Czy w cyfrakach Canona jest możliwość zresetowania numerów katalogów na zdjęcia tworzonych na kartach pamięci ?? Czy ta numeracja jest może ciągła i użytkownik nie ma na nią żadnego wpływu ??
Wersja do druku
Czy w cyfrakach Canona jest możliwość zresetowania numerów katalogów na zdjęcia tworzonych na kartach pamięci ?? Czy ta numeracja jest może ciągła i użytkownik nie ma na nią żadnego wpływu ??
Jest opcja w menu do tego "file numbering": continuous/auto reset. ta druga zeruje przy zmianie karty.
ale co zeruje ??
Numerowanie plików ze zdjęciami czy numery katalogów, czy jedno i drugie ??
chyba jedno i drugie. nigdy nie sprawdzalem.
a może ktoś sprawdzał ???
Pytanie bierze się ze sposobu zapisu numeru pliku w Exif.
Np. 1020289 czy 1000026 tak mi się wydaje że pierwsze 3 to numer katalogu, drugie licznik "przekręcenia" numeracji katalogów, a ostatnie 2 to numer pliku w katalogu. jesli numeracja katalogów i licznika przepełnień była ciągła (bez możliwości resetu), to łatwo bylowy określić ile zdjęć zrobił dany aparat - bez konieczności wizyty w serwisie..
Zeruje jedno i drugie.Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
Co do numeracji w exifach to podejrzewam ze nie ma ona wiele wspolnego z numerami katalogow. Ale tylko podejrzewam.
Tak czy inaczej chyba warto sprawdzic ;-)
Przed chwila sprawdzilem i wedlug moich obserwacji zeruje tylko numeracje zdjec natomiast numeracja katalogow brnie dalej...
Moze ktos wie jak wyzerowac numeracje katalogow. Bo u mnie mam wrazenie numeracje katalogow aparat przejal ze starej karty...
Trafilem juz na ten watek, ale u mnie i tak numeracja katalogow sie nie zeruje...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Udało mi sie rozwiazac problem. Otoz tak jak wspomnialem wczesniej aparat przejal numeracje katalogow z innej karty. Skoro przejal raz to pewnie przejmie i kolejny ;) Aby zmienic numeracje katalogow:
1. Wkładamy karte to czytnika
2. Zmieniamy nazwe katalogu na 100
3. Wkładamy karte do aparatu
4. Ustawiamy "File numering" na "Auto reset"
5. Formatujemy karte.
Od tego momentu zdjecia beda zapisywane od numeru 100-0001
Warto zmienic teraz ustawienia "File numering" na "Continous" aby zachowac ciaglasc i latwiej pozniej oszacowac przebieg aparatu.
Pozdrawiam
ile moze byc zdjec w sumie jak mam na liczniku 179-7985 (EOS 20D), jest to aparat z pracy i sam zrobilem nim z 10tys zdjec, ale nie wiem jak sprawdzic calkowita ilosc pstrykniec migawki, pytam bo chce kupic uzywany EOS 300D i nie wiem jak sprawdzic ilosc zrobionych zdjec.