Witam!
Na początek wstawiam kilka rodzinnych: Zuzia z mamą. Zapraszam do oglądania i krytykowania.
1.
2.
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witam!
Na początek wstawiam kilka rodzinnych: Zuzia z mamą. Zapraszam do oglądania i krytykowania.
1.
2.
Pozdrawiam
1. Przydało by się to centralnie skadrować, teraz kompozycja leci Ci na lewo.
2. Dziwne ujęcie. Ne specjalnie widzę sens pokazywania pleców dziewczynki, nie jest to jakoś bardzo interesujące, ale jak już koniecznie chciałeś i do tego jeszcze miała wychodzić z kadru to przydało by się zrobić odbicie lustrzane bo teraz dziewczynka wchodzi na zdjęcie tyłem.
Faktycznie 2. nie pasuje kadrowo. Jeśli już to trzeba było przesunąć kadr w lewo.
Dzięki za krytykę. Poniżej zdjęcie nr1 przekadrowane. Co do dwójki - Pank masz racje, że dziewczynka powinna stać po drugiej stronie. Plecy pokazalem, bo to bylo moje zamierzenie. Dziecko odchodzące w siną dal :) Zaitsev, niestety nie moglem w lewo bo byloby troche ludzi w kadrze.
Dokladam kolejne do komentowania
3.
Pozdrawiam
Co do zdjęcia nr. 1 po przekadrowaniu, zostawił bym troszkę więcej luzu z lewej strony by sukienka nie "wychodziła" z kadru :)
pozdrawiam
Ojojoj! Nie zauważyłem :oops: Nie bede juz zmieniał, ale musze bardziej zwracać uwagę na szczegóły.
Po dłuższej przerwie dokładam dwa kolejne do oceny :)
4.
5.
Coś kiepsko mi idzie. Wrzucę kilka portretów. Może odzew i konstruktywna krytyka bedą wieksze. Czy moderator mógłby zmienić nazwę wątku na "bardziej portretowo".
Z góry dziękuję.
6.
7.
8.
O stary, pokazywanie tych zdjęć bez obróbki to bardzo zły pomysł.
Jaką obróbkę masz na myśli?? Trochę starałem się w photoshopie poprawić, ale muszę powiedzieć, że jestem na etapie nauki PS.
Może jakaś podpowiedź?
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poprawiłem jedno zdjęcie na razie. Mam nadzieje, że mogę je pokazać :)
9.
Lepiej, choć trochę przegiąłeś z blurem. Skóra trochę za pomarańczowa. Generalnie, żadna kobieta chyba nie chciała by oglądać swoich zmarszczek w powiększeniu, na takim zdjęciu widać je dużo mocniej niż w rzeczywistości.
Bardzo dobrze że bez obróbki rób swoje !!!!
A ja uważam, że bardzo dobrze, że pokazałeś tę kobietę bez obróbki. Widać, że jest naturalnie piękną kobietą i nie potrzebuje ulepszeń.
.
Całkowita racja co do kobiet. Czerwona skóra to źle dobrany balans bieli ( przy wołaniu rawa wydawało mnie się, że jest OK). Co do bluru to starałem sie dobrać jak najlepiej. Prawdopodobnie krycie warstw było za małe.
Eminesja i eosiak! Puki co staram się ogarnąć obróbkę w PS-ie na tyle na ile jest to możliwe, ponieważ w przyszłości chciałbym zarabiać na fotografii.
Co kobiety to wiem, że jest piękna, ponieważ to moja żona :). A zresztą ona woli oglądać swoje zdjęcia po obróbce. Ot taka kobieca natura :).
Dokładam kolejne zdjęcie z nieco innym balansem bieli. Jak zwykle krytyka mile widziana.
Pozdrawiam
10.
