Czy ktos robił odbitki z d30 ? jak duze mozna robic ? interesuje mnie 40x50.czy iterploracja cos pomoze ?!Niedzwiedz
Wersja do druku
Czy ktos robił odbitki z d30 ? jak duze mozna robic ? interesuje mnie 40x50.czy iterploracja cos pomoze ?!Niedzwiedz
Uuu... wysoko mierzysz. Z 10D 30x45 wychodza super... ale nie wiem jakby bylo wyzej... a co dopiero 40x50 z D30.Chociaz w sumie ciekaw jestem jak by cos takiego wyszlo.. Jak juz cos bedziesz mial to daj znac :)
Znalazłem ciekawy rozdział na temat powiekszania fotek (np do druku) w/g Scotta Kelby'iego.
Twierdzi on,ze mozna to robic praktycznie bez ograniczeń,byle zachowac stopniowany umiar.
W PS jest image size.W tym oknie zamieniam piksele czy cm na procenty.
W wartości ustawia się 110.Oczywiscie pozostawia resampling.
Czynność te można powtórzyc wielokrotnie(aby uprościc sprawe nagrywa się action)
Ważne jest zachowanie DOKŁADNIE 10% jednokrotnego przyrostu.Nie mniej nie więcej.
Ja powiekszyłem dla sprawdzenia plik 3 Mpix.Na dużym boku otrzymałem 5000 pkt.
Nie naswietliłem tego co prawda nigdzie,lecz fota wyglądała jak oryginał.
Oczywiście nie przybedzie nam szczegółów,ale chcemy miec duzy obraz oglądany z ciut wiekszej odległości,bez widocznych pikseli i rozmydleń.
Myślę,że ten cel spokojnie się osiągnie.
Pozdrawiam
eeee Super sprobuje zrobic odbitke 30x20 powiem jak wyszla
czy ktoś może robił z cyfrowych canonowskich plików duże odbitki 70x100 czy jest to wogóle możliwe i jaka jest ich jakość ??
pozdrawiam
marcin
Marcin, podaję Ci link do tego tematu
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=714
No i jak ? Wyszla ?Cytat:
Zamieszczone przez Niedzwiedz
Pozdrawiam,
Parteq
Ooo Parteq , chyba pobiles rekord w odswiezaniu starych watkow :mrgreen: .
Kto da wiecej? ;)
Niedzwiedzia szukaj teraz na forum Nikona D70 :?
Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Hm, spodziewalem sie tego,
ale sprawdzic zawsze mozna.
Dzieki za nfo,
Pozdrawiam,
Parteq
no to skoro juz ktos wykopal ten watek to zapytam:
ma ktos moze link do jakiegos kalkulatora co przeliczy rozmiar w pikselach na forma zdjecia?
Zajrzyj sobie w PS do „image->image size”.
witam
mam pytanie jak duze odbitki wyjda z eosa 350D lub 20D??
moze ktos juz robił takowe
jak najwieksze wyszly i jak z jakoscia? czy ostre sa?
chcialbym robic je na plakaty a potem na wystawe :)
prosze o odpowiedz
pozdrawiam
Grzesiek
Przy maksymalnej jakosci wyciagnietej z 350D i 20D + ewentualnie troszke GenuineFractals nie ma wiekszych problemow robic i plakaty do ogladania z "normalnej" odleglosci
Ja robiłem odbitkę formatu A2, czyli 54x42cm chyba. Ale to było 300d. Plakat jeśli chodzi o ostrość jest więcej niż zadowalający z mojego punktu widzenia. Szkło to był Sonnar 135mm.
Tak całkiem teoretycznie chcąc podejść do sprawy...
Zakładając robienie odbitek jakiegokolwiek formatu w fotolabie maksimum to 300 dpi. Skoro wielkość obrazu z 350D to 3456 x 2304 pikseli a jeden cal to 25,4 mm to maksymalne zdjęcie jakie można bez żadnej straty jakości wywołać w fotolabie będzie miało 293 x 195 mm czyli prawie 30 x 20 cm :smile:
No ale to tylko teoria, bo w praktyce zwiększenie nawet czterokrotne (czyli drukowanie z popularną magiczną rozdzielczością 72 dpi) jest zazwyczaj niezauważalne (szczególnie z większej odległości), a i tak najważniejsza w tym wszystkim jest jakość zdjęcia na którą składa się dużo czynników – m.in. użyty obiektyw, ISO, przesłona itd. itp. (o umiejętnościach fotografa nie wspomniawszy :wink: )
czyli jednak mozna zrobic np plakaty czyli wydruki z plotera np o rozmiarze 50x70 :)
@Tomasz Golinski
to jak z 6 mpix podajesz wymiary to jak bedzie wygladalo z 8 mpix? wyjdzie na A1??
@Grzdyll
niecalkowicie masz racje a przy okazji te 72 piksele to rozdzielczosc monitora
a przy okazji robilem ostre odbitki 20x30 cm z matrycy 4 mpixelowej a tu w eosie 350D jest 8mpix to powinno byc okolo 40x60 mniej wiecej ...
