Wiadomo po co sie uploaduje foty ... mowcie co myslicie :roll:
1.
Wersja do druku
Wiadomo po co sie uploaduje foty ... mowcie co myslicie :roll:
1.
2.
Ot siedząc w pracy załadowalem 2 zdjęcia . Coś nowego po powrocie do domu
Na 1 za dużo blura, 2 o niczym.
druga lepsza od jedynki ale ta lampa denerwuje psuje cały kadr.
daj wieksze obrazki 800px na dłuzsym boku
A wiec , czy każdy portret ma być o czymś ?
Nie, ale to jest kompozycyjnie skopane. Nie wiadomo co jest najważniejsze, upierdliwa lampa na pierwszym planie, dziwnie obcięta dłoń i kolana. Bez sensu.
2 jest o wyrastającym z głowy tej pani drzewie. To ogólnie znana ma forum opowieść. :-D
Na 1 , prawe oko w okolicach kącika zepsute, w lewym też coś przy brakło rzęs na dolnej powiece.
zeby nie bylo ze same negatywy - modelka fajna:)
Tak oto po powrocie z pracy i przejzeniu innych fotek ( z nadzieją na jakies pochwaly :-P )
Tym razem w dobrym rozmiarze:
3.
Prawie wszystko źle. Słyszałeś coś kiedyś o planach fotograficznych? A może o tym gdzie powinien być skierowany wzrok modelki?
Ja proponuję odstawić chwilowo program graficzny w diabły. No, może tylko po to, żeby zmniejszyć i wyostrzyć. Na obecnym etapie raczej przeszkadza niż pomaga.
takiej obróbki nie stosuj, troche tego buta ucietego mi szkoda
Jak narazie padają hasła zle i niedobrze , ale nikt nie powiedział co z tą obrubką jest nietak.. co to za argument bez argumentu ? :-|
Do sedna !
Sedno:
Zdjęcie nr.1 - filtr blur (rozmywanie) wydaje się zbędny. Wg. mnie powoduje że zdjęcie wygląda odpustowo.
Zdjęcie nr.3 - coś na kształt HDR-a, wg. mnie nie pasuje. Przekombinowane.
O kadrach wspomnieli poprzednicy.
A modelka zacna, wdzięczny obiekt do utrwalania.
Do sedna - zostaw na razie obróbkę, a przynajmniej zabawy blurami, kolorami, ramkami.
Zajmij się podstawami. Książka o podstawach fotografii zawierająca wytłumaczenie co i jak kadrować, plus jakaś dobra książka o portretach ( przykładowe tytuły znajdziesz na forum). Ewentualnie wątek - tasiemiec o portretach również zawiera sporo wskazówek odnośnie kadrowania: http://canon-board.info/showthread.php?t=30957
Jak dobrze ułożysz kadr, plany, kierunki, modelkę, wtedy kombinuj ewentualnie z obróbką.
"Uatrakcyjnianie" na siłę obróbką skopanego już od podstaw zdjęcia wcale mu nie pomaga, a wręcz potęguje odczucia skopania.
4.
5.
6.
7.
Dorotka Sz. B-w z przed kilu dobrych miesięcy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiem ze b/w jest bardzo trudną techniką , ale do tej pory nikt nie ocenial moich "pstryknięć" wiec to chyba juz czas...
A co do książek to sie ich nieco przeczytało, natomiast praktyka to nie teoria.
4 - Dlaczego najlepiej oświetlony jest biust modelki? Gdyby to był akt.. byłbym jeszcze w stanie zrozumieć ;) Nie podoba mi się mina modelki. Wg mnie zdjęcie do kosza.
5 - uciąłeś paluszki. Jak dla mnie brzydkie światło
obrobka rzeczywiscie zla. i ciezko powiedziec co źle, latwiej byloby powiedziec co dobrze, niestety. same zdjecia - widzialem ludzi, ktorzy zaczynali z nizszego pułapu, a teraz inni sie ich pytaja, jak zrobic takie foto.
Kadry masz dosc dziwne, ale moze wypracujesz swoj styl dzieki temu, potrenuj swiecenie (tez musze:d)
okej kolejne wypociny :arrow:
8.
Nr 8 mi się podoba :) Jest w nim jakieś zamrożone zawstydzenie.
Chyba znowu kombinowałeś w PS, bo prawa ręka modelki wygląda, trochę jakby była od innego modelu ;)
Fajna modelka. Nr 8 mi sie podoba, ale w 9 tlo psuje calosc, do tego odbicie glowy modelki w poreczy zupelnie niefortunne, masz wiecej z tej sesji?
