link
http://www.image-tank.com/download/Computerfoto0305.pdf
mój faworyt,
http://www.archos.com/products/prw_5...bjy2jk2bkfcojc
NICH MI GO KTOŚ KUPI!!! (czemu nie miałem go w wakacje :()
Wersja do druku
link
http://www.image-tank.com/download/Computerfoto0305.pdf
mój faworyt,
NICH MI GO KTOŚ KUPI!!! (czemu nie miałem go w wakacje :()
Mnie też się podoba - szkoda tylko że cena zaporowa. Studzi zapał.
jeszcze jeden link, inny testCytat:
Zamieszczone przez Robson01
http://www.dip24.com/fileadmin/alte_...nload/CFVD.pdf
zbieram na niego kasę, warto! kurcze, ta funkcja nagrywania dźwięku strasznie by mi się przydała, w tak uniwersalne urządzenie warto zainwestować, jeżeli bywa się długo w "terenie"
ee co to za test jak nie ma welland'a OTG me-600 :-))
Jedyna słuszna strona jesli chodzi o porównania databanków: http://fhoude34.free.fr/PortableHD_Main.htm
wiesz, brak podstawowych danych przy wielu modelach wyraźnie ogranicza przydatność tego "testu"...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
i znowu brakuje wellanda :mrgreen:
no własnie :)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Mnie interesuje tylko jedna dana: ile kart można naprawdę zgrać na jednym komplecie akumulatorków - bo databank generalnie do tego służy, hemm?. Resztę (specyfikacja, bajery) można wyczytać ze stron producenta i reviews - do jednych i drugich zresztą są najczęściej podane linki na tej stronie.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Edit: Ale co jest dla mnie najważniejsze w tej stronie to ilość porównywanego sprzętu i możliwość wyrobienia sobie opinii na podstawie dość dużej próbki. Ja na tej podstawie kupiłem swojego PD7X :)
a mnie interesuje: niezawodnosc. czyli: czy sie wiesza, czy potrafi skorumpowac dane, czy sie sam wylacza, czy gubi kontakt z dyskiem itp. baterie zawsze moge wziac na zapas. no, i jeszcze szybkosc.
Ale do tego wszystkiego można znaleźć linki! Baterie weźmiesz na zapas... a po tygodniu noszenia w torbie na wyjeździe (ciepło/zimno) ładunek im spadnie do połowy... A szybkość.. no w tej chwili to chyba raczej zgrywanie 1GB w 4-5 min. jest chyba minimum przyzwoitości hemm? ;-) A szybciej niż to.. to już w zasadzie chyba nie jest specjalnie istotne.
Zresztą, co ja tam będę znowu publicity Compactdrive robił ;-)
kurcze a mi sie wydawalo
ze najwaznieszy parametr to wytrzymalosc
(ile razy i z jakiej wysokosci moze spasc aby nie utracic danych)
sprzet urzywam "dosc intensywnie"
i w moim wypadku to najwaznieszy parametr
zarowno databanku, body jak i szkiel
ale jak widac kazdy ma swoje wymagania i potrzeby
No, ten parametr to i tak w 95% jest chyba niezależny od databanku... Chyba że ma jakieś super-duper-amortyzatory w środku ;-) taki IS dla HDD ;-)Cytat:
Zamieszczone przez bonk
a mi sie wydawalo ze cena :mrgreen: dlatego najlepsze sa super porownani gdzie jest wszystko opisane na wszystkie mozliwe sposoby i z rzetelna ocena... jak ktos kiedys zobaczy takie porownanie to bedzie cud.... dltego im wiecej porownan tym lepiej (chociaz jedno z wellandem :-( )
za ile go kupiłeś? z HDD czy bez? kurcze niby tego dużo, ale w jedym sklepie jak będą dwa, to już trzeba się cieszyć...Cytat:
dla mnie jest trochę ciężki 500 kg, masz szczęście, bo szybko karty nagrywa, to dla mnie także bardzo istotna rzecz, a często kłamliwie podawana prze, producenta, jakiś szajs widziałem, że miał mieć przesył z CF 16mb/s!
