Już oficjalnie:
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=19356
Wersja do druku
Już oficjalnie:
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=19356
Wyglada na nastepce 50d,jakos bez rewelacji,ma to co mial miec.
No dobra,plusy to wizjer i sterowanie lampami,co juz dawno powinno byc chocby w jedynkach i piatkach. Ilosc mpx za duza :) AF-no coz, poszli na ilosc punktow... ;)
Znowu przełożyli on-off :/ Za to nie ma trybów z małpki - nareszcie!
Ciekawe jak punkty af są rozłożone. Wygląda na genialne narzędzie reporterskie. Teraz czekam na 3D FF.
Nieustanna "zabawa" w te cropy cholera ! Dali by już spokój. Powinni to wsadzić do 5DmkII a w 1DsmkIV jeszcze bardziej wszystko wypasione i po sprawie. To teraz jak myślicie - Canon wycofa się z APS-H i 1DmkIV będzie tylko FF ? Jak by dali to za przyzwoite 15 - 16 tysięcy złociszy to poproszę :) .
Mimo wszystko wreszcie jest puszka, na którą będzie (NIE będzie ;) ) mało narzekania :) .
Ja osobiście myślałem, że od jednocyfrowej serii można więcej wymagać. 19 punktów krzyżowych...hmm robi to wrażenie liczbowe...ale czy ktoś będzie z tego korzystał? A z tymi 18pix to proszę mnie nie rozśmieszać, na takim skrawku matrycy....
A w miarę reporterskie to mogłoby być jak by uszczelnili to i built-in-flasha wywalili
Tak, żeby można było popsioczyć, że za bardzo skupione centralnie ;)
http://www.dpreview.com/previews/canoneos7d/
No w sumie fajny aparacik ale nie mogę jakoś znaleźć motywacji żeby jarać się czymś co ni jest FF.
Jak na canona to i tak dużo dał. Myślę ze przeskoczyli z jakieś 3 lata do przodu, porównując to co zazwyczaj dają w nowych aparatach. Pomijając matrycę(bo tu nie wiadomo jak się będzie spisywać) to generalnie prawie wszystko jest lepsze od 5dMK II. Trzeba podziękować nikonowi i sony za wywieranie nacisku na canonie ;-)
EDIT:
I już się zaczyna narzekanie. ;-)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E7D/E7DA7.HTM
sample :)
nie jest źle...
generalnie zawsze znajdzie się grupa osób którym coś będzie nie pasowało.A co do sampli faktycznie wyglądają bardzo dobrze.Mnie ciekawi jak będzie działał ten AF.No i pytanie zasadnicze jak będzie z dostępnością, bo patrząc na to co się działo z 5D II to nie napawa optymizmem:)
Ponieważ ktoś b. mądry pokasował? posty z nowości powtórzę tylko, że amazon już ma ten model w przedsprzedaży za $1,7k :mrgreen:
18 MPx do 1600 spokój absolutny (dla mnie nawet 6400 ;)) - dla mnie masakryczna kombinacja z nowym IS'em w makro czy Tamronem 60/2.0.
Czyli realnie dla ptasiarzy iso 800 jest w zasięgu używalności
jesli na amazon.com kosztuje 1700$ to z jaką cena przyjdzie do polski?
ISO 800 juz w 40D jest dobre więc tylko mozna sie zatsanawiac czy zwiekszenie ilości px nie zmieni czy moze nawet poprawi to
Czyżby tam była wyświetlana siatka w wizjerze jak kiedyś u Nikona?
nad 1,3 bym sie zastanawial zeby kupic, a tak pojde do MM podotykam i bede spokojny.... tak podejrzewam ze jakby w ta puszke wsadzili FF to nie sprzedaliby juz zadnego inengo aparatu dslr. Coraz bardziej przekonuje sie ze canon wlasnie NIE daje tego co luzie na forach chca., i jest to swiadoma polityka. Patrz AF 5d2 - poprawienie jego w zasadzie byo jednyna prosba na forach. dali wszystko oprocz tego.
edit:
nad 100LIS juz sie zastanawiam:). Jak myslicie ile?
ja obstawiam 5kPLN...
Cale szczescie,ze to nie jest FF i ma wbudowana lampe. Jak dla mnie w koncu idealna lustrzanka (no dobra,jeszcze brak ruchomego ekranu). Sadze ze przelomowym rozwiazaniem jest wbudowania sterowania lampami i mam nadzieje,ze bedzie juz w kazdym modelu,tak jak w innych firmach maja.
OK, znów nowy crop. Ale jak daleko to odbiega od 50D i czy warto dopłacać?
http://web.canon.jp/imaging/eosd/samples/eos7d/
Filmiki całkiem całkiem
Aha i wydaje mi się że kolorystyka z tej matrycy jest całkiem ładna.
