Witam,
Jest to moj pierwszy post na forum!
Mam zamiar kupic aparat Canon tylko nie wiem co wybrac, czy kupic 50D, czy moze poczekac do maja i kupic 500D.
Ktory bedzie lepszy ?
Dziekuje za odpowiedzi...
Wersja do druku
Witam,
Jest to moj pierwszy post na forum!
Mam zamiar kupic aparat Canon tylko nie wiem co wybrac, czy kupic 50D, czy moze poczekac do maja i kupic 500D.
Ktory bedzie lepszy ?
Dziekuje za odpowiedzi...
C50D . C500D to inny segment. Body będzie okrojone z części funkcji. Inaczej 50D kiepsko by się sprzedawał.
1. Jak mamy porównać te dwie puszki, skoro 500D nie ma jeszcze na rynku. Kilka osób widziało pewnie na targach w Łodzi, ale nawet jeśli, to ich wrażenia trudno nazwać "opiniami użytkowników". Suche parametry techniczne możesz porównać sama:
http://www.canon.pl/for_home/compare...s/digital_slr/
2. Czego oczekujesz po aparacie ? Jakiego sprzętu używałaś do tej pory ? Ile masz funduszy na aparat i obiektywy ? Na tak zadane pytanie nie ma odpowiedzi.
Poczekaj na cenę 500D. Z pewnościa to ułatwi podjęcie decyzji. Może się okazać, że najlepszy wybór, to 40D :)
Canon 500D - http://www.jessops.com/online.store/...6116/Show.html
wiec bedzie to wydatek jakis 5000zl.
Mam do wyboru 50D lub 500D. Bedzie to aparat, ktorego na pewno nie zmienie przez najblizsze 2 lata. W przyszlosci chce wymienic obiekt do robienia profesjonalnych zdjec w ruchu chodzi mi o zdjecia sportowe....
Ktory byscie wybrali ? 50D czy 500D
Za takie pieniądze na pewno bym nie kupił 500D.
Niestety aparaty z segmentu xxxD zwykle są bardzo plastikowe, z tylko jednym centralnym czujnikiem krzyżowym AF. Nie powiem, że to złe puszki, ale myśląc rozwojowo (czyt. w planach fotogafia na dłużej) to jednak proponuję od razu mierzyć w XXD (np. 40D). Kto raz trzymał w rękach korpus magnezowy nie wróci do plasiku. I zapomnijmy o megapikselach i video... to drugorzędne sprawy i raczej maja wymiar marketingowy.
ciekawe... gość się pyta o canon 500d lub 50d a tu na siłę wciskają mu 40d-- może nie chce sie cofać wstecz i chce kupić nowocześniejsza puszkę, a jeżeli chodzi o zdjecia sportowe to najlepiej poczytaj...http://eos50d.fotopolis.pl/drukuj.php?n=8137
Do sportu lepsza będzie 50-tka. Koniec, kropka :-)
Oczywiście, że pyta, o 500D i 50D, bo te dwa są najnowsze, a zazwyczaj im nowszy aparat, tym lepszy, a co do 40D, to jeszcze nic nikomu nie wcisnął, tylko zasugerował i IMHO słusznie, bo jest to chyba obecnie najlepszy aparat w stosunku jakośc/cena z cropów Canona.. 50D jest obecnie jeszcze za drogi, a w sporcie nie da (raczej) nic, co może zaoferowac 40D (za wyjątkiem korekty AF).
Jesli jednak załozyciel/ka wątku jest zdecydowany/a, na wybór pomiędzy tymi dwoma puszkami, nie wybierając spośród innych propozycji, to można na wyrost chyba powiedzieć, że do sportu 50D będzie lepszy;)
Za podaną kwotę 5000 zł mozna kupić 40D i szkło 70-200/2.8 czyli w sam raz "zestaw sportowy". Kupowanie 500D z jakimś kitem uznam za "cofanie się wstecz". A 50D wypada poza ramy cenowe. Tyle.
BTW sam mam 50D i bardzo chwalę.
