Re: Eos 10D , czy warto ?
Cytat:
Zamieszczone przez Witek
Niestety nie jestem do końca przekonany.
W tym watku Mori calkiem niezle przekonuje do 10D nad 300D:
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.p...03&start=0
Cytat:
Jak ma sie jakośc koncowa odbitek,wydruków do ceny za ten aparat ? Moze warto rozeejzeć sie za innym body ( Nikon ,fujj co ja piszę ) 300D lub 60D co o tym sadzicie ?
W tym watku masz nieco o jakosci odbitek i roznicach miedzy 10D a D60 (post by Czacha):
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.php?t=33
O dSLR innych firm pytaj na tym podforum:
http://canon.hazan.ys.pl/viewforum.php?f=20
Cytat:
Kolejna kwestia która mnie nurtuje to wybór optyki do eosa.
O tym jest troszke w tym watku:
http://canon.hazan.ys.pl/viewtopic.p...97&start=0
I ogolnie o szkielkach to zajrzyj raczej do tego podforum, jest sporo o roznych Sigmach, Tamronach itp:
http://canon.hazan.ys.pl/viewforum.php?f=16
Cytat:
Wiem ze wiele szkieł firm nie zaleznych nie chodzi z nimi,gdzie to sprawdzic ( w necie ) ??
Jedyne skuteczne sprawdzenie to podpiecie danego obiektywu pod body, albo znalezienie uzytkownika takiego samego body i obiektywu i spytanie o opinie.
Czy warto ?
Moim zdaniem nie. Z góry przyznaje się bez bicia Viteza i Czachy :wink: że nigdy nie miałem EOS'a w rękach* na dłużej, ale JA nie kupiłbym DZIŚ 10D ze względu na:
- *podobno mały, ciemny wizjer
- 1,6 crop dziś to troszeczkę za dużo
O D60 to w ogóle zapomnij. Dla mnie totalna dyskwalifikacja potym jak przeczytałem jak bardzo usprawniono AF w 10D w porównaniu z D60.
17-40/4 L - zdecydowanie tak jeśli nie potrzebujesz 2.8 (kościół, koncerty, ?)
Wiem, że wielu ludzi naskoczy zaraz na mnie :twisted: No ale czego oczekiwać po nas, biednych** Polaczkach. Nie mamy u siebie cen zza oceanu. I prawie wszyscy mają 10D. Więc normalne, że chwalą. Szkoda, że nie ma tu gościa (a może jest) co ma /miał powiedzmy G2->G3->D60->1D->1DMkII/1Ds. Wtedy byłoby bardziej obiektywnie.
Ja osobiście tak czy siak na dSLR'a będę musiał zaciągnąć kredyt zaufania :wink: więc tak sobie myśle albo o następcy 10D (crop 1,3), "3D", albo o 1DMkII i to tylko ze względu na "solid rock" konstrukcje plus wodoszczelność. Do tego podepne 24-70 (portrety) i może kiedyś 16-35 (wycieczki).
pozdrawiam,
g3
** - mam na myśli ceny w Polsce vs. ceny w USA, pisząc to nie miałem / mam zamiaru NIKOGO obrażać. Wyobraźmy sobie ile szkła więcej każdy miałby w stopce gdyby nie te wizy do USA
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
- *podobno mały, ciemny wizjer
Na podstawie subiektywnej plotki odrzucasz sprzet?
A co za problem poprosic kogos z 10D, albo w sklepie o spojrzenie przez wizjer i dopiero wtedy decydowac czy DLA CIEBIE jest ok czy nie?
Ten zarzut jest stawiany tylko przez ludzi ktorzy mieli sporo do czynienia z lustrzankami a przesiadaja sie na cyfrowa lustrzanke np z EOS 30... dla nich wizjer jest zauwazalnie ciemniejszy, ale nie na tyle ciemny by uniemozliwiac normalne uzywanie aparatu... dodatkowo 10D ma pryzmat a nie lustro co dziala na korzysc jasnosci wizjera :roll: .
Cytat:
- 1,6 crop dziś to troszeczkę za dużo
Sugerujesz ze 'dzis' crop 1.6 to rzecz przestarzala? Policz ile body ma crop 1.5 lub 1.6 a ile 1.3 lub 1 ... oraz porownaj ceny.
Crop 1.3 a 1.6 to krok pomiedzy lustrzanka profesjonalna a amatorska. I watpie czy Canon odwazy sie obnizyc ta granice dajac nastepcy 10D crop 1.3, ale pozyjemy, zobaczymy.
