ktoś testował adaptery FD na EF ?
widziałem, że te z ostrzeniem na nieskonczonosc zawierają soczewke.... jakoś mi się to nie uśmiecha :/ a nieskonczonosci i tak nie potrzebuje bo byłoby to do makro.....
Wersja do druku
ktoś testował adaptery FD na EF ?
widziałem, że te z ostrzeniem na nieskonczonosc zawierają soczewke.... jakoś mi się to nie uśmiecha :/ a nieskonczonosci i tak nie potrzebuje bo byłoby to do makro.....
Powiem krótko: NIE wchodź w to, stracisz tylko pieniądze i popsujesz sobie samopoczucie. Sam przez to przeszedłem :evil:
Każdy byle jaki obiektyw EF da lepszy efekt niż FD z soczewką.
Próbowałem tez zdjęć z bliskiej odległości używając adaptera bez soczewki. I też powiem krótko: zwykły obiektyw EF z soczewką makro Raynox daje lepsze rezultaty.
Wprawdzie obiektywem FD 70-210/f4 i z użyciem adaptera bez soczewki udawało mi się uzyskać bardzo ostre zdjęcia ale miałem duże problemy ze złapaniem ostrości i działało to do kilku metrów.
Pozdrawiam
hmmm......
znalazłem fajną stałkę makro EF i zastanawiałem się jaki to da efekt przy adapterze z dendalionem.... bez soczewki bo nie potrzebuję walić na nieskonczonosc i nie potrzebuję strzelać dalej niż metr - dwa :)
bo pomysł z soczewką już na wstępnie brzmi masakrycznie.....
makro raynox... BRRRRRRRRRRRRRRRRRR
Poozon - aleś mnie pocieszył - ja zamówiłem już na 3 kontynentach obiektywy i przejściówkę :mrgreen::mrgreen:
Używałeś raynoxa? Bo coś się mi wydaje, że nie. Daje on rewelacyjne powiększenie bez utraty jakości. Popytaj się ludzi, którzy siedzą w makro czy używają - pewnie połowa z nich tak.
może na serio dramat polegał na tej soczewce ? albo coś było w obiektyw ? :/
(tak się pocieszam)
wydaje mi się, że przy przejsciu bez soczewki, i jakimś dobrym optycznie obiektywie - wszystko powinno być ok ? :)
ok... jak tylko będe miał okazję to go dorwę w swoje łapki... ale sam wygląd nie budzi zaufania ;)
Najlepiej trzymac obiektywy FD i poczekac na Samsunga NX - do niego bedzie przejsciowka i bezproblemu bedzie mozna uzywac tych szkiel po cropie 1,5x. Tak jak teraz z Panasonikiem G1 - tyle crop 2,0x to juz za duza strata i szkoda tych szkiel.
Dobra - mam już tą przejściówkę z soczewicą i jest problem.
Nie mogę złożyć "do kupy" obiektywu i przejściówki. W obiektywie wystaje mi coś takiego.
I redukcja przez to nie przejdzie. Czyli co? Trzeba spiłować redukcję? Odległość pomiędzy tym czymś a okręgiem obiektywu jest tak mała, że redukcja nie zmieści się.
Nie piłuj tego. Obiektyw jest OK. W przejściówce FD/EF powinno być wycięcie na ten wystający "pypek". Jak w przejściówce nie ma wycięcia to tylko z nią jest problem. Ale podejrzewam że przejściówka jest też OK i że Tobie uda się to wszystko złożyć do kupy ;-).
Pozdrawiam,
Za późno
Już spiłowałem, ale za mało. Ta szczelina pomiędzy tym cyndzykiem a obiektywem jest jakieś 0,8mm a soczewka ma jakieś 1.3mm i za cholerę nie wejdzie. Jeszcze zrobię jakieś obrady i porady to się zobaczy, ale chyba trzeba będzie ciąć soczewkę. Się zobaczy.
Soczewek i redukcji to już przerobiłem trochę, także co nieco już tam wiem...