Duzo osob ma ten problem? Moze wiecie czym to jest spowodowane?
Wersja do druku
Duzo osob ma ten problem? Moze wiecie czym to jest spowodowane?
Nieumiejetnoscia pomiaru swiatla i wprowadzania korekty ekspozycji? :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rad_fot
1) widze, ze maja to osoby nieumiejacych nawet zadac pytania konkretnie
2) brakiem wiedzy obslugujacego aparat? nie przeczytaniem instrukcji obslugi aparatu?
ale wam latwo przychodzi ocenianie innych, stosuje korekcje itd, ale w porownaniu do mojego nikona F 80 to... wiecej fotek jest przeswietlonych i tyle.
No to cop za problem skorygować ekspozycję -0,3 lub -0,7 ??
Rad_fot - sprecyzuj o co ci chodzi, w jakiech sytuacjach masz przeswietlenia....
(moze byc pomocne : http://rtfm.killfile.pl/)
acha: nie dzwie sie, ze masz wiecej przeswietlonych fot niz w F80, bo pewnie analogiem robiles mniej zdjec ;)
Wymien na D70 - on z regoly nie doswietla ;)Cytat:
Edit:
ja przewanie robie na M (jak nie ma czasu to na AV/TV) i w 90% uzywam * (mierze i blokuje ekspozycje oraz ewentualnie wprowadzam korekte) i nie zauwazylem aby mi w takich sytuacjach przeswietlal foty :)
Canon ma lekka tendencje do przeswietlania, dlatego trzeba uwazac - wiele osob wrecz na stale ma wlaczona lekka korekte eV.
wiele osob???? o czym Wasc piszesz????Cytat:
Zamieszczone przez eternus
A słyszałeś, że klisza ma większą tolerancję niż matryca?Cytat:
troche mnie dziwi problem
Ja większosć swoich musze rozjaśniać. O prześwietleniu nie ma wręcz mowy
To akurat nic dziwnego. Jak robisz zdjecia na w ostrym sloncu, na plazy badz na sniegu to musisz dawac korekte na + ... inaczej zdjecia bedziesz mial niedoswietlone.Cytat:
Zamieszczone przez Driver
Ano właśnie przy przejsciu z filmu na matrycę mnie też spotkała taka niemiła niespodzianka z mniejsza tolerancją naświetlania - trzeba się przyzwyczaić zerkać na histogram (oczywiście nie jako wyrocznię ale jako pomoc) i nauczyć się dobierać korektę ekspozycji lub/i jasność LCD w zależności od panującego oświetlenia :mrgreen: .
Jak robię gwiazdy w totalnych ciemnościach to przy jasności LCD na poziomie 1 zdjęcia wyświetlają się jaśniej niż są zrobione i trzeba być swiadomym, że jest noc i trzeba bardziej "przewalić", aby wyjść na swoje. Na plaży w słoneczny dzień odwrotnie.... na max. jasności dalej mało widać... Powstaje sztuczny kontrast na LCD i to też trzeba mieć na uwadze.
A co do prześwietlania... w aparaciku jest taka pomocna funkcja przy podglądzie - mrugają "przepalone" obszary i tutaj nie ma wytłumaczenia, że monitorek był ciemny. Trzeba poprawić exp. i sprawdzić... jak nic nie mruga to zdjęcie się nadaje do obróbki :mrgreen: .
Tez kiedys w takie bajki wierzylem i mialem korekte wlaczona.Cytat:
Zamieszczone przez eternus
A pozniej naumialem sie troszke dokladniej mierzyc, korygowac oraz uzywac RAW :roll: .
Tak - wlasnie o tym pisze, bo statystyczniej mniej bledow z naswietleniem wyjdzie przy korekcji - 0,3, niz przy 0,0 8)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
mi wręcz niedoświelta czasami... a wlasciwie dosc często. I to w całkiem normalnych warunkach np. jak zdjęcia slam dunk'ów na boisku do kosza.
