Wczoraj odbyła się prezentacja nowego 500D: http://www.optyczne.pl/1721-nowość-Canon_EOS_500D.html
Również rejestruje filmy... :roll:
Wersja do druku
Wczoraj odbyła się prezentacja nowego 500D: http://www.optyczne.pl/1721-nowość-Canon_EOS_500D.html
Również rejestruje filmy... :roll:
Nie znalazłem informacji czy dodano kalibrację AF (więc pewnie nie). Może ktoś z Was wie?
Fantastic. 450D sprzedam tanio.
Ale viewfinder to chyba jest ciągle pentamirror wbrew temu co napisane na canonusa.
W trybie MOVIE (HD (16:9)1920 x 1080p) jest tylko -20 kl./sek....
O pare klatek za malo - plynnosci raczej nie bedzie (od 24kl/s ludzkie postrzeba obraz za plynny - bez przeskokow) :/
W 720p (wystarczy, prawdopodobnie jest robione resizem w dół z 1080p jak w nowych video) jest 30 = CineForm NeoScene = $130 co by chodziło po naszemu.
We love Canon!
A tak na serio: jeśli skupią się na odrabianiu strat w szklarni ef-s (35/1.8 czy 18-105 IS) to dłuuuugo to będzie raz, że hicior sprzedaży, dwa aparat, który dla 90% fotografów na Ziemi wystarczy do 90% zleceń/potrzeb. ISO 12800 - wow! Nawet ze srebrzanką da się naświetlać w prawo - brawo!
Jedyny korpus który może konkurować z 500D o miano aparatu familijnego to ... D40.
No, ale nic - teraz czekamy na Nikona lepszy AF w nowopółkowym korpusie (pomiędzy 60 a 90). Marzy mi się światłomierz z D200 z AF z 50D i AF-On :mrgreen:
Mam nadzieje że mój 400d rozleci się jak już będzie dostępny 550d/600d z kalibracją AF :P
http://www.imaging-resource.com/PRODS/T1I/T1IA7.HTM
http://fotopolis.pl/index.php?n=8689
ps. mówiłem, że DIV jest za słaby :( - wychodzi szmelc blacha jak we wczesnych Nikonach tylko, że tam do perfekcji dopracowali noise pattern a tu kupa, która pierwszy raz zadebiutowała w A650IS czy S5 IS.
Teraz już czekam na Jankowy test DR: 500D vs. oldie but goldie 300D
Najlepszy Nikon - D40
Najlepszy Canon - 400D
Widzę jedną (dla mnie) poważną wadę - brak sRaw-ów :(.
czekamy na 600d. z tymi pixelami daliby juz spokoj. rzygac sie chce. ludziska ju przeciez tak na to nie leca... przynajmniej tak mi sie wydaje
chodzilo mi tylko o to, ze owszem, megapiksele ludzi kreca.
natomiast w kwestii dwoch wymienionych... Pentax wydaje sie miec gleboko w d* rynek DSLR i wraca do standardowych numerow z czasow SLR tzn. wciskania sie w gleboka nisze rynkowa. i tu bardziej chodzi o to, ze po prostu nie maja co sensownego wrzucic na rynek, a nie o wybor takiej a nie innej matrycy....
a Olympus... ma obecnie usranie pikseli na poziomie 48Mpix w FF, tudziez 19Mpix w cropie. i chocby sie zesrali przy aktualnej technologii nie zrobia nic sensownego powyzej obecnych 12Mpix. a deklaracja, ze wyskakuja z wyscigu o megapiksele oznacza ni mniej ni wiecej, ze nie maja lepszej technologii. bo gdyby mieli to by i kolejne 12 megapikseli dosrali, bo podstawa bytu Olympusa jest sprzedaz body amatorskich, a na tej polce klient, owszem, jest glabem zakochanym w megapikselach i przekonanym, ze duze cyferki w folderze reklamowym sa najwazniejsze.
zostawmy te dorabianie ideologii a myslmy o faktach. konsument kocha megapiksele i producenci beda mu wciskali jeszcze wieksze cyferki - dopoki to pompowanie liczby Mpix ma sens. i jeszcze dlugo potem.
o tak, megapiksele w pojeciu amatora to w jego rozumowaniu to samo co np. pojemnosc silnika.
a producenci zacieraja rece, i kazdy stara sie ugryzc spory kasek z tej padliny niewiedzy.
http://www.komorkomaniak.pl/8153/lg-...aratem-12mpix/
12 mpix w komorce :lol:
to jest dopiero paranoja!
Zważywszy że Canon daleki jest od bankructwa, ba nawet nie słychać aby w wyniku kryzysu popadł w jakieś większe kłopoty, trudno podejrzewać że jego marketingowcy nie wiedzą co czynią :-)
Jeśli to rzeczywiście matryca z 50-tki to trudno się dziwić że ją zastosowali. Ona już sobie jest i można przedłużyć jej żywot, bo 50-tka to model "przejściowy" (tak jak 30D) i na 99% zostanie zastąpiona nowym, znacząco zmienionym body jeszcze w tym roku.
jedna rzecz mi tylko do glowy przyszla w zwiazu z tym 500D...
jesli ta matryca jest taka sama jak w 50D i to potrafi krecic filmy
HD, to dlaczego do cholery w 50D nie ma tej funkcji?
ale tak miedzy bogiem a prawda, to ten 500D pozamiatal rynek.
jest aparat sprawdzonego producenta, dajacy dostep do ogromnego
rynku akcesoriow, i ma ficzer filmowania w wypasionej jakosci
(i to jest 1080p a nie 1080i!!!).
niby jest kryzys, ale jesli Nikon nie odpowie wzglednie szybko
z czyms krecacym minimum 1080i, to ten nowy trabant pozamiata
na rynku. realnie, bo zestaw ficzerow tego korpusu jest wypasiony...
