Mamy oficjalnie setke macro z Hybrid IS :) . Kawał dobrego szkła. Coś mi się zdaje, że ten nowy system stabilizacji będzie przyjazny bardziej portrecistom - przy tym świetle naprawdę ciekawe szkło.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9485
Wersja do druku
Mamy oficjalnie setke macro z Hybrid IS :) . Kawał dobrego szkła. Coś mi się zdaje, że ten nowy system stabilizacji będzie przyjazny bardziej portrecistom - przy tym świetle naprawdę ciekawe szkło.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9485
Odpowiada mi filtr 67mm (jak w moim 70-200 f4L IS), trójpozycyjne ograniczenie zakresu ogniskowania (AF będzie szybszy w portrecie), i oczywiście najnowsza stabilizacja. Bardziej fikuśne niż w starym makro szkła też dobrze wróżą.
Zaczyna chyba przeważać ochota na to makro nad planowanym zakupem 135mmm f/2L.
Pytanie tylko o cenę??????
Mam podobnie. Coś czuję, że moje myśli o kupnie 135L skończą się zakupem 100L - bardziej wszechstronny (co prawda brak możliwości podłączenia konwerterów ale to macro OK ). Chyba, że Canon wypuści 135/1,8L i znowu dylemat wróci ;-) . Cena będzie duża. Nie łudźmy się, tu Canon nigdy nie rozpieszczał.
9 listkowa przysłona - miło to słyszeć.
Cena jest - 1050$:
http://www.amazon.com/Canon-100mm-2-...1788401&sr=1-5
I co wybrać? 135 f/2L bez IS czy ciemniejsze o 1EV makro 100mm z IS? Cena ta sama.
?????????????????????/
:(
PS.
Okolice ogniskowej 100mm Canon ma obstawioną nieźle. Dwa szkiełka 85mm, 100mm f/2, dwa makro 100mm, 135mm f/2, 4 zoomy 70-200, 100-400, 24-105...
Może by tak przyłożył się do 50mm i szerokiego kąta?
Wszystko pięknie, mógłby być tylko jaśniejszy.
no właśnie - przecież to nie szkło dla portrecistów (za ciemne i za ostre, niepotrzebny IS)
czy ten IS ma szansę działać dla 1:1? (nie jak w Nikonie)
Conventional image stabilization technology is useful for reducing the effects of camera shake in non-macro shooting situations. When shooting handheld close-ups at 1x, however, camera shake makes it difficult to achieve acceptable results even with lenses incorporating conventional image stabilizers. Now, thanks to the Hybrid IS found in the EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Canon extends IS technology to the macro realm, making it easy to obtain clear handheld close-ups – a world first* and a definite advantage in environments where use of a tripod is not an option.
Co jak co, ale zeby do 625g L-ki nie dac montazu statywowego w standardzie to troche sknerstwo ;)
Oslone tez trzeba kombinowac osobno.
Jak dla mnie to najciekawsza premiera Canona.
Chyba trzeba będzie przeprowadzić korektę planów zakupowych :roll: :grin:
A już tak ładnie wszystko miałam zaplanowane ;-)
No to ja też - wzorem Kolegi KMV10 - "potomności" się przysłużę:
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=19091 - wykresy, akcesoria etc.
Można już zamawiać w PL?
Rok temu, przy 24L II w DP napisali "Supplied accessories - Front and rear caps, EW-83K hood, LP1319 Lens Pouch"
Poczekamy, zobaczymy...
Taaa... :mrgreen: ! Wspomnij jak było-jest z dostępnością np.24mkII i wielu innych szkieł L, które miały swoje premiery wcześniej. Pisać "to se mogą" ;-) . Rzeczywistość jest zgoła inna.
Co do osłony p. Na Fotopolis w specyfikacji pisze, że jest w zestawie i ja im wierzę. Jeszcze nie było żeby L bez osłony sprzedawali.
Ciekawe, że nigdzie nie prezentują fotek nim zrobionych, może są zbyt kiepskie.
Sampel http://cweb.canon.jp/ef/lineup/macro...ge-sample.html :D
Oslona bedzie. Stopki chyba nie.
"In addition, you can buy another tripod mount sold, to experience the professional-grade macro photography." - canon.cn
poki co z tego sampla nie za wiele wynika.
ale jestem dobrej mysli, bo chyba nie zdazylo sie jeszcze zadnemu producentowi (w tym firmie canon) zaprojektowac stalke o ogniskowej ~ 100mm, gdzie jakosc obrazu bylaby do bani.
a juz szczegolnie z przeznaczeniem do macro.
jezeli dobrze wypadna testy tego obiektywu, a cena nie przekroczy 3500 pln to sprzedaje tamrona 70-200 i kupuje EF 100/2.8 IS L
Super szkielko, super swiatelko, super, ze L i, ze z IS'em a do tego jak za okolice 3500pln... - dla mnie super :-D
4000/4500pln minimum :D
bo wykraczesz ;]
A tam zaraz wykraczesz :)
Nie wydaje mi się żeby był tańszy od 135 f2.
