http://allegro.pl/show_item.php?item=64290259
lookajcie tutaj. 12000zł za body.
Wersja do druku
http://allegro.pl/show_item.php?item=64290259
lookajcie tutaj. 12000zł za body.
tiaaa... gosc ma 6 komentow. ostatni z 4 miesiecy temu (nie wiadomo, co sprzedawal). jakis zartownis chyba
Nosz ludzieee... ja przewrażliwiony jestem, czy fakt, że ktoś wystawił 5D na allegro nie jest na tyle fascynujący, żeby zakładać nowy wątek??? (jeden z wielu;):rolleyes:
Tego co go zalozyl oddac na pozarcie ptaszyskom...Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
ok spoko:) wielkie przeprosiny dla urażonych. ale pamiętam dyskusje w wątku "5d - oficjalnie" i to jak w nim ludzie zastanawiali się kiedy gdzie i za ile się pojawi, dlatego go założyłem.
wątpię, żeby udało Ci się kogoś urazić;) Po prostu szkoda śmiecić forum - teraz na topie jest 5D, przedtem był BB/FF wałkowany milion razy, obok szła nowinka w postaci 350D-chociaż trochę mniej sumu jednak było... a teraz te wszystkie posty to śmieci po prostu :|
Ta firma ma kilka kont. Osobne na oświetlenie, osobne na szkła , body itp. Dlatego tak mało komentów
Kupowałum u nich lampe i to poza allegro. Lampa działa, jakby kogoś ciekawiło
Niestety to chyba jedna z ikon fotografii cyfrowej. szum na maxa, byle by z 5D (nazwą nowego, lepszego, mniej szumiącego ;-) ) w temacie. Ale tym powinni się zając moderatorzy.Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
Dałbym sobie Sandiska wyjąć z puszki podczas koncertu Slayera czy Neila Younga, że kupowałem u gościa 420EX.Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Chcialem u niego kupic do S2 tuleje, ale cene ma kosmiczna. Jeszcze tlumaczyl, ze to przez to, ze do tej tulejki ma oslone przeciwsloneczna.Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
jakis kretyn, bo LAH-DC20 to komplet - tuleja + oslona, a kupic to idzie za 150zl :) Wiec sprzedawca jakis niekumaty jest :/
Tak nawiasem...
Czytam ta grupe od czasu kiedy kupilem aparat CANONA i troche bawi mnie ta Wasza fascynacja 5D ;-)
Ilu z Was to kupi?
Hehehe ;-)
Tak nawiasem ... wielu ... w swoim czasie.Cytat:
Zamieszczone przez Simon
Miłej zabawy!
Myśle że w przeciągu najbliższych 3-4 miesięcy z pięciu forumowiczów będzie miało 5D.Cytat:
Zamieszczone przez Simon
Ja z pewnością nie bo moje zdjęcia nawet do 300D jeszcze nie dorastają ;)
No wiec wrzuccie za 3-4 miesiace jakies posty o 5D.Cytat:
Zamieszczone przez sergi
Chyba jestescie na tyle powazni, by kupowac taki sprzet w normalnych sklepach, a nie na Allegro, eBayu czy innych takich szemranych zrodlach :/
Gdzie nie spojrze to monotematyczne posty o 5D, a wiekszosc to informacje, ze tu sie pojawil, a to tam...
Szemranych powiadasz..Cytat:
Zamieszczone przez Simon
Tu się zgodzę, wystarczy zobaczyć nowe tematy w dziale DSLR. Rzygać się chce.Cytat:
Zamieszczone przez Simon
zamiast pisac o rzyganiu wole czytac o 5D, pozatym chyba nikomu niewyskakuje okienko i nikt niejest skazany na jeden temat ktorego nielubiCytat:
Zamieszczone przez Cichy
sory cichy niewiedzialem ze to ty:)
Dziwny jestes sam nielubisz jak ktos ci cos narzuca a mowisz co ktos ma zrobic, temat cie nie interesuje to zaloz watek o smienie moze ktos dolaczyCytat:
Zamieszczone przez Simon
Cichy, jak bym wiedział wcześniej, że jesteś "szemranym źródłem", to bym nic od Ciebie nie kupił ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Kupią... tutaj onanistów nie brakuje. :)Cytat:
Zamieszczone przez Simon
czyz to nie dzieki nim nakreca sie postep?:)Cytat:
Zamieszczone przez canis_lupus
Oj ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
Chodzi mi o to, ze kupujac taki sprzet trzeba to pomacac, sprawdzic,a nie kupowac na aukcjach, nawet jak sie tam znany sprzedawca wystawia.
