Bede tu wrzucal zarówno zdjecia, które lubie, jak i te co do których mam wątpliwości i z chęcią usłyszałbym od bardziej doświadczonych kolegów jak je poprawić.. no to:
0.
1.
2.
3.
4.
Wersja do druku
Bede tu wrzucal zarówno zdjecia, które lubie, jak i te co do których mam wątpliwości i z chęcią usłyszałbym od bardziej doświadczonych kolegów jak je poprawić.. no to:
0.
1.
2.
3.
4.
Pierwsze możnaby wyprostować. Trzecie moim zdaniem chyba najlepsze. Na czwartym ostrość jakoś podejrzanie ustawiona.
Nr.3 bardzo dobry.
Na nr.4 to raczej poruszenie niż ostrość gdzieś indziej :)
Podejrzanie?
edit: rzeczywiscie jest troche miekko. moja reka jest jeszcze niepewna, co jest dla mnie duzym utrudnieniem. zdarza sie ze dobre ujecie mam poruszone, to uwazam jeszcze za akceptowalne, zwlaszcza ze kadr i chwila na 4 mi sie podoba;)
obiektyw: 17-85 IS :)
Zdarza się wiadomo - dlatego mnie generalnie to nie przeszkadza. Jest jak najbardziej akceptowalne. pozdrawiam
Technicznie ok, rozumiem że to tylko fragmenty, ale to co pokazałeś jest bardzo spokojne, nie widać tej bieganiny i emocji jakie zazwyczaj towarzyszom przygotowaniom, pokażesz coś takiego? Chętnie zobaczył bym też coś szerszego. Na 3 za młodą jest zdjęcie w ramce, jeżeli to narzeczony to może fajniej by było tam złapać ostrość, ale to takie gdybanie po fakcie. Dawaj więcej.
hmm może po prostu na tyle dobrze znałem młodych, że wiedziałem, że będą woleć coś tradycyjnego;) bez ekstrawagancji.
ale masz racje, reporterskie ukazywanie ruchu trzeba w sobie wyrobic, najbardziej dynamiczne z przygotowań wrzucam tu:
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Moim zdaniem powinieneś popracować nad obróbką koloru.
zwłaszcza nr 5, nie?
kamerzysta halogeny miał włączone, totalnie nie wiedziałem jak sie pozbyć przebarwień na skórze. ciagle szukam jakichś rozwiązań co do obróbki koloru, ale ani sam nic nie wykombinowałem, ani tutoriali nie znalazłem.
być może warto zainwestować w jakiś kurs, ale który? :)
Dla Ciebie dobrze, że jest "moda" na zdjęcia BW, bo jak wchodzisz w kolor to jest niestety źle, 9 do zaakceptowania, ale 6 i 10 nie bardzo, i chyba trochę za dużo lampy.
jak to u was wyglada, co nei tak na 6 i 10? mi sie kolory wydaja dobre na nich..
ważny jest jeszcze program kursu. a w zasadzie kursy na które trafiałem robią prowadzący, których zdjecia są dobre. powiem Ci szczerze, że to co widze w Twojej galerii jest dobrą reklamą pewnego kursu.. :)
ale widać też, że eksperymentujesz i sporo w tym też już Twojej ręki. dużo obróbki było u K?
edit: tombas, jakbyś znalazł chwilę, mógłbyś na szybko poprawić kolorki i podesłać foto w Twoim wykonaniu? ciekaw jestem czy kwestia starego lcd, czy obróbki, czy jedno i drugie.
nie powiem, lekko różowo miało być, ale Ty mowisz ze jest przesada. teraz nie wiem czy to jakis blad w tym co widzimy, czy mojego założenia i przesadzonej obróbki:)
Wystarczająco, można się było dowiedzieć wszystkiego co potrzebne.
edit: tombas, jakbyś znalazł chwilę, mógłbyś na szybko poprawić kolorki i Twoje zdjęcia mają pomarańczową dominantę i dziwnie to wygląda. Gdybyś sprubował się tego pozbyć efekt mógłby być naturalniejszy, np. taki:
pank, masz skalibrowany monitor? jeśli tak, to ja musze coś ze swoim zrobić. Twoje zdjecie u mnie jest totalnie różowe, a brązowa szafa jest już czerwono-bordowa.
