a to już widzieliście? ;)
Wersja do druku
a to już widzieliście? ;)
ooo rany..
Chodzi o to, ze zasmieca, czy ze taki fajny aparat?!? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
zajefajny jest - a wybierak wyglada jak z pada od konsoli :lol:
Jak myslicie... Next level? Cos jak 300D... Moze nawet mniej... Plastik bagnet :) DSLR za 500$? No... moze 599 za kit'a :D Czemu nie... To by nagonilo chetnych na akcesoria... Wrzuca matryce z 350'tki, digic'a II i reszte jak 300D albo mniej :)
zapewne dolozenie kita podwoi wartosc tego sprzetu ;)
3000 to najinizszy z serii aparatow w systemie EOS.. tak wiec bedzie to cos pozniej 300'tki.. chociaz biorac pod uwage czas jaki uplynal od premiery 300D, ewentualny 3000D bedzie oferowal lepsza jakosc zdjec przy bardziej ograniczonych mozliwosciach body (system AF, flesh, pomiar expozycji, fps itp itd etc)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: buehehe, ale sie usmialem... to musialby kosztowac pewnie ze $100Cytat:
W sumie... Matryce i cala reszte maja swoje... Beda upychac jakies z wiekszymi wadami... Pixele i tak sie podmapuje i nie bedzie widac :)
To by tez nieco tlumaczylo utrzymanie 300D w sprzedazy... Nie bedzie dziury na regalach w sklepie przed wejsciem nowej puszki.
Bedzie EOS'ow jak za zelatynowych czasow... Dla kazdego cos fajnego ;)
Ciekawe czy Canon dowali reszcie dwoma nowymi segmentami w tym roku :)
gdzies to juz widzialem... podobno mialby robic tylko w JPEG-ach (przynajmniej do pojawienia sie jakiegos wasiaware'u) i w jeszcze jakis tam sposob byc pokastrowany. taki DSLR dla kompletnych jelopow :D
jesli sie nie myle, to do analogowego 3000 Canon dawal jakis obiektyw z plasikowymi soczewkami ;-) to by w cyfrze moglo byc ciekawe - osiagnac poziom nizszy niz kitowy 18-55... :)
EDIT: tak, cena jaka to rzekomo mialoby miec to jakies 500~600$
jako potencjalna premiere widze przed 6 grudnia. jak nie zdarza, to ew. jakis koniec kwietnia, zeby przed komuniami byl w sklepach i przed 1 czerwca :mrgreen:
EDIT2: ale swoja droga, to nie wierze, ze mozna zejsc z poziomem tandety ponizej Nikona D50. ale jesli Canon z tym na serio mysli, to widac rynek jest w stanie przyjac jeszcze wiekszy szajs :-)
tu: http://forums.photographyreview.com/...ad.php?t=13617
można poczytać o rzekomych parametrach tego aparatu:
-6MP (appears to be same as 300D/10D)
-2fps (4 frame buffer)
-No RAW
-Plastic Lens mount
-Limited functionality
pozdrowienia
No nie, bez jaj. To ma szanse ujrzec swiatlo dzienne? :shock:Cytat:
Zamieszczone przez sumas
Plastic-fantastic z "Limited functionality"? To pewnie nie bedzie mial trybow Av, Tv i M ;)
Moze jeszcze mu na stale dokleja jeden obiektyw 18-200 i bedzie fajnie.
Niby dwukrotnie tanszy od 350D ale czy nie sa to przypadkiem wyrzucone pieniadze?
