Co byście sobie życzyli zobaczyć w specyfikacji następców tych modeli o których mowa w tytule topic'a ? Można trochę puścić wodze fantazji:)...
Wersja do druku
Co byście sobie życzyli zobaczyć w specyfikacji następców tych modeli o których mowa w tytule topic'a ? Można trochę puścić wodze fantazji:)...
Jesli chodzi ogolnie to wkoncu nowe wyswietlacze na body i w wizjerze z parametrami na ktorych znajdzie sie tez miejsce na ISO.
Jesli chodzi o jedynki to unifikacje (zreszta juz zapowiedziana) Ds'a i D do jednej puszki. Zapewne szybki tryb byl by z cropem. Calosc za 5-5.5k$.
A jesli chodzi o piatke to w sumie nie wiem :) Nowy jeszcze lepszy AF z nieco lepiej rozlozonymi punktami a nie tak skupionymi na srodku?
Lusterko pod bagnetem obiektywu do autoportretów:mrgreen:
Moze w koncu pomysla o auto czysczeniu matrycy...
Bo u mnie to clear nie dziala :D Wciskam, czekam i nie czysci :D
Normalnej ceny ;)Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
panowie, czy naprawdę co dwa tygodnie chce wam się gadać na ten sam przewałkowany temat? wszak 5D i 1DMk2 dopiero co się ukazały, nawet nie znamy jeszcze wszystkich opinii.
Chodźcie robić zdjęcia 8-)
Niech się nie ważą przez najbliższe dwa lata wypuszczać niczego choćby ciut lepszego do 5D. Wystarczająco dużo kasy puściłem w ostatnim tygodniu. A jeszcze jedno szkło muszę zmienić...
Jarku, ale przeciez za dwa tygodnie (czy miesiace) Twoja 5'tka nadal bedzie tak samo dobra jak dzis... :mrgreen: A to ze zestarzeje sie morlanie.. phi.. ;)
No coż.. jestem idealnym królikiem doświadczalnym marketingowców Canona.
Jak tylko wstawią coś nowego do puszki, to w 100% jestem pewien, że akurat bez tego nie będę mógł żyć. Coś czuję, że tak właśnie będzie z nielubianym przez wielu EC. Dla mnie to rewelacyjny wynalazek i z tego tylko powodu mógłbym wydać kolejną kasę na nową puszkę. Co prawda nie od razu (mam kupę zabawy z nową puchą), ale za jakiś czas z całą pewnością.
Nie ruszą mnie już za to takie duperele jak więcej mpixów, więcej kl/s, szybszy AF czy mniejsze wymiary.
Mam cichą nadzieję, że kolejna puszka to będzie już przy okazji sporo większa rozpiętość tonalna....
ojejku, to jakaś mantra czy co? Był przecież na forum już wątek prezentujący dokładne testy rozpiętości tonalnej i wyszło, że filmy mogą pakować walizki. Nie mówiąc o odczuciach wielu użytkowników.Cytat:
Zamieszczone przez oskarkowy
Jasne, ale pewnie można jeszcze więcej. Ja i tak bardzo dokładnie obrabiam każde swoje zdjęcie. Jeśli okaże się, że można przenieść jeszcze więcej, to ja wolę sam decydować, z której części wykresu rezygnuję, niż kombinować jak wyciągnąć to czy owo ze świateł czy cieni.
W tym co robię o przepalenie welonu czy niedoświetlenie garnituru jest bardzo łatwo. Konkurencja nazywa to "sztuką", a dla mnie to zwykła niedoróbka i tyle. A jeszcze inna sprawa, że moi klienci uważają dokładnie tak samo. A do czasu, kiedy jestem finansowo zależy od upodobań innych ludzi będę szukał sposobów, żeby ich zaspokoić.
Odniesienie się do możliwości przenoszenia filmów nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Dla mnie to prehistoria. Aparat analogowy trzymałem tylko dlatego, że potrzebowałem szerokiego kąta. Teraz szukam nowego właściciela dla mojego EOS5 date.. :mrgreen:
A jeśli mógłbym spytać....
Co to jest EC?
Mi się kojarzy tylko z eurocity :mrgreen:
Eye ControlCytat:
Zamieszczone przez adamek
AF sterowany ruchem gałki ocznej.
Ja czekam na 45 pol. AF w mniejszej puszce.
Taki zestaw to był do tej pory tylko w jednej puszce. I to właśnie tam zaraziłem się potrzebą posiadania ten funkcji..Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Boję się, że na wiosnę Canon wypuści taki aparat z taką nazwą i literką "D" na końcu..
"Pacu, pacu. Chlastu, chlastu. Nie mam rączek jedenastu. Ale mam dwie rączki małe do klikania doskonale."
Klik i koszmarek znika!
cześć.Ch.
aha, nie pomyślałem, że to o to chodzi. :D
:shock: ktoś ma dzisiaj ostrą jazdę ...;)Cytat:
Zamieszczone przez chomsky
mnie najbardziej interesuje co sie stanie z cropem - myslalem ze 1,6 pozostanie jako jedna z "lini" canona, ale po wypuszczeniu 5d juz sam nie wiem. mam juz jedno szklo do cropa, teraz sie przymierzam do 17-85is. w sumie jak na razie 350 sprawuje sie super, ale moze za 3,4 lata bede potrzebowal cos lepszego, no i szkoda bylo by sie pozbyc wszystkich tych gratow... a przesiadka na 20 za kilka lat tez nie bedzie miala wiekszego sensu.
