Witam może ktoś podpowiedzieć gdzie wgrac do PS CS3 plik camera raw który pobrałem ze strony adobe?? Wgrałem do plugin/format file i nic.
Wersja do druku
Witam może ktoś podpowiedzieć gdzie wgrac do PS CS3 plik camera raw który pobrałem ze strony adobe?? Wgrałem do plugin/format file i nic.
Dla Windows:
.../Program Files/Common Files/Adobe/Plug-Ins/CS3/File Formats
Plik, to:
Camera Raw.8bi
"Nic", czyli otwierasz RAW przez PS i nie włącza się ACR?
EDIT:
Może pobrałeś wersję niekompatybilną z CS3 (bodaj maksymalnie 4.6, powyżej już tylko CS4, a te naj-najnowsze to mają już chyba nawet własny instalator)?
spróbowałem tak jak piszesz
.../Program Files/Common Files/Adobe/Plug-Ins/CS3/File Formats
i tak bez katalogu cs3 bo u mnie go niema
.../Program Files/Common Files/Adobe/Plug-Ins/File Formats
i cos nie trybi
camera raw sciągam ze strony adobe cameraraw 4.6 - 3.6 Mb
A jakie rawy chcesz otworzyć ? Bo jak z jakiegoś nowego modelu to ta wtyczka ich pewnie nie obsługuje i może dlatego tak jest, że nie działa.
Pozdr.
U mnie, po rozpakowaniu, Camera Raw.8bi ma 10,4MB.
Nie masz podfolderu CS3?
Mogę się mylić ale "odpowiedni" folder pojawia się tam zawsze, bez względu na wersję PS'a -może spróbuj zwyczajnie stworzyć odpowiednią ścieżkę i wtedy wrzucić plik ;)
EDIT:
barman_pl może mieć rację, tylko czy wtedy nie powinien się pojawiać jakiś komunikat?
c 1000D
pojawia sie
nie mozna wykonac polecenia poniewaz nie jest to prawidłowy typ dokumentu
No to sprawa chyba jasna... Na stronie Adobe powinna być lista kompatybilnych modeli i 1000D raczej tam nie ma :sad:
czyli ze nie da rady??
Niestety, taka polityka "wielkich".
na moje jest 1000D
http://www.adobe.com/support/downloa...jsp?ftpID=4036
Hehe, to jak tam idzie tworzenie tych folderów?
Nie działa :( wogóle nie widzi w oknie otwórz raw
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy ma to jakies znaczenie w PS pojawi sie w oknie otwórz w typach plików plik *.raw a ja z aparatu mam *cr2
To akurat jest normalne -"RAW" to ogólne określenie formatu, *.cr2 to tylko rozszerzenie specyficzne dla Canon'a (każdy producent ma swoje).
Jeśli przeciągnięcie pliku na okno PS, albo wybór "Otwórz za pomocą" i wskazanie PS skutkuje podanym komunikatem, to przed reinstalacją PS'a możesz jeszcze spróbować w preferencjach ustawić "Additional plug-ins folder" i wtedy tam kombinować z tym *.8bi, wątpię aby pomogło, ale poza reinstalacją nic więcej nie przychodzi mi do głowy.
Dla śmiechu możesz ściągnać z net'u RAW'a z jakiegoś innego (starszego) aparatu i spróbować.
Tutaj moja wiedza w temacie właściwie się kończy.
Konwertuj pliki najpierw do DNG a potem otwieraj w ACR.
PS. Przy okazji witam po przerwie - pytania widać te same powtarzane po raz 10345 :)
Nawet Adobe podaje ścieżkę z "CS3\File Formats" -po instalacji PS'a powinien tam już być plik Camera Raw.8bi -jeśli go nie było (niby jak, skoro folderu nie było), to IMO znaczy, że coś poszło nie tak...
A jak konwertowac do DNG w jakim programie?
"Adobe DNG Converter"?
W nowszych wersjach jest chyba od razu w "zestawie" z ACR, teraz widzę, że dla 4.6 trzeba ściągnąć sobno.
Juz wiem jak
a Mam pytanie czy to ma sens konwertowac?
Dotychczas z dpp przechodze do tif 16 bit do PS cs3 czy jak bede za pomoca camera raw to robic czy cos zyskam?
czyli?
DNG Converter pozostawia plik w formacie RAW, tylko organizuje dane inaczej, niż wprost z aparatu -DNG to taki "standardowy format" obmyślony przez Adobe aby unikać problemów z kompatybilnością RAW'ów (pozwala przy tym np. dodatkowo zaszyć w środku ten oryginalny plik RAW). To nie to samo co konwersja RAW>JPEG czy RAW>TIFF.
Zadałeś powyższe pytanie - otrzymałeś odpowiedź JAK to zrobić. Teraz pytasz czy coś z tego będziesz miał.
Odpowiedz jest właśnie taka "łomatkoboska..."Cytat:
Zamieszczone przez pablitko84
Będziesz miał same straty. Będziesz się musiał czegoś nauczyć - obsługi ACR a czy coś będziesz z tego miał? A kto to może wiedzieć?
pablitko84 - jeśli pytasz o różnice w tej samej konwersji do TIFF (tylko DPP vs ACR), to zyskać/stracić możesz funkcjonalność programu i jego interfejs.
DPP np. łatwiej uzyskać efekty jak "wprost z aparatu" (kolory, kontrast, nasycenie, NR), ACR ma bardziej rozbudowaną paletę opcji wpływania na obraz, ale domyślnie daje efekty odbiegające trochę od aparatu/DPP (efekt "jak z aparatu" wymaga dodatkowych profili i trochę gimnastyki). Inne algorytmy odszumiania, wyostrzania itd... więc i efekty nieco inne.