Wat w Bangkoku na początek. Proszę o porady :)
1.
Wersja do druku
Wat w Bangkoku na początek. Proszę o porady :)
1.
Mój zarzut co do jedynki to niezdecydowanie co do tej drugiej iglicy. Albo ona jest integralną częścią kompozycji, wtedy należy znaleźć dla niej konkretną rolę na zdjęciu, albo jej nie ma, a wtedy ją wyrzucamy. Bo jak jest to ona tylko przeszkadza.
Na dwójce to zależy czy zdjęcie w kategorii architektury, a tutaj reguły są jasne że dystorsja jest niepożądana, czy też w kategorii artystycznej espresji, a w takim razie jest za mało dramaturgii jak dla mnie. Chociaż budynek ładny. Poza tym puryści pewnie się będą czepiać uciętej iglicy... i będą mieli rację.
Wielkie dzięki za uwagi. Co do 2. to gdyby dystorsji wynikającej ze specyfiki szkła oraz nieświadomości fotografującego nie było, to efekt byłby podobny...pojęcie pionu jeszcze kilka wieków temu nie było tam chyba znane:)
Lepszej foty z netu tego budynku nie znalazłem....ale krzywo podobnie.
http://www.bangkok.com/images/photo-index/5764.jpg
bardzo fajne zdjecia, tylko dlaczego tak mało ?? wrzuć więcej..
na 2 aż się prosi jakaś spacerująca osoba/minch (bo to chyba świątynia?) aby podkreślić wielkość budynku
5.
6.
7.
Chciałbym się zwłaszcza dowiedzieć czy to BW idzie w dobrą czy w złą stronę? :)
nie wiem co przedstawia 5 ale kolorki są spoko. Jeśli chodzi o bw to w pierwszej kolejności pomyślałem czy te fotki nie byłyby lepsze w kolorze(może ze względu na niebo). Jeśli chodzi o samo bw to widziałbym tu więcej kontrastu,są trochę szaro-szare(jak dla mnie). Tylko że ja fachowcem nie jestem i innym to bw może się podobać :)
ja bym widział większy kontrast o tak: http://img411.imageshack.us/img411/2782/img2885cbm.jpg
pzdr :)
http://img269.imageshack.us/img269/1733/img2810m.jpg
Na dziobie łodzi mieszka Budda i trzeba to miejsce przyozdobić/oznaczyć.
Co do kontrastu to wystawiłem 6 z większym i 7 z mniejszym i jak widzę większy bardziej wam podchodzi...ok, wezmę to pod uwagę. :)
Ogrody wokół Zamku, Łańcut
8.
9.
10.
http://a.imageshack.us/img535/2866/i...91832small.jpg
11.
http://a.imageshack.us/img72/7962/im...91823small.jpg
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
10.
11.
Fotki 1 i 2 całkiem ładne, tylko jakoś te budowle nie zmieściły się w kardze w całości :(
8 i 9 to kadry zrobione raczej przypadkowo i mało sensowne.
10 i 11 mają w sobie potencjał, tylko miejscami nieco przepalone.
Piekne wakacyjne zdjęcia, cudowne.
Do albumu idealne :) Niektóre mają fajne nietypowe kadry, ale niektóre są totalnie bez szału. Jednak konkluzja brzmi: OK :)
Z ostatniej serii wyrzuciłbym 16. Reszta mi się podoba. Ładne kolorki.
Pozdrawiam
witam
patrze na 10tke i nie wiem czy tak powinno być ale linia wzgórz wygląda jak wycięta nożyczkami? ciekawe
10, 11 przejarane - a szkoda.
z ostatniej serii 15 najciekawsze - reszta "pstryki".
17.
18.
19.
20.
21,
22.
23.
17 fajnie prowadzi wzrok, 18 krzywo - 20 i 22 mi się podobają, fajne te powtórzenia w 23 mi przeszkadza ten płot. Wybacz niewiedzę, ale co to (gdzie to) jest?
19. bardzo mi podchodzi....:)
#25 - fajne, a najbardziej mi sie podoba drugi plan;)
#26 - imho najsłabsza z serii
#27 - super! Światło ekstra, kadr też jest niezły, tylko uciąłeś choinkę z prawej strony;)
#28 - milo sie oglada, ale mimo wszystko brakuje dołu.
Ogólnie fajna seria:)
dzięki za opinie sniper!
25 ładne, minimalnie więcej kontrastu bym widział
26. Przymknąłbym przysłonę do 16 - fajnie by słońce wyszło no i przede wszystkim wyprostował!
27. najlepsze z serii, super światło
28. za bardzo brakuje dołu
17-22 bardzo mi sie podobaja
27. wiecej dolu i fajnie by bylo jakbys zrobil z calym swierkiem po prawej
Co poprawić w B&W i w ogóle? :-)
29.
30.
31.
32.
33.
34.
Jak dla mnie za ciemne, nic nie widać i wszystko się zlewa.
BW faktycznie masz za ciemne. Ledwo idzie coś dojrzeć.
#27 - maksior
#36 - jak dla mnie to super efekt wyszedł
29-bardzo dobre,super
Ciemno, ale pewnie to kwestia ekranów na którym były obrabiane w stosunku do tego na którym ja oglądam.
29,31 -najlepsze.
Na BW parę motywów ciekawych, parę kompletnie bez sensu. Po kolei:
29. Dobre, choć kadrowałbym znaaacznie ciaśniej. Spróbuj przysłonić choćby ręką górną 1/3 kadru i zobaczysz, o czym mówię.
30. Nie przemawia do mnie. A jeśli to miała być symetria, to faktycznie powinna być symetryczna i równa.
31. Znów dobry motyw, tym razem za to przeszkadza trochę nachalna winieta.
32 & 33. Nie każde zdjęcie wioślarzy jest dobre. Dwa pierwsze (29 + 31) były złapane fajnie, 32 i 33 niestety słabo.
34. Nawet, nawet. Choć motyw trochę oklepany i trudno się nim zachwycić.
35. To to zdjęcie miałem na myśli, mówiąc, że w serii BW zdarzyły się kadry bez sensu. Kompletnie nieudane.
36. Bardzo fajne. Jedyne, co można by poprawić, to wykonać to zdjęcie analogiem z założonym pozytywem, naświetlając na ciemne miejsca tunelu - mniejsza rozpiętość tonalna spowodowałaby, że budynek widoczny na końcu tunelu byłby jeszcze bardziej przepalony, co moim zdaniem byłoby in plus. Mimo tego, bardzo dobre ujęcie.
pozdrawiam!
Fajne ale...dla mnie dalej ciut za ciemno ;)
ajajaj ile to zdjęcie by zyskało gdybyś tylko poszedł jeszcze troche w prawo :((