Stopniowo będę tu wrzucać zdjęcia, które popełniłam ;). Liczę na konstruktywną krytykę jak również na wszelkie rady dotyczące moich zdjęć (nie jestem dobra w pisaniu "początków"):roll:
1.
2.
3.
Wersja do druku
Stopniowo będę tu wrzucać zdjęcia, które popełniłam ;). Liczę na konstruktywną krytykę jak również na wszelkie rady dotyczące moich zdjęć (nie jestem dobra w pisaniu "początków"):roll:
1.
2.
3.
Trzecie świetne! - b. podoba mi się uchwycony moment, dynamika kadru i tło, a zwłaszcza ten "wyraz twarzy" skakuna;)
Gdzie wy te skakuny wynajdujecie? :D
Bardzo dobre zdjecia.
heh fajne fajne :)
3 bomba napisz jeszcze jakim sprzętem robiłaś zdjęcia :)
Pierwsze zdjęcie było robione kit'em 18-55 IS + raynox 250, drugie i trzecie canon 70-200/f4 L + raynox 250. Trzecie również z dyfuzorem na lampę. Czasami też używam odwróconego heliosa ale to już rzadziej. Wszystko to podpięte pod eos 450D.
Mnie biegają po balkonie w słoneczne dni, ale na betonie nie wyglądają tak ładnie ;)
Skakuny często spotykam na szczawiu rosnącym na łąkach jak również na źdźbłach traw (czasami nawet kilka na raz). Na budynku jeszcze nie spotkałam (chociaż szukałam:roll:) no ale wszystko przede mną :).
Na początku też się zastanawiałam gdzie ludzie skakuny spotykają - piszą, że są wszędzie a ja żadnego nie mogłam znaleźć. Najgorzej jest pierwszy raz wypatrzeć skakuna a potem to już z górki :D
4.
5.
Dzisiejsze, świeże fotki. Pierwszy raz robiłam zdjęcia tak wcześnie (wyszłam z domu przed czwartą:shock:) więc proszę za mocna nie bić :P
Przyjemne zdjęcia, bardzo fajnie się ogląda. Może czasem GO by się większa przydała, ale wiadomo, to nie takie proste ;) Tak trzymaj i uzupełniaj galerię! :)
Tak jak poprzednicy już zauważyli 3 - bardzo fajny kadr i moment,
podoba mi się również 5 mimo tak małej GO, a może właśnie dzięki niej? :)
Świeżutkie, jeszcze ciepłe dwa motylki :D:
5.
6.
Niby GO na 4 i 5 za małe, ale dzięki temu wyszło bardzo lekko i zwiewnie, co w przypadku tych "modeli" jak najbardziej im służy. Bardzo ładne!:)
ps: coś numeracja zachwiana, chodziło oczywiście o poprzednie 4 i 5:)
Upss, pomyliłam numeracje:oops: no cóż nikt nie jest idealny ;)
Fotki z dzisiaj:
7.
8.
9. To chyba bujanka ale jaka?
Wszystkie fotki zrobione zestawem kit + raynox + światło naturalne. Bujanka lepiej by wyszła jakbym zamiast kit'a użyła 70-200 ale to było moje ostatnie zdjęcie i już mi się nie chciało zmieniać obiektywu... a szkoda:(
Chyba niezbyt się ostatnie zdjęcia podobały:cry: to może chociaż motylek się spodoba:
10.
O własnie! Nie wiesz co to jest 8? W niedzielę takiego zrobiłem i nie wiem czy to motyl czy ćma czy jeszcze coś innego :)
Wydaje mi się że jest to Kraśnik sześcioplamek (Zygaena filipendulae) - motyl :)
Przyjemnie się ogląda te zdjęcia. Czasem szkoda, że jakaś część ucieknie z GO ale to już taki urok makro :) Człowiek myśli że się ustawił idealnie prostopadle do płaszczyzny motyla a tu niespodzianka.
