB, kadrować etc. Dalej muszę wszystko robić na pierwszym monitorze na mniejszej wersji zdjęcia.
Dla mnie to średnio wygodne i przydatne co by nie nazwać tego "pseudo obsługą dwóch monitorów".
W Capture One można mieć belki, narzędzia, miniaturki na jednym monitorze, na drugim zdjęcie na cały ekran i spokojnie na nim pracować.
LR 3 też wkońcu podobnie czy dalej po staremu ???
Odpaliłem triala 3.0 i w sumie dużych zmian nie widzę na 1 rzut oka, działa chyba nawet odrobinę szybciej niż 2.6 którego używałem (ale nieznacznie). Podoba mi się zakładka Lens Corrections - standardowo całkiem dużo profili szkieł. Jak będę miał chwilę to pobawię się dłużej i zobaczę czy jest jakaś różnica biorąc pod uwagę mój workflow w LR.
piotrr jeżeli chcesz się pozbyć danych to tak. LR 3.0 sam robi aktualizację katalogów z wersji 2.x do 3.0. Tak samo z innymi ustawieniami LR (np. presentami)
hm ja od wersji 2.x zawsze mam na glownym monitorze develop a na drugim grida i wszystko dziala ladnie...ale belek z narzedziami nie da sie odlaczac i przesowac niestety aby wszysztkie przelozyc na drugi monitor.
nie za bardzo rozumiem twoj problem z developem...
http://digital-photography-school.co...-dual-monitors
witam,
a ja na razie testuję wersję 3.0 i mam problem, gdyż niby wszystko śmiga super, ale gdy chcę wyeksportować jakąś fotę do JPGa to pojawia się okno eksportu gdzie mogę wszystko poustawiać, ale przycisk "export" jest nieaktywny a obok jest komunikat:
"Export unabled, You have not chosen an application to open this file"
czy ktoś się z was z tym spotkał? coś mam nie tak w ustawieniach? Zupełnie nie wiem o co chodzi?
Pozdrawiam,
Marek
Testuję v.3 i jestem ciekaw Waszego zdania dot. zakładki Lens Correction. Czy rzeczywiście szkła tak bardzo zniekształcają? Pytam, ponieważ różnica pomiędzy oryginałem a obrazem skorygowanym jest znacząca.
I drugie pytanie: moim zdaniem profil "Neutral" daje bardziej naturalne kolory niż "Adobe Standard". Czy jest możliwość ustawienia go jako profil domyślny?
zjedz na dol opcji do "post-processing" tam zmien np. na "do nothing"
ja uwazam, ze to jest do szczegolnych przypadkow.
Osobiscie te korekcje sa z kosmosu. np. 85 1.8 to mi zrobil masakre "beczkowa" w kadrze po wlaczeniu korekcji.
fajnie ze te korekcjie sa natychmiastowe po wlaczeniu, wiec zawsze mozna podjac decyzje czy warto meczyc sie w Photoshopie kilka godzinek pracujac nad geometria ;)
U mnie ani LR3 ani PS5 niepotrafi rozpoznać automatycznie korekcji 85L II też tak macie ?
Masz na myśli że nie wprowadza żadnych poprawek ?
Bo jeżeli tak to u mnie działa normalnie.
Raw z 5d + 85 1.2
Po włączeniu profilu widać niewielką (ale zauważalną) różnicę.
Testuję sobie.
No świetnie jest, ja cykam G9 i zarówno korekcja optyki jak i odszumianie robi na mnie duże wrażenie - nagle Noise Ninja już nie wydaje się mistrzem a i DxO wymięka.
Świetne jest też okno importu - słowem v3 kontra v2 to spory skok na przód.
U mnie bez problemów rozpoznaje.
Lightroom nie posiada również predefiniowanej korekcji do 24 mm.
Korzystając z okazji. Czy macie widoczną różnicę w kontraście i jasności pomiędzy widokiem w Lightroomie, a wyeksportowanym plikiem (TIFF, podobnie z jpg)? Dodam, że kalibrowałem chyba tysiąc razy monitor EIZO FlexScan S1731, Spyder'em3 i zaraz wyrwę ostatki włosów.
Zdjęcia w Lightoomie sprawiają wrażenie bardziej kontrastowych, ciemniejszych, a przede wszystkim ostrzejszych.
Poooommmmoooooccccyyyyyyyyyy :-(
U mnie różnic nie widać, często sam miałem podobne wrażenie ale to chyba było wynikiem oglądania zdjęć na różnym tle (ciemniejszym i jaśniejszym) albo nie wiem co, tak czy siak aktualnie problemu nie widzę.
Przetestowałem zamianę tła na biały i szarości - bezskutecznie. Jestem załamany :cry:
Ale gdzie ten TIFF oglądasz?