Wyjść to wyjdzie. Kwestia jakości. Ale jeżeli ogląda się to z daleka, to będzie chyba ok. Oczywiście, tak jak napisał Grzdyll, dużo zależy od szkła.
BTW. moje foto było z jpga i zrobione w Genuine Fractals i mocno szarpenowane (nawet przeszarpenowane, jak na monitor, ale na papierze ok.) Jeśli będziesz koło jakiegoś Instytutu Matematyki, to plakat powinien tam wisieć :)
72 piksele to grube przybliżenie rozdzielczości monitora. Każdy w każdej rozdzielczości ma troche inaczej. Co do rachunku 4=20x30, więc 8=40x60 to jest to źle porachowane. 8=30x45
@greg801
Jeśli piszesz że niecałkowicie mam rację to wskaż, gdzie się pomyliłem... Bo ja nie bardzo widzę... 8)
Natomiast Tobie matematyka się kłania – żeby na obu bokach zwiększyć dwukrotnie (czyli jak piszesz z 20 x 30 do 40 x 60 cm) matryca musiałaby się zwiększyć z kwadratem - nie dwukrotnie tylko czterokrotnie :smile:
Co do Twoich odbitek 20x30 z 4 Mpix – jasne że wychodzą, ja robiłem z 2 Mpix odbitki 20 x 30... I to całkiem przyzwoite. Tylko zarówno u mnie jak i u Ciebie brakujące piksele zostały interpolowane przez sprzęt w fotolabie. Ja pisałem o sytuacji idealnej – bez żadnych interpolacji – wtedy na odbitkę 20 x 30 potrzebna jest właśnie matryca 8 Mpix...
Co do rozdzielczości „magicznej 72 dpi” – temat „dpi obrazków na monitorze” jest szczegółowo opisany w innym wątku, poszukaj. W każdym bądź razie mówienie o dpi w odniesieniu do obrazów w komputerze (a nie wydruków!) jest zupełnym bezsensem – obraz sam w sobie nie ma żadnych dpi :smile:
Pozdrawiam
Do niedawna bywalem prawie codziennie w jakims Instytucie Matematyki, koło niego również :P . Podaj wiecej szczegolow czego szukac, zrobie mala wyprawe detektywistyczna w poszukiwaniu Twojego plakatuCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
:mrgreen:
Od razu ostrzegam, że z wielu względów (naciski z góry) plakat jest zupełnie inny, niż bym chciał. Ale jeśli chodzi o jakość zdjęcia, to można wyrobić sobie opinię (btw. drukarnia skiepściła kolory). Plakat jest konferencji "Workshop on Geometric Methods in Physics" w Białowieży, jest zielony i przedstawia dęby. W Krakowie wysyłałem go do PANu, UJotu i chyba AGH (może jeszcze gdzieś)
No to poszukam w "moze jeszcze gdzies" bo akurat w tych instytutach rzadko bywam :-(
To co ominąłem? aa. politechnika. tez tam slalem. czy pedagogiczna?
Polibuda to moj macierzysty instytut :D
Wracając do tematu rozdzielczości i plakatów. Do ekspozycji (w wielkościach np. 100x70cm) w miejscach publicznych 180 dpi jest "super jakością" a 120dpi jest spokojnie akceptowalna (pomijam sytuacje, gdy są to bardzo drobne teksty). Rozdzielczości rzędu 60dpi jako tła do wektorowo przygotowanych tekstów w wielu wypadkach także "od biedy" wystarczają. Najniższą jakością, której używałem na "specjalne życzenie" klienta to około 20dpi. Klient wyszedł zadowolony :P (a ja odetchnąłem z ulgą). Dane z testów na klientach, którzy za to płacili - żadna teoria, a czysta praktyka - wydruki wielkoformatowe.
z mojego doswiadczenia:
- to zalezy czy zdjecie przedstawia wiele szczegolow czy jest bardziej jednolite
- z mojego pentaxa kompaktu przy rozdzielczosci jedynie 1600x1000 dalo sie zrobic odbitki A3, A4 i ogladajac zdjecie z odleglosci 1m bylo ok.
Zaraz ktos mi zarzuci, ze pewnie slabo bylo widac zdjecia, ze jakosc niska.. wcale NIE.. zdjecia byly na wystawie i bylo wszystko ok.
zreszta sproboj, 5 zl za A4 to nie pieniadz, jedno mozesz poswiecic zdjecie testowe
Pozdrawiam
Wczoraj wreszcie znalazlem :-) Powiesili w jakims ciemnym kacie ;-) Rzeczywiscie drukarnia skiepscila sprawe jezeli chodzi o kolory. Ale poza tym jest to kolejny argument za kupieniem sonnarka 135/3.5.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Calkiem powazna konferencja sie zapowiada, tylu gosci z zagranicy, fiu,fiu
wczoraj robiłem wydruk z plotera epson aparatem 350d o formacie 60x90.Ustawiłem 2880 dpi,wydruk wyszedł super,aczkolwiek w cieniach się troszke pogubił (czarne plamki).
