Fotografowanie negatywów cyfrą
Witam. Mój kumpel przeżywa strasznie jakość skanów, które oferują firmy białostockie. Razem kombinujemy, by sprząc cyfrę i pierścienie makro w celu stworzenia prostego skanerka.
Czy ktoś potrafi coś doradzić w tej kwestii? Czy to ma w ogóle sens?
Proste odkrycie z dziś: custom WB świetnie usuwa pomarańczową barwę kliszy.
skanowanie negatywów - cyfrą?
"skanowanie negatywu" - akurat mnie ten temat także bardzo interesuje - i jak do tej pory nie było żadnej konkretnej odpowiedzi (nawet tutaj), jak to zrobić w przypadku takim, jak opisał to hoody (stąd chyba można założyć że wielu obecnych posiadaczy dSLR ma taki problem), czyli:
1. mam dwa kartony negatywów z poprzedniego analogowego lustra,
2. chcę je "przełożyć" i zachować w postaci elektronicznej w dobrej jakości,
3. mam już cyfrowe lustro,
4. nie dam do labu, bo szkoda kasy, jakość kiepska i .... fotki się nie nadają :mrgreen:
5. skanera nie kupię, bo wiem, że to jest jednorazowa akcja.
najsensowniej byłoby pożyczyć skaner i to wskanować, ale generalnie koledzy, też Silent, z którym ten manewr negocjuję od pół roku, skutecznie mnie do tego zniechęcają..... bo faktycznie, roboty z tym jest kupę, a efekty średnie (problemy z ostrością, rozdzielczością itp.) :cry:
dlatego myślę już o: (FotoLoader ukończony, może będzie czas na coś nowego :roll:)
zrobienie skanera do negatywu z cyfrowego lustra. 8-)
pomysł stary, nawet ja kiedyś już tu zadałem pytanie na ten temat, ale tak naprawdę nie było sensownej odpowiedzi.
anyway, powtarzam, czy myślicie, że to może mieć sens? czy ktoś to robił?
czasami w komisie albo na allegro można trafić takie stare mieszki do kopiowania slajdów, ale teraz nie widziałem, może źle szukam (jak to się nazywa??)
dlatego śmiem twierdzić, że mając dSLR 8Mpix, dobry obiektyw (choćby M42), pierścienie, trochę czarnej tektury, trochę białej, folię aluminiową, deseczkę i śrubę od statywu - można zrobić samodzielnie taki skaner :twisted:
jakieś tam próby każdy może zrobić "z ręki", wychodzi +/- ok, choć wciąż pozostaje jeden mały szczegół: jak sobie poradzić z odwracaniem kolorowych negatywów??? to, że suwaczki, to wiadomo, ale czy jest jakiś program, który to robi od razu dobrze, bez stylu ORWO? ;)