Wprawdzie cywilny, ale też ślub :) czyli secik fotek z ostatniego mojego pstrykanka:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
Wersja do druku
Wprawdzie cywilny, ale też ślub :) czyli secik fotek z ostatniego mojego pstrykanka:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
czy używałeś lampy przy tych fotach?
nie. Zero lampy. choć była założona na body.
Bardzo fajne fotki. Ladne kadry i przedewszystkim swietne kolory.
Ślicznie.
beże wyciągnięte super
fotka 4
jakoś pionu nie ma i chyba się Ciebie wstydzą i boją bo głowy pospuszczali oboje .... :>
Dzięki za opinie. to się troszkę podbudowałem :)
Moim zdaniem wszystko jest za wąsko ale ogólnie może być. Zakładam, że kolega aparatem typu APS-C pstrykał?
Szaro-buro :/, też miałem kiedyś umiłowanie do trupich kolorów, na szczęście zrobiłem tak tylko jedną okazję. Zmniejszenie winiety w pewnych nie wymagających tego miejscach zmniejszy ponurość. Ściąganie saturacji powinno być umiarkowane i celowe. Spróbuj popracować nad cieplejszą kolorystyką. Pomyśl nad porzuceniem LR i przed wypuszczeniem fot w świat dobrze jest się poradzić własnej kobiety (one mają szerszy gamut:)).
Na zdjęciu 4. niepokojąca perspektywa, zdjęcie się nieco wali, gadający fotograf z prawej do przemyślenia/ucięcia :)
Dla mnie właśnie kolory są do kitu... Jaki kolor miała suknia panny młodej, bo na czterech zdjęciach za każdym razem jest inna? Na 12 panna młoda wygląda jak alien jakiś, masakra...
No i za wąsko... Na 4 zdjęciach patrzą się w obiektyw - po co?
"Fresh meat" (kto grał w "Diablo"?)
Dobre określenie.Cytat:
secik fotek z ostatniego mojego pstrykanka:
Nie róbcie jaj. Nie ta liga.Cytat:
Ladne kadry i przede wszystkim swietne kolory, śliczne, może być
Najlepsze i godne uwagi - 2, 13 (szczególnie, fajnie wyszła - ciepłe kolory, moment, no i babcia jest jakaś) i 15. I wystarczy(łyby), ale brakuje czegoś ciekawego z przysięgi. Ładny duotone - 6, 10 i w tym kierunku można iść (świadek jak wyjęty z lat 70-tych - te włosy!) + ocieplenie (brzoskwiniowo, pastelowo, solar...)
Z piętnastu zdjęć - 4 w samochodzie, z czego w trzech (czterech?) patrzą prosto w obiektyw - gdzie naturalność? (co nie znaczy, że jest obligatoryjna...) -> sztuczność, nastawienie na pozowanie, żaden moment, ulotna chwila etc., a wystarczyłoby zdjęcie zdjęcie nr 2 (bardziej uniwersalne i można je ulokować zarówno na początku i końcu reportażu) zamiast tych czterech.
Wąsko i praktycznie nic się nie dzieje - żelazny moment przysięgi mocno dyskusyjny (te plecy trochę osłabiają i tak już wąskie zdjęcie). Słaby kadr, niedobre ustawienie (sobie się składa przysięgę, a nie kierownikowi/księdzu).
Historia nie trzyma się kupy. Biorąc pod uwagę zdjęcie nr 5 i 6 wychodzi, że młody bierze ślub ze świadkiem. Łeee. Trzy zdjęcia z winami (szampan też wino) - po co? (można je połączyć w jedno i będzie tryptyk).
Brzydki i bezsensowny bokeh - ludzie wyglądają jak zmory (czarne oczodoły) czy ufoki. No, ale na początku jest taka mania używania takiego bokehu i trzeba przez to po prostu przejść (jak przez mutację)...
Chaos obróbkowo-kolorystyczny - i bw, i dziwny cross (14), i sepie jak duplex (jest w Color Efex), i colorowe. Fotograficzny miszmasz.
Nic się nie dzieje. Absolutnie. Żeby chociaż jakiś pierwszy plan wypełniony (zdjęcie typu "przezcoś") lub zbliżenie właśnie...Cytat:
Na zdjęciu 4. niepokojąca perspektywa, zdjęcie się nieco wali, gadający fotograf z prawej do przemyślenia/ucięcia
Wyszło odwrotnie, poza tym nie rozumiem takiego usprawiedliwiania się.Cytat:
przypominam, że to reportaż a nie plener... (nic nie jest w zasadzie ustawiane) do tego trwający tylko 30 min (trzeba się nieźle streszczać).
