Zrobiłem kuzynce zdjęcie do dowodu ale nie wiem jakie wymiary wywołać. Czy ma to być 3.5 x 4.5 cm ?
Wersja do druku
Zrobiłem kuzynce zdjęcie do dowodu ale nie wiem jakie wymiary wywołać. Czy ma to być 3.5 x 4.5 cm ?
moje zdjecia maja wymiary 4x5cm
4x5 to do paszportu do dowodu 3,5x4,5 do legitymacji szkolnej 3,7x5,2
tak sobie powymyslali ( a kiedys wszystkie kwity mialy 3,5x4,5 i bylo dobrze)
Zrobiłem takie : myślicie że podejdą ?
Magister lub licencjat 4,5x6,5 , legitymacja policyjna 2,7x3,2.Cytat:
Zamieszczone przez tadek
No bez kitu... oni to potrafią człowiekowi skutecznie życie utrudnićCytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
kiedyś pstryknąłem...
Widoczne lewe ucho , bez kolczyka jest wymagane obecnie do paszportu , dowodu i prawa jazdy
Kurcze nie dało się tego zunifikować? Fajnie, że zebraliscie owe dane, mogą się przydać.
Może by tak przykleić ?
to jeszcze w warszawie legitymacja kontrolera biletow ( kanar) 2x2,5
legitymacja BOR 2,4 X 3,8
Pewnie podejdą.Cytat:
Zamieszczone przez Macio
Ale moim zdaniem, są zbyt płasko oświetlone. Zazwyczaj światło modelujące jest bardziej z prawej i z przodu twarzy, na lewy profil trafia cień, rozjaśniony słabszym, wypełniającym. Na bardziej ambitnych zdarza się spot na włosy, z tyłu - z góry - z lewej.
To jeszcze dorzuce cos w kwestii kolczykow. Tylko paszport i wizy wymagaja zdjecia kolczykow (w uszach), wszelkie polskie dowody i legitymacje przejda bez problemow.
Rozmiary leg: policyjnej, emeryckiej. mpk-owskiej to 25x35mm.
Jesli chodzi o zdjecia legitymacyjne to modelujaca dwusetka z przodu z lewej; kontara z tylu z prawej, z gory (qrde nie wiem jak sie to wymienia, wiec dziwnie to wyglada :P) i back light za portretowana osoba oswietlajaca tlo.
Legitymacja MON WBE 20x20
Przepraszam, że odgrzebuję stary wątek - czy zdjęcie do prawa jazdy też ma 35x45 mm ? Czy jakiś inny wymiar? Bo o tym w tym wątku nie ma...
Do prawa jazdy zdjęcia też mają format 3,5 x4,5. Lewy półprofil z odsłoniętym uchem.
Wrzucilem opis do standardu ICAO w nowym watku
http://canon-board.info/showthread.php?t=12779
Chciałbym, aby ten wątek był czymś w rodzaju bazy wiedzy na temat zdjęć użytkowych takich jak:
-do paszportu
-do legitymacji, dowodu itd.
-dyplomowych
-do świadectwa
,a także innych
Chodzi tutaj głównie o to jakie są wymagania, które z nich są "sztywne", a które można trochę "nagiąć", aby uzyskać efekt taki jak się chciało.
Mam nadzieję, że ujawnią się Ci, którzy mają z tym do czynienia i poprą swe wypowiedzi rzeczowymi argumentami.
P.S. Wiem, że takie coś można znaleźć gdzie indziej, ale czemu nie stworzyć kompendium wiedzy na ten temat?