mylisz się, w 4-5 min to bardzo niewiele czytników zrzuca, nawet IPod ciągnie ledwie 650 kb/s...średnia to 1,5 MB/s, o zrzucie 1 GB w 4 min większość urządzeń może tylko pomarzyć...Cytat:
Hmm, ja pisałem o minimum przyzwoitości ;-) za jakie uważam taką prędkość. Ja bym nic wolniejszego nie kupił. Raz w życiu zgrywałem na imprezie (moje pierwsze targi samochodowe w Genewie) zdjęcia przez USB 1.1 - czyli prędkość rzędu tej o której piszesz. To był jednocześnie ostatni raz :)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Kupowany w US, oryginalnie z dyskiem 80GB za jakieś 220$, przynajmniej tak wynika z mojej "ściany płaczu" ;-).Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Dla mnie rozmiar/waga jest w sam raz. Niestety płaci się tutaj za wygodę korzystania z bateri AA. I ja z tej wygody nie mam zamiaru rezygnować :) Tak naprawdę to jest już "new kid on the block", niejaki NextoCF, który jest szybszy nawet od PD70X i do tego ma złącze Firewire (dla mnie miód). Jednak ma proprietary baterię, do której trzeba mieć pięćdziesiątą szóstą ładowarkę, kabelek... nie, dziękuję.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
miarą wartości współczesnego człowieka jest ilość ładowarek jaką zabiera ze sobą na wakacje oraz to ile czasu traci wieczorem w hotelu na przemyślenia co trzeba doładować :mrgreen:Cytat:
to z pokrewnego (pod kątem zaawansowanej elektroniki) forum ;)
I właśnie jak czytam te specyfikacje fotobanków, to albo zgrywa jedną, dwie karty i zdycha, albo kosztuje majątek... to ja poczekam.
Dokładnie :) I dlatego ja już kupując G5 myślałem potencjalnie o "kiedyś tam" DSLR - i póki co mi się to sprawdza, a już ponad dwa lata mineły. Podobnie z paluszkami - mam wielki stos accu AA, używam ich do: databanka, latarki (dwóch różnych właściwie), GPSa i gameboy'a - tyle co mi przychodzi od ręki do głowy. I nadal jest to jedno z głównych kryteriów, gdy kupuję nowy sprzęt. No, powiedzmy że 1D był lekkim wyjątkiem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez GoTo
"We are sorry to announce that we have discontinued the supply of Compact Drive PD7X. This is due to the fact that PD7X has high failure rate and thus we are unable to keep up good customer support on this product."Cytat:
mało pocieszające...Niemcy już tego w ogóle nie sprzedają, zamiast tego ponoć na topie jest to:
http://www.directshopper.de/image-ta...iesel-pro_so_p
Muflon, a jakie Ty masz doświadczenia z tą zabawką? poważnie biorę go pod uwagę, bez HDD być może wyrwę go za 125 euro, tylko jeszcze jest kwestia jakości.
Czy to wygląda na coś porządnego czy tanieznę z obozu pracy w Chinach? te klapki nie odpadną po tygodniu? za każdym razem przy zrzucie trzeba jedną otwierać...
A jak wygląda zasilanie sieciowe/samochodowe? ładowarka jest zdaje się w środku, da się go podłączyć w samochodzie? co jest na wyposażeniu zestawu? widziałem, że jakiś adapter jest do dokupienia za 9 euro...
