Wiosna się budzi :)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Wersja do druku
1 i 8 zbędne. Pozostałe świetne. 2 i 7 najbardziej mi się podobają.
no faktycznie, tematycznie jest prawie identycznie :P
3 moim zdaniem najlepsza technicznie i kolorystycznie, 2 znosna, bo wiem jak trudno jest uchwycic w locie, ale reszta niestety mi sie nie podoba
Dzięki za komentarze :cool:. Choć ciężko się czasem doczekać na większą ich ilość :roll:
Mi się najbardziej podobają 2,3,7.
8 mi jakoś nie podchodzi, ogólnie super foty ;)
Wszystkie robiłeś 100/2.8?
Pytam, bo myślę nad zakupem 100. Nie wiem tylko czy 100/2.0 + pierścionek, czy 100/2.8 macro :(
2 naprawde dobra ;)
Fajne fotki, Tryton! Do ostatniej to miałbym uwagę, a może raczej wyrażę preferencję własną - wolałbym, żeby motylek nie uciekał tak z kadru (zakładam, że to on jest motywem głównym), tzn. więcej oddechu po lewej a mniej po prawej stronie. Oczywiście również niecentralnie umieszczony w kadrze. Bardzo ładna kolorystyka i tło.
Widzę, że mucha nie znalazła fanów. A ja w mokrej rosie siedziałem / leżałem żeby ją uchwycić ;)
Genialna jest ostrosc tej muszki z 11., ale tak mala GO pozostaje kwestia gustu. Akurat w tym zdjeciu mala GO mi nie przeszkadza, ogolnie wole wieksza.
No cóż, czytałeś pewnie o poświęceniu fotografów pewnego amerykańskiego czasopisma z okładką w kolorze żółtym... (żeby nie było kryptoreklamy;)) Tarzałeś się w bagnach a robale z Amazonii wgryzały się w mięśnie, javelina poturbowała szablami, z anakondą się mocowałeś w wodzie? - czymże jest orzeźwiająca kąpiel w rosie w tak upalne lato!?;)
Aa, foto bardzo ładne!:)
ps: jak chcesz, żeby trochę pomarudzić to do ideału ze ślicznego bokeh usunąłbym te "półkole" po lewej, oczywiście nie PSem, tylko klasycznie!8-)
widze ze trening czyni mistrza od 9 widac duza poprawe zdjec
9. ladnie podobny kadr mam u siebie
10. najlepsza z Twojej galerii swiatlo swietne tylko kompozycja jak wspomnial x-mac
11. niezla
12. nie widac
pozdrawiam i zapraszam do siebie i prosze o kilka slow krytyki
12. nie wyswietla sie rowniez mi
A mi się wyświetla. Mucha zdecydowanie lepiej wygląda z większym GO ale bardziej podoba mi się na zdjęciu nr. 11 - jest bardziej delikatne. Moim zdaniem wygrywa mucha z mniejszym GO - jest "milsza" w odbiorze.
Zdjęcia robisz ze statywu?
No nie wiem czemu się niektórym nie wyświetla. Ja czasem mam to samo, że u kogoś nie widzę podczas gdy inni widzą.
Tak. Jeśli to tylko mozliwe. Chyba, że są szybko poruszające się obiekty, wtedy biegam za nimi z AF ustawionym na SERVO :) a później patrzę które wyszło ostre. Z muchą czy motylem akurat statyw dało się ustawić bez płoszenia.
Bardzo fajne zdjęcie. Jedyne do czego można się przyczepić to ta jasna pręga (jakiś badylek?) w tle ale tak to spoko ;) z doświadczenia wiem, że ważki to specyficzne fotograficzne ;)
ciekawe to drugie zdjęcie....przyciąga wzrok
Cała seria trzyma poziom,nie ma się do czego przyczepić.
Fajnie jest na coś takiego zawiesić oczy i je cieszyć.
Dziękuję za komentarze.
Czy ktoś mi podpowie co to za motyle udało mi się "złapać" :) ?
Ja się nie znam niestety.
15. Rusałka pokrzywnik - Aglais urticae
16 i 17. Rusałka osetnik - Vanessa cardui
18, 19 i 20. Rusałka admirał - Vanessa atalanta
Mimo, że po polsku to wszystko rusałki, to jednak nazwy łacińskie wskazują, że ten pierwszy należy do innego rodzaju.
Widać postęp w porównaniu do pierwszych zdjęć. Tak trzymać.
2 świetna. W 11 podoba mi się właśnie ta GO.
Kilka jesiennych zbliżeń, zapraszam:
21.
22.
23.
24.
25.
Fajna seria ale 25 bym wywaliła ;)
A w ogóle to co wszyscy ostatnio z tą jesienią? Zimę mamy trzeba to wykorzystać :D
21 bardzo ładne 22 i 23 też mi się podoba, natomiast dwa ostatnie mniej.
dwa ostanie 24. i 25. takie jakieś...."bure", w pozostałych faaajne kolory...
Fajnego masz współlokatora :) ale faktycznie ta kierownica wygląda jak ściana :D
Szkoda, że nie masz zdjęcia na jakimś innym tle:roll:
No złapałem go tam gdzie był :) , ale przynajmniej widać skalę wielkości wiedząc, że to metalowa rurka od kierownicy, bo można pająka porównać do chropowatości :P ;)
ps. Zachęcam, zachęcam innych również do wyrażenia swej opinii ;)
No to może ja sie wypowiem....:)
To nie jest forum arachnologii ale fotograficzne – ale po pierwsze to jednak nie lubie pająków.
A ten Twój to dla mnie jakiś paskuda......;)
Teraz poważnie:
Zdjęcia uważam za udane, szczególnie doceniam zmagania z głębią ostrości. Paradoksalnie stonowana kolorystyka pająka i tła współgrają ze sobą, choć moim zdanie lepiej wychodzą pająki z jakimś kolorowym motywem.
Pozdrawiam i życzę dalszych udanych strzałów.
Z ostatniej serii podoba mi się to zdjęcie.
Nie jest centralnie kadrowane, model wygląda dość żywo (nie jest zakurzony ;) ) i tło jednolite.
Pająk to oczywiście któryś z przedstawicieli rodzaju Philodromus. Te dranie mają taki speed w nogach, że nie dziwię się, że były problemy z jego upilnowaniem. Jeśli robię sesję w studdio z tymi draniami, zostawiam sobie z pół metra wolnego z każdej strony +kubeczek do nakrycia uciekiniera ;)
Dobry motyw z tym jajkiem :)
macro i przyroda to dla mnie magia...
bardzo fajne zdjęcia
świat owadów i przyciągający swoją obcością, i tą obcością obrzydliwy ale... absolutnie fascynujący.
zazdroszczę umiejętności i ciepliwości ;)
31 świetne. Wyrazisty kadr poprzez prostotę... motyw i idealne tło. Aż zazdroszczę ;-)
Bardzo udana seria. 33 - najlepsze. Dobrze dobrana GO - podkresla istotne detale i delikatnie rozmywa reszte z widoczną delikatnie pajęczyną.Swietna kolorystyka - tlo super (paradoksalnie ma ono b.duze znaczenie w odbiorze takich zdjec).
Ta 100 to super obiektyw.
Pozdrawiam