http://fotopolis.pl/index.php?n=10452
Wersja do druku
Nie mam zaufania do obiektywow Sigmy, ale to 85/1.4 wydaje sie byc niezlym zamiennikiem dla 85/1.2L ktory, pomimo nieujawnienia ceny Sigmy, i tak bedzie drozszy kilkukrotnie.
Pytanie jak z jakoscia i celnoscia AF ........
Ja to bym raczej powiedział, że to może być niezły killer dla 85/1.8 nie wiele droższy...ale poczekajmy na cene i efekty :)
Mnie bardziej zainteresował 8-16mm 4,5-5,6 ;) 12,8 mm po przeliczeniu na pełną - nieźle.
Ale, żeby szerokie kąty zaczęły mieć sens na cropie, przydałyby się odpowiedniki 14/2,8, 28/1,8 i 35/2 na cropa. O ile 35mm na cropie jest obsadzone przez Sigmę 20/1,8, to dwa pozostałe szkiełka pozostają w sferze marzeń ;)
Najpierw niech Sigma sie upora z ciaglymi problemamy FF/BF :)
W przypadku tego 8-16mm problemy z FF/BF raczej są bez znaczenia, miejmy nadzieję, że 85tka sprosta zadaniu, oby silnik AF był lepszy niż w modelach 35/50, no i ceny nie były wyższe niż odpowiedniki Canona.
70-200mm F2.8 EX DG OS HSM
85mm F1.4 EX DG HSM
17-50mm EX DC OS HSM
8-16mm F4.5-5.6 DC HSM
50-500 OS HSM
Najbardziej mnie ciekawi 85 1.4 :) Ciekawe, czy optykę toto ma lepszą od Samyangów :)
Sam fakt ze posiadaja AF sprawia ze sa od nich lepsze ;)
No tak, tylko podejrzewam, że cena z jaką wyskoczą to będzie min. 2500 PLN o ile nie więcej.
No i jaka będzie optyka, bo niestety, doświadczenia z 50 1.4 mam bardzo kiepskie.
Wydaje mi sie, ze 3500zl bylo by rozsadna cena za szklo o takich parametrach (na papierze) .. mimo wszystko nie wiem czy bym sie zdecydowal na zakup z prostej przyczyny - Sigma nie wzbudza we mnie zaufania przede wszystkim z powodu AF, oraz duzej rozbieznosci pomiedzy poszczegolnymi egzemplarzami.
Prorokuję jak będzie w testach :) 85 L po domknięciu do 1.4 będzie żyletą w centrum kadru, a Sigma będzie mydełkiem na pełnej dziurze. I pozamiatane :] Zweryfikujemy za parę miesięcy :)
naprawde ciezko zrobic stałke o ogniskowej 85mm i dluzsza ktora nie jest ostra, nawet na 1.4
mnie ciekawi cena 70-200 HSM OS i czy jakość może sie poprawiła :) pozatym ciekawą propozycją jest 8-16 :D 12 mm na pełnej klatce :)
ja bym chciał żegby Sigma poszła po rozum do głowy i zaczeła malować swoje obiektywy jakąś normalna farbą czarną a nie jakimś "brokatem"
Piękne premiery, piękne...
17-50 OS :)
70-200 OS :):):):)
8-16 :):):):):):( (minus, bo tamrona już zdążyłem kupić ;))
Ciekawe jak z cenami. I czy w 70-200 poprawili optykę.
tak jak w 50/1.4 albo lepiej...
...lepiej nie mowic :)
dopoki nie przeczytam opinii kogos, kto tym w ogole trafil, to to jest taki Samyang, tylko z mniej wygodnym pierscieniem MF ale za to z fabrycznym dandelionem. i nie wiem jak z kolorami koreanczyka (podobno ociepla), ale co do Sigmy to w zasadzie jestem pewny, ze bedzie gratis musztarda.