Grrr... ile można to samo tłumaczyć. Nic z tych rzeczy, po prostu dystrybutorzy w różnych regionach pokłócili się o prawa do trademarku. Podawałem kiedyś linka do innej strony, również z 'compactdrive' w tytule, na której był przedstawiony zgoła inny punkt widzenia :) Ot, wojenki handlowe. A jeśli chodzi o "high failure rate"... PD7X jest jednym z nielicznych produktów, który ma 99% entuzjastycznych opinii użytkowników w sieci. Normalnie jest przecież tak, że "ci co mają problemy narzekają, a zadowoleni siedzą cicho" :) a tu co review, co users' comment - to superlatywy.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
ROTFL... przecież to jest PD7X z innym napisam na obudowie :-D Czyżby followup do powyższej wojenki? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Jak już wielokrotnie pisałem - same pozytywne i polecam każdemu.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
No mi jedna odpadła po roku :) dokładniej wyłamał sie jeden z cycków trzymających klapkę do CF, ale to jakoś strasznie nie przeszkadza, klapka się dalej trzyma. Gorzej gdyby ułamały się drzwiczki do baterii - wtedy faktycznie kaput. Słyszałem o kilku takich przypadkach.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Samochodowe - nie wiem, nie posiadam. Ładowarka jest w środku, zasilacz jest zewnętrzny. A na wyposażeniu są jeszcze jakieś płyty CD (nie wiem, poszły do kosza bez patrzenia) i śrubokręt :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
No właśnie, mój szósty zmysł naczelnego marudy mówi mi, że to jest pięta achillesowa tego urządzenia.Cytat:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, wiem na czym stoję i czekam na odzew z Holandii ;)
to ja sie przypomne z wellandem :-) i odniose sie do zgrywania kart :mrgreen: w punktach:
1. wszystkie mozliwe kombinacje urzadzen USB dzialaja czyli
aparat->czytnik, aparat->welland, welland->pendrive
2. kopiowanie karty CF
Kingstone S 512 MB ~ 2min 40 sek
SanDisk U II 1 GB ~ 3min 30 sek (Sandisk Extream 1GB porownywalnie choc nie mierzylem ale na oko tak samo szybko)
3. raczej tandetna obudowa - slabej jakosci plastiki trzeszcza przy sciskaniu
4. elektronika bez zastrzerzen (tzn dziala)
5. bateria na okolo 1,5 ciaglej pracy moze troche dluzej zalezy ile dysk potrzebuje pozwala na zgranie okolo 7 kart 1GB i trzeba myslec o jakims alternatywnym zasilaniu
6. etui w komplecie
Jak dla mnie idealne rozwiazanie i tanie jak barszcz albo nawet zur ( w porownaniu z innymi ofertami) w przeciagu roku uzytkowania wypadl kilka razy z plecaka (30-40 cm) i ciagle dziala
Czy mowa o Welland 600 ? Z jakim dyskiem współpracuje ? Gdzie i za ile udało Ci się go kupić ?
Dzięki za odpowiedź.
Cytat:
Zamieszczone przez Jac
nie pokazuje, ile miejsca mu zostało, to dla mnie bariera nie do pokonania...
a apacer share steno cd 211 pokazuje wolne miejsce, jest szybszy od wellanda, też ma bardzo fajne etui i wygląd tanka:-D
acha - i jest tani nawet jak gorący kubek knora
tak mowa o 600, za ile go kupilem to juz nie pamietam, rok juz minal, kupowalem w foto-net na poczatku mialem 20GB teraz mam tam 40GB trzeba pamietac ze welland wspolpracuje tylko z fat'em .... wiec jesli chcesz miec dysk wiekszy niz 32GB to musisz sobie go sformatowac czyms starszym od Win98 bo chyba od 98 taka mozliwosc jest zablokowana, teoretycznie fat to 2TB ale NTFS jest wydajniejszy i Bill za ciebie decyduje co jest dla ciebie dobre :-)Cytat:
Zamieszczone przez uldum
To ja sie standardowo podepne polecajac swoj Databank 8) (w podpisie) o ktorym juz kilka razy pisalem opinie na forum wiec nie bede juz dalej strzepic jezyka :)
Tylko pamiętaj że Twój Epson jest z zupełnie innej bajki pod względem ceny niż Apacer czy Welland
ma kiepską prędkość zrzutu na kartę :(Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Vitez, on chodzi na HDD 2,5 czy 1,8 cala?
