Witam
Moze opowiecie coś o na temat sprzętu który zrobiliście sami do swojego dSLR.
Jak dział i co do tego wykorzystaliście. "ZRÓB TO SAM". Pozdrawiam>>>> :-D :-D
Wersja do druku
Witam
Moze opowiecie coś o na temat sprzętu który zrobiliście sami do swojego dSLR.
Jak dział i co do tego wykorzystaliście. "ZRÓB TO SAM". Pozdrawiam>>>> :-D :-D
ja zrobiłem pierścień retro i namiot bezcieniowy:)
pierścień ze starego mocowanie EF z tamrona 70-200 i do tego filtr uv hoya 58 mm. namiot wiadomo - przescieradło, stelaż pod miejsce na przedmiot i hula hop;)
teraz myślę co by było gdyby wziąć filtr uv zakleić ładnie połowę połowę równomiernie przydymić ogniem:D delikatnie ofcoz... zaraz zobacze co z tego wyjdzie...
A ja mam wężyk: vide link w stopce.
Ja zrobilem sobie obiektyw w ramach eksperymentu z fotografia otworkowa. Efekty prezentowalem tu na forum.
To jest mysl! Dzieki za inspiracje. W nastepnym tygodniu odszukam filterek 77mm UV ktory gdzies mam a nie uzywam bo raz ze nie jest szczelny a dwa ze kosztowal... $30 wiec nie moze byc dobry. Uruchomie w pracy sputtering i zapodam mu jakas cienka warstewke... np. 50nm chromu. Bede mial fajny filtr szary :grin:Cytat:
Zamieszczone przez fotomuka
(Dlaczego ja na to wczesniej nie wpadlem?)
A ja ostani robie lampke z diud led , zakładaną na obiektyw .Służy do doświetlania obiektu przy makrosach. :grin: :grin:
A zasilanie z baterii czy z aparatu?
No a ja, tak jak juz kiedys obiecywalem, zbieram sie do rozkrecenia starego tamrona i proby zmuszenia aparatu z obiektywem M42 do potwierdzania ostrosci - juz nawet takie maciupkie srubokreciki zakupilem :mrgreen:
To ja przy okazji napiszę, że gdyby ktoś potrzebował części do D60'ki to ktoś na Allegro sprzedaje teraz właśnei D60 na części (na razie cena 50zł) :)
hmmm jak daleko mozna posunac sie w samorobkach ? jeden znany amerykanski fotograf ktory niedawno nawiedzil polske, o sklerozo czemu nie dalas mi spamietac nazwiska, zrobil sobie caly aparat sam, fakt ze mozna zrobic namiot bezcieniowy z przescieradla albo blende z bialej lub kolorowych kartek papieru, ale to chyba nie sa jeszcze takie koszty jak dla przykladu przy oswietlaniu macro zeby sie trudzic, nowy namiot kosztuje 79 zl a material ten sam co na parasolkach foto ergo, po co pruc mamie przesciaradlo skoro za nieduze pieniadze mozna miec cos "profi" :mrgreen: filtry ? no to jest jakas mysl ale kto w domu ma aparature do nakladanie nanometrow chromu na szklo ? :) mnie straszna zalosc bierze ze nie moge zaniesc mojego aparatu do serwisu i go podkrecic tak jak kumpel gitare w custom shopie, i to jest bolaczka, bo wole wydac pare zlotowek wiecej i miec swiadomosc ze odbija sie to jednak na jakosci :) co do samorobek to zoltodziob jestem, albo nie czekajcie, jesli naszywka na plecaku sie liczy to juz jestem conajmniej smialym adeptem tej pieknej sztuki :mrgreen:
Tomek pytał jak zasilana.HHHmmm hyba odzilnie nie z aparatu.
