Czy jest jakiś sposób na robienie zdjęć w określonych odstępach czasu w 350d? Wiadomo.... Żeby potem złączyć i widzieć efekt - jak na filmie :)
Wersja do druku
Czy jest jakiś sposób na robienie zdjęć w określonych odstępach czasu w 350d? Wiadomo.... Żeby potem złączyć i widzieć efekt - jak na filmie :)
Jedynie co, to wydaje mi się zastosowanie TC-80N3. Ale zakup to sporo kasy. Nie wiem dokładnie.Cytat:
Zamieszczone przez marko-wroclaw
Zastanawiam się też czy byłoby możliwe zastosowanie takiej funkcji w firmwarze...
Tzn, że w funkcjach aparatu byłby dostępny programowalny interwał... :roll:
Może prościej byłoby kupić kamerę video. Opcja TC-80N3 pewnie się sprawdzi ale kosztuje sporo, choć ostatnio gdzieś widziałem dobrą promocję na ten wężyk. Inne opcje to zbyt duże kombinowanie i pewnie nie warte zachodu.
Jeśli chodzi o kamerę to efekt jest bajka...Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Zależy też oczywiście od motywu.
Z tym, że nośniki np. miniDV to też masz najdłuższe 60min/SP.
Także i tutaj występuje konieczność zmiany nośnika co godzine lub co x jeśli nagrywasz w LP. Ogólnie w LP to ja się nie bawię.
W jednej z takich starych kamer VHS, która posiadam jest fajna funkcja interwału czasowego. Możesz sobie np. programować nagrywanie po 3 sekundy co 10 minut. To jest przykład. Albo po kilka klatek co x sekund.
W taki oto sposób może się pobawić w zrobienie filmiku z plastelinowymi ludzikami w roli głównej, ale z tym to już jest mega qpa roboty...
A ja bym proponował jakiś rodzaj wyzwalania z kompa. Nie wiem, czy soft Canona ma taką opcję, ale ja jestem w stanie sobie wyobrazić dość prostą pętelkę w shellu wywołującą gphoto ;-)
Mnie się wydaje, że było tam jakieś wyzwalanie za pomocą kompa, ale nie wiem dokładnie bo nie korzystam za bardzo z tego softu...Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Pozostaje Ci zainstalowanie i sprawdzenie... :)
[QUOTE=marcingreen]W windowsowym jest na pewno.Cytat:
Z gphoto moze byc gorzej - ostatnio jak sprawdzalem nie dzialalo to zbyt dobrze. Szczerze mowiac w ogule mi to nie dzialalo. Aczkolwiek moze juz jest jakas nowa wersja.
Z drugiej strony, nie bylo to 350...
EDIT:
No i w najnowszej wersji:
Kod:~ > gphoto2 --capture-image
*** Error ***
Sorry, your camera does not support generic capture
ERROR: Could not capture.
*** Error (-6: 'Unsupported operation') ***
For debugging messages, please use the --debug option.
Debugging messages may help finding a solution to your problem.
If you intend to send any error or debug messages to the gphoto
developer mailing list <gphoto-devel@lists.sourceforge.net>, please run
gphoto2 as follows:
env LANG=C gphoto2 --debug --capture-image
Please make sure there is sufficient quoting around the arguments.
~ >
(niemniej jednak, byc moze z 350 dziala)
tak, ten canonowski RemoteCapture ma opcję interwału i opóźnienia. tylko czasy są jakieś dziwne, coś chyba 5 sek. min. odstęp, nie pamiętam dokładnie, bo nie korzystam.Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
drugim rozwiązaniem - dla dużo krótszych czasów - jest multibłysk (stroboskop) w lampie błyskowej. 580EX to ma, wiele innych też...