Hmmm... przypomniala mi sie taka dyskusja (nie pamietam skad), gdzie rozwazano na ile 1600x1200 wystarczy. Niektrzy sie tak rozpedzili, ze prawie na billboardzie skonczyli :D
jesli mozna, ktorym obiektywem bylo zrobione zdjecie, czy kitowym tez mozna (o ile oczywiscie jest zrobione dobrze) uzyskac takie efekty? mi w zasadzie wystarczy A3 lub A2, wystarczy zrobic w jpg L i potem poszopowac?Cytat:
Zamieszczone przez kedar6890
dziś odebrałem 10 szt wydruków z 20d
zdjecia nie były kropowane
odbitki wielkości 60cmx40cm co mi dało około 140 i pare dpi
drukowane na epsonie 7600 jakość żyleta, oglądając z odległości poniżej 0,5 metra nie zauważam pikselozy, zdjęcia były w tonacji średniej bez dużych ciemnych partii więc jakość w cieniach mi trudno ocenić
dodam że tam gdzie to robiłem wisi sample z 5 mpix olka o rozmiarach 100cmx70cm
z bliska widać piksle ale z 1m naprawde ładnie to wygląda, zdjęcie zrobione zimą więc tu znów dominują barwy jasne, szczegóły na śniegu jak faktura widać :) więc raczej do high-key'a się nadaje sprzecik :) do low'a jeszcze obadam :)
pozdrawiam
Zdjęcie było :-przeostrzone-: Na monitorze wyglądało już źle, ale na papierze wyszło ładnie.Cytat:
Zamieszczone przez gonzo44
do jakiej wielkości można śmiało wywoływać foty na papier z aparatu (lustrzanka)o rozdzielczości 8 mega pixels
Ja robiłem 50x70cm po obróbce na obrazie w wysokiej rozdzielczości wyszło elegancko.
Z dobrze naświetlonych(i bez obróbki) ujęć robiłem odbitki formatu 40x60 wykonane Olim C5050 5Mpix, i nie widziałem różnicy z odbitkami tego samego formatu lecz z matrycy 8Mpix.
wszystko i tak zalezy z jakiej odleglosci ogladane.
mam na scianie 45x30 i 50x75 i daja rade.
zreszta gdzies bylo na forum na temat wielkich formatow i druczenia ich...
8Mega to naprawde duzo. Wbrew opinii chlopakow od marketingu...
Robiłem A0+ ze zdjęć z 20D (8 Mpx) na ploterze HP (modelu nie pamiętam, ale podobno największy ploter tej firmy). Np. panoramę Pienin na ścianę do mieszkania. Rezultat był wyśmienity. W praktyce to oznacza, że dla dowolnie wielkiego formatu dostępnego w labach 8 magapixeli jest w zupełności wystarczające.
Ja mam na ścianie bodajże 90x60 (nie pamiętam, musiałbym zmierzyć) z 6megapikselowego 10D tak więc... temat-rzeka :roll: .
Otóz to Vitez, temat rzeka, bo dla jednak odbitka wygląda ładniej, dla drugiego mogłaby być lepsza.
Bardzo możliwe, że wygląda to bardzo ładnie... nie wiem czy warto sugerować się np informacjami z Irfan View ale tam przy zdjeciach 10mpix z canona 400d pisze, że zdjęcie ma takie rozmiary :
137.2 x 91.4 cm; 54.0 x 36.0 inches tak wypisuje przy 75dpi x 75dpi....
gdy ustawie 300dpi x 300 dpi to wypisuje : 32.9 x 21.9 cm; 13.0 x 8.6 inches
90x60 na scianie wyglada super (350D) i szumu zbytnio nie widac (ISO 1600).
ostrość poprawnie raczej ustawiona... widoczek w opolu w nocy robiony więc szumy jak cholera :) moze lekko poruszone ale to raczej nie ostrość tylko szumy to zdjęcie dyskwalifikowaly no i balans bieli :) a raczej ustawienie AUTO... głównie chodzilo mi żeby zobaczyć jak wyjdzie fotka a wyszla zaszumiona na 102 :] jak będe w domu i mi sie przypomni to wstawie ;) to był taki mały teścik :) ale ogolnie może to kwestia temperatury otoczenia ale nocne fotki np przy ISO 100 f 11 i 20sek były jakieś zaszumione mimo wlaczonego long exposure cos tam w CF :]
tom170, dobierasz sobie do głowy z tymi szumami, a jesli juz tak to (jak już tu chyba 1000osób powtarzało ) rób w RAW. Piszesz że fota poruszona to tym bardziej śmiem wątpić czy poprawnie doświetlona...??
Czy ktos posiada jakas tabele z wyliczeniem jakie bylyby bezstratne odbitki na papierze zdjecia od 6 do 15 mp? Jakosc powiedzmy od 200 i 300 dpi.
nie pamiętam dokładnie, ale wnioskuję po stopce, że możesz sobie pozwolić na iso3200, jak masz canona, to w załączonej instrukcji powinna być notka odnośnie wielkości wydruków.
Pozdrawiam,
Robert
O, wlasnie o taki kalkulator mi chodzilo, dzieki!!