Daleko. Ale to bardziej chodzi o radoche tworzenia czegos niekonwencjonalnego w ramach eksperymentu niz o sam produkt koncowy.Cytat:
Zamieszczone przez thorin
W domu to chyba nikt. Nie chcialbys miec tego w domu bo pompy za bardzo halasuja (i to przez dluzsza chwile - osiagniecie 3x10exp-6 Torra troche trwa), a pradu tez zre niemalo. No ale jesli pracujesz z tym czyms codziennie to dlaczego sobie nie machnac takiego filterka multicoated? :grin:Cytat:
ja wykonałem wężyk spustowy i fajne pierścienie macro M42 gwint alu a korpus a`la L`ka czyli PCV w kolorze białym :)
Noo dzisiaj kupiłem diody i plexe moze cos z tego doświetlacza wyjdzie dobrego. Jaeszcze jakiś zasobnik na baterie i kilka kabli i gotowe. No moze jeszcze z 2 Godz roborty :D.
Pozdrawiam. ZRÓB TO SAM
Follman przedstaw moze jakis schemacik co ? albo chociaz wersje adama slodowego step by step ? tez sam chetnie zrobilbym taka lampe, tutaj jednak koszta sa przerazajace jesli chcesz macro ring :)
A więc kupiłem diody 10mm białe i plexi glass. Następnie wziołem wymiar z obiektywu 18-55mm tam gdzie jest ten srebrny paseczek :D (67mm).Plexi ma byc mniej więcej kwadratm 80/80mm.
Dalesze instrukcje jutro jak zaczne robić to będą tez fotki :D
ok bede wdzieczny, moze i blenda albo namiot to male koszty ale w taki prowizoryczny macroring warto chyba zainwestowac :) z niecierpliwoscia czekam na jakies foty i pozdrawiam...
A ja zrobiłem sam coś takiego - parasolka
Świetny pomysł godny podziwu.
W trakcie prac nad moim macroringiem napodkałem problem mocowania. Gdzie są mocowane oryginalne (canonowskie), stoją nieruchomo czy obracają się z autofocusem ????
Oczywiscie ze sie nie obracaja bo dobre obiektywy macro nie "kreca morda".Cytat:
Zamieszczone przez Follman
Szkla Canona maja specjalny gwint przystosowany wlasnie do mocowania macro flasha. Sam sobie zobacz np. tu: http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
Follman, lepiej zamiast diod LED zastosuj swiatlowody prowadzace swiatlo (fotony :) ) z flasha
Ty to całkiem niezły ppomysł z kąd je wziąść ????
hmmm, moze beda w jakims sklepie z kabelkami :|. Mialem tego od groma w technikum, nawet sie nie zastanawialem skad mozna je wziasc :) (oprocz wykopania ;) ). Albo podejdz na jakas centrale, zaczep jakiegos majstra technicznego i za browara popros od niego kilka wiazek. Niestety swiatlowody telekomunikacyjne wielomodowe maja bardzo male srednice
Dzięki Pszczoła
Pszczola, nie Pszczoła. Daj znac w przyszlosci (wraz ze zdjeciami) jak wyszla i jak sie sprawuje samorobka.
Nie ma sprawy
AA i sory za błąd
A musi być tylko do DSLR czy do analoga też może być, bo jak nie to nie fatyguję się zeby cyknąć i wrzucić fotkę...Cytat:
Wyszło bajerancko...Cytat:
Zamieszczone przez Robert P.
Nie widziałem jeszcze takich lamp halogenowych w kolorze białym ;)
Masz jedną czy dwie takie parasolki...
Spoko mozesz walić tez to co zrobiłeś do analoga z chęcią zobacze
Lampy sprzedaje w kolorze białym i czarnym, są bardzo tanie wychodzi gdzieś około 20 zł za szt. Najdroższy jest statyw. Parasolka jest na razie tylko jedna...Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Miałem się też bawić w takie tanie lampy studyjne...Cytat:
Zamieszczone przez Robert P.
Wydaje mi się że statyw taki tani do lampy znajdziesz w "Macro", bo już raz tam widziałem takie...
W komplecie z lampą...
Wyglądały bardzo estetycznie, tyle że były żółte :-? ;)
Ja zamiast parasolek myślałem o dyfuzorach z kalki technicznej zabitych w drewaniane ramy z listewek.