Uważam, że do sekwencji filmowych zdecydowanie powinna być kamera. Nie uda się uzyskać pewnych efektów z wykorzytaniem tzw. środków zastępczych. Często mawiam klientom, że można przewieźć 10 ton piasku Matizem ale po co jak można wynająć ładowarkę i kparkę ;)Cytat:
Osobiście upatruję sporej szansy w nowych kamerach JVC z zapisem na microdrive lub na wbudowany dysk. Zamierzam zainwestować w taką kamerkę. Nie wspominam już o tych z 3CCD.
Jeśli chodzi o 3CCD to jakośc też bajka... :)Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Jeśli ma się trochę gratów do zabawy z video :cool:
to można bezpośrednio podłączyć kamerę do jednostki przechwytującej obraz live i wtedy jedynym ograniczeniem może być właśnie wielkość dysku HD.
Ahem, no to rzeczywiście qpa. Odszczekuję (hau hau). Z G5 działa :)Cytat:
Zamieszczone przez birez
Hmm, niedawno ktoś podawał linka do strony, gdzie był opis tworzenia pełnometrażowago filmu przy użyciu 1Ds :)Cytat:
Zamieszczone przez Mac
A nie myślałeś o tym by zrobic wężyk i jkąś elektronikę z przekaźnikiem( u byle jakiego elektronika -dzieciaka z technikum).
Nie jest to trudne ja tak mam zrobiona radiówkę zasięg 150m i wszystko chodzi cacy
Michał
Muflon jasne, że można ale po co. Przecież lepiej kupić dedykowane narzędzie w postaci kamery. Wszystko można tylko po co?Cytat:
By zrobic "po polsku" - oszczedzic, jednoczesnie jak najmocniej sie przy tym natrudzic i nakombinowac jak kon pod gorke - byle za duzo i byle niepotrzebnie forsy nie wydac :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Mac
soft remote capture od canona umozliwia taka opcje (okreslenie limitu co ile sekund fota i przez ile ma to robic.) wystarczy kabel usb i laptop. eot
Hmm, ok... ale gdyby chcieć np. naświetlać 1-ną klatkę co jakiś czas?? To chyba gorzej... (efekt w nocy - ruch gwiazd)
Cytat:
Hmmm...
Nie wiem nad czym tak kombinujesz... :evil:
Wybierz sie w góry albo gdzieś sporo poza miasto gdzie bardzo widoczne są gwiazdy i do dzieła...
Ekspozycja 6h powinna wystarczyć abyś zauważył ruch gwiazd... ;)
Nie musisz naświetlać ponownie tej samej klatki, bo nie wiem jakbyś to chciał uczynić...
W fot. cyfrowej nie ma czegoś takiego...
Pozostaje zabawa w PS'ie
Tak wogóle to o co Ci dokładnie chodzi bo chyba nikt z forumowiczów nie wie :evil: :roll: ?
Chodzi Ci o obraz statyczny, clip video, animację czy jeszcze coś innego... :roll:
6 godzin?Cytat:
10 minut wystarczy by gwiazdy ruszyc z miejsca: http://vitez.ceron.pl/gwiazdy.jpg
Im dluzej tym wiecej tych gwiazd sie naswietli tyle ze po 6 godzinach to bedziesz mial pasma a nie gwiazdy ;) ... no chyba ze statyw z "panoramowaniem" gwiazd (nie wiem jak sie to fachowo nazywa).
Heh, wiem że 6 godzin to długo...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
i wiem że kilka minut też wystarczy...
Ale powiem Ci seryjnie że widziałem gdzieś zdjęcie (bodajże gdzieś w NG) z podpisem, że: 'dzięki temu, że autor zastosował niespotykaną 6 godzinną ekspozycję udało się zarejestrować ten unikatowy obraz ruchu sfery niebieskiej...' :)
To było gdzieś w okolicach Grand Kanionu w USA...
Dlatego napisałem, że 6h ale z akcentem że to żart...
