Zapraszam ponownie ;)
Wersja do druku
Zapraszam ponownie ;)
1 bardzo mi się podoba 2 trochę mniej ale też fajna.
Pozdrawiam i czekam na dalsze :)
2-ka fajna 1-ka bardzo fajna
1- świetna, wręcz idealna ,2 - pokazałeś, że centralnie też może być ślicznie, tylko dlaczego tak smutno :)
Dobre obrazy
a może skoro są takie dobre to więcej pokażesz??
2 tez ladna, ale jedynka mnie lekko powala, bardzo mnie sie widzi, klimacik nie winnosci i blogosci.
co ja moge wiecej dodoac wszytsko zostalo juz napisane przez poprzednikow - rewelacyjnie ujales modelke
pozdrawiam
jedynka bardzo dobra, pozdrawiam
Pozdrawiam
Wszystkich pozazdroscic ale jedynka powala. Pozdrawiam.
Świetna 4. Kadr bardzo fajny, pomimo tego, ze oczy nie są w mocnym punkcie. Pewnie troszeczkę jaśniej bym zrobiła, ale obróbka bardzo mi się podoba ;]
4-dobry osadzony w stonowanych kolorach portret
% ma piękne światło ... dobrze uchwycony kadr :)
8 rewelka
Uuuu ostatnie 3 rewelacyjne
7-8 wyglądają na bardzo swobodne, takie kobiece i miłe w odbiorze
9 ładny kadr, fajna poza, nic nie poucinane, bardzo ładne, nie wiem tylko czy nie popracował bym nad mimiką twarzy ale myślę że jest ok :)
jak dla mnie jedynka najlepsza
śliczna modelka ....
taka naturalna...
Po rocznej przerwie przedstawiam dwa zupełnie odmienne obrazki.
Miłego (mam nadzieję) oglądania.
10.
11.
Pozdrawiam
11 podoba się. Mimika mi w tym wydaniu pasuje. Poza tym b&w ciekawe.
Filmowo (?) jakby
12.
Pozdr.
lekko i przyjemnie, ja bym bardzo delikatnie samą twarz jeszcze doświetlił i było by super, ale wiesz jak to u mnie jest z obróbką :P
A ja z innej beczki - jesli pokazuje sie zdjecia tej wielkosci, ktore sa nieostre i mdłe, to albo uwaza sie, ze tak powinno byc (zamysl artystyczny) albo... (i mam nadzieje, ze tu tak nie jest ;-)) nie widzi sie tego ;-)
Wg mnie, to te same zdjecia tylko wyostrzone oglada sie o wiele lepiej...
Widocznie to kwestia monitora, bo Twoja wersja jest wg mnie przeostrzona. Ale fakt faktem, że ostatnie moje do najostrzejszych nie należą - czego osobiście za wadę czy błąd nie uznaję - tu powraca kwestia monitora.
A coś na temat samych zdjęć?
Pozdrawiam i dzięki za wszelkie komentarze
Zdjęcia np 1,3,4 - są wg mnie ostre, a ostanie 3 są hmm wystarczająco wyraźne(niewyostrzane tak jak Ty to zrobiłeś) z samego mojego zamysłu ich przedstawienia - choć lekko ostrzejsze faktycznie mogłyby być i nie zaszkodziło by im to w odbiorze.
A monitor tak czy siak przydałby sie lepszy ;-)
Pozdr.
Dla mnie Twoje wersje są za mocno wyostrzone. Pojawiają się schodki. Na 1 widać to na brwiach, na kolejnych na włosach i rzęsach. Jeśli pojawią się schodki to nie wina monitora, tylko za dużej siły przy USM. Słaby monitor może pokazywać obraz nieostry, a nie za ostry. W oryginale, zdjęcia są naturalne, po Twoje poprawce są amatorskie.
Słaby monitor może pokazywać obraz za ostry, a dokładniej za kontrastowy (przecież ostrość to kontrast). Szczególnie ekrany laptopów. Na moim monitorze (skalibrowany NEC 2690WUXi2) wersje Pikczera są bardzo dobre pod względem ostrości a wersje autora wątku za mdłe.
Wniosek subiektywny mogę wysnuć jeden - Ty i Greg S macie monitory do wymiany, albo jak niestety większość - obrabiacie i oglądacie na laptopach bo "jestem amatorem" albo "jakoś to będzie" :? - to nie są dobre wymówki gdy publikuje się fotografie i oczekuje na ocenę.