Jeśli masz problem z kolorami to pooglądaj tutki "Mistrza Janusza" nie pamiętam który ,ale jest na pewno mówiący o korekcji koloru.
http://canon-board.info/showthread.php?t=56319
thx, umknął mi ten watek:)
Możesz mieć podbity kontrast, korekta robiona była na szybko i na jpgu, ale raczej chodziło mi bardziej nie o kolor skóry tylko generalnie o zróżnicowanie koloru, żeby były mniej monochromatyczne.
cień jest od halogenów pana kamerzysty. miałem robić zdjęcia do 1 w nocy, kamerzysta też. jak poszedł to jeszcze pół godziny porobiłem zdjecia, zeby w końcu wykorzystać świetne oświetlenie jakie miał przygotowane zespół:)
ogólnie te halogeny w dziwny sposób myliły mój AF, nie wiem czy wam tez się to zdarza?
będę tu sukcesywnie dorzucał kolejne moje ślubniaki. niestety, do 8 ślubów nie mam prawa, żeby je tu publikować, więc spora część fot odpadnie..
Tak na szybkosci 2 wersje mdlego zdjecia, szedllbym raczej w bw/sepie bo w pomieszczeniu jest baardzo mala roznorodnosc kolorow i sie wszystko zlewa ;/ Co do zdjec to 2 i 3 najlepsze, 11 ma to cos ale tlo ciut za mroczne.
Co prawda ciezko cos wycisnac z jpega ale.
Polecałbym monitor klasy lepszej niż "z Macro" + kalibrację monitora. Wtedy można dyskutować o kolorach. Na dzień dzisiejszy jest słabo.
Następnie zadałbym sobie pytanie jak/czym świecę i co chcę osiągnąć.
Następnie - jakim sprzętem pracuję i czy stać mnie na takie body i szkła, żeby zacząć wymagać od siebie chirurgicznej jakości zdjęć (lekkie rozmycie związane z tematyką lub ekspozycją zdjęcia nie ma z tym nic wspólnego).
Kursy są ok, ale wolę kupić książkę (taaaaniej) a resztę kaski odłożyć na dobry słoik.
Co do samych zdjęć - nie oceniam, gdyż po pierwsze: sam tym się zajmuję i byłbym raczej nieobiektywny mimo najszczerszych chęci, po wtóre (może i dobrze) przedstawiasz kontrargumenty na dość sensowne uwagi forumowiczów.
Proponuję przygodę z fotografią ślubną zacząć od połknięcia potężnej dawki pokory, może być potrzebna przy pozyskiwaniu klientów i sprzedaży własnego widzenia fotografii ślubnej.
photographus - dzieki za sensowną opinię:)
czy ja przedstawiam kontrargumenty? hmm moze i tak, ale powiem Ci, że zgadzam sie z uwagami forumowiczow. jestem swiadomy bledow ktore wytykacie i po to tu jestem, zebyscie wytkneli jeszcze te ktorych nie jestem świadom (np kolorystyka, ktora na moim monitorze i na moich zdjeciach wydaje sie lepsza niz na tych obrobionych przez innych). Dopiero teraz sobie uswiadomilem jakie przeklamania musze mieć w barwach:)
To źle, że odnosze się do uwag? Nie zaprzeczam im, raczej próbuję do wiedziec się wiecej, moze tak to nei wyglada. Patrze na swoje foty i patrze na foty Panka, Cichego, Kaliny i w tym momencie czuje kompleksy.
Patrze na swoją stopkę i patrze na stopki innych ślubnych - i również wiem, że to 'nie to'.
ale ja nie jestem ślubny. na pewno nie jeszcze. powoli kompletuje sprzet. poki co moge zaspokoic potrzeby tych, ktorzy mają mniejsze środki i mniejsze wymagania. pisze to, zebys wiedział, że jestem swiadom tego co oferuję i wiąze się to jakoś tam z pokorą.
jeszcze w jednym momencie mam kompleksy - kiedy porównuję swoje doświadczenie i umiejętnosci do ludzi, ktorzy siedzą w tym od lat:)
pokory mi nie brak, ciekawości i chęci dociekania przyczyn błedów również.
monitor - będzie trzeba zainwestować. co polecasz?
Ja tylko dodam, że 5. nie jest dobrze skadrowane. Raz, że nie jest potrzebny obrazek z rozbłyskiem, dwa, że źle patrzy się na osoby tak ucięte w pasie.
Jest temat o monitorach na CB.
Temat rzeka...