Pozdro, Zielony
BTW, wybieram się za niedługo na RÓWNICĘ to poczekam na jakiąś burzę meteorytów...i zobaczymy :)
Generalnie chodzi mi o to, aby uzyskać efekt ruchu gwiazd bez "męczenia" matrycy. A pytanie mi sie nasunęło jako rozwinięcie poprzedniego pytania. Tzn. poprzednio zastanawiałem sie nad zarejestrowaniem np. rozkwitu kwiatka albo coś w tym rodzaju...Cytat:
A suma-sumarum, pytanie sie narodziło po pytaniu mojego znajomego:
cytat "...to pewno taki aparat za xxx kasy może robić zdjęcia poklatkowe??..."
Tobie chodzi po prostu o tzw. time lapse'y ...Cytat:
Oczywiscie, ze moze. Do tego masz soft od Canona. Potrzebny Ci bedzie tylko laptop, ktory bedzie sterowal aparatem poprzez USB i na ktorego bedziesz mogl zrzucac zdjecia.Cytat:
Dobrze, że nie ruchu słońca... ;)Cytat:
BTW, też jeden koleż(sz)ka się mnie pytał czemu mój aparat nie nagrywa filmów. Co za łoś...
Do filmów to mam cztery analogi i dwie cyfry...
Zaraz zaraz, dobrze licze ??? :rolleyes:
Jak nie, jak tak. Poklatkowo nagrywa... ;-)Cytat:
Cytat:
No akurat nie ma... nie ma tez podgladu zywego na LCD, obrotowego LCD ani filmikow nie nagrywa. Lipa taki aparat za taka kase no nie? ;)
Ano - lipa Panowie - lipa jak cholera :lol: :lol: Wogóle po co takie coś wypuszczają... A o wyższych modelach nie wspomnę ;)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
W zasadzie masz rację...Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Jak zmienisz ustawienia jakości pliku na najmniejszą (S kanciaty) i załączysz strzelanie seryjne to oj jo joj...
Koleś by się zdziwił...
Troche skladania i film masz gotowy ;)
A propos...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Widziałem gdzieś taki dodatek... :rolleyes:
Tzn takie cuś co sie wkłada do wizjera i czemuś to tam ma służyć :roll:
Ha! minęło z pół godziny ale wygrzebałem to gdzieś w gazetach..
A więc już pisze...
Nagłówek: ODCHYLANY WYŚWIETLACZ W LUSTRZANCE !
Ja mam na zdjęciu z 20D :shock:
A odnośnik tutaj >>> http://www.intro2020.co.uk/pages/zigview.htm
Słyszeliście o tym?, ale pewnie tak...
Bodajrze w 7 lub 8 numerze Entera pisali o tym wynalzaku. Nazwali to mini aparat cyfrowy zakładany na wziernik , który "on-line" robi zdjęcia :mrgreen: obrazu pojawiającego się w wizjerze i przenosi na zewnętrzny 1,9 calowy wyświetlacz LCD.Cytat:
Ano...Cytat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=3689&page=1
w sofcie z 350d jest taka możliwość, bardzo łatwa obsługa - jedyne wymaganie to aparat foci przez komp
Sorry za offtopic ale skoro mowa o zdjeciach poklatkowych to soft canona umoliwia robienie takich ujeć trzeba sie tylko uzbroić w cierpoliwość.
Nie mam pojecia jak to bedzie z trzystapięćdziesiatką ale 300d na stówe można wystarczy kabel usb i komp.
dawno temu udało mi sie skleić cos takiego przy pomocy zwykłego kompakta
a75 ustawionego na parapecie, który był wyzwalany przez kompa co parę sekund, nastepnie całość fotek złożona w Virtualdubie i skompresowana (niestety bez kompresji przy rozdziłce 600x400 filmik zajmował kilkaset mb mając jedynie 30s)
dla chetnych podaję linki Uwaga około 1mb
http://republika.pl/koczan/czwarty.wmv
http://republika.pl/koczan/piaty.wmv
Sorki za taki serwer ale do innego nie mam dostepu:)
pozdrawiam
Już się nie ciągnie... Limity. Jak chcesz, to poślij mi emailem, to wstawie gdzieś.