FAIL. Tak się nie robi.Cytat:
Młodzi dostali też surówkę
no nareszcie jakieś opinie.
Złe czy dobre, zawsze cenne i wnioski jest z czego wyciągać !
ps. czy się wątek zdjęć kupy trzyma czy nie to nie ma co oceniać bo to nie są wszystkie foty, wszystkich jest 100. A tu tylko 15 dałem ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
wrzucam poniżej kilka wariacji jednej foty. Proszę o wasze opinie.
1
2
3
4
5
Jak to tylko? Aż 15. I tak za dużo, ale jak materiał typu "może być" to się nadrabia ilością. Sam piałeś, że to "reportaż a nie plener... [...] do tego trwający tylko 30 min".Cytat:
wszystkich jest 100. A tu tylko 15 dałem
No nie pisz tylko, że oddałeś wszystko...
Nie o wątek chodzi, a o zdjęcia. To one mają opowiadać zgrabną historyję jak "Pani poślubiła Pana". Poza tym sam wybór zdjęć jest arcyważny. Dotyczy to też wariacji kolorystycznych...Cytat:
czy się wątek zdjęć kupy trzyma czy nie to nie ma co oceniać bo to nie są wszystkie foty,
Pajlicho z obróbką, kadr jakiś nijaki.
obróbka, kadr - średnio.
A mnie się zdjęcia podobają i właśnie przede wszystkim kolory to, że są takie ostre i wyraziste. Jak dla mnie spoko, sama mogłabym mieć podobne zdjęcia ze swojego ślubu (ale nie planuję więc słabo:P)
Ciaaasnoooo
to mi pojechali wszyscy :)
ale spoko, co nas nie zabije to nas wzmocni.
co do tej fotki z pleneru to faktycznie zapomniałem przy obróbce monitorka nastawić, a zawsze jak go resetuje to mi się ustawienia resetują do domyślnych (niebieskich).
a co do szerokości. Tak się zastanawiam czy na lubienie szerokich kadrów nie ma czasem wpływu wielkość monitora.... Bo faktycznie takie kadry gdzie postacie są na pół ekranu to na dużym monitorku może kiepsko wyglądać. Za to na małym, fotki gdzie osoby są malutkie gdzieś tam w kadrze znikają. ale to tylko takie tam sobie moje teorie... :)
dzięki za opinie i walczę dalej.
na ale przecież 17mm na cropie to nie tak znowu wąsko :) niektórzy najszersze co mają to 35 na FF i jakoś dają radę i to całkiem dobrze. a ja się musze przestawić chyba po prostu na szersze kadry i dawać 2 kroki wstecz :)
choć w tym przypadku akurat się nie dało bo ściana:)
Ładne beże! 2 foty przeniebieszczone, ale już napisałeś, że zapomniałeś skalibrować monitora. Nie podobają mi się niepotrzebne krzywe kadry. Drugie zdjęcie w samochodzie - przez szybę - użyłbym burn i dodge toola aby lekko wzmocnić kontrasty i rozjaśnić głowę Młodego, gdyż szyba za bardzo rozmydliła. Jak na cropa to jakość bardzo przyzwoita :)
Pozdrawiam
A ja zupelnie z innej beczki.
Czy tylko mi Pan Mlody przypomina Krzysztofa Globisza ? :)
Przesiadka na 5d i stałki. I mały set-cik ślubno weselnych.
na początek pierwsza część reportażu (a później wrzucę plener) :)
opinie mile widziane ;)
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
I część druga
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
26
No i plener:
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
Hej
FF i stałki nie pomogły ci za bardzo, a swego czasu twierdziłem że ff dodaje skrzydeł (a może to 35L dodaje:D) Generalnie nie kupuję dalej obróbki i kompozycji kadrów. Mając 28 mm na FF możesz naprawdę ładne szerokie kadry robić.
1- nie wiem czy ten pies to atrakcja fotografii :P ale nie zrobiłbym tego tak. Pies jak każdy z nas ... i pewnie miło się będzie go wspominać przy okazji ślubu, ale ja na tego pimpka zaczaiłbym się jak leży sobie z stoickim spokojem pod stołem a koło młodej wszyscy biegają. Oczywiście szeroki kadr. Wszyscy się widzą i mogą wspominać.