Ostanio robiłem sobie zdjęcie i u fotografa widziałem taką planszę z instrukcją
- do paszportu jest robione "na wprost" bez okularów i nakrycia głowy wyjątek cienka chusta z powodów religijnych (muzłumanki)
- do dowodu lewy półprofil z widocznym uchem
- a do reszty to nie wiem
Do paszportu nie potrzeba żadnej bazy - jest dokładny instruktaż z przykładami jak to ma wyglądać - http://www.mazowsze.uw.gov.pl/pdf.php?id=4277
Z tymi zdjęciami do paszportów bywają "jazdy". Są niby wytyczne, niby wszystko jest jasne, ale w niektórych placówkach bywają problemy, tzn. urzędnicy przywiązują wielką wagę do zdjęć i wybrzydzają ( "Czy to Pana naturalny wygląd twarzy ?"; "Za duża głowa", etc.). Znajomy fotograf przeczytał ten plakat z przepisem na zdjęcie i go wyrzucił. Daje trzy warianty zdjęć, z różną wielkością głowy, z zachowaniem wytycznych. Urzędnik sobie wybiera i w ten sposób unika problemu, że czyjaś twarz na zdjęciu jest niewymiarowa.
Przepisy przepisami, ale zachowania w różnych urzędach/placówkach bywają czasami dziwne.
Pełne informacje na temat fotografii paszportowej znajdują się na stronie MSWIA
Fotograf przyciął mi trochę włosy a w wzorcu jest napisane że część fryzury może być ucięta, w urzędzie mi nie chcieli zdjęcia przyjąć z powodu "niepełnej głowy na zdjęciu" więc robiłem drugi raz. Różnie z tym bywa.
Jak jest w końcu ze zdjęciem do prawa jazdy? 4.5 x 3.5cm, ale twarz ma być od przodu centralnie, czy powinno być widać lewe ucho?
Aeromax - lewe ucho
Co do paszportów, to ciekawostką jest, że w wawie przyjmują normalnie, z odsłonięta twarzą, natomiast w Radomiu trzeba jeszcze uszy odsłaniać <lol>
Nasi urzędnicy to normalna żenada.
Raz nie chcieli przyjąć zdjęcia do paszportu bo głowa byłą za mała. Zdjęcia kadruje specjalnym programem, który tworzy linię oczu by była ona idelanie w poziomie (wyznaczona jest ona poprzez zaznaczenie środka rogówki), odpowienio takze kadruje zdjęcie, wskazuje w jakim obszarze powinny znajdowac się oczy, czy głowa nie jest za mał, ogólnie mówiąc, robi wszystko super dokałdnie co do milimetra. A tu przychodzi klienta,, że własnie głowa za mała. Wrzucam na program, mierze, wszystko tak jak powinno być. Pani co prawda miała mniejsza głowę niż przeciętna. No ale coż, trzeba było 3mm przyciać i jeszcze raz wydrukować:/ Ehhh...
Jeszcze kiedyś, chopak miał jedno ucho bardziej odstające, ale wg. urzedniczki po prostu głowa na zdjęciu była krzywo:)
Jeszcze tam kiedyś, facet miał duużą brodę, zakrywała mu całkiem uszy:) Kazali mu podciać:)
A co do okularów, to chyba zależy kto akurat przyjmuje zdjęcie, bo wiadome jest , ze mogą być, ale oprawki nie mogą być zbyt grube oraz nie mogą zakrywać oczu.
ja bym chętnie przetestował to czym oni to skanują, bo też różne cyrki są.
Co do okularów to jeszcze bliki mogą być.
Wiem ze temat juz troche zalatujacy bo z 2009, ale skoro jest to trzeba sie dopisac ;)
Czy wytyczne na 2010 sie jakos zmienily do paszportowych ? Bo z tego co pamietam:
- Naturalny wyraz twarzy
- Bez nakrycia glowy
- Jednolite biale tlo
- Zdjecie na wprost patrzac w obiektyw
- Otwarte wyrazne oczy
- Brak widocznych cieni
Ktos cos moze powiedziec na temat lamp/y jesli chodzi wlasnie o paszportowe ?
- Z parasola blisko osi optycznej, lekko z gory ?
- Z parasola oddalonego w bok (30-45 stopni) + blenda na kontre ?
