Jestem nowym posiadaczem Canona 50D i chciałbym się zapytać czy można wyłączyć dźwięki (chodzi mi o wyostrzenie i "klapnięcie lustra")
Wersja do druku
Jestem nowym posiadaczem Canona 50D i chciałbym się zapytać czy można wyłączyć dźwięki (chodzi mi o wyostrzenie i "klapnięcie lustra")
Wyrwij lustro z bagnetu, nie będzie kłapać.
Co do pierwszego masz w menu, w pierwszej zakładce takie cuś, ustaw na off i z bani.
"Bipa" od AF możesz wyłączyć w menu aparatu ---> instrukcja
Klapnięcie lustra to chyba tylko fotografowanie w trybie LV i cichy tryb migawki ---> instrukcja
a czytania nie możesz włączyć? instrukcja parzy? bez internetu to niektórzy by przestali oddychać - co za czasy..
#
No bo to złośliwość ze strony Conana, jest tylko jeden rodzaj dźwięku i to jeszcze wyłączalny. Nawet w moim telefonie można zmienić ten dźwięk na szczeknięcie psa albo kuku.
Pozostaje jeszcze pytanie, czy przez dźwięk "wyostrzania" autor miał na myśli "bip'a", czy odgłos silnika AF'u:mrgreen:. Jeśli to drugie to w sumie też łatwo problem rozwiązać - można przełączyć na MF:twisted:.
Tak jak co niektórzy, może troszkę złośliwie, powiedzieli: dźwięk klapnięcia lustra jest odgłosem mechaniki aparatu i nie ma opcji "mute" :-D
Swoją drogą jak chcesz usłyszeć klapnięcie co się zowie, prawdziwego asa wśród klapnięć, nabyj/pożycz 20D, naprawdę warto.
W dużej mierze pozwoli ci to zaakceptować dzwięki 50-tki :-D
Zrobiłem tak i mam teraz problem. Nie widze nic w wizjerze, zdjęcie mogę normalnie robić, ale jak włączam LiveView to mam Err99.
Rozumiem że autor miał na myśli umiejętne wyciągnięcie lustra a nie wyrwanie ale zrobiłem tak i taki problem. Zostaje Żytnia?
Oczywiście żart :D