Kilka fotek z festiwalu w Katowicach:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Imprezka naprawdę fajna :) Mam nadzieję że to widać na zdjęciach :)
Wersja do druku
Kilka fotek z festiwalu w Katowicach:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Imprezka naprawdę fajna :) Mam nadzieję że to widać na zdjęciach :)
Jedyna świetna. Podoba mi się w niej dosłownie wszystko.
Kolory niesamowite, fajnie wyciągnięte. Moment tez ciekawie uchwycony.
Co do reszty... różnorodna bardzo. Światło momentami jest bardzo rozchwiane i kadr nieczysty. Nieostrość też się pojawia. Rozumiem, że mogło to być zamierzone, ale niestety nietrafione.
Ale na jedyneczkę aż chce się patrzeć :)
Dzięki za komnta ale śmiem się zapytać co to znaczy rozchwiane swiatło i nieczysty kadr ? No i gdzie się pojawia nieostrość ;) ?
Racja, niezbyt precyzyjnie się wyraziłam. Pisząc 'rozchwiane' światło miałam na myśli np. to, co się dzieje na zdjeciu 2 czy 6.
Nieczysty kadr to patyk czy cokolwiek to jest wystające z pośladów kobiety na zdjęciu nr 4, mikrofon wyglądający jak pistolet przystawiony do szyi chłopaka na fotce nr 6 czy rusztowania za plecami dja na 8ce.
Głębia ostrości jest ważna, owszem, ale czasami warto popatrzeć z różnych stron i dopiero strzelić zdjęcie, żeby nie wyglądało na komiczne.
Jeśli ktoś sie zastanawia dlaczego piszę tego posta o 4:02 to tłumaczę, że po koncercie tak mi piszczy w uszach, że nie umiem zasnąć, dlatego tak dla sportu obrobiłem pierwszą partię zdjęć :)
01.
02.
03.
04.
05.
06.
Jak się komu podoba to reszta tutaj:
http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/983
Proszę moda o zmianę tematu na "Koncerty"
I kilka z drugiej galerii:
07.
08.
09.
10.
11.
Reszta:
http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/1029
5- za 06, minus za wielki napis na fotkach, jak bede chcial to i tak ukradnę, a psujesz zdjecie tym napisiorem.
Cóż to za koncert w Katowicach był? Katowickie niezłe.
Troyan, bardzo fajne foty przywiozłeś z koncertów: nieszablonowe kadry i ciekawa gra świateł, obróbka też mi się podoba.
Co by tu pozarzucać?... No, #5 trochę słabo się prezentuje na tle innych, jakiś statyczny kadr, nuda w "kuchni". #6 ech te wielokrotne "halo" za uchem muzyka - ale to wina Canona!;) Z drugiej serii, btw. numeracja.., #11 czy ten cień za barkami i głową to po obróbce czy faktycznie tak się przypadkiem złożyło z tłem?
ostatni set, 08 - fajne:D
reszta tez mi sie podoba;)
Hoho, nie było mnie. Szwagier grał ;), Vasen Piparjuuri (wef), nie wiem czy pamiętasz gdzieś coś tam. Słyszałem, że w świetnym miejscu się to wszystko odbywało.
Tak, tereny starej kopalni, teraz reaktywowoane przez Konior Studio na muzeum. Tutaj masz troszkę fotek z festiwalu:
Tauron Galeria
Kolejny koncert. Tym razem Archive, niestety z powodu kilku nieprzyjemnych wypadków spóźniłem się 5 minut i koleżanki i koledzy pozajmowali co lepsze miejsca ;) Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i musiałem poskakać trochę w publiczności, udało mi się złapać kilka "innych" kadrów (mam nadzieję).
12.
13.
14.
15.
16.
17.
To kto zjedzie mnie pierwszy ? :mrgreen:
Całkiem dobre foty i do tego nieporuszone jak na warunki operacyjne.
#13 najbardziej mnie się podoba ze względu na światło podkreślające warunki koncertu, tylko browców na szkle nie widać! Poza trochę dziwna (kadr) - jakby ktoś mu tą gitarę przystawił a muzyk nie wiedział jak ją złapać;)
Z takimi mocnymi łokciami, ee odważnych nie będzie8-)Cytat:
To kto zjedzie mnie pierwszy ? :mrgreen:
A wiesz ze pod sceną było nadzyczaj luźno ? Tzn. trzeba było się cisnąć boczkiem (jeszcze mogę, brzuch mam "w miarę" płaski) ale dało radę.