zostalo troche matryc z produkcji 300D, to sie wlozy do obudowy z plastiku i sprzeda chetnym :-) i znowu bedzie na plfoto wysyp "nowej fali". uzytkownikow lustrzanek pelna geba :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
tzw. Communion Bike (rower komunijny) kosztuje przecietnie 2x mniej niz przyzwoity rower o polowe mniejszej masie i na uczciwym osprzecie. trwalosc przecietnego CB obliczana jest na 3 machniecia korba. i co?Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
i CB sprzedaja sie jak marzenie. jest potezny rynek nabywcow, ktorzy w imie oszczednosci robia krzywde dziecku, ryzykujac jego wypadkiem i trwalym urazem, bo dziecko chce rower
a poniewaz czasy rowerow juz sie koncza, to pora na inny fetysz komunijny. dlaczego nie aparat? z gory wiadomo, ze to musi byc najtansze, najbadziewniejsze g... rodem z Biedronki, zeby znalazlo dojscie na ten rynek. 3000D moze byc wrecz za ekskluzywny. ale nic straconego - w razie czego cala nadzieja w 30000D :-)
kurcze, ze tez wczesniej na to nie wpadlem! lustrzanka komunijna! absolutny szlagier i mistrzowskie posuniecie Canona. miliony sprzedanych aparatow i miliony potencjalnych przyszlych uzytkownikow systemu :)
No tak. Za moich czasow, panie, to sie na komunie Zorki albo Kieva dawalo (sam taki dostalem :) ). No ale dzisiaj to musi byc "syfrowka" i to nie byle jaka...Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Aaaale tandeta! :shock:
Mozna. Canon 300D.Cytat:
Zamieszczone przez akustyk
Kompakt w skorze lustrzanki ? Czemu nie, Canonowi zdarzyalo sie w przeszlosci wyprodukowac takie cos:
http://www.mir.com.my/rb/photography...rces/SLRs/t50/
oraz takie
http://www.mir.com.my/rb/photography...850/eos750.htm
Wiec pewnie kwestia czasu jest pojawienie sie podobnego modelu w wydaniu cyfrowym .
A ten znowu swoje ;)Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Pomidor :lol:
Canon wypusci kazde badziewie, jezeli okaze sie, ze mozna na tym pieniadze zarobic.Cytat:
Zamieszczone przez Diego
Na szczescie z jakoscia kitowych obiektywow nizej juz zjechac nie mozna. No chyba, ze w ramach umowy partnerskiej z CocaCola beda robic plastikowe soczewki z butelek z recyclingu, a dzieciaki komunijne chwytac z wypiekami na twarzy. :lol:
powtarzasz sie - przypomnij sobie (i wez do serca!) zdanie muflona, ze firma Canona ma na celu zarabianie kasy, a nie uszczesliwianie klientow.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
a tak swoja droga: to sie nie dziwie, ze 3000D powstal - wszak (jak to napisale akustyk) pozostalo sporo matryc po 300D i trzeba je jakos opchnac ;), a poza tym - swiat przechodzi z analoga na cyfrowke - a na tym rynku nie ma jeszcze bardzo taniej lustrzanki (Nikon zaspal jak zawsze) - czyli to strzal w 10!.
i jeszcze jedno - sam zaczynalem swoja przygode z Canonem od 3000N (prosze sie nie smiac) (choc na poczatku byly inne body: Zenit, Chinon) i uwazam, ze sprzedawanie tanich (slabych) modeli zaowocuje w zdobyciu rynku - cytuje: .. i pamietaj Kargul, od malenkosci do granata przyzwyczajaj'' - tu ta sama polityka (skuteczna!, mysle)
Wlasnie powtorzyles dokladnie to, co ja napisalem, tylko innymi slowami.Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
Tak, wlasnie, ja napisalem to samo, tylko krocej :-)Cytat:
tylko ze mi sie wydawalo, ze Twoja wypowiedz jest perioratywna - a moja to stwierdzenie faktu, praw rynku, bez zabarwien emocjonalnychCytat:
Zamieszczone przez pn_
Moja to tez bylo tylko stwierdzenie faktu. :-)Cytat:
Canon nie budzi we mnie zadnych emocji :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez pn_
[QUOTE=pn_]Canon wypusci kazde badziewie, jezeli okaze sie, ze mozna na tym pieniadze zarobic.
QUOTE]
dla porzadku dodam, ze oprocz tego jak to nazywasz badziewia, canon robi najlepsze lustrzanki cyfrowe na swiecie, a taka 350 robi lepsze zdjecia niz d50, d70, d70s, d2h i d2hs razem wziete. i tego nie zmienisz.
Jezeli dobrze widze to ma byc na karty SD?
O ile to nie montaz oczywiscie.
