Witam wszystkich.
Mam takie pytanko. Gdzie ( najlepiej w Rzeszowie )
zrobic dobra, w miare tania fotoksiazke.
Moze robil ktos u Szczepanika i moze powiedziec
cokolwiek na temat jakosci ?
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Wersja do druku
Witam wszystkich.
Mam takie pytanko. Gdzie ( najlepiej w Rzeszowie )
zrobic dobra, w miare tania fotoksiazke.
Moze robil ktos u Szczepanika i moze powiedziec
cokolwiek na temat jakosci ?
Dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."
http://canon-board.info/showthread.php?t=12301
Z rzeszowa jest najlepszefoto.pl
polecam - najlepszefoto.pl. raczej lepszej nie znajdziesz ;)
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Co do najlepszefoto.pl, ogladalem ich ksiazki no i faktycznie
do jakosci nie mam zastrzezen. Troche gorzej z cena no ale cos za cos ;-)
Szczepanik zachecil mnie wlasnie niska cena ale jeszcze nie wiem jak wygladaja jego wyroby.
Pewnie poslucham waszej rady i zamowie cos na probe w najlepszefoto.
A jeszcze co do Szczepanika. Moge prosic o dwa slowa wyjasnienia, dlaczego nie polecacie ?
Dziekuje i Pozdrawiam
Krzysiek
Ja zadałem to pytanie mergerowi, bo mu całkiem ładnie wychodzą i jest zadowolony:
http://canon-board.info/showthread.php?p=741972
Fotoksiązki najlepiej zamawiać w sieci. Jest sporo stronek, które oferują tego typu usługi, chociażby wszechobecny empik. Z tego, co się orientuję to jakość wykonanych książek jest dobra, więc dlaczego nie spróbować.
ja ostatnio odebralem zamowienie z najlepszefoto.pl.. zniszczylo mnie totalnie, jakosc mnie wgniotla w ziemie ! Polecam bardzo.
tylko polityka najlepszefoto jest dosc dziwna, nie przewiduja rabatów dla fotografów
Co do najlepszefoto to mają jeden minus - kiepski kontakt, troche długi czas realizcji ( do 4 dni ). Są firmy które robią w również w bardzo dobrej jakości ale szybciej i z rewelacyjnym kontaktem. No i troche wkurząjce jest branie kasy za każda pierdołę - np zookrąglenie rogów :)
koy.
możesz podać adresy tych firm ?
pzdr
Paweł
co do fotoksiażki mam pytanko - robił ktoś w JAstrzębiu moze?? znalazłem ostatnio na allegro.. cenę mają ciekawszą niż w NF... ale zastanawia mnie jakość...
http://allegro.pl/item904262415_foto...wykonanie.html
To człek który kiedyś handlował minilabami a dziś robi wiele innych rzeczy . Córka chyba prowadzi studio foto w RFN.
Ja 2 ksiązki zrobiłem w fotojokerze (CEWEfotoksiążka), co od jakości nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Mogę spokojnie polecić :)
Również mogę polecić najlepszefoto miałem przyjemność robić u nich 2 książki i oby dwie były super zrobione, nie było czego się przyczepić.
Mam pytanie gdzie robia dobre fotoksiazki w warszawie Prosze o pomoc
Podobno w labpolska (jeszcze nie testowałem) www.labpolska.pl
i ja dołączam się do głosów za najlepszefoto.pl
Kurier 19 zł, ale warto. Robią terminowo i dobrze.
Dopiszę również pozytyw dotyczący najlepszefoto.pl jakoś na prawdę warta ceny i można od razu na gotowo ze skrzynką w którą można kulturalnie wkleić reklamę i nie jest to jakoś uciążliwe a praktyczne. Jeżeli miałbym się do czegoś doczepić to brakuje mi u nich tylko okładek głęboko tłoczonych ozdobnych... są niestety proste ale estetyczne i trwałe. Zrobiłem tam w sumie 3 książki i jedno portfolio na początku testowo i nie mogę złego słowa powiedzieć :)
Ciekawe spostrzeżenia.
