witam-obecnie posiadam 40d i chcę kupic cos konkretnego ,żeby nie mieć problemów z programami do obróbki rawów z danego modelu , ponieważ z 40d mam problemy.
Wersja do druku
witam-obecnie posiadam 40d i chcę kupic cos konkretnego ,żeby nie mieć problemów z programami do obróbki rawów z danego modelu , ponieważ z 40d mam problemy.
40D to raczej konkretny aparat, i jakie to masz problemy z RAWami?
Problem leży raczej po stronie uhcwytu do aparatu niż samego aparatu.
Przejrzyj, poczytaj, może pomoże:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12828
http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
robiłem wiele lat analogiem i słysząc słowo "rawy" troche sie obawiałem ;) ale 40d w połączeniu z DPP mnie pozytywnie zaskoczyło...
Canon 1D mk IV z nim nie będziesz miał problemów, a doczep jeszcze jakiś obiektyw.:lol:
Problem może leżeć nie po stronie aparatu, a po stronie programu do obróbki (jeśli nie używasz firmowego DPP). Np. PSPX2 Corela nie potrafi (lub nie potrafił) bezpośrednio otwierać RAWów z 40D. Wszelkie Photoshopy, z którymi miałem do czynienia nie mają z tym problemu.
Problemu nie mam z samym aparatem.po prostu nie wiem jak sobie poradzić z tymi rawami.w programie firmowym nic nie mogę zrobić.a co z tym photoshopem?jaki ma być i czy muszę coś do niego jeszcze instalować.pomóżcie koledzy.
kolega wyzej podal Ci linki, ktore Ci pomoga
problemem na pewno nie jest RAW, tylko raczej mala wiedza na temat formatu i obrobki
do rycerza - co to jest DPP ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zgadza sie ,że chodzi o moją wiedze ale myślałem ,że przy profesjonym korpusie firma dodaje jakis bardziej czytelny program.
Program firmowy faktycznie nie rozpieszcza pod względem wielorakości sposobów modyfikacji zdjęcia. Trzeba pogodzić się z jedną sprawą: z RAWami nie jest już tak łatwo jak z JPGami :) Jedyna recepta: nauka, praktyka, nauka, praktyka itd. Co do Photoshopów to chyba nawet Elements 3 otwiera RAWy z 40D.
Może jednak najpierw DPP (jest na płytce Canona - Digital Photo Professional) a jak kupować to najpierw Lightrooma. Photoshop kosztuje 5 razy więcej a pożytek bez sporej wiedzy i tak będzie żaden.
mało opcji w DPP???
a CZEGO KONKRETNIE Ci brakuje,m drogi autorze?
Photoshop CS2 (Mac) nie otwiera RAWow z 40D (a Elements 3 jest starszy).
kolego nie szukaj innego programu! na wstępnym etapie obróbki DPP jest lepiej niż dobrym programem!
przeszukaj pudełko bo jest tam pare płyt, może poproś kogos z okolicy kto w zamian za zaproszenie na pizze i piwo pokaże ci jak obsługiwac program
[ wyjdzie taniej i sympatyczniej ;) niż zakup fotoszopa ]
Jak dla mnie to zainwestuj w fotoszopa. Zresztą, różnica między RAW a jpeg to po prostu trzy suwaczki przed wrzuceniem do photoshop'a. Nie ma się co rozdrabniać, wszystkie rzeczy do ustawiania w CameraRAW są w łatwiejszej formie w samej szopce ;)
Że jak? Zechciałbyś może rozwinąć tę światłą myśl. Trzy suwaczki powiadasz? Hmmmmmm.... i łatwiej w Photoshopie niż w ACR? Naprawdę jestem ciekaw bo mnie się przez lata wydawało, że jest dokładnie odwrotnie a w ACR jest ciut więcej niż "trzy suwaczki". Ale może ja nie umiem liczyć. :mrgreen:
Aha - jestem mało domyślny i ten emotikon na końcu wypowiedzi to do czego się odnosi?
Jak już sobie zapodasz PS /albo LR/ to polecam
http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
wszystko bardzo prosto i jasno wytłumaczone, a nawet pokazane ;)
KONIECZNIE !!
Ja po prostu traktuję ACR do wstępnej obróbki zdjęcia - głównie balans bieli, czasami też ekspozycja i fill lights. Do reszty, wolę raczej selektywne wybieranie w szopie, etc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Do CS2 nie ma update do Canona czterdziestki, niestety. Co innego CS3 ;)