Jeszcze jedno (za G3) - wysokie ISO -> WOW! 12800 jak 3200 w 10/300D, o co najmniej 1EV lepsze niż w 450D, i to per piksel!
dziwne.. byłem świecie przekonany ze bedzie APS-H (skoro 5d jest uboższym krewnym deesa, to na logike 7d powinien być "krewnym" 1D)
Jaki jest sens pakowania 18mpx w APS-C?
W ktoryms numerze DFV byl test 5d mark II i narzekali ze tylo najlepsze szkła w stanie sprostac rozdzielczosci 21mpx na FF.
a przeciez 21mpx na FF to zaledwie 8mpx na cropie 1.6!
Plotki zapowiadały się bardzo ciekawe - ze bedzie aps-h z 12mpx i super czystym iso (dla nocnych marków :) ... i to byłoby interesujace posuniecie...
PS
ciekawe co bedzie teraz z linia XXd?
Fajny aparat z jedną zasadniczą wadą - crop.
Czekam na więcej sampli bo wysokie ISO wygląda zadziwiająco dobrze.
Gdybym potrzebował cropa to pewnie bym kupił.
Generalnie **** blada, choć tak właśnie powinien wyglądać następca w serii xxD, czemu on się nie nazywa 60d ??
Ciekawa sprawa z tym kitem z 28-135. Po pierwsze to jest dość stare szkło, a po drugie nie jest dedykowane do cropa.
Było ;) - wzorem Olka/Panas/Nikona/Sony :) skoncentrują się na real time obróbce jpg w aparacie, takie gotowe fotki, bez winiety, bez zniekształceń out of box.
Zamawiam ten aparat już dzisiaj (USA): pierwszy cam z 25 1080p i 50 720p w full manualu!!! - a kumpel miał se kupić budżetowe ($10k) P2 :)
Bardzo miły aparat do fotografowania sportu. Poza tym chyba nie warto dopłacać do 50d. Wyższa rozdzielczość, filmiki i szybkostrzelność, tego większość fotografujących nie potrzebuje. Liczyłem na to, że wypuszczą cokolwiek z FF a dobrym AF. Cokolwiek relatywnie tańszego od 1ds. Matryca mogłaby być i ze starego 5d.
Tak czy inaczej, 7d to ciekawy aparat, ale chyba nie ma się czym napalać. Różnicę między 6 a 8 kl/sek mało kto odczuje.
Pewnie następcą 50D pojawi się nam w przyszłym roku. Jeśli chodzi o 7D to nie ma aż tak dużej różnicy że trzeba było by sprzedawać na rzecz 7D, chyba że ktoś leci za nowością nie ważne czy jest ona dobra musi być nowsze rocznikowo no i już nie xxD tylko 7D!
sample 7d+15-85 IS wyglądają zachęcająco,
http://www.dpreview.com/reviews/pana...gh1/page19.asp
Video Specs
Polecam zakładke AVHCD
"In AVCHD mode the GH1 offers true HD video capture at 1920 x 1080 pixels (1080p) at 24 frames per second or 1280 x 720 pixels (720p) at 60 frames per second"
Ja bym go nazwał przewrotnie i świadomie 70d. Albo próbowali zrobić coś co im nie wyszło i taki jest tego efekt. Dla kogo jest ta siódemka??? Podstawowe pytanie? Dla kogo? A może to zmyła dla kokurencji? Robi się druga (po microsyfcie oczywiście) firma która nie słucha błagań konsumentów i robi im dokładnie na przekór. :-(
Nie ma w tym dla mnie żadnej logiki. No chyba że łapanie durnych hamerykanów na chłyty markIEtingowe.
Wiesz, chyba nie będę czekać bo się może skończyć tak, że go kupie w Polsce - brrrr.
24II, 300/2.8LIS, 5DII - nigdzie tego nie ma.
za RG: lag identyko z 50D: ufffff, wiedziałem, że nie wskoczą na 40 ms, ale przynajmniej jest 60 ms a nie ding-dong aka dwufazowy dzwonek do drzwi jak w 5D/II.
A ja sobie myślę, że tym wizjerem oraz szybkostrzelnością i uszczelnieniami Canon zapewnił sobie grono chętnych kupujących 7D.
Po ostatnich premierach sony, nawet nie próbowałem się zorientować co jest następcą czego. Która puszka jest w którym segmencie, może i Canon wprowadzi 60D z matrycą z 7D i korpusem 50D uzupełnionym o filmy.
Jak bym chciał dobrego cropa, to bym kupił 50d. Ma już wszystko, co powinien mieć - dobrą matrycę i porządny LCD. Reszta DLA MNIE to pierdoły.