Za to na tym koncercie było baaardzo luźno, Jazz Festival w Katowicach, The Fonda / Stevens Group:
18.
19.
20.
21.
Reszta na moim blogu:
Fotohasiok
Świetne kadry i kolorki też...
Kurczę, po co ja otworzyłam ten temat... Archive.... a dla mnie biletów już nie starczyło, kurka wodna :( A Pollard taką fajną fryzurkę miał... :D Pozostaje mi tylko wspominać Jarocin..
Ja chyba nie mogłabym robić zdjęć jak oni grają, ich trzeba słuchać a nie polować na zdjecia :)
13 - genialna! I w ogóle fajne zdjecia tu masz:)
Ja najlepiej wspominam koncert w Klubie Studio 3 lata temu, 2 lata temu w Jarocinie było tak...tłocznie, nie ten klimat jak dla mnie na tan zespól. Na ten koncert pojechałem z pewną obawą bo te ostatnie płyty jakieś takie są niedograne, może za mało ich słuchałem ? I w sumie tak sie czułem na koncercie, nie porwali mnei na tyle, żebym oderwał wzrok od wizjera. Może i dobrze, bo pamiątkę mam a Franco z CF nie był w tym roku i niemiałbym zdjęć ;)
Dzięki za wizytę, jutro wrzucę kolejny koncert z cyklu Jazz Festival w Katowicach, dzisiał grali chłopacy z Wasilewski Trio, ogień nie muzyka mimo że to taki spokojniejszy jazz.
Drugi koncert z cyklu Jazz Festival, Marcin Wasilewski Trio:
Troyan, fajnie pokazałeś klimacik z festiwalu - improwizacja muzyczna i różnorodne formy ekspresji na twarzach artystów aż wyzierają ze zdjęć!:)
No to cieszę się że się udało ;)
Kolejny Koncert, tym razem UK w Klubie Studio w Krakowie:
28.
29.
30.
Masakryczne warunki, ciemno, momentami na 85mm 1.8 ISO 1600 miałem czasy 1/25 :| Co robić przy takim świetle ? Ktoś ma jakiś pomysł ?
Osada Vida, Cogitatur. Miał być Jazz ale ktoś coś popierdzielił z akredytacją, na szczęście w Katowicach było w czym wybierać :)
31.
32.
33.
34.
Reszta tutaj: http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/1240
Nie byłem na żadnym koncercie, ale fotki umożliwiają oglądaczowi poczuć jak tam było :)
ja tez chcę robic takie fajne zdjęcia koncertowe i chodzic na takie fajne koncerty...
:shock: no pięknie, Troyan, pięknie! Znakomite foty i tym razem. Na niektórych "pozakonkursowych" z "Osady" razi trochę banding - jak to usunąć? - sam nie wiem:?
Fajnie wykorzystane silne światło do zbudowania kadru (#35,37). #34 też mi się podoba - miękkie przejścia tonalne w tle zamknięte sylwetą muzyka - i dobrze, że szumi:)
No nie wiem co z tym zrobić, może musiałbym ograniczyć obróbkę poprostu. Ostatnio mi to zepsuło fajne ujecie, świeciło swiatło z tyłu, wokal tak sie ustawił ze promienie światła leciały w górę prosto z jego ust jak śpiewał. Niestety, jak rozjaśniłem twarz i dodałem clarity to wyszło mi halo od czoła, przez nos aż do brody :(
Reszta bluesa:
Jak zrezygnujesz z tych rameczek to w moich oczach zdjecia będą bardzo bliskie ideału :)
LUC w Karkowie, narzeszcie coś inne go niż blues ;) Odczuwam silny brak jakiegoś UWA albo fisha, niestety, nie mam kasy w tym roku. Jak w końcu po walkach dostanę 35 1.4 to może troszkę rożnorodności w fotki sie wkradnie. Z 85mm 1.8 to bardzo mi jej brakuje.
39 jest idealne!
Troyan, spróbuj zobaczyć swoje zdjęcia tylko w BW. Moim zdaniem duuużo lepiej. BW pasuje do Twoich koncertówek idealnie. Czuć wtedy ten klimat, który pokazujesz i emocje, które widać. No i magia tajemniczości przez to się jakaś wkradnie.