:shock: Nie przy obecnych cenach! Teraz same 70-200 f/2.8 (i to bez IS) chodza za ponad 5000zł*, chyba, że mówimy, o używkach, mocno wyeksploatowanych..:-)
*Jest jeszcze Sigma i Tamron z tymi szkłami, ale Tamron (wg opinii) nie jest najlepszy do sportu, a Sigma + 40D i tak wykracza poza barierę 5 tysi..;-)
A jakie obiektyw dobrac do 50D aby robic dobre zdjecia w ruchu. Ja osobisie myslalam nad http://www.jessops.com/online.store/...2278/Show.html
ale jestem otwarta na inne propozycje z waszej strony
Dzieki!
Obawiam się, że popełniasz typowy błąd początkującej Przeceniasz długość, a nie doceniasz grubości. Długie i cienkie (czyli ciemne) szkła ze sportów, to nadają się może do siatkówki plażowej, bo tam światła dużo i nawet bez AF można się obejść.
W fotografii ruchu liczy się krótki czas i szybki AF. Krótki czas zapewni Ci obiektyw jasny, czyli niestety gruby, ciężki i drogi. Szybki AF zapewni Ci seria L. Jeśli nie możesz kupić 70-200/2,8, to bierz chociaż 70-200/4 (ciemny ale z dobrym AF) lub wspominaną Sigmę. Sigmy bywają kapryśne, ale jak trafisz na dobry egzemplarz, to dasz radę.
Pozostaje jeszcze wyjście awaryjne, czyli zestaw 85/1,8 + 200/2,8. Ja sam mam taki, ale wynika to głównie z tego, że w zoomach mam tendencję do wykorzystywania skrajnych wartości, więc taki zestaw zbytnio mnie nie ogranicza :)
Sportowych wątków tu nie brakuje, zobacz czym koledzy/koleżanki robią i jak to się sprawuje. Nie czytałem specyfikacji C50D na poziomie wnikliwości "makro", wydaje mi się jednak że AF (punkty, szybkość) nie został zmieniony w stosunku do C40D i można sporo oszczędzić, jeśli tylko AF Cię interesuje. A przez dwa lata zdjęcia z tego też będą!;-)
Chyba, że chcesz koniecznie wydać kaskę na nowszy model - jakoś mnie, oprócz sRAW-7.1 nic więcej w nim nie pociąga. Może jakby w pełni uszczelnili puszeczkę to szarpnąłbym się z xtra groszem. Raczej nie zainteresowałbym się amatorską puszką w cenie 5k pln.
Bez AF? - aż takim specem od MF to nie jestem, żeby trafić akcję idealnie w punkt, nawet przy f/4;-) - może z czasem nabiorę wprawy ale z braku własnych szkieł nie mam szans, póki co miałem do czynienia na krótko tylko z Sigmą 70-200/2.8. Canon 200/2.8 jest fajny, bo czarny:) i ponoć całkiem dobry nawet do sportu, jednak do kadrowania czegoś w ruchu bardziej chyba przydaje się zoom, ale na pytanie "który?" Autor/ka wątku odpowie sobie sam/a po pewnym czasie użytkowania aparatu, przede wszystkim gdy zobaczy w JAKIM rodzaju sportu będzie tego używać.
Takie tam luźne przemyślenia amatora...
Nie trzeba być specem, większość fot z siatkówki przedstawia akcję przy siatce, wystarczy MF i prefokus :) Kiedyś nie było AF i sportowe fotki też powstawały, teraz nikt nawet nie zwraca uwagi na to jak wiele jest momentów statycznych z punktu widzenia ustawiania ostrości w nawet najbardziej dynamicznych sportach :)
U nas taniej - http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...-18-55-IS.html - 3599 zł ;)
40D jest tańsze. :)
Jaki jest sens kupować teraz 50 D czy 500D? Bo są nowe? Mają kilka ulepszeń - Nie, nie, nie ! Moim zdaniem jest totalny bezsens kupować aparat za 5k na dwa lata kiedy jego cena spadnie do pewnie 2k. Przecież to są nowości na rynku i ceny są o wiele większe. Ja bym zdecydowanie kupił 40D, 70-200 4 i ewentualnie do tego 50 1.4 a nawet na flesza starczy.... Nie ma sensu ładować nie wiadomo jakiej kasy w nowy twór. Czym miały być te zdjęcia w ruchu jeszcze zapytam ?