Cytat:
Wiem, że wielu ludzi naskoczy zaraz na mnie :twisted: No ale czego oczekiwać po nas, biednych** Polaczkach. Nie mamy u siebie cen zza oceanu.
1. Nawet wg cen z USA i ich zarobkow 1D MkII jest dla Amerykanow powyzej zasiegu przecietnego urzednika, praktycznie rownie drogi co u nas.
2. Nawet gdybysmy mieli ceny z USA i tak niewielu ludzi byloby stac na porzadne body i szkla z naszymi polskimi cenami.
Problem jest nie w cenach a w zarobkach, a nawet na amerykanskie zarobki 1D MkII jest droogi.
Cytat:
I prawie wszyscy mają 10D.
Nie... prawie wszyscy maja 300D z powodu wrodzonej polskiej oszczednosci.
Cytat:
Szkoda, że nie ma tu gościa (a może jest) co ma /miał powiedzmy G2->G3->D60->1D->1DMkII/1Ds. Wtedy byłoby bardziej obiektywnie.
Ja mialem A100->G3->10D . Moze byc? :mrgreen:
Cytat:
tak sobie myśle albo o następcy 10D (crop 1,3), "3D", albo o 1DMkII i to tylko ze względu na "solid rock" konstrukcje plus wodoszczelność. Do tego podepne 24-70 (portrety) i może kiedyś 16-35 (wycieczki).
Zazdroszcze zasbow finansowych :roll: .
(1D MkII ok 20 tys, 10D MkII zapewne ok 10 tys, 24-70 ok 5 tys 16-35 ok 6 tys ... )
> Sugerujesz ze 'dzis' crop 1.6 to rzecz przestarzala?
Nic nie sugeruje, po prostu dziś Canon nie ma szkieł do komfortowej pracy z cropem 1.6
> Policz ile body ma crop 1.5 lub 1.6 a ile 1.3 lub 1 ... oraz porownaj ceny.
Vitez, wszyscy znają te ceny :wink:
> Crop 1.3 a 1.6 to krok pomiedzy lustrzanka profesjonalna a amatorska.
Szufladkowanie ten profesjonalny, ten amator mnie nie obchodzi, chce dostać crop 1.3, porządne body, nie chcę chować aparatu kiedy zacznie lekko padać. Tak jak wspomniałem aparat będę kupować na kredyt więc rok w tą czy w tą :wink:
Aha no i jest wielce prawdopodobne, że w USA więc jeszcze taniej. Dzisiaj Ty w Polsce płacisz prawie tyle co Amerykanie za "10DMkII" (6500 PLN = $1756/3,7PLN@1USD)
> I watpie czy Canon odwazy sie obnizyc ta granice dajac nastepcy 10D crop 1.3, ale
> pozyjemy, zobaczymy.
Ja też, no ale zawsze mogą wypełnić lukę pomiędzy 10D a 1DMkII :mrgreen:
> Zazdroszcze zasbow finansowych :roll: .
Hello, ja to będę musiał spłacić :!: :twisted:
> (1D MkII ok 20 tys, 10D MkII zapewne ok 10 tys, 24-70 ok 5 tys 16-35 ok 6 tys ... )
1DMkII 16650
10DMkII 6600 (~ $1800)
na początek nie chcę nic oprócz body i albo 24-70 albo 16-35
pozdrawiam,
g3
ps.
Ale jaja, sam się z siebie śmieje tak tu teraz wypisuje marzenia a zobaczymy na czym się skończy. Spoko dam znać to się pośmiejemy razem :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
> Sugerujesz ze 'dzis' crop 1.6 to rzecz przestarzala?
Nic nie sugeruje, po prostu dziś Canon nie ma szkieł do komfortowej pracy z cropem 1.6
To bardzo slaby argument i godny dluzszej polemiki, bo nie tylko szkla Canona istnieja na tym swiecie. Ale skoro sie uparles na 1.3 i splacac 5 lat dluzej to twoj wybor ;)
Cytat:
Hello, ja to będę musiał spłacić :!: :twisted:
Ja to juz splacam, ale zestaw jaki ty sobie wymarzyles splacalbym kilka lat dluzej... nie lubie tak dlugich zobowiazan, szczegolnie w Polsce gdzie roznie bywa z praca :roll: .
Cytat:
1DMkII 16650
10DMkII 6600 (~ $1800)
I dlatego wlasnie nie wierze ze w 10D MkII bedzie crop 1.3x . Bo glowny problem z cena matryc z tym cropem jest koszt wyprodukowania tak duzych matryc... a wlasciwie odsetek odrzuconych wadliwych.