Pomimo ze gorsze światło to jednak IS swoje kosztuje - no i to nowość.
Więc czemu nie wycisnąć dodatkowej kasy za nowość...
W funtach cenę obstawiam na £800/850 - obym sie pomylił, bo jeśli to szkło ładnie maluje to zastanowię się nad wymiana za 135 :D
W funtach już jest 999GBP
Stawiam, ze cena zacznie sie w okolicach 2x ceny dotychczasowej 100 macro.
No ba! Nie darmo przecież piszą, że:Cytat:
The Canon EF 100mm F2.8L IS USM macro will supplement, rather than replace the existing 100mm F2.8 USM macro..
No to mamy:
- baza = 100 2.8 macro
- 2x baza = 100L 2.8 (za uszczelki, doniczke i IS)
- 3x baza = 180L 3.5 (za +80mm, doniczka, stojak; -uszczelki, -IS)
olac polskich dystrybutorow ;]
jak obiektyw bedzie w usa po tysiac baksow to kupie to szkielko przez ebay (oczywiscie pod warunkiem dobrego obrazka, ale jak Parteq juz wspomnial.. za te pieniadze nie moze byc szitu)
Cena (1050$ o której się mówi) praktycznie ta co za 135mm f/2L.
Pytanie co wybrać? W większości raczej robię nie-makro, makro to byłoby jakieś 10-20% zastosowania tego szkiełka...
Wnioskuję że AF będzie szybszy niż w starym 100mm macro, bo raz - L-ka, dwa - nowa konstrukcja (stara ma swoje lata), trzy - trzy zakresy ostrzenia a nie dwa jak to zwykle w makro bywa. Choć szkła cięższe do ruszenia, bo filtr o średnicy 67mm. Głównie wolny AF makro ogranicza zastosowania portretowe. Jeśli będzie szybki... Pytanie jak szybki w porównaniu do 135mm f/2L.
Światełko gorsze o 1EV ale na ostrość (już stare makro jest OK) nie będzie co narzekać.
I sam IS to dużo (kurcze, tacy miłośnicy Sonolty nie mają takich dylematów - IS do każdego obiektywu - w matrycy). Gdyby 135mm f/2L był z IS, to pewnie bym go wybrał. Ale tu jest bardziej uniwersalne 100mm z IS-em, i opcją makro.
Ja również zadaję sobie pytania :) .
- jeśli miałbym 100L macro to o ile % wzrosłoby moje zastosowanie tego szkła w macro (o pewne zlecenia nawet teraz nie zabiegam, bo nie mam macro) ?
- jeśli szybkość AF w stosunku do 135L byłaby przybliżona to robi się coraz ciekawiej (ile ciekawiej ? ;-) )
- czy do portretów nie będzie jednak za ostry ?
- kiedy wyjdzie 135mkII i co w nim poprawią ? Jasność ? Dodadzą H IS ?
Z popularnych "L" stałek Canonowi zostało do wypuszczenia w wersji mkII jeszcze 35mm i 135mm więc ... kiedy ?
Chyba z rok poczekam albo wezmę się za foty macro i wtedy wybór będzie oczywisty.
Jak czytam teksty w stylu "czy nie za ostry do portretu" to ogarnia mnie wesołość :lol:. Jak za ostry to się używa filtra Gaussian blur z promieniem mniejszym od 1 i już ostro nie jest. Do portretu to ten obiektyw jest raczej średni, 100mm na FF za krótko do bardzo wąskich kadrów, a za duża GO przy szerszych. Przy portrecie zdecydowanie olałbym ISa i kupił 85/1.8 + coś dłuższego.
Też mam od rana dobry humor :) . Pytań i wątpliwości podałem więcej i łączą się one ze sobą. Jeślibym myślał nad zastosowaniem jakiegoś szkła TYLKO do portretu to tej setki macro nie brałbym pod uwagę. Foty macro dodatkowo z wykorzystaniem czasami do portretów - tak to kombinuję. 85mm mam taką jak Ty "MM" więc jest dobrze. 200/f 2 to za duża "kobyła" jak dla mnie. 135mm chętnie ale jaśniejsze niż jest obecnie :) .
Szkło jest bardzo zacne. W sumie niezbyt duże i lekkie. Dopiero po dołożeniu megadługiej osłony zaczyna robić wrażenie. Pancernie zrobione jak na L-stałkę przystało. IS działa jak powinien i pomaga rzeczywiście nawet przy maksymalnych zbliżeniach - choć jego efektywność wtedy nie powala. Zdjęć na kompie ze względów technicznych jeszcze nie oglądałem.
Pisałem wyłącznie o budowie. Gdy będę mógł oglądnąć i pokazać zdjęcia to to zrobię.
Co do wrażeń to mam jedno - że czasami lepiej nic nie pisać 8).