CANON 50mm f/1,4 - NAPRAWA?
Witam :)
Użytkuję 50 z 5D mk II.
Ma nieco luzów na pierścieniu od ostrzenia a także tubus po wysunięciu jest nieco poluźniony. ( nie są to nie wiadomo jakie rozluźnienia, ale słyszalne jak przechylę obiektyw i nieco nim potrząsnę, albo jak poruszam pierścieniem, wszystko się wyczuwa i słyszy)
AF trafia różnie, czyli losowo. Raz trafi raz nie. Z 85 nie mam takich problemów ale też nie mam luzów jakichkolwiek.
Czy poluzowania są winą loteryjnego AF ? Czy można je naprawić w serwisie ? Może ktoś miał podobny przypadek?
Dziękuję za odpowiedzi
Pozdawiam
50mm F/1.4 spadł - problem z ostrzeniem
Czołem,
wczoraj w wyniku nieuwagi moje 50mm F/1.4 spadło z jakichś 140cm na podłogę. Po obejrzeniu wydawało się, że jest ok - nic nie grzechocze, szkła całe. Po podłączeniu do aparatu okazało się, że podczas ostrzenia z małych odległości na duże (i odwrotnie) pierścień blokuje się w 80% przypadków na 0,8m i nie chce się kręcić dalej. Czasami po poprawieniu ręką załapie i wskoczy. Przy ostrzeniu manualnym jest to samo - zwiesza się na 0,8m i dopiero przy parokrotnym poprawieniu załapuje.
Obiektyw jest po gwarancji.
Chciałbym się was spytać o radę, czy próbować go naprawić na własną rękę (ktoś inny w innym, podobnym wątku podał link http://www.fotomozaic.ro/artikel.php?idstory=225&s=1 ale trochę się boję to sam rozkręcać), oddać na Żytnią czy spróbować gdzieś lokalnie? Gdzie w Trójmieście mogę coś takiego zrobić?
Pozdrawiam serdecznie.
50 1,4 rozebrana i złożona
w ostatni weekend zaliczyłem właśnie pad mojej 50-tki na ziemię - wylądowała w trawie, ale wystarczyło żeby odmówiła posłuszeństwa.
co gorsza stało się to na początku pleneru z "młodymi" wiec ... :?
Przechodząc do rzeczy - po rozbiórce okazało się, że wygięły się oczywiście prowadnice tego trefnego elementu.
oczywiście tutorial z fotomozaic - bezcenny, dogięcie tego aluminiowego elementu nie jest takie proste - bolą palce ;) od dociskania
ale ostatecznie szkiełko znów funkcjonuje.
pozdrawiam, dziękuję za fachowe rady.