http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...10_366133.html
Imho szkło tak mega fajne, że warto przestrzelić ze 100 sztuk by wybrać, tą jedną działającą.
Obowiązkowy fun pod aps-c!
Wersja do druku
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...10_366133.html
Imho szkło tak mega fajne, że warto przestrzelić ze 100 sztuk by wybrać, tą jedną działającą.
Obowiązkowy fun pod aps-c!
mniut, panie, po prostu mniut:)
Wyyypas!!! Na to czekałem, no to 10-20mm mogę sobie odpuścić.
Pozdrówka!
Zwracają uwagę dobre brzegi i rogi (a biorąc pod uwagę ogniskową - 8mm na przykład na zdjęciu 008 - bardzo dobre). Przy takiej ogniskowej hiperfokalna jest na rękę od Ciebie, więc właściwie sigmowe problemy z AF przestają mieć znaczenie. Trzeba przyznać - to wreszcie coś nieprzeciętnie atrakcyjnego.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Jeżeli zaczną się ruchy u konkurencji, może zdarzyć się coś, czego nie zakładałem - crop ożyje ;) Jeszcze poproszę porządny EF-s 20/1.8...
Do końca miesiąca będzie moja :) Wtedy postaram się o jakiś własny mini test.. Dla mnie bomba ;)
W końcu jakiś porządny szeroki pokaże się na rynku. :) Test na www.photozone.de potwierdza.
rzeczywiscie mega interesujacy instrument.
Będzie, ale dopiero, jak sporo fotoamatorów wyposaży się w FF... Wtedy nastąpi reaktywacja cropa za sprawą całkiem fajnych obiektywów. Trzeba będzie kupić drugie body z osobnym zestawem szkieł ;)
Wracając do nowej Sigmy - na APS-C jest teraz zatrzęsienie całkiem przyzwoitych zoomów UWA. Dla mnie 8-16 wydaje się być zbyt szerokie do "normalnego" używania. Ale wybór jest i to cieszy.
A czy używałeś już aż tak szerokiego kąta? Mam 10-22 dla APS-C i szczerze mówiąc jak już go zapnę, to równie często jak 10 mm używam 22 mm ;). Owszem, 10 mm bardzo się przydaje, ale jak dla mnie, poniżej 12 mm na cropie to są już mocno specjalistyczne ogniskowe i w zasadzie kadr trzeba całkowicie dopasowywać do ich specyfiki (rozciągnięte boki) - zwłaszcza gdy na zdjęciu pojawiają się ludzie. Już chyba z "rybką" jest prościej - odjazd jest zupełny i nie ma niedomówień. Oczywiście fajnie, że pojawiła się ta Sigma - sam chętnie podpiąłbym na próbę... ;)
Oczywiście, że nie używałem - jedyne czego z bliska dotykałem to 17mm na pełnej klatce, którego zawsze pełnoklatkowcom bardzo zazdrościłem (czyli Twoje 10-11 mm). A walnąć taki powiedzmy most w całości, będąc prawie na nim, bezcenne... oglądając te sample, oczyma wyobraźni widzę te możliwości, które przy moim nędznym cropowym 15 mm prezentują się zaiste kosmicznie ;) Do 14mm sobie mógłbym ewentualnie wykropować :)
Bez zbędnego offtopu - Σwietna propozycja!
Tutaj test: http://info.xitek.com/producttest/201004/28-42455.html
po chinsku :)
Zakres 8-16 przedstawia się bardzo zachęcająco, ale ja tu widzę pewne niedogodności. Od niedawna mam 10-22 i jestem w nim zakochany. W użytkowaniu wycieczkowym często chcę nim zrobić normalne zdjęcie, bez zmieniania obiektywów, więc przekręcam na 22 i jakoś daje radę. We wspomnianej sigmie traci się 16-22 a to wymierna strata.
Za to zyskuje się 8-10 i z pewnością lepiej mieć te 2 mm różnicy z przodu niż nie mieć, ale w człowieku pojawia się taka pokusa, żeby wykorzystywać tą szerokość, którą się ma, a im szerzej tym łatwiej zepsuć kadr. Nie każda sytuacja nadaje się na sfotografowania jej jak najrzerzej. Sam u siebe zauważyłem, że 80% fotek robię na 10mm, choć czasem bardziej pasowałoby zrobić 12-14... jednak robię na 10, bo mam 10. Jakbym miał 8, to przypuszczam, że 80% zdjęć byłoby na 8mm... czy zdjęcia byłyby przez to piękniejsze? Wątpię. Wiem, że to wada fotografa, a nie obiektywu, ale warto chyba wziąć to pod uwagę.
No jest ciekawie, naprawde. Mam 12-24 i akurat trafila sie dobra sztuka, jednak jedyne co boli to nierowna winieta (zaleznie od rogu jest mniejsza, lub wieksza). Tutaj widze na 8mm winieta naprawde mala, brzegi ostre. Canonierzy tylko zamiast 12mm maja prawie 13, taki maly zonk ;)
W bardziej przystępnym jezyku:
http://www.photozone.de/canon-eos/515-sigma816f4556apsc
Takie znowu cuda? No owszem, chyba najszerszy zoom do cropa, ale ciemny i powiem szczerze, że sample na dość domkniętej przysłonie są po prostu słabe. 10-22 na pełnej dziurze jest lepszy - z tego co widzę.