- Z dwoch parasoli po 45 stopni na boki ?
A gdzie widziałeś zdjęcie do paszportu z zasłoniętą twarzą ?. Zawsze uszy muszą być widoczne.
Teraz wyczytałem że jednak uszy mogą być zasłonięte http://www.paszporty.mswia.gov.pl/po...instrukcja.pdf
Ale uwierz mi że te urzędasy przypie....ją się i są zwroty.
Ludziom robią mętlik w głowie.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jak byś miał irokeza, to dopiero byłby problem
Dobrze, dobrze, wszystko fajnie, wiem ze temat ogolny, ale czy ktos moglby poradzic w sprawie oswietlenia do takich zdjec ? Wszystko sprowadza sie do: jednolite, bez cieni. Czyli albo dwie lampy po bokach albo jedna szeroko centralnie ? + ewentualnie druga na tlo o wiekszej mocy zeby nie powstaly cienie ?
Światło nie gra większej roli. Musisz mieć program do obróbki. W urzędzie paszportowym mają taką ramkę z pleksi i sprawdzają czy masz te n program.
Mam sciagniete Dokumenty 2008 zeby sprawdzic wytyczne(nowszych programow nie widzialem - nie znalazlem). Tam sa te wszystkie wymiary itp. Ale w wytycznych jest ze: Oswietlenie rownomierne, bez cieni. I tylko o to mi chodzi ;) Ale nie sadze ze program wyciagnie polowe twarzy z cienia jak walne ostrym swiatlem z jednej strony ;) Dlatego chcialbym wiedziec co czesciej jest stosowane/jest lepsze. Czy dwie lampy po bokach, czy jedna z jakims szerokim softem centralnie. Bo obie powinny dac podobny efekt ;)
W praktyce to urzędy zaakceptują wszystko byle było zgodnie z normami , gorzej z klientami :) Ja co prawda dokumenty robię w studio , więc mam główny lewy 80x80cm , dopełnienie metrową oktą , sufitową mocna na białe tło i czasem kontrą na włosy , ale w wielu punktach jest centralna parasolka + piesek na tło , a widziałem i z lampy wbudowanej...
Jaśniejsze i z mniejszym kontrastem trochę"odmładzają" starsze panie.
A może jakieś przykładowe fotky ?
No i jestem juz PO ;) Przyklad jak wyszlo - moim zdaniem - nienajgorzej jak na pierwszy raz :)
A teraz wyjasnienie dlaczego tak sie uparlem zrobic samemu zdjecie a nie poszedlem do jakiegos zakladu foto ;)
Otoz, w sumie w piatek wieczorem sobie przypomnialem ze do legitymacji po kursie liturgicznym potrzebne sa zdjecia. Wieczor - wiec piatek odpada. Sobota tez miala byc wylaczona praktycznie z uzycia do 15-stej u mnie, wiec bym nie dal rady. Jedyna rada - isc w poniedzialek z rana. Ale jak sobie przypomnialem ostatnie zdjecia robione w zakladzie to az mnie skrecilo. Pan usiadzie, patrzy tu, pstryk, za godzine do odbioru. Syf syf syf.
Wtedy pomyslalem ze skoro mam aparat, mam biale tlo, mam wytyczne, mam lampe + parasolke, i mam drukarke = to czemu nie zrobic samemu?
Wykonanie. Tlo biale, parasolka od dolu ze wzgledu ze statyw byl zajety przez aparat, prosto przede mna. Drugi palnik (tak, mam jeden palnik na kablach) na tlo.
Parametry 1/200 F8 iso100 ;)
Moze byc do "legitki liturgicznej" ? ;)
Dziekuje wszystkim za pomoc :) :!:
To nie paszport, więc w kurii nie będą Ci fotek w ramkach sprawdzać czy milimetry się zgadzają.
Nie lubię światła od spodu bo twarz wygląda trochę jak z horroru ale zdjęcie powinni przyjąć ;)