Był podobny temat, ale nie dokładnie to samo. Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego mój aparat (Canon 450d) nie rozmywa tła robiąc zdjęcia w trybie portretu???
Wersja do druku
Był podobny temat, ale nie dokładnie to samo. Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego mój aparat (Canon 450d) nie rozmywa tła robiąc zdjęcia w trybie portretu???
To zależy od obiektywu, w minimalnym stopniu od aparatu. Najlepsze są w tym stałki o świetle min 2.0
oj, musisz poczytac jakies ksiazki
to nie aparat rozmywa tło ale obiektyw, Ty jaki masz? jak podstawowy kit to niewiele zdzialasz
Najważniejsza jest długość ogniskowej, potem przesłona itd...
dobre - uśmiałem się : ) geniusz dyrektor : )
odp: > http://www.fotografuj.pl/Article/Kal...ostrosci/id/41
.
Przeczytaj jakąś książkę o podstawach fotografii.
A tymczasem na szybko:
1. Ustaw fotografowany obiekt (np. modela) min. 3 metry od tła
2. Przy możliwie najdłuższej ogniskowej obiektywu (największe przybliżenie) ustaw w kadrze tylko głowę i ramiona modela
3. W trybie portretu pstryknij fotkę.
Rozmyje.
Prościej nie umiem. :)
Koniecznie książka albo poradnik!!
:)
W takim razie do czego jest tryb portretowy w aparacie?
Do tego zeby go nie uzywac. No on chyba max otwiera przyslone i dobiera do tego czas. Jednoczesnie chyba nie pozwala wlaczyc lampy. Nie wiem bo nie uzywam
Sebcio no wiec zasadniczo ogniskowa wplywa na wielkosc GO, a w drugiej kolejnosci przyslona ;-)
Nie moge :) az siade do ksiazek fotograficznych i zaczne wszystko od zera... :D
bylo to przerabiane kilka razy, istotna jest tylko przyslona
przy 300mm 2.8 i 50mm 2.8 GO bedzie taka sama - przy takim samym kadrze,
wystarczy pomyslec logicznie dlaczego tak jest - zeby uzyskac taki sam kadr 50mm trzeba podejsc bardzio blisko obiektu, a jak wiadomo im blizej obiektu tym mniejsza GO
inny bedzie bokeh i inny kat widzenia, ale sama GO taka sama
ojj wiedzialem ze zacznie sie temat z niczego ;)
Dzięki serdeczne. Ważne, że ja dowiedziałam się czego chciałam ;) Można na Was liczyć. Pozdrawiam.
Może też inaczej mierzyć światło, a raczej mierzyć tak samo, ale korzystać z innych macierzy w trybie macierzowym. Stare (analogowe) minolty tak ponoć miały. Nie wiem czy dziś ktoś to stosuje...
Ale tak, jak już inni napisali - ten tryb jest w zasadzie bezużyteczny. Byłoby fajnie, gdzyby dąło się go wykorzystać jako preset dla manualnego ;)
zdRAWki
hehhhhh ... :-D po prostu klasyka :) : proste pytanko = iskierka na beczce prochu i bicie piany :mrgreen:
Vitez !!! przybywaj !!! :D