I kosztuje to to 3 tys. zł :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Kosztuje tyle co 12-24 i lepsze optycznie.
Wiec to to drogie wcale nie jest, ;)
Ja bym chcial winietowanie 8-16 w swojej 12-24..
pełna klatka ma swoje wady :)
test na optyczne
http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=192
Bardzo ciekawe szkło... cropowcy w końcu mają prawdziwy obiektyw UWA. :)
Doskonały ruch Sigmy, trzeba przyznać.
Faktycznie, sigma wykonała dobry ruch. Szkoda trochę, że wsadzili tam swój usm, przez to obiektyw kosztuje więcej, ale wiedząc, że będzie się dobrze sprzedawał pewnie chcieli na tym dodatkowo zarobić.
Stara 12-24 też ma HSM, więc było to do przewidzenia. Martwi mnie to co wyszło z astygmatyzmem, ale i tak 8mm wygrało.
8mm z tego co widzę to już jest niezłe przegięcie przy odwzorowaniu prostoliniowym... ;-) To już trzeba wiedzieć co się robi przy takim kącie widzenia...
Dzisiaj przywiozłam szkło. Na szybko - HSM w miarę szybki (wolniejszy od USM-a w 70-200 ale daje rade), pomyłek brak, brak problemów z BF/FF. Na środku ostrość żyleta, na rogach akceptowalna jak dla mnie. Jutro biorę na wyjazd i przetestuje w życiowych warunkach, a nie pstrykach testowych i wtedy pewnie napiszę coś więcej :)
Jak masz kumpla z FF lub przynajmniej 1D to zrob jakies sample :)
Po raz kolejny: nie mam pytań. Respekt!
http://www.juzaphoto.com/eng/article...w_vs_12-24.htm
http://www.juzaphoto.com/eng/article...w_vs_12-24.htm
Na taki test czekalem, jak zwykle tylko Juza to zrobil:)
Dopytam - czy w necie, albo na forum ktos podpinal to szklo do FF lub 1D?
Ciekawi mnie te 8mm na FF/APS-H ile mozna wykadrowac.
Juza tak mi odpisał :D:DCytat:
Zamieszczone przez juza
Sigmy robione pod cropa zawsze slabo dzialaly na FF (winieta na calych zakresach), wiec to mnie nie dziwi:) Tamrony, Tokiny itd zazwyczaj nieco 'zoomujac' mozna winiete stracic na ff. Jednak mnie bardziej interesuje ile da sie wyciac winiety z fotki na 8mm na FF. Skoro tak malo winietuje, to sprawa ciekawa. :)
Moze napisze do Juzy prosbe o sampla ;)
A może jak ktoś ma to niech sprawdzi jak poradzi sobie na APS-H.
Wedle kalkulatora powinien ogarnąć od 9.5mm - 10mm
Ciągle nie mam czasu poszukać kogoś z jedynką żeby podpiąć Sigmę, ale użytkuje intensywnie od dłuższego czasu i nie mam zastrzeżeń.
Oprawa przed Grand Prix Polski na żużlu - Toruń 19.06.2010
MotoArena w Toruniu po Grand Prix - mgiełka została niestety po fajerwerkach
Jest moc! :D
Wiadomo. Toruń :-)
Spróbuj, a sam się przekonasz! (z tego co wiem, to w internecie nie ma jeszcze info o użytkowaniu na APS-H i FF)
Z tego co się orientuje, to nie ma. A interesuje mnie to niezmiernie, bo nadejdzie taki piękny moment, że przesiądę się na jedynkę, a nie ukrywam że Sigma niesamowicie mi odpowiada i że żałuje ani trochę swojego wyboru ;) Moc jest, zdecydowanie :D
No fajna fajna :) Myśle że nie stuknie w lustro w jedynce, tak samo, jak np. Sigma 30/1.4 działa pod FF tyle że winietuje.
Oczywiscie, ze nic stukac nie bedzie. Sztuczne "Dupki" EF-S to wymysl canona, inne firmy tego nie robia. Zreszta JUZA odpisal na pytanie o 8-16 na FF, ze jest winieta znikajaca w 16mm, wiec by dal znac, ze cos stuka ;)
Niektóre szkła mają soczewy dość mocno cofnięte do tyłu i stuka o nie, a nie o dupki EF-S.
Tak o tym myślałem ale doszedłem do wniosku że przy takim milimetrażu chyba nie będzie się mocno cofać? Moher?
urżnięte do EF'a 18-55 EF-S też wadzi.
mowa o fabrycznych tokinach, sigmach, tamronach - tam tego nie ma.
A moje 55-250 z wywalona dupka ef-s pieknie smiga na FF ;) Zreszta ktos chyba zle pilowal 18-55, bo widzialem jak na FF uzywaja ludzie te szklo, tam od 23mm znika winieta.
Może i od 23mm nie wadzi, ale przy 18 na pewno. Z third-party szkłami chyba jeszcze nie słyszałem żeby coś wadziło.
dziś go mialem w ręku, jest fajna rzecz a mianowicie oslonka która daje kołowy obraz i ma gwint 72mm . tak więc można polarka dokręcić. obiektyw cichy i szybki.