No niestety, próbowałam coś kombinować ale nie wiem jak zrobić, żeby wychodziło mi większe GO. Wolę robić zdjęcia z zastanym światłem niż z lampą a przez to używam przesłony w granicach 10-13 i dość długich czasów. Cały czas eksperymentuje ale i tak nie wychodzi to za bardzo. Ciekawa jestem czy to tylko przez mój brak umiejętności panowania nad sprzętem czy też przez rodzaj sprzętu bo raczej 70-200/4 czy też 18-55/3.5-5.6 nie jest raczej przeznaczony do makro.
Jakieś pomysły? :roll:
#10 - prawie idealny podział diagonalny kadru, a jakie spokojne, miękkie tło - aż miło się ogląda takie zdjęcia. Piękna fotka!:)
Ja też :arrow:takie spotkałem :) Dzięki za link do opisu. Fajne te Twoje makrofotki :)
Trzeba odświeżyć trochę galerię ;) :
11.
12.
13.
ostatnie mi sie nie podoba,tak jakby ostrosc poleciala,za to dwa pierwsze,bardzo zacne! zwlaszcza 12...podobaja mi sie kolorki...
Dzisiejsza żabka :)
Myślałem, że wszystkie kobiety boją się pająków i innych "robaków" ;) Jeśli planujesz kupować obiektyw macro, polecam coś dłuższego od 100tki - do Twoich zastosowań wydaje się być bardziej odpowiednia 180tka. O wiele wygodniej się pracuje np z takimi bestiami z fot. nr 11.
osz kuzwa
ale ostrosc,alez oko!
canon 180? :)) czy on przypadkiem nie kosztuje dobrych kilku tysiecy? :)
ech, od razu canon :) Ja używam Sigmy o tej samej ogniskowej i świetle i bardzo sobie chwalę to szkło, a jeszcze tamron ma taki w ofercie - podobno równie dobry. Mnie przekonały do tego zdjęcia JUZY gdzie w galerii są zdjęcia zarówno z sigmy jak i canona...
Tylko tu jest problem - kasa. Jak na razie dość mnie ogranicza. Zamierzam zacząć zbierać i przed początkiem przyszłego sezonu kupić sobie już szkło do makro. Zobaczę ile uda mi się odłożyć ale wątpię, że aż tak dużo na 180tkę. Pewnie będę wybierać pomiędzy jakąś używaną 100tką canona albo 90tką tamrona albo soligorem. Zobaczę jak to będzie. Na razie jestem pewna, że muszę zmienić szkło bo raynox nie dość że zżera mi światło to jeszcze GO.
12.
Szkło macro także zjada światło to nie jest żadna nowość, a i o odpowienie odwzorowanie takiego małego pajączka bardzo trudno z 100 canona.
Podoba mi sie portret z 13 :D
#11 - lewitujący skakun - extra!
#12 - ładne makro i dobry, dynamiczny kadr.
#13 - fajny portret, trochę miękki ale to dobrze robi modelowi na cerę;)
#14 - ładna żabka, chociaż wolę pajączki od płazów:) bardzo ostre foto.
#15 (12?) - ciekawy portrecik środowiskowy skakuna, no może jakby się jeszcze jego drugie prawe oko zmieściło w GO..., ale i tak piękne foto.
Xsardas ma rację - szkiełka makro też obcinają ze 2 działki światła przy 1:1 (tj. f/2.8->f/5.6, tak przynajmniej było w Nikkor 105VR, którą trochę popstrykałem) - różnica taka, że Canon 100macro nie raportuje tego faktu do korpusu, a swoje robi "cichaczem". Nie wiem jak się zachowuje Sigma (czy informuje o tym użytkownika)?