Wielkie Dzieki Tomku - pozdrawiam
oo.. ciekawe :)
no to i ja tez wrzuce, zdalnie sterowane przez kompa
http://natura.easyisp.pl/film/chmury2.avi
http://natura.easyisp.pl/film/chmury.avi
http://natura.easyisp.pl/film/wschod.avi
zaznaczam ze to moje pierwsze proby
a i mialem czasem problem z zasilaniem aparatu , czy ktos moze wie czy zrobienie zasilacza wlasnej roboty tanim kosztem ma sens niz zakup orginalnego za 250 zl?
pozdrawiam
z gphoto dziala:
zrobilem tak kiedys na linuxie "kamere internetowa" zrzucala klatke co x sek. i wrzucala na serwer www, a stronka odswiezala sie co ileś.
witam
wlasnie wpadlem na pomysl wykorzystania takiego cudenka wymontowanego ze starego pojazdu, zlutowalem kabelki jeden podlaczylem pod Canona 350D a drugi pod zasilanie, zrobilem wczoraj proby , spisal sie na medal ( jest opcja ustawiania ze ma wyzwalac co 4, 7, 14 sekund), teraz musze rozpracowac nad zasilaniem urzadzenia zeby mozna bylo w plenerze pofocic :)
koszt zakupu urzadzonka + wtyczki i kable wynioslo mi 8 zl :)
Witam
A tego http://canon-board.info/showthread.php?t=8361 wątku nie pamiętacie? ARTURS coś tam zmajstrował, dał komuś do testowania i ... koniec. Żadnego więcej sygnału...
Owszem.. zrobiłem 6 sztuk - wszystkie działają ale jest problem z obudowami niestety i dopóki nie będzie czegoś taniego na rynku to d... zbita, a obudowa za ponad 100PLN to raczej odpada.. Czekam już ponad 2 miesiące żeby w elfie mieli tanie (około 20-30zł) obudowy pod LCD 2x16 - na pytanie kiedy będa odpowiedź jest jedna - za tydzień, dwa najpóźniej będą. Jak się pojawią i będą pasować (bo sprzedawcy nie znają ich fizycznych wymiarów) to zamówię 10 i coś będzie.. Na teraz mam zlożone 4 komplety na półce bez obudów. Koszt wyprodukowania sztuki bez obudowy z czarnym LCD to około 80PLNCytat:
Zamieszczone przez herbie
Pozdr
Artur Starz
Hehe, mam ten sam problem z podobnym urządzonkiem. Prototyp wsadzę w wyrzeźbioną obudowę od Maszczyka, ale obcym ludziom do ręki takie coś dawać to strach.Cytat:
Zamieszczone przez arturs
Ja właśnie tak zrobiłem - 6 sztuk które poszło, poszło do znajomych w "rzeźbionych" obudowach ale "do ludzi" to wstyd w czymś takim dawać, niestety na rynku nie ma nic sensownego za normalne pieniądze, ja zrobiłem mały "kombajn" ale żeby to jeszcze jakoś wyglądało..Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Pozdrawiam
Artur
może plexa ??
Rozmawiałem z ludzmi co to robią - nie za bardzo - plexi trzeba kleić,do tego są przecież przyciski, jakieś złącza zasilające itp - raczej ciężko będzie zrobic coś z plexi takie żeby wytrzymało normalną obsługę i nie rozleciało się za szybko a do tego jakoś wyglądało i jeszcze bylo tanie ;-), obudowy gotowe to w zasadzie jedyne tanie rozwiązanieCytat:
Zamieszczone przez mattnick
Pozdr
AS
przecoeż może być skręcana...hmmm widziałeś kiedyś bloki wodne z topem z plexi ??
nie widziałem, a będzie za 20 zł :wink: ?Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
AS
i mój cały komp :)
To ja zaproponuje moje urządzonko (więcej w tym wątku).