Witam. Znacie jakiś obiektyw pod m42 żeby był szeroki?
Wersja do druku
Witam. Znacie jakiś obiektyw pod m42 żeby był szeroki?
Zeiss 21mm. Masz dwie wersje z różną światłosiłą, ten jaśniejszy jest jednym z lepszych obiektywów szerokokątnych, ogólnie.
podobno z cyfrową lustrzanka nie są takie szerokie.
Jest Zeiss 21 mm ale duzo, duzo, duzo drozszy niz ten Flektogon 20 mm.
zenitar 16
Przecież Zenitar to rybie oko jest. Równie dobrze można i pelenga podać, ale jaki to ma sens, skoro to bardzo specyficzne szkła?
pytał o szeroki ^^ a na cropie nie wygląda już tak rybnie.
Mir 20M f/3.5
Dokladnie Mir 20M na 5d to bardzo dobre szklo ostre od f/3.5. Nieco flaruje ale ostrosc czeso lepsza niz w flekach na cyfrze.
Używałem Zenitara i jestem zadowolony rysował pięknie .
Miałem Flektogona 20 2.8 Zeissa. Na drugim deesie baaaaaaaardzo przeciętny. Sprzedałem na allegro jakiemuś napalonemu fanowi staroci za prawie 7 stówek, dołożyłem następne trzy i kupiłem używanego canonowskiego 20 2.8. Nie baw się w archeo tylko dozbieraj do jakiegoś nowego szkła.
Jak juz kupowac niedrogi szeroki manualny obiektyw, to tez radzilbym cos nowego, moze SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC .
A moze Sigma 14/2,8 EX ?
Rubinar 500/5.6. Jest tak szeroki, że lampa przeszkadza w jego zamontowaniu ;-)
A na serio to ja bym się zainteresował szkłami typu Samyang/Falcon 14mm. Nowe konstrukcje o dobrych własnościach (na cyfrze powinny być lepsze od Zeissa) i w dobrej cenie. A z rozwiązań bardzo budżetowych to chyba Mir 20/3.5, ale na cropie to dale 32mm, czyli już nie tak szeroko.
Różnica w cenie pomiędzy Flegtogonam a Distagonem 21mm ma swoje uzasadnienie.
sam/fal 8mm
sam/fal 14mm
Tamron 17mm adaptall z ad. eos
potem robi się wąsko na cropie