Sorry, naprawdę nie wiem dlaczego ta numeracja mi się tak myli - to niezamierzone:roll:
Pewnie macie racje co do obiektywu makro aczkolwiek wydaję mi się, że jednak będzie się lepiej sprawował niż ten zestaw co teraz mam. No i odpadnie mi sprawa z "żonglowaniem" obiektywami co jest dość uciążliwe. Niestety nie mogę robić zdjęć motyli i skakunów jednym obiektywem. Ale i tak jeszcze to przemyślę.
Takiego ślicznego samczyka (evarcha arcuata) spotkałam dzisiaj :)
16.
X-mac, moja Sigma nie informuje, przypuszczam, ze inne tez nie.
A co do foty 16, to rzeczywiscie bardzo ladny, ale to chyba juz domena wszystkich samczykow jest ;)
16. bardzo ladny gdzie takiego mozna spotkac?
pozdrawiam
Nie będę się sprzeczać ;) chociaż istnieją wyjątki od tej reguły :smile:
Na łąkach, najczęściej siedzą na źdźbłach traw. Często ich gniazda można spotkać na którymś z gatunków szczawiu ale nie jestem pewna na którym dokładnie. Następnym razem jak będę robić zdjęcia to zrobię fotkę poglądową ich lokum :).
Ha żebym ja był w stanie uzyskać takie powiększenia moją 100 canona :( Chyba będzie trzeba dokupić raynoxa :P
Co do żonglerki obiektywami masz absolutną rację, mając C100 macro mogę robić fotkę biedronki a zaraz potem ciekawe ujęcie spijającego nektar żeby zaraz po tym znów czatować na coś mniejszego :)
Zawsze mnie zastanawiało jak zrobić takie ujęcie pająka :P zwłaszcza że większość tych małych drani jest pioruńsko szybka i płochliwa :)
Owszem, są szybkie i płochliwe ale także bardzo ciekawskie ;).
Taki sobie mały robaczek:
17.
I taki sobie większy robaczek (zmieniając trochę temat ;))
18.
17. do kosza. Ani ostrości, ani głębi, ani kadru, ani pomysłu, ani... ;)
Za to za:
16. jestem skłonny zbudować Ci ołtarzyk ;) Te oczy są MAGICZNE! :) Gratulacje!
#16 - ech, coraz piękniejsze te skakuny. robisz specjalizację w arachno-makrofotografii?;)
#17 - niby ładnie, miękko, fajne tło, jednak brakuje tego zacięcia i wykonania z poprzednich dzieł. wydaje mi się, że kadr bardziej z prawej byłby lepszy - by uniknąć przecinania się płaszczyzn ostrości/nieostrości w sposób "dość losowy".
#18 - też dobry portrecik, ale...(^16) :)
No pewnie :)
To jeszcze was pomęczę ;):
19.Leśny skakunik
20.
21.
nie no.. świetny wątek...
skakuny super... mi niestety nigdy żadnego nie udało się złapac na ostro....zawsze gdzieś ostrośc ucieka....
Powiedz mi czy DCRa zakładasz też n canona 70-200 4L???
także dłużzy czas robiłem takim zestawem, 70-200 4L + dcr + lampa z dyfuzorem.... głębia malutka, więc trzeba było mocno przymykac do 22 a i 32 wtedy niestey iSO wysokie...
No ale takich efektów jak Ty to ja niestety nie osiągnęłem...kupuj szkoło macro.. będziesz zadowolna a i efekty napewno będą!!!
Kolejny pajączek :)
22.
Jeśli nie podoba wam się mój pajączek to może teraz zmienię trochę tematykę
23. Sójka
No to doczekaliśmy się obiecanej sójki.. :-)
Dla mnie – bardzo w porządku. Oczywiście można by „chcieć mieć” lepszy widok nóg i podłoża ale sam dobrze wiem jak trudno złapać wszystko, co się chce. Bookeh mi się podoba, dobrze widać szczegóły, dobra ostrość. Czekam na następne.
