Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?
Wygrzebałem jakiś czas temu z rupieciarni lampę Nissin 350T. Chciałbym wykorzystać ją jako drugą lampę, obok Speedlite 430EX II. Myślałem nad fotocelą i wyzwalaczem radiowym, trochę czytałem, ale nie mogę pojąć wielu zagadnień z zakresu oświetlenia. Dlatego ze względu na złe działanie fotoceli w słoneczny dzień jestem bardziej skłonny ku radiówce. Myślałem o wyżej wymienionym Phottix Tetra PT-04 II w zestawie z dwoma odbiornikami. Czy taki zestawik ma prawo działać, czy lepiej wywalić 350T do kosza i korzystać tylko z 430EX II?
Z tego co wyczytałem, chińskie radiówki dają sobie radę maksymalnie z czasem 1/250s, co może być za długie na skateboarding. Czy w takim wypadku (tylko Speedlite 430EX II) lepiej będzie kupić kabel synchronizacyjny?
Odp: Phottix Tetra PT-04 II + Speedlite 430EX II + Nissin 350T?
Witam wszystkich,
pozwolę sobie podpiąć się do tego tematu i zapytać o jedną rzecz. Mam Canona 6D i zakupiłem wczoraj Phottix Tetra PT-04 II , do tego lampa Canon Speedlite 430EX II. Producent Phottixa podaje czas synchronizacji do 1/250sek. U mie dla 1/250 i 1/200 część kadru od dołu mam ciemną, na 1/160 działa ok. Czy to oznacza, że to jedyna opcja dla mnie? Czy nie da się jakoś dopasować tego wyzwolenia lampy manualnie? Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Radek
A EOS 6D nie ma przypadkiem najkrótszego czasu synchronizacji wynoszącego 1/180 s? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
A EOS 6D nie ma przypadkiem najkrótszego czasu synchronizacji wynoszącego 1/180 s? :)
Nie bardzo rozumiem... chyba każdy krótszy niż te moje 1/160sek synchronizuje... zwiększam przedział czasu kiedy matryca jest naświetlana a błysk następuje w tym przedziale czasu;-)))) problem jest ponad ta 1/160 kiedy czas naświetlania łapie mi część błyskku.. a raczej już jego zanik... Jeśli chodzi o czas naświetlania to nie mogę ustawić 1/180... mam 1/160 a potem dopiero 1/200. ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
FlatEric
A EOS 6D nie ma przypadkiem najkrótszego czasu synchronizacji wynoszącego 1/180 s?
Dokładnie ;) Tak to działa i jest OK.
Proponuje zgłębić temat synchronizacji lamp błyskowych przy migawce szczelinowej i ustalić jakie cyfry w stosunku do 1/160 oznaczają DŁUŻSZY czas a jakie KRÓTSZY. Inaczej ciągle będziesz mieć wrażenie, że niemożliwe jest możliwe. Jak sądzę opis tematu bez problemu znajdziesz w instrukcji obsługi zarówno aparatu jak i lampy.