Da się do niego podłączyć coś z zewnątrz? nagrywa audio?
czegoś takiego mi trzeba...
fajnie byłoby mieć coś tak wszechstronnego, ale przy ograniczonych środkach chyba wolę lepsze szkło kupić...
jest w tej samej cenie, a jest już prawdziwym tankiem a nie pudełkiem na HDD z zasilaniem...Cytat:
Zamieszczone przez adwent
jakby jeszcze miał wejście na zewnętrzne czytniki byłby super...
A linux może. Kolejny powód przesiadki :) Nikt nie napisał jakichś formaterów pod win-xp? przecież to można obejść.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
PartitionMagic
ja to wiem ze mozna obejsc ale lojalnie uprzedzam ja wyglada sprawa zalozenia jednej 'patrycji' FAT>32GB na dysku majac do dyspozycji najlepszy system na rynku Win XP
Skoro muflon wyskoczyl ze swoim PD7X to ja standardowo wyskoczylem ze swoim :pCytat:
Zamieszczone przez Robson01
Cyferki to jedno, wrazenia z uzytkowania to drugie - jeszcze nigdy nie zrzucal mi za wolno, a mam 1GB CFy (3 sztuki, zgranie calej na Epsona trwa niecale 7 minut).Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
http://www.epson.com/cgi-bin/Store/c...egory=ProductsCytat:
Vitez, on chodzi na HDD 2,5 czy 1,8 cala?
2.5" 40GB hard drive (36.5GB FAT32 available for storage)
Da sie jego podlaczyc do czegos na zewnatrz (TV out i gniazdo sluchawkowe ma). Nie nagrywa audio. to jest Multimedia Viewer (mp3, wav, mov, avi, jpg, tixx, raw) a nie Recorder :roll: ... wiem... moglby jeszcze jako dyktafon sluzyc, nagrywac filmiki i robic zdjecia - z 40GB pojemnoscia to dopiero byloby cudo ;) ... no i jako palmtop i telefon komorkowy tez moglby sluzyc co tam szkodzi ;)Cytat:
Da się do niego podłączyć coś z zewnątrz? nagrywa audio?
Mnie najbardziej zachecilo to zdanie:Cytat:
fajnie byłoby mieć coś tak wszechstronnego, ale przy ograniczonych środkach chyba wolę lepsze szkło kupić...
" I was able to copy thirteen 1GB cards to the P2000 before the low battery warning light came on. "
Z : http://www.luminous-landscape.com/re...s/P-2000.shtml
I potwierdze - bateria trzyma bardzo dlugo,szczegolnie przy zgrywaniu zdjec (ogladanie ich, odtwarzanie muzyki zzera bardziej prad niz zgrywanie z karty) choc i tak na wszelki wypadek dokupilem zapasowe 8)
powiem tyle, od urządzenia tego rodzaju za 500 euro oczekuję absolutnie pełnej wszechstronności ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
konkurencja jak widać daje więcej...
chyba jednak kupię coś za 50 euro, za dużo mam ostatnio wydatków...
A w nawiązaniu do Muflona, jeden z testów speedera NEXTOCF
http://printerboyweb.net/reviews/NEXTOCF/index.php
Nieźle nieźle.. w porywach do 10MB/s i 25GB autonomii :) Ale to wszystko są warunki domowe, "syntetyczne" i mierzone jeden za drugim. Mi sie już zdarzało, że PD7X w warunkach "bojowych" (zimno/ciepło) na jednym komplecie baterii zgrywał 1/3 tego, co wyciskałem w testach. Także sorry, ale wymaganie zostaje: mają być baterie AA :-DCytat:
Zamieszczone przez Tytus
Przecież Apacer ma wejście miniUSB - podłączasz bez problemu czytnik.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
a ja boję sie tych klapek, widziałem to na jakiejś stronie w powiększeniu i nie wyglądają solidnie...Cytat:
kurcze, że nie zrobią czegoś raz a dobrze...mniej wodotrysków a więcej staranności...
bo inaczej do "niczego" by sie nie nadawał ;)Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
do niego sie skłaniam, ponieważ chcę czegoś szybkiego a niedrogiego, co eliminuje wszystkie "tanki" w cenie do 300zł poprzestanę na Apacerze z czytnikiem, 5mb/s powinienem wyciągnąć w ten sposób...