inna kwestia - zauwazyliscie, ze Sigma w kazdej z nowych premier ma rozmiar filtra fi77? mnie sie taki pomysl podoba, ale z takim 17-50 moga miec klopot ze zbytem, jak nabywca sobnie uswiadomi, ze przez zakup polara TOC (total cost ownership) mu wzrosnie lekko liczac 100 PLN ponad TOC np. Tamrona 17-50. a AF w obu bida... :)
a propos nowosci z pierwszej strony dpreview - polecam ostatnie zdjecie przykladowe z Nikkora 24/1.4:
http://www.dpreview.com/galleries/re...ples/slideshow
obejrzec pelne, potem przeczytac jaka dziurka :) komentarz ojca prowadzacego akustyka: moj 17-40 ma lepsze rogi. tak od f/8.0 :)
Ale fajnie, wyszło, że jestem autorem wątku :)
Czacha, przepraszam :)
Bez spamu prosze, bo zaraz nie bedziesz.
akustyk - ja podpinałem do 5D2 pierwszą lepszą 50/1,4 w FJ i trafiała idealnie. Canon 50/1,4 to jakiś kicz w porównaniu z tym szkłem. AF w Sigmie był co najmniej tak samo sprawny i idealnie celny. O jakości wykonania czy rozmyciu tła nie wspomne.
85/1,4 myślę, że będzie kosztowała w granicach 3500zł. Jeśli optycznie będzie wypadała jak 50/1,4 Sigmy, to będzie warta grzechu.
50-500OS - wreszcie dodali stabilizację. Używałem jakiś czas tego szkła (bez OS oczywiście) z A700 i optycznie było bardzo przyzwoite, ale mechanicznie mnie bardzo zniechęciło.
70-200OS - może kosztować koło 4tyś i jako tańszy zamiennik C będzie kusząca. Pytanie jak z ostrością i AFem.
70-200 OS baaaardzo mnie ciekawi ale pewnie AF będzie jak zwykle równie ciekawy ;/ w każdym razie, jeżeli będzie lepiej niż poprzedniczka i AF znośny to jest na mojej liście zaraz po 28 1,8 oraz 8 i 14 samiego :)
ja oczywiscie nic nie sugeruje...i powtarzam zawsze ze i wsrod markowych szkiel trafiaja sie takie babole ze szkoda gadac...macalem sigmy 50 i przypadek czy nie ale wszystko bylo ok...za to moge powiedziec ze mialem problemy z nikkorem 105dc ktory ze swoim backfocusem wyskoczyl poza skale korekty w d700 czy 24-70L ktory nie wiedziec czemu na 70mm dawal mydlo jakiego nie powstydziloby sie ruskie szklo skladane w poniedzialek...wiec nie generalizujmy
Ja jedna jakos nie mam zaufania do tego af'a sigm. Zrazilem sie i ciezko to bedzie zmienic.
17-50 2.8 z HSM i OS...mam nadzieje,ze totalnie nie bedzie wspolpracowac AF z canonem i bedzie kosztowac cos okolo 2500 bo inaczej sie wkurze, ze kupilem 17-55 :P
Wydaje mi sie, ze sigma moze pozamiatac teraz...
Ale biadolicie. Ta 85tka to będzie hit sprzedaży(zwłaszcza z afem z 50 1.4 który działa świetnie) od dawna zastanawiałem się dlaczego takiego szkła jeszcze nie zrobili.
Z mojego punktu widzenia dobrze by bylo zeby byla droga i stabilizacja byla na poziomie 1EV :P
Ja tylko czekam na 15mm f/1,8 i 8mm f/2,8 ;)
To 8-16 fajnie się zapowiada ;)
Może panowie z sigmy zaglądają na fora żeby poczytać o swoich obiektywach ;> I wprowadzili większe kontrole sprzedawanych egzemplarzy ?
Ciekawi mnie czy 85 to nie samyang z dołożonym AF jeśli tak no to masz babo placek ;d
Te obiektywy mogą być killerami dla systemowych..
Sigma ostatnio dużo walczy, i wypuściła masę fajnych szkieł ale z tą kontrolą i lepszym AFem to coś czuję że na razie to tylko słodkie marzenia użytkowników :)
ale to jest w ich interesie, bo nie wierze ze sklepy te odrzucone przez klientow obiektywy upychaja gdzies a nie odsylaja dystrybutorowi i dalej do sigmy.