Można prosić trochę szczegółów technicznych – miejsce, jakie ustawienia..?
A proszę bardzo: zdjęcie robione c 70-200 @200 mm, f/4, 1/160s, ISO 800. Sójka była fotografowana w parku gdzieś w listopadzie.
Strasznie fajne są te ptaszyny, niby nieufne ale bardzo ciekawskie :D uwielbiam je obserwować.
Następne nie wiem kiedy będą bo mam w zwyczaju zdjęcia robić z pozycji leżącej a moje nerki się buntują:(
Mam jeszcze myszki z parku ale co do tych zdjęć mam mieszane uczucią:|
Oooo... skądś znam to zdjęcie. Jak widzę sporo fajnej twórczości, która jakoś na TCP mi umknęła (jeśli się pojawiła) :)
To przy okazji:
22 - Pisaura mirabilis
19 - Erophrys frontalis
20 - Dermacentor reticulatus
12(skakun) - E. arcuata
12-13(prostoskrzydły) - Meconema sp.
10 - jakiś modraszek
9 - tak, bujanka. Gatunku nie oznaczę.
8 - raczej ok
7 - Adscita sp.
6 - Ochlodes sp.
Do oznaczeń motyli, ważek i innych owadów polecam www.entomo.pl Jest tam spore grono specjalistów.
Chyba wesołej twórczości ;)... na TCP nie mam żadnej galerii :)
Dzięki! Nie ma to jak entomolog :D
Już dodałam do ulubionych :) ja wcześniej korzystałam z motyle.info.
A mam pytanie (jak się już tutaj pojawiłeś ;)): bo jeżeli mi się wydaje to Ty eksperymentowałeś z różnymi obiektywami odwrotnie mocowanymi i na pierścieniach. Mógłbyś przybliżyć pracę z takim zestawem, jakie miałeś największe trudności itp?
Jak sobie ostatnio przeglądałam zdjęcia w necie (m.in. na DA i Flickr) to fajne wyniki wychodzą z odwrotnie mocowanych obiektywów. Ja mam zamiar przetestować kit'a tak zamocowanego ;)
He, he... padło forum Nikona, to sobie serfowałem po forach foto. A, że mam pamięć do zdjęć... :D
Ostatnio ludzie zadziwiają mnie tym co potrafią z odwrotnie zamocowanym obiektywem. Np. ten user:
http://www.flickr.com/photos/abikeod...7620781617068/
Odwrócony kit Nikkora 18-55. Aż dziw, co można zrobić tak tanim sprzętem.
Aktualnie odwracam tylko Takumar'a 28/2.8 (z mocowaniem Pentaxa z drugiej strony raczej sobie nie poradzę ;) ). Daje ogromne zbliżenia, zwłaszcza z pierścieniami, ale niestety dystans roboczy to czasem 2 cm.
Największy problem to poza dystansem przysłona robocza ustawiona na zadaną wartość. W dedykowanym makro ustawiam wszystko na 2.8 i naciskając spust przymyka mi do f8-f16. Tu niestety, zwłaszcza przy wyciągu (mieszek, pierścienie) w wizjerze jest ciemno jak... no... wiadomo. Wzrok można stracić :D
Osobiście doradzałbym jakieś stałki, nawet M42. Można je wyrwać za grosze, a jakością biją kitowe obiektywy.
Hehehe... to szczęście w nieszczęściu ;) mam nadzieję, że jak już ruszy ponownie to mimo wszystko będziesz wpadał czasem i dawał dobre rady (zarówno techniczno-fotograficzne jak i entomologiczne ;))
No właśnie między innymi ten gość mnie zainspirował. Fajne zdjęcia robi również ten użytkownik
Ale stałki to chyba im krótsze tym lepsze a ja mam na razie tylko 50'tki. A ten kit leży i się kurzy, więc jak już jest to można go wypróbować ;). Tylko teraz kurcze śnieg i nie ma jak :(