A kupujac tak to juz raczej sie nie powie, ze kupilem na Allegro :P
No i nie kazdy jest szemrany, niepotrzebnie generalizowalem :)
Jednak ten z linka o 5D mnie jakos nie przekonuje, po wymianie z nim kilku maili :/
Jak sie znany i polecany wystawca wystawia to masz pewnosc ze sobie pomacasz w domu i ewentualna reklamacje (np nieudany egzemplarz szkla) zalatwi ci bez problemow :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Simon
Dokładnie.
Jeśli wiesz co chcesz kupić to znaczy, że znasz ten sprzęt teoretycznie - a często i praktycznie.
Dlatego potem źródłem może być nawet allegro - jeśli sprzedawca jest pewny to masz tak, jakbyś kupił w sklepie za rogiem*. A czasem kilka stówek w kieszeni.
Ja wiem, że wszystko to iluzja - koleś mający 10000 komentarzy może być takim samym niepewniakiem jak koleś, co ma ich 6 ( vide: komputery00 z allegro ).
Ale generalnie przed zakupem trzeba pomyśleć.
Sam na allegro kupuję foto-zabawki od mniej więcej dwóch lat.
Jeszcze się nie naciąłem, ale nie kupowałem od każdego jak leci.
Pozdrawiam...
* depending on Poczta Polska S.A. :wink:
Edit:
Z resztą właśnie czekam na szkło... ciekawe co przyjdzie - obiektyw czy cegła? :mrgreen:
[QUOTE=Simon]Chyba jestescie na tyle powazni, by kupowac taki sprzet w normalnych sklepach, a nie na Allegro, eBayu czy innych takich szemranych zrodlach :/
QUOTE]
:roll: w jakim swiecie Ty zyjesz? bardzo duzo ludzi kupuje sprzet foto na allegro (w tym ja) i sie nigdy nie nacieli. Ja zawsze napwet place z gory przelewem i jescze nie oszukano mnie. Jak sie umie kupowac to nie ma problemow
ja także... nie macie zaufania do rodaków :rolleyes:Cytat:
Zamieszczone przez speed555
bez przesady żeby odrazu przedpłatę robić, ale osobiście także wszystko przez allegro kupowałem, z tymże zawsze wybieram firmu, bądź tipów co do których jestem pewien w 100%.
Ja kiedy kupowalem 20D a Arcpolusa zlozylem zamowienie otrzymalem sprzeciecho z kwitkiem do banku , dopiero potem zaplacilem , mile sie zaskoczylem tym faktem ze wczesniej sprzet do domu przyszedl niz moja wplata do banku
A jak dowiedziałem się od gościa z Canona w jako sposób pozyskiwana jest większość sprzętu do obrotu internetowego, to na Allegro nawet nie zaględam. Chyba że po stare książki.
No to podziel sie tymi sposobamiCytat:
Zamieszczone przez kocis
A co ma taki gość z Canona powiedzieć jak mu sprzedaż spada z powodu Allegro :D Brednie piszesz i tyle.Cytat:
Zamieszczone przez kocis
Krakers - właśńie zauważyłem Twój podpis - gdzie pierwsze wrażenia ?!
Może nie tak szybko oskarżaj o pisanie bredni.
Oto kilka sposobów:
1. wadliwa partia, powyżej 10% bubli w serii - upust ~70%
2. wszystkie powypadkowe - np.: uszkodzenia w transporcie, pożary, powodzie itp... tam gdzie zadziałało ubezpieczenia - upust ~50%
3. pochodzące z przestępstwa na szkodę dużych magazynów - tu naturalnie bez upustu.
4. poświąteczne zwroty sprzętu w USA - upust 25 - 50%
5. wszystkie zwroty reklamacyjne - upust negocjowany
I niestety całe to barachło pojawia się w sieci.
Ale są też sposoby dobre.