Faktycznie, tło zabija wszystko. Mniejsza głębia i foto rewelacja.
Taa cos tam jeszcze sie znajdzie z tego dnia , natomiast co do odbicia w poręczy slyszalem ze jest ok i ze nie jest tak więc w dalszym ciagu nie jest dla mnie pewne czy wskazane czy tez nie sa takie 'refleksy' 8-)
10.
Tym razem bez refleksów ;)
Wiem też ze wbrew pozorom robienie od dołu nie idzie w parze z dobrym zdjeciem ale mysle ze takie widoki towarzyszą klatkom schodowym 8)
miała majtki ?
Jestem ciekaw gdzie teraz popełnilem bład. No sami ocencie , a moze tym razem jest lepiej:) Ogolnie mam sprzęt trochę niekompletny a warunki były cienkie , tak więc duze ISO tak gdzies ok 800 . No ale piszcie co myslicie:???:
11.
Popatrz na to zdjęcie i zastanów się w którym miejscu masz ustawiona ostrość.
No dobra przyznam sie , wiem ze troszke z oczu uciekla :( bynajmniej nie dlatego ze tak chcialem . Poki co stać mnie bylo na nowe body i zamiast kita wolalem kupic 50mm f/1.8 wiedzac iżobiektyw ten ma sklonności do back/front focus . W tym wypadku wydaje mi sie ze ostrośc jest nieco dalej niz oczki.
Ale pytanie brzmi czy gdyby nie to zdjęcie by sie bronilo czy cos jeszcze do poprawki?
Kadr jest okej, ino ostrość nie taka, nie gadaj ze BF/FF tylko, że modelka się poruszyła bo to ewidentnie widać ;p
To ja powiem, co mi na sercu leży. Wg mnie uwagę przykuwa nie dość, że ostre to jeszcze bardzo mocno oświetlone ramię. Moim skromnym zdaniem te białe cosie po lewej (naszej lewej) stronie modelki są zbędne.
oo to moze dobrze sie składa , że cie to razi ( mnie coprawda niebardzo ale to wasza krytyka ) a wiec mam pytanie , jesli juz takie mocniejsze swiatlo nam padnie w tym przypadku na ramie a czesto sie zdarza takie przebarwienie na twarzy .. w związku z tym możę powiesz mi jak sobie w PS z takim czymś poradzić - za radą innych forumowiczów nie brałem sie mocno za obrubke bo nie chcialem zrobić gorzej 8-)
Zadzwoń do dziewczyny i zrób jeszcze raz to zdjęcie. Miłe z pożytecznym ;)
Mieć taką świetną modelkę i fotografować ją na marnej klatce schodowej?
Rozumiem, że odrapane kamienice są banalnym tematem, ale przynajmniej jakoś budują zdjęcie, a post prl-owska klatka schodowa? :P
Najbardziej podoba mi się pierwsze zdjęcie. Jest delikatne, subtelne, śliczne :)
Nie powiem Ci co trzeba zrobić w PS-ie, bo nie jestem mistrzem PS-a. Być może na etapie fotografowania filtr połówkowy, albo doświetlić to, co jest w cieniu. Lepiej zrobić "dobre" zdjęcie, niż potem próbować je "ratować" w PS :)
Po krotkiej przerwie w przebywaniu na CB...
Nie oznacza to , że nie szlifowalem swojej wiedzy . Na stan z wielkim hukiem wjechały dwie ciekawe pozycje Scottiego K.
No ładuje foto i zobaczymy jakie będą opinie. ^^
Ni ma obrazka.
A własnie chciałem wyprobować tak zachwalaną stronke do uploadu fotek ImageVenue.com jak widać nie jest taka super ... A zapewniano ze lepsza od ImageShack ;p
12.
A jednak ImageShack wogole na ten moment nie dziala wiec , ciekawe czy tym razem z tego samego serwisu linka łyknie.
12.
O rany. Jak z wosku.
Jak miała wyglądać sztucznie to tak.
szczerze to Klaudi niewiele brakuje do takiej cery . Tylko troszke, doslownie odrobinke zostala z PSuta ;)
Jeżeli Klaudia to żywa osoba to nie wierzę.
Zdecydowanie za dużo blura. Skoro dziewczyna m piękną cerę to chyba warto to pokazać? :)
A podpis... niezbyt estetyczny niestety.