Czy ktos juz wie kiedy i za ile mozna sie tego blyskadla spodziewac?
Wersja do druku
Czy ktos juz wie kiedy i za ile mozna sie tego blyskadla spodziewac?
W .pl za 2-3 miesiące? Strzelam...
mnie bardziej intersuje usa... mam zamiar skorzystac z oferty szanownych TIPow :)
Też czekam - na stronach Canona jedyne info jakie znalazłem, to takie, że będzie dostępna we wrześniu.
To jest link do opisu lampy z jej ceną http://www.d-photo.ceti.pl/sklep.cgi...&oper=3&list=1
Na Amazonie podaja $300 i dostepne 15 pazdziernika. Wiec koniec wrzesnia pewnie juz sie bedzie pojawiac w innych sklepach i cena pewnie nieco nizsza bedzie.Cytat:
Zamieszczone przez robson
Pozdrawiam
Coronado
Myślicie, że ten model lampy okaże się strzałem w 10-tkę w kategorii cena/jakość? Czy może lepiej brać któregoś ze starszych braci tej "błyskotki"?
ja mysle i na to licze, ze to bedzie dobra lampa... funkcje jak z 580-ki ale slabszy blysk... mi wsytarczy
1300 zeta:shock:Cytat:
Zamieszczone przez MariuszK.
licze, ze u TIPow bedzie taniej
Myślę, że to cena troche na wyrost. Za tyle to można bez problemu kupić w sklepie nową 550EX. Strzelam, że u nas w sklepach będzie dostępna ok. 1000zł (takie tam moje spekulacje :) )
Wiadomo że pod każdym względem przewyższa 420EX, ale podstawowe pytanie w czym jest gorsza od 550EX (słabsza, brak strobo), a w czym lepsza (np. czas ładowania, balans bieli).
430 nawet ma jakiegoś manuala (7 stopni od 1/1 do 1/64 ), ale chyba brak jej korekcji błysku i braketingu.
To dopiero będą dylematy. Co lepiej używaną 550EX (na allegro za już za ok.800 można złowić) czy nową 430EX za ...? A może Sigme EF500 super? Jedno jest pewne, będzie większy wybór, a co za tym nieco ciekawszy. No i myślę, że ceny spadną.
http://www.foto-raj.pl/index.php?op=...nie=cena#tutaj
a tu jest taniej :D
czekam na lepsza oferte od TIPow:mrgreen:
W Adoramie w USA jest wystawiona za 299 USD ale jeszcze niedostępna. Różnica między 430 a 580 wynosi tylko 80 USD jeśli tak będzie proporcjonalnie w Polsce to może ona być całkiem droga. Ja stawiam na 430 zawsze to nowszy technologicznie produkt chociaż nie wiem czy nie skuszę się przy różnicy nie większej niż 25% na 580.
tez bym wolal 580-ke... w lipcu Coronado mial baaaardzo dobra oferte cenowa na te lampke, ale ja akurat bylem pusty...
Zobaczymy co się będzie działo na ryku bliżej świąt i po wejściu 430EX.
ooojjj, do swiat to ja juz bym chcial sobie lampeczke sprawic...
Nie jesteś jedyny, ja bym chciał mieć coś takiego za jakieś dwa miesiące bo mi naprawdę tego brakuje a nie chcę kupować czegokolwiek.
ja bym wolal nawet wczesniej niz za 2 miesiace ;) i tez nie chce byle czego... wlasnie czekam na odpowiedz od Coronado w sprawie cen
W pełni sprawną ???Cytat:
Zamieszczone przez Yablon
Odrazu daj info co i jak :)Cytat:
na razie cisza :( nic nie odpisuje :( a mial dac znac :(
Nie widze zeby mi gdzies niedopisane mejle wisialy wiec albo juz poszlo, albo mi gdzies wcielo. Tak czy inaczej na nowosci raczej u mnie nie liczcie - poczekam przynajmniej 1-2 miechy az sie cena ustatkuje i ewentulanie wyjda jakies niedorobki.Cytat:
Pozdrawiam
Coronado
wysylalem Ci maila z pytaniem o pare szkiel i te lampe. odpisales, ze na razie nie masz czas i odpowiesz w ciagu kilku dni... od tego czasu minely juz ponad 2 tygodnie ;)Cytat:
Zamieszczone przez Coronado
Wczoraj byłem w sklepie Canona w W-wie na Jana Pawła, informacja od sprzedawcy na temat 430EX: "Proszę przyjść po 20-tym września". Czyżby lampa w sprzedaży już za tydzień, niestety cena owiana tajemnicą.
Jak by Ci powiedział cenę to byś już nie przyszedł ;)
Na stronie e-cyfrowe lampa 430EX jest do kupienia za 999zł.
http://www.e-cyfrowe.pl/lustrzanki/c...ex-p-2708.html
oni mają chore ceny!Cytat:
Sigma 105/2,8 EX DG 2700 zł ?????? 100-300/4 4100zł.?????
POWALENI!!!!!
jeszcze dozbieram troche kasy i juz łykam ^^ tylko ciekawe kiedy bedzie ta lampka na allegro :>
pewnie za jaaaaaakis czas... tak jak Coronado pisal... ze poczeka az sie ceny ustabilizuja...