Robiłem w roffo (teraz inaczej się nazywają), robiłem w photobox i ostatnio blurb.
Blurb pozamiatał resztę jakością programu, jakością książki, ma całkiem niezłe tempo (tydzień, ale książka z Holandii jedzie) i do tego konkurencyjne do polskich ceny.
ja w ramach testów zrobiłem ostatnio książkę w extrema - z całą pewnością mogę powiedzieć że jedyna zaleta tej firmy to cena. Jakość... zdjęcia czarno białe wyszły jak sepia... sepia jak brudne... niby łapy nie wkładają do obróbki ale najwyraźniej albo papier kiepski albo mają problemy z kalibracją maszyny. Te same odbitki w labie wyszły normalnie. Pomijam fakt że na okładce miało być wytłoczone serce... ale zapomniało się komuś... Oczywiście jest możliwość reklamacji ale... sprawę olałem bo mi czas naglił... generalnie powiem tak spróbowałem i więcej eksperymentował nie będę NF na razie bezkonkurencyjny chociaż moja firma gdzie robię odbitki czyli Diprint w Krakowie zabiera się za książki i pewnie z czasem się tam przerzucę bo zdjęcia robią na poziomie tyle że na razie w ofercie nie mają tych sprytnych kasetek drewnianych na książki co NF ... a to robi dobre wrażenie :)
witam.
to moze znowu podziele sie swoja opinia:)
kolejny raz polecam fotonet.info ( nie moja wina że mają bardzo bogatą oferte)
Jezeli chodzi o fotoksiazki a u nich nazywa sie to fotoalbum to jakość jest naprawde dobra, mozna w bardzo prosty sposób budowac książke ( bardzo duzo wzorów okładek oraz rodzajów "skóry") maja własny program do składu fotoksiażek, projektujesz, wysyłasz, odbierasz w punkcie albo na poczcie.
ceny na stronie mogą odstraszyć ale z tego co wiem to dla fotografów zawodowych mają zupełnie inne ceny.
co do cewe- hmm no coment
najlepszefoto- albumiki ladne ale nie przekonują mnie do konca. przekladki z kartonu ( ma to swoje plusy-waga ale minus przy czyszczeniu np. benzynką, ten kartonik pewnie "pije" wode jak nie wezmiesz opcji z zaokrąglonymi rogami to w miare upływu czasu( ogladania) zacznie sie rozwarstwiac:/ wzory okladek mogli by troche rozbudowac.
i to tyle...
pozdrawiam
Ja w tym roku w ramach składania swojego albumu ślubnego zamówiłem w najlepszefoto od razu 2 fotoksiążki. Trochę niepewności, ale rezultat rewelacja! Naprawdę nie ma do czego się przyczepić i ja jestem usatysfakcjonowany w 100% :-)
A czy ktoś korzystał z usług firmy www.kdalbumy.pl ?
Witam,
Zamawiałem w zeszłym sezonie albumy w NF i teraz dostaję reklamacje, że się rozpadają. Tragedia jak dla mnie. Szukam nowego producenta na ten sezon. Słyszałem o firmie mja.pl, podobno mają super jakość. Czy ktoś widział ich książki, bo w internecie wyglądają spoko, ale tam wszystkie wyglądają ok.