Ano prawda, pamiętam jeszcze tatowy Zenit 12XP z ruskimi szkłami - trochę rolek na nim poszło, i nawet nie pomyślałem o AF, ale jak kolega później "dał się pobawić" swoim EOS-em 5 (nie-D) ...to już pomyślałem:) Jak najbardziej można próbować wyostrzyć ręcznie na blok w siatkówce a nawet w jadący motocykl ostrząc na wyimaginowany punkt na jezdni, ale to już nie z moim refleksem:-)
Do dynamicznej akcji (a padła ta fraza "w ruchu") AF się jednak (okazjonalnie;)) przydaje - po coś ten AF wynaleźli...
Kucza21 podał, myślę, całkiem sensowną propozycję dla amatora sportu - szybkie szkło + dobra puszka, choć dobrze jakby autor/ka wątku się wypowiedział/a do czego konkretnie planuje tego używać. Co to bym ja sobie kupił albo czego nie kupił to można by długo dywagować i przez kilka takich koncertów życzeń już na CB przebrnąłem (skądinąd ciekawa lektura na wieczór;))...
Czesc wam,
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
W czerwcu wybieram sie do Szkocji na Mistrzostwa Swiata w Downhill'u i chcialam tam pstryknac troche fotek, a w sierpniu wybieram sie do Wierchomli wraz z ekipa downhill'owcow wiec potrzebuje obiektywu, ktory bedzie pasowal do tych dwoch imprez.
Z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi...
Tak czytam i podejrzewam, ze 500 d będzie kosztowało tyle samo co 40d. Więc na Twoim miejscu wszedłbym 40d. Będziesz miał na lata
Sorry, ale nie zauważyłem aby ktokolwiek zwracał uwagę na tryb manualny. Tzn. do tej pory sobie z tego nie zdawałem sprawy, ale w xxxD (np.500D) nie widzę drugiego koła nastawczego. To ja się pytam jak ustawiają Ci ludzie czas naświetlania i przesłonę jednocześnie? Jeżeli jest jak myślę to trzeba coś tam nacisnąć, aby przejść z 1 w 2. Jak dla mnie nie do zaakceptowania. Dlatego zdecydowanie xxD bym polecał. Przy okazji ... Sam od niedawna jest posiadaczem Canona 50D i czy jest jakaś magiczna możliwość włączenia tu siatki "złotego podziału"? Wiem, że jest w Live View i wiem, że można kupić inną matówkę EF-D , ale ona ma nie taką siatkę jakiej sobie życzę. (Sorry za OT).
W serii xxxD nie ma też wyświetlacza na górnym panelu.. ja się pytam jak ci ludzie sprawdzają parametry i ustawienia..?:roll::-)
Tak, trzeba nacisnąc przycisk "Av", który leży bardzo blisko kciuka.. Wg mnie bardzo ergonomiczne rozwiązanie i choć nie tak, jak drugie kółko, to bardzo szybko mozna sie przyzwyczaić.. Poza tym wiele lustrzanek z niższych półek tez ma tylko po jednym kółku i co wtedy..?Cytat:
Jeżeli jest jak myślę to trzeba coś tam nacisnąć, aby przejść z 1 w 2.
Też tak mówiłem dopóki nie wziąlem jakiegoś body xxxD do reki i się nim nie pobawiłem..:roll:Cytat:
Jak dla mnie nie do zaakceptowania. Dlatego zdecydowanie xxD bym polecał.
Pozdrawiam
Slider muszę przyznać Ci rację. Trochę się pośpieszyłem z osądem:) Powinienem napisać, że lepiej tę kasę (z różnicy) wydać na szkła, ale to wszyscy wiedzą:)
sprostowanie koszt 500D kit ok 3600zł, ale jesli mialbym wybrac to tez wolabym 40d nawet uzywana. C500D może bedzie w tym tygodniu. :)
http://www.multimedia-sklep.pl/Canon...OWOSC-264.html