Chłe chłe... "zdanie muflona" wiecznie żywe :mrgreen: "Zdjęcie" wygląda raczej na fake, ale to potencjalnie mógłby być kolejny mistrzowski ruch Canona. Pamiętajcie, że takie 300D jest ciągle odrobinę za trudne dla Joe Average, jego cioci, babci itp. (zwłaszcza za oceanem ;-) ). Ale gdyby tak zmniejszyć ilość guziczków o połowę, dwukrotnie rozbudować interfejs do drukowania zdjęć, wywalić tryby "Creative", zostawić tylko automat i tematyczne... no krótko mówiąc zrobić głupawkę z lustrem - i sprzedawać z kitem za $500... kolejny segment rynku w którym C zmiata konkurencję z powierzchni :(
tak naprawde z takiego 3000D mozemy sie podsmiewac, ale jest wiele osob ktore marza o takim aparacie - a to ze ich nie stac na 300D nie znaczy ze sa ****mi wolowymi i zdjec nie potrafia robic.. albo nie maja prawa posiadac lustrzanki cyfrowej.. jak by ona nie wygladala i z czego nie byla zrobiona
to ze my/wy mamy/macie super sprzety za 3-5-10tysiecy, dlaczego mamy nie pozwolic ludziom ktorzy nie sa tak bardzo zamozni tudziez nie potrzebuja wydac tylu pieniadzy na lustrzanke aby cieszyc sie z robienia zdjec... i jestem przekonany ze wiele z takich osob bedzie robilo lepsze zdjecia 3000D niz wy 350'tkami i 20'tkami ;) a frajda jaka beda czerpali z uzytwkoania takiego aparatu bedzie na tym samym badz wyzsszym poziomie.. :mrgreen:
O, a to co Czacha napisał to też swoją drogą :) Aczkolwiek ja mimo wszystko nie sądzę, że Canon takim "Jankom Muzykantom" da aparat za pół ceny. To znaczy da, ale będzie on tak (sztucznie) okrojony z guzików, trybów itp., że z płaczem, ale trzeba będzie dozbierać do "trzycyfrowej" półki.
Mysle ze wszystko jest kwestia wymagan - codziennie sprzedaje aparaty ludziom o roznych zasobach portwela oraz wymaganiach sprzetowych. Wiele osob potrafi myslec racjonalnie i wybieraja sprzet w ktorym stosunek jakosci do cena jest relatywnie najkorzystniejszy. A to ze np. aparat nie bedzie robil 5klatek na sekunde a polotrej, badz ze nie ma RAWa tylko JPEG, tudziez ma plastikowy bagnet... w niczym to tak naprawde nie bedzie przeszkadzalo 70% uzytkownikow dslr'ow.
Jasne ze fajnie jest miec szybki i wypasiony sprzet.. ale co mi np. z takiego ettl-II lub synchro 1/500 skoro nie uzywam lampy blyskowej? ;) w kompaktach synchro z lampa wynosi od 1/30 do 1/60s ... i nikomu to nie przeszkadza :) to po prostu klienci o innych wymaganiach - no i nie sa onanistami ... a to duzy plus :D
co wy narzekacie ze Canon wypuscil Matiz'a nie kazdy moze/musi/chce jezdzic Avensis...znajdzie sie spora grupa nabywcow tego aparatu i Canon na tym zarobi a nabywcy beda szczesliwi bo zamiast malpki beda mieli malpke dslr
Już widzę kolejkę klientów za tym aparacikiem... To byłby hit w najniższym segmencie. Jednak ponad 3k za 350d to jest za dużo dla większości nadal..
i tu sie z Toba zgadzam w 100%Cytat:
w Polsce te wymagania sa szczegolnie wysokie, a to wynika z naszej narodowej pychy? glupoty? chciejstwa? (niepotrzebne skreslic ;) )
bo taki Polak to chce od razu kupic sprzet fulwypas,i innego nie bierze do glowy! pytam tylko po co: potem wyciskac z niego 10% - przyklady przewijaly sie na tym forum wielokrotnie, gdzie ludzie pokazywali zdjecia z 350D robione na P :D inny przyklad to ludzie kupujacy dSLR i kitowy lens, ktory ma im pozostac na wieki....
inne, bardziej jaskrawe przyklady o naszym narodzie, i naszej swiadomosci - juz z dziedziny informatyki - byle dzieciak co ma w domu komputer, chce miec MS Worda do pisania listow/wypracowan ! jakby to byl jedyny soft do tego celu ! o innym sofcie nawet nie pomysli....
czyli rynek potrzebuje taniej alternatywy dla 20D, 350D, tylko czy polski rynek go przyjmie? czas pokaze.