Jak juz sie reklamujecie to postarajcie się o dobre egzemplarze do sesji zdjęciowej.
http://www.mja.pl/content/plotno/005.jpg
Tutaj dramatyczny warping na rozkładówkach ;)
sprytne sprytne... no ale... książki z NF się nie rozpadają.... mam 2 jako portfolio które widują sporo łap miesięcznie... a są jak nowe.
a tak w ogóle to http://www.mja.pl to jakoś droższe od NF.... generalnie bez szału
Przekładki z kartonu nie niszczą się nawet przy czyszczeniu wilgotną sciereczką. Nic w tych książkach wody nie pije. Zamawaiałem książki z rogami pod kątem prostym i zaokraglonymi- nic się nie niszczyło i nie rozwarstwiało ani w jednych, ani w drugich. Sam posiadam jedną książkę pokazową i do dziś wygląda bardzo dobrze.
taka niefajna reklama ;-)
a to dziwne, znam jednego fotografa u którego w zakładzie jest stojak z nf(ksiazki, okładki) i rogi tam gdzieniegdzie "zrobily się" jak stara szczotka takie porównanie na szybko:)
zaobserwowałem także ze pojawia sie na krawędzi karty takie cos...hmm..jakby to?!...jak panele namokną wodą to robi się taka buła to mniejwicej cos w ten desen ale oczywiście nie tak bardzo. moze miałem peszka ze trafilem akurat na taką nie wiem. ale jakoś mnie odepchneło.
Nie wiem czemu dopatrujesz sie tu reklamy, po prostu przyszły mi 2 reklamacje i tyle. Zapytałem czy ktoś widział książki z tej firmy, bo tylko słyszałem, że są dobre. Chyba zamówię na próbę jakąś pokazową i wtedy się wypowiem na ich temat. Jeśli ktoś je jednak widział to proszę o opinie, czasem warto zapłacić parę złotych więcej, ale się okaże.
Z KDalbumy.pl ja korzystam - jakość lepsza od blurba, czas realizacji krótszy a cena niższa, dodatkowo właściwe zarządzanie kolorem - mogę polecić z czystym sumieniem.
Problemem może być fakt, iż jest to firma, która swoje usługi kieruje do zawodowych fotografów - czytaj posiadających działalność - choć zapewne będzie można się dogadać. Nie miej jednak warto spróbować - bo ich książki wyglądają rewelacyjnie.
Dzisiaj (tzn. wczoraj), miałem prezentację na żywo. Dla porównania była książka z Blurba (widać różnicę na korzyść KD, i to sporą). Właściwie to fotoksiążki (fotoalbumy są raczej z grubymi przekładkami) - druk cyfrowy na dobrym papierze z konwersją w locie z RGB na CMY (ale zakres tonalny pozostaje bez zmian). Wykonanie (ręczna robota), możliwości personalizacji (stemple, grawery, okienka na zdjęcia), liczba stron, cena, prostota formy - główne zalety. Trochę inaczej się projektuje niż fotoalbumy -> 1-2 zdjęcia na stronę (raczej 1). W przypadku fotoalbumów jednak trzeba bardziej upychać, bo 1-2 zdjęcia na rozkładówce to mało (rozkładówki są drogie).Cytat:
Zamieszczone przez manfred1
Oferta tylko dla prowadzących działalność (dla osób prywatnych ma być dostępna opcja wykonania fotoksiążek poprzez fotografów). Bądź co bądź nad albumami czuwa m.in. Zbigniew Kruk, więc już to jest jakimś gwarantem jakości.
