Alleluja ... jestem w szoku
To jest post dla przeciętnego uzytkownika a nie do tych kolegów którzy kupują D1 mk ileś tam komplet obiektywów "L" za 20-30K PLN lub więcej....
mnie nie stać .....:cry:
ale jestem na etapie kopletowania " nowego - starego sprzętu" M42
poznałm gościa który latami zbierał nichciane DDR owskie i USSR rowskie szkła i jestem w szoku ma ich tyle że gółowa odpada część już z wielkim powodzeniem sprzedał ale zostało i dlamnie troche kupiłem już::grin:
(nie sprzedaje na aukcjach ten gość oczywiście)
Industar 50 2,8 USSR - ********y do makro ostry i wogóle kolory super ...
Carl Zaiss Jenna Pancolar 50 1,8 - klasa .... (wybierałem u gościa z 4 szt a ma z 10)
Pentacon 135 2,8 - portret maks uf i krótkie tele też rozdzielczość i ostrość 10 x lepsza niż moja Sigma 70-300 Apo II MS
Planuje w najbliższych dniach zakupy jeszcze : jakiś szeroki kąt choć o taki na M42 trudno, i jeszcze ruskiego Jupitera 9 chyba 1,8 lub 2 (podobno najgęstrzy obiektyw jaki można znaleźć żyleta z pięknym BOKEH chyba również na szkle Zaiss mój ojciec twierdzi że duża część produkcji Zaissa szła do USSR... może jeszcze jakie tele 200 - 2,8 lub 4 (2,8 juz osiąga ceny ok 400-600 PLN ale podpinałem taki 2,8 i byłem w szoku zdięcia z ręki przy niemal każdych warunkach)
Co z tego pomyślą niektórzy.... Poszedłem na miasto i zrobiłem takie zdięci ot tak od niechcenia i co wyszły lepiej niż przez ostatnie lata zrobiłem jakiekolwiek świetna reporterka miejska i architektura kolor rysowanie i OSTROŚĆ przy moich obiektywach to przepaść jak kanion kolorado....
Popatrzyłem na swoje Japońskie cud szkła i zapragnołem wyrzucić je do śmietnika.....:-x tyle kasy na nie wydałem ....:?
a za cały komplet M 42 ok 600 PLN będzie z szerokim pewnie 900 ....
(nie dziwcie sie ceny idą piorunem w góre dużo ludzi jest w szoku)
Konkluzja?
Kto jest zainteresowany niech sie spieszy ceny wzrosły 2-3 krotnie w ciągu ostatniego roku i rosną dobre sztuki są licytowane już za ok 200-400 pln na allegro !!! a szkieł tych wbrew pozorom sprawnych i dobrych nie jest za dużo.
PS:wiem są ograniczenia w automatyce, trzeba umiec robic zdięcia (tak ogólnie) do pewnych zastosowan sie nie nadają (szybki AF) ale do większości rewelacja.....
aha mam 300D z którym to M42 sprawdza sie doskonale ....:rolleyes:
jeszcze jedno : zainteresowanych zapraszam na nowe forum( krypciocha)M42
http://forum.stock-photo.pl/index.php