Ten twój komplet lampa, parasolka to to rozbieralne jest?
Oczywiście...Cytat:
Statywy, o których wspominałem to tak wyglądają...
Nie wiem jak z ceną, ale one jakoś tanio wychodziły...
Mnie by takie wystarczyły...
http://republika.pl/mxw/cb/zlot1/photos/photo_41.html
No i ja mam taki sam tylko że czarny, statyw kosztuje około 60zł.
A ja bym sam statyw zrobił :D i halogen za 25 zł kupił i by wyszło tanie j chyba :P
no dobrze a jak to sie sprawdza w praktyce, czasy przeslony i ISo
chodzi mi o cyfre,
ja mam wężyk z myszki komputerowej zrobiony do Eosa 500/50 ;) ale na allegro kupiłem taki deluxe zrobiony z pilota autoalarmu. Nie wygadam dziwnie robiąc zdjęcia myszką komputerową ;)
Moze troche śmiesznie to wygląda ale warzne ze zrobiłeś to sam Pozdrawiam.
Z cyklu Zrób to Sam: REMOTE KABELKI
Z tym chyba każdy miał do czynienia.
Ja też, było to trochę dawno ale zrobiłem i działa :grin:
Szkoda że nie do mojego nowego EOS'a :(
>>> http://ring.4me.pl/chester/zielony/IMG_0104.JPG
>>> http://ring.4me.pl/chester/zielony/IMG_0108.JPG
>>> http://ring.4me.pl/chester/zielony/IMG_0112.JPG
W sumie nie ma się czym chwalić bo to było proste jak budowa cepa ;)
Wracając do mojej lampy do macro to wymyśliłem ze mozna wykorzystać dwie lampki rowerowe (diodowe) i troche przerobićale na razie nei wiem jeszcze jak.
Niby proste ale mam problem ze znalezieniem końcówki mini jack 2,5mm... :-( W pobliżu nie mam sklepu elektronicznego i jestem uziemiony...Cytat:
Nooo i to jest świetny pomysł... Ja ostatnio (także do zastosowań bicyklowych) kupiłem czołówkę energizera... niby dwie diody, ale świeci lepiej niż niejedna 'policyjna'... Gdyby nie to, że obiektyw od jednej takiej lampki rzucać cień może (jak bliskie makro) to wystarczyłaby jedna - myślę, że dwie takie lampki mogą z powodzeniem służyć do oświetlania, a zamocować łatwo - czołówki są na elastycznych paskach:):)Cytat:
EDIT: Spróbujemy z s70-300, ona ma (niby)makro od 0.95m - oiektyw światła nie przysłoni...
No właśnie taki maiłem pomysł zeby wziąść 2 takie lampki. Ale narazie mosze poczekac na kieszonkowe ;)
a ja wam mowie: zerknijcie sami, raj dla Adamow Słodowych :)
http://www.dennisonbertram.com/hackm...ft-pc-lens.htm
fakt bylo na forum, trza bylo ino znalezc
Stronka świetna i pomysły ciekawe
Na prawde godne uwagi. Pozdrawiam.
Pomysł z lampą do macro przedni, ale tu potrzebny jest kabelek synchro (bo zakładam, że lampę się już posiada..), a taka zabawka sobie kosztuje. Ale możnaby połączyć idee i zastosować zamiast flesha jakieś lampki diodowe (np. wspomnianą czołówkę) - wydaje mi się, że siła światła będzie aż nadto:)Cytat:
wszystkie tamte pomysly sa spoko, i we wszystkich trzeba cos miec, i do mieszka makro z przepychacza do kibli trza miec obiektyw, i do lampy macro trza miec zwykla lampe, no moze tylko do fotografii otworkowej, ale rzeczywiscie link przedni :) chwale bo niestety sam go nie znalazlem :)
nie no, jeśli chodzi o inwencję, to bezdyzkusyjnie godna pozazdroszczenia:)