2, 3, 8, 11 - W porządku. Reszta - niby tak, ale to jeszcze nie to co chciałbym widzieć u ciebie. Keep tryin' !
najbardziej 8 ale 2 i 3 też ciekawe, reszta takie normalne (nie są złe żebyśmy się dobrze zrozumieli:) ) powiedzmy taki standard. Zresztą sam w tym temacie trochę siedzę więc wiem, że łatwo nie jest.
pozdr i powodzenia
nie, że źle robię, ale robiłem po prostu jak podwykonawca:)
co do tego, że dużo pracy przede mną - po to ten wątek:) gdybym wiedzial, ze wszystko jest doskonałe.. to chyba nie miałbym po co się upubliczniać i wystawiać tu zdjęć. a jestem własnie po to, żeby usłyszeć mobilizującą krytyke:)
pozdrawiam <popijając_winko>
Loome, na początku trochę się zdziwiłem, że ty lampą tak błyskasz że cienie postaci wyraźne...
Ale później już załapałem... To kameruna światełko... Si?
kamerun ustawił sobie dwa halogeny nadajac sali piekne oswietlenie:)
nei tylko na sali, rowniez w pokoju gdzie byly przygotowania a bez halogenu mialem iso 400 + 1/80s :)
spojrz na zdjecie 11 - ten cień na twarzy mlodej.. halogen:)
co prawda w reporterce nie potrafie jeszcze błyskac lampą tak jakbym chcial, moze powinienem rozwazyc jakis dyfuzor inny niz podrobka stofena, ale kamerun mi troszke utrudnil wtedy:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze, rzeczywiscie mogloby to byc dobre, ale przyznam ze w stresie nie pomyslalem:)
Ktoś odkopał ten wątek i mi przypomniał.. Kasia.. :)
1.
2.
3.
3. Te ku$#iki w oczach mnie wk#4w1@ją!
maja prawo;)
Ostatnia trojeczka to na filmie?
tak, stad te syfki ktorych nie wyczyscilem.
widze ze 1 jest niewyostrzone po zmniejszeniu tez.
mi tam najbardziej sie podoba 1 :)
mniejsze zło?:>
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
4.
5.
6.
7.
8.
ja wtedy chcialem sprawdzic jak ilford pasuje do bialej sukni:) i jak to jest miec pelna klatke:D
hmm.. aż taka nuda?
Witam - obawiam się, że dobrze trafiłeś z tym komentarzem
Zdjęcia są po prostu zwyczajne
Zbytnio widać Twoją obecność celującego w nich aparatem na ich twarzach
3 i 4 zimno i ciemnawo (chociaż na 3 widać chyba sztuczne źródło światła - negatywnie)
o wiele fajniej by wyglądały zrobione szerszym kątem
6,7 jak dla mnie za żółto i para nie bardzo wie co ma ze sobą zrobić
Generalnie w fotkach nie ma naturalności i życia
To tak moim skromnym amatorskim zdaniem :) bo ja lubię jak ktoś ma stajla :):)
Pozdrawiam DD
dzieki:)
Poprawiaj sobie ręcznie balans i koryguj ekspozycję podczas wywoływania rawów, bo AWB ustawiony w aparacie często się myli.
1,2 ok
3, 4, za ciemno i zimno
6, 7 za ciepło i na 6 każdy patrzy gdzie chce.
Hey
1 i 2 nice
3 i 4 młoda ma jakąś jasną "plamę" na twarzy na wyskości nosa, troszkę zimne
5 - lampa?
6 i 7 - za ciepłe ale "7" ładna poza, brakuje choć odrobiny prawej reki młodego ale ok :)
dzieki za odpowiedzi:)
co do 3 i 4 - tez uwazam po czasie ze za ciemno i za zimno. trzeba poprawic. ale tej jasnej plamy to nie widze, chociaz szukam:) chyba ze chodzi o jasniejszy nos na hmm.. grzbiecie (?) niż po bokach?
5- lampa, lampa - niestety bez dyfuzora czy parasolki bo nie mialem, a jak widać po niebie było już ciemno. jednak szczerze lubie to zdjecie, bo cos tam sie dzieje:)
6,7 - widze ze wszystkim za cieplo, wiec tak musi być, chociaz szczerze to wlasnie takie bardzo cieple te zdjecia mialy byc. widocznie ogladającym się to nie podoba. Wg mnie te zdjecia gdyby nie mialy tak cieplej temperatury byłyby zwykłe. Odbite światło od złotej blendy tak ociepliło:)
W 7 rzeczywiscie brakuje reki, dodalbym ze młoda juz nie wytrzymala pozowania i się zaśmiała, co widać i mi przeszkadza;)
Dzieki za komentarze:) Muszę rozważyć to 'za cieplo'.