nie wiem o jakim zblizeniu mowisz, ale tablica do kosza jest biala - jesli zajmuje sporo miejsca w kadrze konieczna jest korekcja na plus.Cytat:
Zamieszczone przez Venio
zawsze nie, często tak, z czasem wiem już, gdzie bez korekty pomiar będzie zwalony jak choleraCytat:
Zamieszczone przez gawryl
a na co tym * celujesz?Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
to zalezy od rodzaju fotografii ...ale najczescie na to co chce miec poprawnie naswietlone ;) (ewentualnie strzelam w kilka miesc i usredniam) + korekta ekspozycji.Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
??????? cholera - trudno Cie zrozumiec :/Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
ale fakt - trzeba wiedziec, gdzie korekta niezbedna. tylko, ze w tym watku nie o to chyba chodzilo (ja to odebralem jako generalna tendencje Canona do przeswietlen)
Prawdopodobnie przypadkowo wprowadziłeś korektę ekspozycji, a że pewnie robisz Av to nie zwracasz na to uwagi.Cytat:
Wlasnie najciekawsze jest to ze ja robie ujęcia jakby stojąc troche za koszem. Czyli zadnych bialych duzych fragmentow nie ma!! A mimo to jest niedoswietlone często zdjęcie.Cytat:
to rzeczywiscie...ale ale: to koszykowka w sali? jesli tak - moze masz okna w kadrze? lub przekadrowujesz (ustawiasz ekspozycje zachaczajac o okna, a po przekadrowaniu nie masz ich - a tylko ekspozycja ci zostala i juz nie pasuje w nowym kadrze), lub - jesli to na powietrzu - to Slonce...lub.. sam juz nie wiem - nie zauwazylem w.w. problemow u siebie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Cytat:
Hmm a ja bym obstawił jasne niebo w tle jako winowajcę... (jeżeli na powietrzu)
tak na powietrzu. ale ja nie robie tych zdjęc pod słonce :P słońce zawsze pięknie swięci z boku :)
Uhhhmm ja nawet nie pomyślałem, że możnaby takie zdjęcia pod słońce robić (chociaż kilka mogłogy byc ciekawych - ale właściwie tylko sylwetki). Ale nawet mając słońce za plecami dalej bardzo mocno świeci Ci niebo. Zrób prosty test - zmierz sobie kiedyś światło kierując obiektyw w czyste niebo (bez kosza, zawodników etc), a później odwrotnie i sprawdź różnicę :-DCytat:
Zamieszczone przez Venio
Moje doświadczenia z 300D: do szybkiego focenia w P, jak nie ma czasu na M bo ludzie i focący w ciągłym ruchu (a więc co chwila różnie w stosunku do słońca):
- w górach (śnieg, narty): korekta na minus 1 1/3 a nawet minus 2
- morze, plaża: korekta na minus 2/3
Nie ma dzięki temu przepaleń, ale część (mniejszość) wymaga wtedy korekty (rozjaśnienia ) przy "wywołaniu".
Korekta na 'minus'?? Zazwyczaj daje się raczej na plus, bo jasne pola (śnieg, piasek na plaży) dają w kość światłomierzowi, i ten zaniża ekspozycję...Cytat:
Zamieszczone przez ziemna
Ziemna, juz kiedyś pisałem, że nie rozumiem twojego 300d. Ja w górach muszę dawać na plus, żeby mieć sensowny histogram... Minus 2 wydaje mi się nieprawdopodobne.
Jak ostatnio robiłem zdjęcia w samo południe i silnym słońcu na „pustyni” w Łebie to miałem +1eV i jakoś nic nie było przepalone, gdybym dał na 0eV to zdjęcie było by lekko nieoświetlone. Też się dziwie autorowi poprzedniego postu :) że na śniegu daje -2eV
A czy ja sam go rozumiem???? "Ona" chyba jest kobietą :D
Ale on/ona tak ma.
I jeżeli poprawnie naświetla fotki zrobione w "normalnych" warunkach, tj. bez jaskrawego słońca, czy z fleszem, zarówno na Av, Tv jak i na P czy "zielonym", to chyba nie jest uszkodzony, tylko taka jego uroda.
Po prostu się przyzwyczaiłem :)
Sorry, sam się dziwie jak ja się na studia dostałem :P
A może ten egzemplarz ma obrócone styki i daje minus jak ma być plus? :D :DCytat:
Zamieszczone przez maro25
Ale jak dam np. +1 na śniegu to mam jedną wielką białą plamę i żadnych szczegółów...
A w jakis sposob mierzysz swiatlo? Na snieg?Cytat:
Zamieszczone przez ziemna
W sytuacjach, o których mowa, akcja (narciarz - ja, zabawa z dziećmi na plaży) wszystko dzieje się za szybko. Więc jak daję komuś aparat, to ustawiam mu "P", jeden punkt ostrości na środek i ekspozycję na minus j.w. Wtedy jest OK.