Jak spisze się EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM w roli szkła portretowego?
Robiłem fotki 50 1,8 oraz 50 1,4 i zawsze pozostawał niedosyt pod względem ostrości.
Body 40D.
Proszę o info osoby które próbowały użyć tego szkła do portretu.
Dzięki.
Wersja do druku
Jak spisze się EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM w roli szkła portretowego?
Robiłem fotki 50 1,8 oraz 50 1,4 i zawsze pozostawał niedosyt pod względem ostrości.
Body 40D.
Proszę o info osoby które próbowały użyć tego szkła do portretu.
Dzięki.
Sam często używam tego szkła do portretu. Jedno z ostrzejszych szkieł Canona http://www.optyczne.pl/129.4-Test_ob...ć_obrazu.html .
...chyba ktos tu nie rozroznia pojec: ostrosc vs rodzielczosc; a to watku sie podczepiam bo sam chcialbym poznac opinie innych nt tego szkla w portrecie...
bo co? rozdzielczość to ostrość x kontrast? nie rób z siebie znawcy proszę Cie....
co do szkła ;) sorc z maxmodels go używa i chwali, szkoda że ef-s ;)
.....rodz=ostrxkontr? nie rob z siebie posmiewiska prosze cie...
nie docinajcie sobie.
proszę jedynie o subiektywne odczucia co do użyteczności szkła macro
w dziedzinie portretu
Proszę poczytać wątek http://canon-board.info/archive/index.php/t-44309.html
Ja akurat mam inne makro, EF 50 2.5, do portretu na cropie jak najbardziej się nadaje. Na różne wycieczki, gdzie masa i liczba zabawek jest ograniczona, ten jeden obiektyw przydaje się mojej pannie do fotografowania kwiatuszków a mi do robienia portretów :)
EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM to jedno z lepszych szkieł Canona w swojej klasie. Zdarza mi się z niego korzystać i to właśnie z 40D. Przy portrecie według mnie radzi sobie rewelacyjnie. Jeśli jesteś z Krakowa lub okolic, to nie widzę problemu w wykonaniu jakiejś serii zdjęć z moim szkłem. Czasu co prawda zbyt wiele nie mam, ale chwilę mogę wygospodarować:)
Pozdrawiam
Mariusz
dzięki mariokrak za ofertę pomocy i przetestowania
niestety kłania się Zamość a to znaczna odległość do Krakowa
czy ten obiektyw ma jakiś przełącznik do trybu macro czy to tylko kwestia przybliżenia do foconego obiektu?
Nie ma przełącznika trybu macro, jest to kwestia przybliżenia do fotografowanego obiektu
Jakiegoś specjalnego trybu makro z przełącznikiem to szkiełko nie ma. Wszystko zależy od tego w jakiej odległości się ustawisz od przedmiotu.
Pozdrawiam
dzięki wszystkim za info :)