Właśnie dotarł do mnie I-TEC X'DRIVE II PLUS
40 GB pamięci
jest ok
kopiuje szybko ze wszystkich kart
ktoś ( nie chce mi się szukać napisał , że nie ma oprogramowania do win xp by formatować tanka w xp lub 2000 w fat .) takie oprogramowanie dołączone było do mojego :-) TANKA
POZDROWIONKA
gdzie zamawiany i za ile?Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
ożył mi tank! chyba jednak coś niekontaktowało, ale nie będę się z nim męczył, sprzedaję na allegro za symboliczne 100zl, niech się elektronicy amatorzy bawią...
I-TEC X'DRIVE II PLUS 40GB kosztuje 600 zł
Jest to mój pierwszy tank , więc jak potestuję to coś o nim napiszę.
na razie mogę napisać że wizualnie identyczny z VP2160 , wyświetlacz mono, wielkość 8, 11.5 ,2 cm , dwa przyciski jednen do włączenia , drugi do kopiowania ,wejścia wszystkich popularnych kart pamięci .
W zestawie instrukcja skrócona ( pełna w pdf na cd) , ładowarka , kabel usb, futerał ( kaburka) ,oprogramowanie: sterowniki pod win98 , oraz program do formatowania dla win 2000/xp .
sprawdź przede wszystkim prędkośc zrzutu i żywotność bateriiCytat:
jest dostęp do baterii z zewnątrz?
właśnie mam przygotowaną CF 2 GB 80x , jest pełniutka :-)
jak tylko się tank naładuje będę mierzył czas .
bateria jest w środku zakręcona na cztery malutkie wkręty ( pewnie dlatego w zestawie są dwa zapasowe )
kopiowanie 2GB danych ( rawy , jpegi , pliki tekstowe ) z CF zajęło aż 18 minut . Kopiowanie do kompa tej samej karty za pomocą czytnika ALL in ONE usb2 zajęło 16 minut.
Kopiowanie 247MB danych ( rawy ) z tej samej karty 2min15s.
no to chyba nie masz USB 2.0 prawidłowo w kompie zainstalowanego skoro 2 GB zrzucasz z czytnika 16 minut...Cytat:
nie przejmuj się, mi z 3 tylko na jednym kompie udało sie poprawnie USB 2.0 uruchomić...
w każdym razie tank do szybkich nie nalezy...ale i nie jest najgorszy, 1 GB w 9 min...
Nie mam pojęcia jak to jest z usb 2 , jak przesiadłem się z usb 1 , to różnica była ogromna :-) .
Tank będzie musiał mi wystarczyć z tą prędkością . Mam dwie karty po 2GB i tylko raz mi się do tej pory zadarzyło że musiałem na szybko szukać jakiegoś kompa , by zgrać pliki .
Poza tym , jestem zadowolony że kupiłem jakiś tank ( w sumie to tak na wszelki wypadek ) i że mieści się , do i tak przepełnionego plecaka . Pozdrowionka
http://www.dragonworld.com.hk/p_stroage_eng.htm
nowe zestawienie jakie znalazłem, choć nie bardzo bogate...
Podaj proszę link do aukcji.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70898224Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
widzę nawet, że mam już jakąś ofertę...
jeżeli Jurku jesteś poważnie zainteresowany to możemy to załatwić na boku, tank jest już w Polsce i w razie czego może być w miarę szybko gdzieś wysłany...