Witam, od paru miesięcy zajmuje się fotografią sportów rowerowych i prosił bym o wszelką krytykę, opinie i jakieś sugestie. Pozdrawiam :-P
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Wersja do druku
1. Aż by się prosiło trochę więcej dołu i lekko dopalić z lewej flashem. Rider byłby bardziej odseparowany od tła (teraz trochę się zlewa).
6. Też trochę więcej dołu.
7. Jak dla mnie zbyt dużo ujęć. Jedno nachodzi na drugie.
Za to 3 i 4 naprawdę udane.
W szczególności 3.
Osobiście moja rada brzmi ;)
oglądaj jak najwięcej zdjęć bike'owych ;)
wtedy zauważysz różnice(kadry, oświetlenie itp.)
A z ciekawości, jakimi szkłamy robiłeś fotki?
bo w 1 zdjęciu sotrość poszła na drzewa[?]
pozdr
amok ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
szkłami *
Wszystkie fotki robiłem kitem 17 - 85 f/ 4-5.6.
to dziwne, że usm nie nadążył...
do sportu lepiej kup rybie(falcon 8mm) i np. 85 1.8 usm :)
chociaż na początek to ten 17-85 powinien Ci starczyć-oglądaj tyko więcej zdjęć:)
Nie znam się kompletnie na takich zdjęciach, ale nie podchodzą mi... Kadrowo, oświetleniowo. Widzę, że próbujesz błyskać, ale na 2. na ziemi plama, a biker chyba jednak niedoświetlony trochę. Rybka by tu wszędzie fajnie zagrała... 3. naj, ale dużo wszystkiego w kadrze jest, szczególnie przeszkadza ten dom...
Fish eye`a kupię bardzo chętnie, tylko akurat myślałem na Samyang 8 mm (nie wiem czym się różni do Falcona, chyba tylko nazwą :p) tylko boje się w nim braku AF. :-|
Amok, może napiszesz jak to się sprawuję. :D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zaitsev:
wiem że dom przeszkadza, ale niestety domu nie wyburzę ;p
w fishu af nie jest potrzebny.
tam granica nieskończoności jest na ok 1m wiec dajesz jeden metr i odpowiednia przysłonę = wszędzie jest ostro
Samyang 8mm ma nieskończoność na nieco ponad 3m, ale i tak wystarczy.
Na tych dwoch ostatnich, ten krzyz - nie dosc ze zwraca uwage, to jeszcze jakos tak niesmacznie wyglada - jakby jezdzil po cmentarzu jakims...
na początek trzymaj sie prostej zasady, kadr ma uwidaczniac rodzaj spota i trik,
z kadru powinno dac sie wywnioskowac jak zawodnik najechal (na skocznie, przeszkode etc) i gdzie/jak wylądował. Staraj sie narazie trzymac piony/poziomy :)
to oczywiscie na początek,
czyli po prostu ma być szerszy kadr, dobrze rozumiem ?
raczej zrozumialy niz szerszy
ładnie to tak po krzyżach latać?:wink:
Hehe :-D Nie wiem skąd oni ten krzyż wzięli, ale musi już tam długo leżeć, bo miejscówka doczekała się własnej nazwy - "krzyżówka" :mrgreen:
To nie był sarkazm, tylko zwykłe pytanie, bo piszesz tylko że są nie czytelne i nic więcej :p
Akurat co do 1 to fakt, przydało by sie więcej dołu (pisali już o tym wcześniej inni forumowicze), ale chętniej poznał bym twoja opinie na temat innych zdjęć.
A co do tricku to nazywa się: tailwhip :mrgreen:
No cóż ... W sumie się nie znam, ale skomentuje.
Pierwszych fotek nie komentuje.
12. Podoba mi się ujęcie, ładne barwy
13. Tutaj ładnie widać oświetlony "osobnik", ale nieco ginie na tle. Można było nieco lepiej wykadrować.
To są tylko takie moje mało ważne opinie jako człowieka cykającego foty na starym kompakcie :)
mam pytanie...
w czym robisz fotki? RAW czy JPEG?
w RAWie
Światło błyskowe i kadr ok, ale światło zastane za ciemno...
micles wg twojej rady swiatlo wychodzi plaskie, popatrz na te foty
Orlen, twoim zdaniem, jak powinno być ustawione światło aby nie wyszło płasko ?
Nie jest aż tak płaskie - jest cień od kierownicy na twarzy, są obcięte łydki, są cienie od fałd na ubraniu. Ale fakt, na tej fotce dałbym lampę trochę dalej od aparatu (gdzie punktem obrotu jest rowerzysta :P)
Jest ok, ale znowu za ciemne tło. Wydłuż czas naświetlania, albo otwórz przysłonę/zwiększ iso tym samym zmniejszając moc lampy.
Dzięki wielkie za rady :-D Jak się uda to po weekendzie będzie sesja na typowych dirtach i zobaczymy co tam wyjdzie :mrgreen:
Masz jeszcze coś w klimacie ostatniego? widzi mi się, ale bez cegłówki z lewej :)
Ale tu cicho... :-(
po prostu pstrykaj dalej, bedzie dobrze ;)
17 - ok, w porządeczku
w 18 i 19 coś nie tak z cieniami...zbyt mocne...a nie grają tutaj jakiejś przewodniej roli...
ale....
ale to tylko subiektywne spostrzeżenia...:)
Fantastyczna miejscówka, ale sam mam problem z wymyśleniem jakby pozmieniać kompozycję na tym zdjęciu, żeby wyszło idealnie.
Czyli jest dobrze ?
Gdybym nie miał syndromu idealnej kompozycji, to powiedziałbym, że tak. Światło w miarę ok, obróbka ok. Jedyne co, to nie wiem czy on robi bh, czy grajnduje po poręczy.
Dzięki wielkie micles :mrgreen:
PS
granjduje po poręczy :-D jak by robił bh,nie maił by skręconego i pochylonego przedniego koła do przodu ;)
to jest extra. Bardzo reporterskie.
Nikt nic nie napisze ? Wiem że kiepskie ale krytyka też jest potrzebna :D