Myślę, że możesz się nie bać, ze zaprzestana zostanie produkcja x1.6. Klasa amatorska będzie się na tym opierać i basta. Prawdopodobnie wszystko będzie się rozwijało w dwóch kierunkach: ff i x1.6. Pytanie: kiedy Tobie zacznie przeszkadzać mnożnik i czy będziesz zamierzał się przesiąść..
skad przekonanie, ze canon wyjdzie z ef-s? sprzet amatorski bedzie istnial zawsze.. i nie widze potrzeby oferowania full frame w kazdym body.. masz 350D.. za kilka lat kupisz 50D, ktory bedzie kontynuacja 20D... lub 500D.. ciag serii 300/350D..
a jesli chcesz FF, to zacznij myslec przyszlosciowo i inaczej dobieraj osprzet
przekonania nie mam, po prostu luzne dywagacje/ciagi myslowe... wiem, ze raczej ff nie bede potrzebowal (na pewno nie za cene 5d) ale jesli canon wypusci za 3 lata 50d (lezka w oku, przypomina mi sie moja stara wysluzona 50;) ) i ten aparat bedzie mial ff, cene na jakim dzis jest 20, to biore od reki. bylo by milo (pobozne zyczenie) zeby nasza firma sie jakos zdeklarowala, jakie ma mniej wiecej plany w tym zakresie. wtedy bym wydal bez martwienia sie te 2k na 17-85is. prosta sparawa to zaopatrzyc sie w szkla ff, ale obecnie nie mam opcji zeby kupic takie szklo w interesujacym mnie zakresie ogniskowej i w odpowiednim dla mnie przedziale cenowym
oskarkowy, skad ta pewnosc?? czy sa jakis zrodla pisane, mowicae na ten temat tak dobitnie? szkoda, ze nie mozesz midac gwarancji na pismie, spalbym spokojniej ;)Cytat:
to zaczniesz sie martwic, jak juz kupisz aparat z FF :) bo tego, jak dalej sie wszystko potoczy nie wie nawet sam canon..Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
Możesz spać spokojnie. Sam Canon (dyrektor skośnooki) powiedział, że:Cytat:
Zamieszczone przez beachcomber
- 1D2 jest ostatnim aparatem z cropem 1.3,
- nie zaprzestaną ef-s.
To chyba logiczne, że nie zamontują go w 1 cyfrowy korpus za $3,5k - 8k tylko 3 lub 4 cyfrowy - odpowiednio 350D ($1000) i 3500D* ($ kto to wie) w dzisiejszej nomenklaturze.
* Narazie nie dostępny.
Ja mam tylko nadzieję, że to co ktoś powiedział oskarkowemu pojawi się na Photokinie 2006 :)
panie i panowie to mial byc koncert zyczen czy nie?Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
przede wszystkim szybki, mniejszy od jednynki ale z VH
cos jeszcze?
Cytat:
Zamieszczone przez bonk
zeby krecil filmy i mial live view :rolleyes:
bonk, obiektyw super, ale coś otwór za mały jak na f/1.2 ;-) Postaraj się bardziej :mrgreen:
Otwór dobry, to tylko 40mm! Czyli otwór powinien być taki, jak w 50/1.4
teraz lepiej?Cytat:
Zamieszczone przez muflon
kurde muflon
ty pierwszy sie zorientowales
ale tutaj kilka osob dalo sie zwiesc
http://canon-board.info/showthread.php?t=6332
:twisted:
rzeczywiscie myslalem za duzo o body a szklo potraktowalem po macoszemu
(to monoltowski 17-35 ze swiatlem 2.8-4)
ale powiedz ze zle wyglada
a dla zainteresowanych jak zrobic canona 3d
source
http://www.sikacz.com/canon/how_to_canon_3d.psd
:mrgreen:
A ja sie nie boje tylko mam nadzieje... bo nie zamierzalem kupic 5D a mam nadzieje na cos z 45polowym AF i eyecontrolem. Jak kupie to dam ci sie pobawic ;)Cytat:
za vitezemCytat:
Zamieszczone przez Vitez
mam eosa3 i 1vhs i czesciej chwytam za 3 tylko ze wzgledu na EC
wiem ze dla wielu urzytkownikow EyeContorol to wodotrysk,
ale ja czekam na cos z literka D i EC
Znajac canona to trojka jako nastepca piatki dopiero za 18 miesiecy...
No chyba, ze bedzie 5DN aka 5DmkII.
Raczej na wiosne. I raczej nie nastepca 5tki (z AF i budowy body klasa 5tki to co najwyzej 'semipro') a dlugo oczekiwany pro bridge/nowa klasa? Znaczy z wbudowanym gripem, fullframe, 8fps, uszczelnienia, 45 AF, Eyecontrol, cena powyzej 1DMkII .Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Ot tak sobie marze na podstawie plotek z jednego zrodla.
Ale ja tak tylko jesli chodzi o nastepce piatki pisalem (czyli teoretycznie 3D).
Laczona jedynka rzeczywiscie powinna sie pokazac juz dosyc szybko. Moze i razem z nastepca 20D kolo lutego? Cena na pulapie obecnych jedynek... Byc moze cos kolo 5k$. Pasowalo by do "model wyzej 2x cena tego nizej".
i co wtedy ? 5d - full frame dla mas ? :)
Dokladnie... Jedynki full pro, 5/20 takie pol na pol az do trzysetek full plastic amator...
ja czekam na coś w klasie cenowej 20d - z cropem, mnie osobiście bardzo brakuje notatek głosowych - sklerozę mam i szybko zapominam co fotografowałem ;-) - no jakieś ultradzwiękowe czyszczenie matrycy by się przydało o takim drobiazgu jak jakiś mały pilot w standarowym zestawie nie wspomnę