10 - zobaczy kolor dłoni u młodej i popatrz na kolor swojej ręki:).
12 - przyjemne, choć już to gdzieś było ...
19 - przyjemne kolory w tą mańkę bym szedł + prosty normalny kadr
30 - dobra chwila, ale kolor cegieł grrrrrrrrrrrrrrrrrrr
35 - uważam, że nie potrzebnie przy takim sprzęcie przekręcałeś kadr. Dużo ładniej wyglądało by poziomo.
Jak oglądacz kupiłbym tylko 12,19,30. Za kolegami szedłbym w kierunku cieplejszych kolorów.
Pozdrawiam
Jestes niewolnikiem plytkiej go, zobacz na zdjecie 38 i kilka innych, m.in z bronia.
Jasne ze plytka go jest fajna, ale czasami wiecej sie traci.
Poza tym obrobka - jest kilka ciekawych zdjec ktore przy delikatniejszej obrobce, mniej kontrastu, winiety itp- dalyby ciekawszy efekt. Wielokrotnie zmieniasz styl obrobki i kazde zdjecie jest inne. Ciezko sie oglada taki material. Takie jest moje zdanie.
Ogolnie repo z cywilnego wyszlo obrokowo lepiej od materialu z imprezy. Ostatni plener juz lepiej.
Dzięki za opinie.
Krytykę potraktuję konstruktywnie !
uczę się, szukam swojego stylu. Pocieszam się że nie jest źle, oglądając galerie konkurencji z mojej okolicy :), a załamuję (moją twórczością) widząc prace niektórych na tym forum.
ps. jeśli chodzi o plener ślubny to był mój 3-ci, a reportaż zdaje się że 5-ty.
ps.2 chętnie wybrał bym się na jakieś warsztaty, ale najpierw sprzęt trzeba spłacić...
Pamiętajcie gdy robicie zdjęcia z bronią/replikami broni.... Palec ZE spustu...
Wg mnie jest dobrze. Zdjęcia się podobają, a 32 to już rewelka :)
26. jest świetna :)
kadry na tak, kolory na nie ;) taka wyborcza retoryka :)
Dawno nie zaglądałem :)
Więc podrzucam coś nowego.
41
42
43
44
45
no i kolejne.
na początek przygotowania i ceremonia, zabawa. a potem będzie plenerek :)
całość imprezy w mojej rodzinnej miejscowości Blachowni, więc do domu miałem rzut beretem :)
46
47
48
49
50
51
52
53
54
generalnie nie podoba mi sie obróbka, często "brudna" i te seipowate czarno-biele, kadrów wiele mocno zaciasnych, trochę fajnych i totalnie lipnych.
Dzięki za opinie.
może kiedyś się na warsztaty wybiorę, to się dowiem co to jest ta "brudna" obróbka ;)
zaraz pojadę z plenerkiem jeszcze :)
plener
61
62
63
64
65
66
67
68
Dla mnie ujęcia OK ale chyba coś nie tak z tym zielonkawym zafarbem w kościele.
BTW, czym robiłeś kościół, 17-50 czy 28/1.8 ?
no kolorystyka nie za bardzo chyba ze moj eizo zle swieci...troche za duza rozpietosc kolorystyczna...i jak dla mnie za duzo pozowania chodz trzymaj sie 49. bo to fajna kolorystyka BW :)
głównie 28 + kilka kadrów 85
tamrona i 40stke miała żoncia i trenowała sobie :)
no z tą kolorystyką nie dojdę ładu składu póki nie dopadnę jakiegoś normalnego monitora.
Ale przynajmniej w labie, w którym wywołuję wychodzi to w miarę normalnie.
Zdaje sobie też sprawę, że pewnie za dużo jest na tych fotkach namieszane z kolorami. Ale kurcze jakoś tak mam że się powstrzymać nie mogę…
Ano właśnie, biję się z myślami w wyborze między 28/1.8 Canona i 30/1.4 Sigmy. Jeden podobno mało ostry na pełnej dziurze, a drugi choć żyleta od 1.4,to trudno trafić na wolnego od choroby na FF/BF.
Jak oceniasz swoją sztukę?
Mieszanie kolorami to fajna zabawa, choć ta zieleń nie za bardzo IMO do kościoła chyba pasuje. Ale na ten przykład, na fotce 58 już ładnie współgra z tłem.