Na minus takiego rozwiązania wg mnie można zapisać to że po otwarciu jednak nie ma jednej wielkiej rozkładówki. U mnie fotoksiążka to max 2 zdjęcia na rozkładówkę i to niesymetrycznie więc odpada rozwiązanie z szytym środkiem niestety. Mówcie co chcecie ale zdjęcie portretowe w fotoksiążce 30x60 cm robi wrażenie. Co do upychania zdjeć w fotoalbumach to ja osobiści jestem przeciwnikiem. Lepiej 10/15 rozkładówek z 15/20 zdjęciami któe robią wrażenie niż napchany fotoalbum który nie robi ŁAŁ
Przyznam się Wam, że dwie powyższe opinie o fotoksiążkach CEWE mocno namieszały mi w głowie i zasiały zwątpienie, bo właśnie na taką książkę z FJ miałem chrapkę. Mój problem polegał na tym, że projektowanie swojej miałem już prawie na ukończeniu, a nie robiłem jej kreatorem w 3 minuty (jak mówi reklama), tylko pieczołowicie strona po stronie, tworzyłem fotopamiętnik wycieczkowy z ostatnich pięciu lat - 649 zdjęć, 130 stron, opisy wycieczek, średnio licząc jakieś 130 godzin pracy/przyjemności. Bardzo nie chciałem, żeby taki wysiłek poszedł na marne z powodu złej jakości produktu. Zainstalowałem więc sobie program z NajlepszeFoto, ale okazał się on dużo bardziej wymagajacy niż FotoŚwiat z CEWE (mój komputer ma niestety ponad 6 lat). Po kalkulacji ile nerwów bym stracił i ile dodatkowej pracy musiałbym włożyć w przeniesienie wszystkiego postanowiłem dać szansę CEWE. Poszedłem jeszcze do FJ i obejrzałem dokładnie przykładowe fotoksiążki jakie mieli na sklepie w celach demonstracyjnych. Zauwazyłem, że różnią się one jakością między sobą. Jedne były wyraźnie kiepskie, np. kolor czarny nie był jednolity, na zdjęciach wyraźnie widać było piksele składowe obrazu (nie wiem jak się wyrazić fachowo). Ale były też fotoksiążki dużo lepiej wykonane, takie które by mnie zadowoliły.
Zaryzykowałem i zamówiłem w FJ. Dzisiaj odebrałem z lekkim stresem i po rozpakowaniu pojawił się uśmiech zadowolenia. Fotoksiążka wygląda solidnie i ładnie, a jakość jak dla mnie jest zupełnie wystarczająca. Z ciekawości porównałem sobie z normalnym albumem książkowym (Dolomity z Empiku) i faktycznie można zauważyć, że CEWE ma mniejszą rozdzielczość, ale dla mnie to już jest poziom nie patrzenia na zdjęcie jako całość, tylko wpatrywania się w szczegóły techniczne.
Nie chcę tutaj nikogo przekonywać, że CEWE jest najlepsze, bo produktów konkurencji nie widziałem na oczy. Pewnie fotoalbum ślubny wyżej stawia poprzeczkę niż fotki z wycieczek. Jednak nie dramatyzowałbym, że jest aż tak źle jak w przytoczonych opiniach powyżej.
sprocket73 - zgadzam się z Tobą... do zdjeć z wycieczek cewe spokojnie wystarcza... ale zupełnie nie nadaje się na album gdzie kolor ma znaczenie. Co by dużo nie mówić... czy gatki na plaży wyjdą ci pomarańczowe czy czerwone to ci lata... ale suknia pani młodej musi być biała.... no chyba że fabrycznie jest kremowa :P
dlatego ja cewe nie przekreślam jako pamiątka rodzinna ale jako fotoksiażka ślubna reklamowa czy coś w tym stylu.
Nie mylcie fotoalbumów z fotoksiążkami. Zupełnie inna technologia, więc siłą rzeczy na korzyść albumów.
Najlepszefoto.pl ma najgorszy kontakt.
Nie można do nich się dodzwonić.
Po 20 minutach w słuchawce telefonu ciągle : " jesteś 3 w kolejce, jesteś 1 w kolejce, jesteś 4 w kolejce ,jesteś 2 w kolejce, jesteś 3 w kolejce,...".
Za taki kontakt to ja dziękuję !
DUŻY MINUS !
Nie narzekam na jakość ich produktu, choć są jeszcze lepsze rowiązania, jedynie mam problem z dodzwonieniem się, a czekanie 20 minut i wysłuchiwanie zapętlającej się muzyczki jest delikatnie mówiąc - z lekka irytujące.
Mogliby chociaż zrobić porządną obsługę kolejki na linii, a nie, jak teraz, że jestem 1 w kolejce i nagle jestem 4 w kolejce.
I tak w kółko.