Wielcy sprzedawcy internetowi mogą kupować bezpośrednio w fabrykach. Tam upust dochodzi do 50% przy dużych seriach, pod warunkiem, że bierze się sprzęt jak leci. I bez prawa do zwrotu. Więc jakiś procent bubli trzeba opchnąć. Wielcy sprzedawcy załatwiają sobie własne układy z serwisami.
Ale w sumie nie jest tak źle. Po prostu w sprzedaży internetowej jest tylko wyższy procent sprzętu wadliwego i trudniejsz procedura wymiany na nowy.
Może słynne problemy z obiektywami EF 24-70/2,8L, czy też FF/BF wynikają właśnie z tego?
Ale to tylko przypuszczenie.
Niestety ze swoich (nie pytać, NIE PODAM) źródeł wiem, że kocis ma niestety rację :-(Cytat:
Zamieszczone przez kocis
Dlatego sprzęt kupuje w bhphoto.com
Pod postami ,,macalem 5D,,chyba tamCytat:
Zamieszczone przez Auwo
Ja nie napisałem, że cały sprzęt... itd...
Nie dotyczy to wszystkich sprzedawców internetowych, chodzi jedynie o znacząco wyższy odsetek "faków", i o nic więcej!
A co do wyrazu BREDNIE. Poczekam cierpliwie na odpowiednio rozpaczliwy temacik na forum. Coś mi mówi, że nie będę musiał długo czekać.
Naprawde dawno nie widzialem takich (sorry za slowo) bzdur !Cytat:
Napisał kocis
Może nie tak szybko oskarżaj o pisanie bredni.
Oto kilka sposobów:
1. wadliwa partia, powyżej 10% bubli w serii - upust ~70%
2. wszystkie powypadkowe - np.: uszkodzenia w transporcie, pożary, powodzie itp... tam gdzie zadziałało ubezpieczenia - upust ~50%
3. pochodzące z przestępstwa na szkodę dużych magazynów - tu naturalnie bez upustu.
4. poświąteczne zwroty sprzętu w USA - upust 25 - 50%
5. wszystkie zwroty reklamacyjne - upust negocjowany
I niestety całe to barachło pojawia się w sieci.
O ile caly ten wywówd w 1 czesci jest kompletną głupotą, a szczegolnie zdanie kończące, ze to sie pojawia w sieci (w domysle u nas), o tyle sprzet uszkodzony jest wysprzedawany lokalnie i jest to promil albo mniej.
Generalizowanie takich spraw to szczyt fantasmagorii :)
Poniewaz sam kupuje sprzet ze zrodel poza dystrybutorami oficjalnymi (za granica) wiec doskonale wiem, ze te brednie nie maja zadnego pokrycia w rzeczywistosci. Sprzet kupowany (szczegolnie w Azji) pochodzi przede wszystkim z wilkeich hurtowni lub nawet fabryk producentow i nie ma to nic wspolnego z wadliwymi partiami!
Drobni (!!! sprzdaja tak za 100.000usd miesiecznie :) ) hurotwnicy, ktorzy oglaszaj sie na eBay lub nawet nie, maja umowy z tymi fabrykami (lub specjalnymi dzialami) i nie ma tutaj mowy o zadnym przekrecie.
Jest to pelnowartosciowy sprzet, na ktory te "misie" maja faktury i gwarancje fabryczne. Tylko ze nie maja oni mozliwosci ich podbicia !?:) I dlatego miedzy innymi sprzet jest tanszy.
Jesli kotokolwiek sledzi rynek wschodni i zachodni to zauwazyl ze na przestrzeni ostatnich 3-4 miesiecy ceny sie wyrownaly, a nawet w Azji jest trudniej kupic taniej niez w BH !! Tego wczesnieuj nie bylo.
To akurat jest powod przewagi popytu nad podaza i nic sie nie zmieni dopoiki firmy beda bombardowac nas z taka czestotliwoscia nowym sprzetem. Ale to ich strategia.
Dostawcy z Azji placza, bo juz nie oplaca sie kupic u nich 70-200VR za 1300usd, bo po porstu nie ma tego w fabrykach i ceny poszly w gore :)
Opusztoszaly stocki na 24-70, 28-70 a nawet 70-200 (nonIS) jest praktycznie niedostepny.
Nie mowie juz o ptromocjach, ktore nie istnieja obecnie.