Zdaję sobie sprawę że to jest w ich interesie, ale jak dotąd to za wiele sobie z tego nie robili i boje się że dalej nic z tym nie zrobią, przynajmniej na razie ;/
z tego co rozmawialem z technikiem sigma prolemy z af wynikaja z jednego powodu - canon nie udostepnia zadnej specyfigacji af... podobno sigmy z innymi puszkami dogaduja sie duzo lepiej,,,
No tak, ale tamron z tego co wiem radzi sobie dużo lepiej z AFem pod canonem a myślę że tez nie ma specyfikacji AFu od canona.
Ale Tamron ma jedna 'przewage' - wolniejszy AF ... a to pozwala precyzyjniej ustawic ostrosc ;) Skala na Sigmach latach jak szalona i byc moze wewnetrzne przekladnie i inne komponenty maja slabsze spasowanie i dlatego wychodza takie kwiatki.
Ja słyszałem, że Tamron ma dostęp do kodów sterujących Canona. Canon widocznie nie uznaje Tampona za aż tak niebezpiecznego przeciwnika, jak Sigmę i nie podcina mu skrzydeł na swoich puszkach.
"slyszalem", "podobno" .. a jakies konkrety? ;)
u sigmy to podobno zależy od egzemplarza, czytałem o tym sporo bo interesowałem się sigma 50mm 1.4, wziąłem body pojechałem do Fotojokera (tego w Auchan w Białymstoku;P ) podpiąłem szkło które tam było i trafiało celnie i szybko, kupiłem. Po kilku miesiącach używania tego szkła nie widzę praktycznie żadnych problemów z AF, raz na dużym mrozie AF trochę głupiał, ale poza tym żadnych problemów.
ps. robiłeś jako operator przy materiale o WTZ w Czarnej Białostockiej?;)
Ze 2 lata temu pewnie nie mógłbym się doczekać tej S85/1.4. Dzisiaj, mając doświadczenia z S50/1.4 wiem czego się spodziewać. Będzie niezła optyka w połączeniu z kiepskim AFem. Szkoda czasu i nerwów, lepiej sobie kupić Samyanga, tam przynajmniej od razu uczciwie mówią że nie ma AF :-)
http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=923
Ciekawe szkła, trzeba poczekać na testy i sample, choć nie ukrywam jestem ciekaw tej S 85/1.4, może jak nie będzie jakichś wielkich problemów to okaże się jakimś pomostem między C 85/1.8 a 85L dla ludzi, których 1.8 nie zadowala a nie mogą wyłożyć na L, a z drugiej strony wolą jakiś AF niż pełny manual w Samyangu.
Po tym jak w teście wypadła Sigma 17-70 2.8-4 OS HSM mam spore oczekiwania co do 17-50 2.8:-D
No i 8-16mm zapowiada się świetnie, tylko cena pewnie będzie sporo za ten "monopol"
Odczepcie się od HSMu Sigmy :p Na początku na pewno potrzebowali czasu na dopracowanie ale ja widzę że te ostatnie HSMy np w 18-50 f2.8-4 działa bezbłędnie, wolniej niż nowe USMy ale celnie to najważniejsze. Więc w nowych Sigmach na pewno nie będzie gorzej. A do tych co mówią że Sigma nie ma specyfikacji i dlatego ma problemy a raczej miała polecam http://kzar.net/wiki/Photo/CanonEFProtocol Dla tak dużych producentów naprawde nie jest problem zlogować prostą dwuprzewodową transmisję
Ale mnie się właśnie czarna 70-200 OS podoba niezmiernie! ;)
sebcio80 był uprzejmy pożyczyć mi kiedyś wersję bez stabilizacji i bardzo mi podpasowała.
Co do protokołu - to połowa sukcesu: jeśli w algorytmach AF w aparacie są parametry dobierane na podstawie zidentyfikowanego obiektywu (a nie ma powodu, żeby ich nie było), to inżynierowi Sigmy mają dodatkowo po górkę...