Skuteczna regulacja AF w 300D
Powiem krótko, mój stary 300D upadł z wysokości ~180cm i zauważyłem że zdjęcia zaczęły wuchodzić jakieś takie mydlane. Test i wszystko jasne - AF rozjechany. Po konsultacjach z kolegą Kuchatkiem (chylę czoło przed jego wiedzą) podjąłem wyzwanie samodzielnego przeprowadzenia regulacji AF. I tylko po to, aby nabyć doświadczeń. 300D jest super rezerwą i gdyby się nie powiodło, strata mała.
Ale do rzeczy. Wykorzystałem mechaniczną regulację położenia lustra pomocniczego za pomocą mimośrodu (było już o tym na forum). Do regulacji wykonałem specjalny zestaw kluczy trzpieniowych o przekroju kwadratowym 1x1mm. Zestaw to 3 kluczyki w kształcie litery "L" (ha!), zaszlifowane tak, aby można było pod różnymi kątami dojść do śrubki regulacyjnej. Przed przystąpieniem do pracy nie wiedziałem jak duże będą przemieszczenia kątowe.
Było z grubsza tak:
1. Dokładny test AF/BF wykazał ~10cm FF.
2. Pokręciłem śrubką regulacyjnę ~20st w dół.
3. Test wykazał 30cm BF.
4. kalkulator w łapy i wychodzi, że trzeba cofnąć o 15st.
5. test wykazał FF 2cm.
6. i tak jakieś 20 razy ze zmianą obiektywów.
Cała operacja zajęła mi około 2h.
Efekt? Idealne zestrojenie AF (błąd dla różnych obiektywów poniżej -2/ +4mm).
Nie będę publikował fotek tesowych bo sam kiedyś wypowiedziałem się bardzo negatywnie o tym procederze.
Wnioski:
- śrubka regulacyjna posiada charakterystykę przybliżoną 1 stopień przemieszczenia na 0,5 cm błędu AF;
- obrót w dół (korpusu) idzie w kierunku BF;
- obrót w górę FF (truizm);
- trzeba dużo cierpliwości i precyzji aby osiągnąć przemieszczenia ~1stopień;
- lustro najlepiej trzymać palcem (bardzo wygodny sposób i bezpieczny dla migawki i matrycy);
- kluczyki pasować ciasno w otworze śrubki (robiłem wymiar 0,98mm);
- trzeba mieć lustereczk dentystyczne albo kawałek dobrze wypolerowanej stali, aby zobaczyć położenie śrubki;
- wskazane jedno piwo (hi!).
I to chyba wszystko, poza tym, że wstępna regulacja odbyła się na obiektywie 50/1,4. Ze względu na ekstremalną GO.
Moje 300D działa jak nowe. Przy okazji sprawdziłem i podregulowałem ostrzenie z 16-35L i 70-200L. Jest OK.
No to czas na powietrze, bo u nas upał dzisiaj był okrutny.
Jeszcze raz podziękowania dla Kuchatka za wsparcie.
Odp: Skuteczna regulacja AF w 300D
Podłącze się trochę pod ten wątek... Przy regulacji AF, kręcąc tą śrubką, zmieniamy położenie czujników AF czy położenie matrycy?
Odp: Skuteczna regulacja AF w 300D
Z tego co pamiętam (dawne to czasy) to śrubka ta reguluje położenie lusterka pomocniczego AF. Tego za lustrem głównym. Zmieniamy punkt oporu, do którego zaklapuje to lusterko. Przez to jeśli wykalibrujemy środkowy punkt AF, to górny i dolny mogą się rozjechać. Co akurat w 300D to mały problem bo ich raczej się i tak nie używa.