Pojawiły się na Allegro za 1050 zł z gwarancją polską i fakturą więc oficjalnie dotarły już do naszego "pięknego" kraju - i teraz dylemat - brać 430EX? Czy uważacie, że stosunek ceny do funkcjonalności jest OK? Chcę ją kupić na fakturę i to najlepiej w tym miesiącu. Ma ktoś może jakieś inne namiary na ten stuff?
http://accessories.us.dell.com/sna/p...s=19&c=us&l=enCytat:
Zamieszczone przez ToMo
Dzięki Bachman, może ktoś zapoda coś z Polski bo jeżeli wezmę ją na fakturkę u nas to i tak wyjdzie mi sporo taniej niż sprowadzić z USA biorąc pod uwagę VAT i dochodowy ... :)
hey mam pytanko. Jakie są wymagania by wziąść na fakture taką lampke ? :D
Piszesz w zamówieniu - "proszę o fakturę VAT".... oprócz tego musisz mieć firmę, wiesz....;)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Fakturę możesz wziąć również jako osoba prywatna, nawet jak nie masz NIP-u.
Ale ty cfaniak ;) hehe wiem ze firme trza mieć. Dlatego pytam bo moj ojciec ma bar.Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
Tylko wlasnie zastanawiam sie z ojcem czy da sie tak wycfanic by na fakturke tą lampke łyknąć
Mam prośbę do posiadaczy lampy 430EX.
Proszę o jednoznaczną, najlepiej sprawdzoną informację czy ma ona kompensację ekspozycji z błyskiem dostępną z lampy (tak jak 550/580EX) czy tez z korpusu (tak jak 380/420EX)? Na zdjęciach lampy w necie, na wyświetlaczu jest wprawdzie pokazana kompensacja, ale nigdzie o tym nie jest napisane, wiec czy nie jest przypadkiem tak, że pokazuje tylko kompensację nastawioną z poziomu body?
Innymi słowy czy kompensacja błysku w tej lampie zadziała z niehackowanym trabantem (300D v.1.1.1)?
Jakby sie komuś dodatkowo chciało, to napiszcie proszę co to ona ma za 6 CF-ów, bo nigdzie tego w sieci nie mogę znaleźć.
Pozdrowienia,
Tomek
wątpie by ktoś ją miał... bo by sie nią juz pochwalił ^^ zresztą ja tez czekam na jakąs konkreną recenzje tego produktu bo nie wiem czy kupowac sigme czy canona.
Już 929 zł.
http://www.e-cyfrowe.pl/
Czyli od tipow pewnie za okolo 870 :)
podaj nazwy tipów to cie ozłoce :)
Venio sadze, ze jak tipy sciagna lampki z USA to bedzie taka cena... trzeba obserwowac allegro.
no narazie mało jest osób/sklepów ktore mają w ofercie ta lampke. Byłem tez wsumie ciekaw jak zachowa sie cena lampy 420ex po wejsciu 430... ale narazie stoi w miejscu
korektę ekspozycji wprowadza się za pomocą przycisków +,- na lampie (jest to podstawowy tryb ich pracy);Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
też używam jej z niehackowanym 300D ale niestety nie mogę jej porównać do innych lamp gdyż to moja pierwsza zewnętrzna lampa do canona;
z 300d nie działa dostosowanie błysku do wielkości matrycy (lampa powinna sygnalizować to odpowiednią kontrolką);
jeżeli chodzi o CF to masz możliwość ustawienia: 1. Speedlite SE Wł/Wył, 2. Slave unit's auto power off time 60min/10min, 3. Auto zoom for image size Wł/Wył (jak pisałem wyżej nie działa z 300d), 4. AF-assist beam OFF Wł/Wył, 5. Modelling flash Wł/Wył, 6. LCD panel display Maks zasięg/Wart. przysłony
W takim razie bezsensu kupować tą lampke jeśli ma sie 300D... mi tam ładowanie o 40% lot(t)o :P w takim razie chyba zaoszczedze i kupie 420ex. Jak wy sądzicie?Cytat:
Zamieszczone przez tmkwol
Dokładnie tak samo. Ale ja WIEM, że w dającym się przewidzieć czasie nie zmienię body, a 200 zł różnicy to już prawie 10% jakiegoś w miarę solidnego szkła ;)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
No ja tez raczej nie bede zmieniał bo wole kupić sobie inne akcesoria. A wiec o E-TLL II moge zapomnieć tak czy tak wiec wsumie poco dopłacac do 430? Dobrze myśle? :DCytat:
Zamieszczone przez GoTo
Bardzo dobrze. To prawie tak jak z "Dosią":lol:Cytat:
Zamieszczone przez Venio
jeżeli ktoś ma body z E-TTLII (ja może kiedyś?) to myślę że warto dopłacić 200zł aby z tego korzystać, natomiast jeżeli chodzi o użytkowanie z 300d to wydaje mi się że na plus 430 można zaliczyć: 1. szybsze ładowanie, 2. minimalnie większa liczba przewodnia, 3. wysuwana płytka rozpraszająca (podobnie jak w 580) umożliwiająca prawidłowe doświetlenie przy ogniskowej 14mm
moim zdaniem jeżeli ktoś ma 300d i 420 to nieopłacalna jest wymiana na 430, natomiast jeśli masz 300d brakuje Ci zewnętrznej lampy a w przyszłości planujesz zakup lepszego body (tak było w moim przypadku) to można zastanowić się nad 430
wiesz co no oczywiscie ze planuje zakup lepszego body... ale czas w ktorym zubieram na takiego 20D to nie będzie rok... wiec tylko troche więcej niestety. Narazie inwestuje w szkła i akcesoria by najpierw w pełni wykorzystac 300D. A taką lampke za kilka lat mozna wymienic jesli juz sie bedzie miało na lepsze body... Dobrze myśle?? :mrgreen: