Czy taki zestaw wogóle ma sens pod względem jakościowym?
Wersja do druku
Czy taki zestaw wogóle ma sens pod względem jakościowym?
Obawiam się że mamy zupełnie inną definicję "złej jakości"...
(poza tym autor pytał o 70-200/2.8 non-IS)
http://www.the-digital-picture.com/R...mp=6&APIComp=0
NIe zgodze sie. Wszystko zalezy od egzemplarza 70-200. Ja mam na tyle szczescie, ze ostrosc egzemplarza ktory posiadam razem z TCx2 jest niezla od pelnej dziury. Oczywiscie wzystko zalezy od pojecia niezla. Powiem tak, ze do reporterki wystarczy, a czasami takie przyblizenie ratuje sytuacje. Ale musze stwierdzic, ze jak porownywaem inne egzemplarze 70-200 to z TCx2 bylo slabiutko. Glownym problemem jest nie tylko ostrosc, ale abberacja.
Zdaje sie ze lightrules na pbase.com robil testy tego zestawu, mozna tam poszukac ;)
Tutaj też jest test tego obiektywu bez i z TC2x :http://optyczne.pl/118.4-Test_obiekt...87_obrazu.html
Mam wersję z IS i praktycznie nie używam z TC 2x :-P, gdyż mam co podpiąć ale w ostateczności można ;) ale liczyć się trzeba ze słabą pracą AF i znacznym pogorszeniem rozdzielczości.
F/2.8 z TC2x da f/5.6, może przy przymknięciu do f/6.3 jakoś to będzie wyglądało, może...
No jak bez? Na MTFach jest 280mm(TC) - czarna linia kwadracików.
Z TC szkiełko traci swoje L, ale dla userów sporadycznie korzystających z takich ogniskowych jest jakimś niedrogim wyjściem. Mam wersję z IS i użycie konwertera do "bliskiej" dali daje całkiem dobre efekty.
Mellan czerwona, niebieska i zielona linia kwadracików to rozdzielczość obrazu odpowiednio na ogniskowych 70, 135 i 200mm bez TC, a czarna na 200mm z TCx1,4/200mmx1,4=280mm:-)/.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co rozumiesz przez "bliską dal"? Jakiego TCx2 używasz?
Więc się zdecyduj, "bez" czy "z"?
Canona, mówię o dedykowanym.
Przez "bliską" rozumiem obiekty główne w granicach 20m (alternatywa wobec cropowania kadru).
Na ptaszki czy samoloty TC to raczej "taki sobie" pomysł.
ok, sample :-D
Posłużyłem się obrazkiem zza okna, drzewko odległe jakieś 15m.
Obróbka celowo właściwie żadna, exify zachowane.
Bazowy obrazek: 5D, 70-200 2.8 IS (IS off) 200mm f/5.6 2000*3000px
Z TCx2: 5D, 70-200 2.8 IS (IS off) 400mm f/5.6 2000*3000px
Pierwszy obrazek bez TC cropnięty do tożsamego kadru z TC 2000*3000px
I teraz wycinki:
100% wycinek z obrazka 400mm, środek kadru.
Wycinek z cropa obrazka 200mm, do tożsamego kadru.
Jak widać powyżej, jest o co powalczyć.
Bokeh, detal, zdecydowanie lepszy, niż cropnięte zbyt mocno 200mm.
Dedykowany obiektyw 400mm da na pewno lepszy obrazek niż 70-200 z konwerterem, ale nie specjalnie często używam takich ogniskowych, a poza tym nie stać mnie na takie zabawki.
ale dlaczego 200mm na 5.6 robiles?
200mm 2.8 i 400mm 5.6 da taka sama GO i bokeh na wycinku wtedy
ogolnie TC x2 to i moze czasami warto miec ale tylko w dobrych warunkach światlnych, bo jak uzywanie TC wymaga zwiekszenie ISO x2 to juz nie warto