W przypadku tej dziewczyny, nie ma żadnych powodów żeby wprowadzać nadmierną obróbkę. Ma tak wyrazistą urodę, że nakładanie jakichkolwiek "masek" tylko zepsuje wyjątkowość jej twarzy. Jasne, że możesz wszystko wyblurować, ponakładać inne filtry i takie tam... Ale po co? Wtedy ta dziewczyna nie będzie wyróżniała się niczym szczególnym. To zbliżenie i wszystkie szczegóły skóry, które widać, decydują o wyjątkowości portretu i pokazują prawdziwą urodę dziewczyny. Nie zawsze i nie we wszystkich przypadkach należy poddawać się dyktatowi PSa;) 6,7 i 8 są bardzo fajne.
@pank, nie zgadzam się z tobą. @dawid_szczepaniak rób swoje. A żonki pozazdrościć;)
Dzięki za komentarze. Żona jednak woli delikatną obróbkę :). Dokładam dwa nowe i zapraszam do komentowania.
11.
12.
Pozdrawiam
Coś kiepski odzew. Dorzucę kilka z szuflady. Może się bardziej spodobają
13.
14.
Ciemność widzę.
13. ciemne
14. takie sobie albumowe
11. bardzo nienaturalnie wyszło, ciemność, cienie, nie podoba mi się i już
12. klasyczne, nawet niezłe ale znowu za ciemne i za duże cienie
10. W dobrym kierunku idziesz z tonacją kolorystyczną. Szkoda trochę piegów, które dodają wyrazu. Poza tym wydaje mi się, że użyta jest za mała głębia ostrości (wręcz ekstremalna), a przez to się trochę gubisz potem np. w obróbce. to samo tyczy się kilku poprzednich portretów.
A teraz uwaga globalna do tych i poprzednich - baardzo świeci się cera więc musicie popracować trochę nad wizażem itp. Oczywiście PSem można też podpicować odbłyski ale to nie to...
Po krótkiej przerwy dokładam 2 nowe z zupełnie innej beczki.
15.
16.
Pozdrawiam
5 jest rewelacyjna :) co do pozostałych fotek wszystko zostało już chyba napisane :)
Witam! Po krótkiej przerwie dokładam kilka fotek z sesjii rodzinnej. Zapraszam do krytyki i pozdrawiam.
17.
18.
19.
20.
17 bardzo mi sie podoba.
Proste ale pelne uczuc :)
Bardzo ladna konwersja BW
17 rewelacja :) wzbudza pozytywne emocje :) 18 też dobre
natomiast 19 zdominowała rozmyta głowa, a w 20 nie do końca pasują mi te mocne kontrasty
Hej!
Dzięki za komentarze. Dorzucam kilka zdjęć z ostatniej sesji.
Mike Collins
21.
22.
23.
Pozdrawiam
I znowu ladnie. Najbardziej podoba mi sie ostatnie.
Jest lepiej niż dobrze, oby tak dalej :)
njalepsze ;) !! 23 bardzo !!
23. Nic dodać ,nic ująć :)
no, nie rób sobie jaj... dziecko odchodzące w siną dal? z taką ogniskową? jeśli juz tak chciałeś to trzeba było znaleźć miejsce bez ludzi i odejść, czasu nie miałeś?, ktoś Ci kazał robić zdjęcia na czas?, nie mozna sie było przyłożyć? poczekać? a tak to wyszły plecy dziewczynki a nie sina dal. Przekadrowane zdjęcie dużo lepsze i w ogóle zdjęcia z mamą lepsze są.
17. moze i dobre...skoro tylu uważa że dobre, ale dla mnie 20. najlepsze, pomimo kontrastów.
z kolejnej serii... 23...standardzik, ale bardzo dobrze zrobiony
Witam po dłuższej przerwie. ADSO patrząc z perspektywy czasu to chyba sobie jednak zrobiłem jaja. No ale od czego jest forum :). Poniżej wklejam kilka nowych zdjęć. Zapraszam do oględzin i krytyctw :)
24.
25.
26.
27.
Aż tak kiepsko, że żadnego odzewu?
Jest dość płasko, a mimo tego podkreśliłeś niezdecydowanymi cieniami nos modelki. Wizaż do bani deską do trumny. Kadry są spoko.
Z całości najbardziej przemawia zdjęcie #23. Jest jak dokładnie jak napisał janmar... komentarz zbędny :)
Witam dla mnie 17 i 19 .Pozdrawiam!