A tak naprawdę gdy ktoś się mocno czepia kolorów/ostrości/balansu/jasności to mówię prosto "zrób odbitkę i wtedy oceń". Ja na swoim monitorze widzę to, co bym widział gdybym zrobił odbitkę w dowolnym porządnym labie z opcją "bez korekcji". Jak ktoś ma tylko takie argumenty to ocena odbitki pozostaje jedynym obiektywnym źródłem.
Fotka nr 10 - sorry, ze to powiem ale dla mnie kicz :-| Do strony technicznej nie mam zastrzezen. Kolory, kadr, ladna i przykuwajaca wzrok modelka - wszystko super, ale pomysl na fotke... marny :roll:
Fotka nr 11 - tu juz mi kiczem nie zalatuje :mrgreen: ale nadal bez pomyslu. Jest sexy i rowniez technicznie ok, choc dla mnie zbyt mdłe (za malo kontrastu). To co mnie osobiscie razi, to jakas koronka wystajaca spod bluzki. Wyglada jak halka :lol:
Natomiast zdjecie 12 dla mnie jest super. Bez komentarza 8)
Eeeeee tam zaraz kicz.Spójrz na cala serie.To nie kicz to KONWENCJA.Autor przede wszystkim czuje światło.Nawet bym powiedzial,ze opanował je na tyle,by nim swobodnie powachlować.Stać Go tez na inne konwencje,np oszczedne w wyrazie cz/b i nie tylko.Po prostu zabawa w konwencje to wyższa szkoła jazdy.Jeżeli już to 10 jest swiadomym cytatem takiej <plażowej> konwencji.A kiczem operuje sie nieświadomie.Pozdrowki:-)
st
Mam "graficzne" Eizo więc wniosek nietrafiony.
Ostrość to nie jest dokładnie kontrast, tylko kontrast na granicy przejść obszarów o dużej różnicy jasności i/lub koloru. W przypadku monitorów CRT, słaby monitor pokazywał obraz nieostry bo miał problem ze spójnością wiązki wystrzelonej z katody. Przy LCD nie ma wiązki, nie ma problemu.
Algorytm ostrzenia jest algorytmem odwrotnym do algorytmu usuwania aliasingu (usuwania schodków na ukośnych liniach wynikających z dyskretnej natury wyświetlacza lub rejestratora).
Szczególnie podatne na za mocne wyostrzenie są ukośne cienkie linie, takie właśnie jak rzęsy, włosy.
Na dyskutowanym przykładzie widzę taki efekt więc uważam, że są wyostrzone za bardzo. Widzę jeszcze inne skutki za dużego wyostrzenia, ale to już pominę.
To jeszcze o niczym nie świadczy.
Btw ja przynajmniej pamiętam model swojego monitora :p .
Dwie osoby nie widzą, dwie osoby widzą, czyli pozostaje pat i degustibus odnośnie czy za bardzo czy nie.Cytat:
Na dyskutowanym przykładzie widzę taki efekt więc uważam, że są wyostrzone za bardzo.
Z nowej serii pierwsze dwa.
Ciekaw jestem Waszych opinii.
Pozdrawiam
Gratuluje cudownej modelki i slicznych zdjęc.
14 bardzo mi podchodzi...wogóle nie komentuję tego typu zdjęć...Pozdr
Spróbowałbym odsunąć modelkę od szyby żeby kropelki były bardziej out-of-GO
Portrety bardzo ładne.Z każdej fotografii emanuje spokój i spontaniczność.Dobra robota!!!
mi akurat pasuje ostrość kropel :)
moje typy 1,4,8,12,14
kolejne zdjęcia coraz ciekawsze
Zdecydowanie 1 i tak trzymaj. Opowiedz jak obrabiasz.
Greg ... co tu dużo pisać ... wymiatasz!
Ostatnie zdjecie jast najlepsze, bo modelka ma prosto glowe i tak wyglada najlepiej. Jednak cos nie tak sie dzieje z ustami i jedno oko leci.
według mnie to akurat 10 i 11-cie to ani pierwsza opcja ani druga tylko pasowałoby coś po środku, nie wiem czy to kwestia monitora czy upodobań bo wersja pikczera też jest dla mnie troche za mocna, nie zawsze preferuje super ostre zdjecia, osobiscie czesto podczas obrobki zmniejszam ostrosc zdjec bo takie bardziej mi sie widzą i tyle :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit
15, bardzo ciekawe, i wcześniej to 10-tka była też fajna
Pierwsze z dzisiejszej sesji.
Co powiecie?:)
Pozdrawiam