zapomnailes dodac, ze do takich celow komputer musi byc z jak najwiekszej polki ...no bo wstyd jest pracowac na starym sprzecie nawet jak uzywa sie go wylacznie go klikania w Wordzie :rolleyes:Cytat:
Dla Twojego sklepu to raczej minus...Cytat:
gdyby to byl prywatny interes Czachy - to by sie tym przejmowal. a tak to nie sadze ;)Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
Nie tylko w Polsce, zapewniam Cie, i nie tylko Polak. Zyje juz dostatecznie dlugo za Odra, zeby moc stwierdzic, ze tutaj jest identycznie.Cytat:
No tak, kitowy lens Canona... Alles klar :lol:Cytat:
To dokladnie tak jak w narodzie z lewej strony od nas na mapie. :-)Cytat:
Pomidor :lol: :lol: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez sven
Jak sklep ma obroty i zyski z marży to i pracownikom chyba lepiej się żyje...;)Cytat:
dzieciaki kupuja fulwypas kompy w celach rozrywkowych (gierki, gierki i jeszcze raz gierki) i tu sie nie dziwie, czemu u nich MS Word chodzi na PIV 2400 HT i najnowszym GeForce ;)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
a wracajac do tematu: jesli ludzie beda sie wstydzic 3000D, to smutne.... kiedys chodzilo sie z Zeniteh i bylo ok, a teraz? 3000D bedzie trzeba chowac za pazuche? ;)
Zdziwlibys sie, ale wiele osob byloby zainteresowane czyms takim. To znaczy bardzo prosta, tania lustrzanka tylko z programami tematycznymi, bez zbednych guziczkow. Z obiektywem 18-200. Nawet niezmienialnym.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
A to ze wzgledu na szybkosc i celownik. Duzo ludzi zmienilo by swoje kompakty na taka lustrzanke. Bez zadnych udawanych ambicji, po prostu dla tych dwoch rzeczy, przydatnych przy pstrykaniu urodzin, urlopow itp.
Za Odra na pewno bylby na taki aparat zbyt.
Bo dzisiaj hobby to nie fotografia a sprzęt fotograficzny. Wstyd latac z 300d ;-)Cytat:
nie wiem jak u Czachy, ale jak ja pracowalem jako sprzedawca kompow, to wymiekalem: w pewnym miesiacu obroty wzrosly o 50%, dostalismy znikoma podwyzke, nastepnego miesiaca zwiekszyly sie jeszcze o kolejne 45% (w stosunku do porzedniego miesiaca!) i juz mi odebrano 2x tamta podwyzke! powod - spadek sprzedazy :D a ja na to- co ma II-ga pochodna do mojej wyplaty?!! pracodawca nie zrozumial, szczyl mial mature (i pewnie kumpel z matmy mu ja napisal, lub zdawal z gegry).....Cytat:
Zamieszczone przez p13ka
oby nikt nie mial tak przesrane jak ja mialem....powodzenia Czacha! ;)
Phi, Ja czasem, jak wybieram sie na streephoto, to zabieram zorke (oooo taka: http://www.deviantart.com/deviation/21609918/ ) I mam w nosie jak inni na mnie patrza :)Cytat:
a wracajac do tematu: jesli ludzie beda sie wstydzic 3000D, to smutne.... kiedys chodzilo sie z Zeniteh i bylo ok, a teraz? 3000D bedzie trzeba chowac za pazuche? ;)
swiete slowa. dac mu piwa ;)Cytat:
Zamieszczone przez kartel
Tego to akurat nie byłbym taki pewien... Wiele osób ceni sobie wygode (w domyśle gabaryty). Jeśli mają focić kompkatami które mieszczą się w kieszeni albo latać z pseudolustrzankami to fani kompaktów nie zrezygnują a fani lustrzanek nawet nie spojrzą na taką lustrzanke...Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Bylem na wczasach w Szawjcarii w lipcu i nie uwierzycie, ilu Holendrow, Anglikow, Szwajcarow z takimi aparacikami biegalo i cieszylo sie widokami.Cytat:
Zamieszczone przez Diego
Niemcy oczywiscie wylacznie full wypas :-)
Chętnie :D czekam...Cytat:
Jako aktywny ojciec dwojki chlopakow w wieku przedszkolnym poznalem bardzo duzo kompaktowcow wzdychajacych do malenkiej 350D, tylko cena jest bariera.Cytat:
Zamieszczone przez kartel
No ale 350d jest dobrą lustrzanką oferującą spore możliwości... Mój post odnosił się do pseudo lustrzanek tylko z programami tematycznymi...Cytat:
Zamieszczone przez pn_