Tak wiec z łaski swojej prosze nie wprowadzac ludzi w blad i nie wciskac im kitu, ze wiekszosc sprzetu, ktory kupuja u TIP to sprzet popowodziowy!! i zwrot z Chrismas :):) Przeciez to smieszne!
Tyle, bo szkoda gadac...
iczek - doskonała puenta :)
Dobra jest. Piszę sobie bzdury wyssane z palca.
Przecie każdy i tak kupuje gdzie mu wygodniej.
Wolność jest.
Z psychologicznozlosliwego punktu widzenia - kupiles (przeplacajac) u polskiego dystrybutora i jakos probujesz wytlumaczyc sobie czemu drozej ;)Cytat:
Zamieszczone przez kocis
Rozumiemy 8)
Dobre Vitez :):)
Vitez, muszę powiedzieć, że przekonałeś mnie tym "psychologicznozłośliwym" punktem widzenia. Nie bez znaczenia jest fakt, że zaczynam kumać znaczenie uśmieszków.
Przy zakupach sprzętu i tak odliczam VAT i podatek dochodowy. Więc mam taniej niż w najtańszym e-sklepie. No i jakoś tak sympatyczniej się od człowieka "realnego" kupuje. Starej daty chyba jestem, albo co?
A jak to wszystko przemyślałem sobie, to jednak wolę nie mieć racji. I tak zakupy przez internet będą się rozwijały i jakość tych usług będzie rosła. Chyba nie ma innej drogi. Takie czasy.
Tu masz racje i sporo osob moze ci pozazdroscic.Cytat:
Zamieszczone przez kocis
A np ja kupuje (zamawiam) przez Internet ale odbieram najczesciej osobiscie - co ty na taki mariaż ? ;)Cytat:
No i jakoś tak sympatyczniej się od człowieka "realnego" kupuje. Starej daty chyba jestem, albo co? (...) I tak zakupy przez internet będą się rozwijały i jakość tych usług będzie rosła.
Zakupy przez internet nie oznaczaja jednoczesnie koniecznosci wysylki a przez to ryzyka.
Jednoczesnie zakupy osobiste nie oznaczaja jednoczesnie wyzszych cen niz internetowe - bo mozna zamowic w sklepie/u sprzedawcy internetowego po cenie internetowej a odebrac w sklepie fizycznym/od osoby fizycznej.
w usa 10500 wyjdzie 5D u nas 11500 z czego jak odliczyć 123 zł prowizji dla
"ALLEDROGO" i troche sie potargować to na dzień dzisiejszy wyjdzie ciut ponad 11000 np.: Euromega Canon EOS 5D BODY 11599.00 ma od reki
Pewnie za 2 miesiące osiągnie swój punkt zero i zatrzyma się cena.... mam taką nadzieję :-) bo tak akurat bym widział przesiadkę z prawie nowego 350D,
wlasnie sie pokazal dzisiaj na allegro 5D za 11.000 :) Taniej niz u USA i z Europejska gwarancja ponoc :)
To, ze mozna zalatwic taniej to wiem z autopsji, ale do cholery jak oni zalatwiaja te gwarancje :):)?
Poprostu sa hurtownikami Canona prosteCytat:
Zamieszczone przez iczek
Eeeee - chyba nie az takie proste. Widziales oficjalna Europejska cene tego aparatu? :) Troche wyzsza niz w przeliczeniu z dolarów :) W sklepach za Odra po 3350Euro srednio. Ale moze masz racje. Lokalny oficjalny rynek jest mi obcy :)
Z Sigmy 18-50 tez bedziesz musial sie przesiasc wiec nie zapomnij doliczyc wydatku na jakies inne szklo :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Hoody
Nie wiem czy było ale 5D W PSTRYKU
http://www.pstryk.pl/opis.php/4177
Trochę drogi jak na sklep internetowy. Za tyle można kupić w normalnym sklepie (pewnie jeszcze coś da się utargować), a gwarancja Canon Polska.Cytat:
Zamieszczone przez Follman
To solidna firma, kupywałem u nich obiektyw. Strona na Allegro to tylko po to, aby się z nimi skontaktować. Zadwoniłem do nich, utargowałem cenę i przysłali za pobraniem.Cytat:
Zamieszczone przez gawryl