Czasem nie mam wyboru czy B&W czy kolor ;) Proszą o takie to robię kolor. Inna sprawa, że niektórzy grajkowie zachowują się jak kłody na scenie i cokolwiek wyciągnąć z niewygodnego kadru można tylko kolorami.
Super chciałabym umieć tak robić koncerty...
Na supporcie grupa Hatifnats, wg mnie kopia The Music, ale może inn się znają lepiej ;)
Reszta tu:
46.
47.
48.
No i Hey:
49.
50.
51.
52.
53.
http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/1485
i tu:
http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/1467
Wszystkie Twoje zdjęcia oddają to co najważniejsze - klimat koncertów.
Dzięki Kuzi4, mam nadzieję ze tutaj też mi się udało złapać ten nastrój:
54.
55.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
No dobra, tamten set jakoś bez odzewu :P
Tak WOŚPowe Konopiansy, wszyscy ich robili w kolorze, a ja dawno nie robiłem BW:
62.
63.
64.
65.
66.
67.
No i Abradab w Bytomiu, już byłem po ktorymśtam piwie, z koleżanką z Fotohasioka aka. "Szadą" kilka godzin na czeźwo wyczimać się nie da, więc i kadry są takie krźiwe no a że dzisiaj mam kaca i trochę mnie łepeta boli to kolorki se też poeksperymentowałem:
68.
69.
70.
71.
72.
No a na koniec świecidełko do nieba w Bytomiu:
Łaaaaaał...widze że forum "kwitnie", sami ślubniakowi i studniówkowi teraz w modzie :D
Pustki w Katowicach
lubię ich :D
fajnie kolorystycznie
Living Colour, Klub Studio Kraków
Troszke mi nie wyszło, zagadałem się przy piwiei tak nagle do fosy wlazłem po trzecim :mrgreen: Ostatni raz, bo to później człowiek jakiś taki niemrawy.
Dodaj, że jeszcze ostrzyłeś ręcznie, bo AF w ciemnicy nie wyrabiał!;)
No cóż, po raz n-ty nie będę robił ctrl-c | ctrl-v i pisał, że czujesz klimat koncertów, i to najważniejsze! Technicznie lepsze i gorsze foty się zdarzają. Z tych lepszych kadrów ostatnio bym wyróżnił:
#50 - niezły, luźny kadr z gitarzystą oblanym wręcz snopami świateł.
#67 - fajna gra świateł i "mgły" nad sceną. A jak w kolorze?
#69 - ciekawa perspektywa wokalisty z punktu widzenia publiki;)
Nie wiem tylko co doradzić* w/s bandingu, który strasznie wyłazi na dużych, względnie jednolitych powierzchniach zdjęcia (np. #81) - słabo to wygląda:-? Może jakiś magik obróbki coś podpowie?...
*) oprócz tego, że zalecić niższe ISO:D
86.
87.
88.
89.
Nowa piątka przeszła chrzest ;)
Niestety, okazało się że 28mm f/1,8 to nie jest 35mm f/1,4 L i na 86 widać jednen z mankamentów: bliki. Ale ogólnie jestem zadowolony z ogniskowej :)
Obrobiłem kolejny set, tym razem Rock Metal Festival w Klubie Studio w Krakowie:
Foto 88 bardzo mi się podoba :)
Rock Metal Fest konkret zdjęcia, to z panem wywijającym dredami szczególnie przypadło mi do gustu. Czuć moc :)
Maj Music festival w Katowicach:
96.
97.
98.
99.
100.
101
102.
103.
104.
Reszta na blogu: http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/2594 :)
Rozumiem że zdjęcia są idealne. No to następna partia:
105. Czesław
106. Czesław
107. Czesław
108. Napoleon Fosa-parte
109. Lech Janerka
Reszta na blogu:
http://marcinbogusz.fotohasiok.pl/archives/2647
Bardzo fajne kadry, dużo wspomnień - wychowałem sie na janerce, lipie itd... living c. do dizisaj w samochodzie leci... 39, 91 - chyba moje ulubione, ale wybór cięzki bo wszystkie udane.
Mogłbys napisac ktorych stalek uzywasz (o ogniskowa mi chodzi)?
Chciałbym trochę zacząć cykac koncerty, takie bardziej kameralne gdzie mozna cyknac niemalze spod sceny i zastanawiam sie co wybrać (pod FF). Masz jakis swoj ulubiony sprawdzony zestaw?