EDIT: swoja droga... jak tak patrze na to zdjecie:
to mam wrazenie, ze obecnosc tych mikrych przyciszczckow i joysticzkow na tylnej sciance trabanta i jego konkurencji tlumaczy wylacznie brak porzadnych ekranow dotykowych i/lub odciecie funduszy od dzialow ergonomii w rzeczonych firmach (tytulem zapewne kryzysu, ale i przed nim Canon sie nie popisywal)
tu bym sie klocil. takie rozmieszczenie przyciskow jak obecnie jest gwaltem na ergonomii ;) tylko powiekszenie i przesuniecie tego gownianego joysticka chocby o 1cm w lewo wybitnie zmniejszy bole kciuka 90% uzytkownikow tego sprzetu. za wyjatkiem moze rasy zoltej, Pigmejow i nastolatek ;) z calym szacunkiem dla wymienionych...
w takim rozwiazaniu jak obecnie ekranik jest wybitnie nieproporcjonalny a te przyciski nie pozostawiaja zludzen, ze nie maja byc zbyt czesto uzywane. de facto, tak faktycznie jest z punktu widzenia docelowej grupy odbiorcow
pozamiatal rynek?
body 800E*4,6 .... nadal ktos chce to kupic ....
800 Euro to cena sugerowana. rynkowa jest z reguly zauwazalnie nizsza.
przy czym, to trzeba odniesc do cen w Euro nie w zlotowkach. a obecnie
Canon ma korpusy w takich cenach
1000D - od 350 EUR
450D - od 480 EUR
50D - od 900 EUR
i jesli 500D sie wstrzeli w okolicach 700 EUR jako nowka (realnie) to sie sprzeda. a z czasem spadnie do 600 EUR
sRAW-ów rzeczywiście szkoda. Pewnie - jak pisze Akustyk - dla docelowej grupy użytkowników nie jest to "dilbrejker". Dodali za to Auto ISO?
No i ta amerykańska nazwa: T1i :wink:
z czasem to w czasie kryzysu nic nie wiadomo ... i z czasem to bedzie wybor mieszy 500d a 5d ;)Cytat:
i jesli 500D sie wstrzeli w okolicach 700 EUR jako nowka (realnie) to sie sprzeda. a z czasem spadnie do 600 EUR
Akustyk porównaj sobie tutaj, dużych różnic nie ma.
500D - http://www.dpreview.com/previews/canoneos500d/page2.asp
450D - http://www.dpreview.com/reviews/canoneos450d/page2.asp
img1508_rb - jeśli dobrze zaimplementowali auto-iso otwiera się nowy rozdział dla posiadaczy srebrzanek.
Naświetlone dobrze w M i .cr2 do 13x18cm powinno styknąć.
Czy ktoś - tak, z sentymentu - móglby wstrzelić tu jakieś 1000 px po dłuższym z 300D@1600
Faktem jest że tym modelem obecnie Canon "rzondzi" w amatorszczyźnie. Pikseli jest naj, filmiki są naj, bajerów multum. Przy tym mały lekki. Ciekawe, że znów (tak jak 450D) przesuwa się troszeczkę w górę oferty. Być może szykują się do jakiejś bardziej konkretnej zmiany w linii puszek xxD. Być może wzorem Sony chcą rozdrobnić modele amatorskie.
Canon jest udany, jakby nie mogli pokazać aparatu na PMA :)
PS. DPR też zaszalało z samplami. Robione kitem i żadnego ISO 1600/3200.
widać nie zdążyli.
i nie poszli śladem microsoftu - pokazac byle co, ale na czas i zeby bylo duzo szumu:)
Dobre, a jakby wziąć dwa, to już będzie prawie Artuditu ;)
A w trybie M nie powinno tak być niejako ex definitione?
PS
Czy ja wiem? Na targach miałby "swoje pięć minut" i mógłby zginąć wśród innych premier. Teraz - biorąc pod uwagę różne internetowe "viral marketingi" i fora - ma "swój tydzień" na całym świecie.
Mogę się mylić, ale formuła targów ma coraz mniejsze - bo lokalne - znaczenie.
Podobnie być może myślą w Apple - też zrezygnowali z corocznej imprezy w styczniu na rzecz ogólnoświatowych kampanii internetowych.
Na dpreview jest już "hands on": http://www.dpreview.com/previews/canoneos500d/
Cichy, uwierz mi, w 99% target 500D ponad taki zestaw nie wyjdzie, ewentualnie zanabedzie droga kupna badz spadku cos w desen 55-200 wzglednie 70-300.
i to co widzisz, w porownaniu z tym co pod wartoscia oczekiwana produkowac beda wlasciciele tego trabanata, to i tak jest World Press Foto i w ogole :mrgreen:
Tak jeszcze w kwestii tych megapikseli i że za dużo. Czy aby na pewno? Teraz większość nowych kompaktów ma 12 i na tym tle lustro, które ma ich 15 nie wypada jakoś nadzwyczaj imponująco. Ktoś wspomniał o 12 mpx w komórkach. Niestety takie cyferki mają to do siebie, że bardzo łatwo "sprzedają" produkt. I dopóki tak będzie dopóty prducenci będą pchać megapiksele niezależnie od głosów wąskiej grupki, która puka się po głowie.
BTW: takie wynaczanie sobie granic jak to zrobił ostatnio Olek to IMHO wielki błąd marketingowy. Przez większość postronnych obserwatorów było to przyjęte jako przyznanie się do własnej słabości, a nie głos rozsądku.
Co jak co, ale z ceną to przesadzili, szczególnie w UK :|
List price (US)
• Body only: $799
• Kit: $899 (with 18-55 mm IS lens)
List price (EU)
• Body only: €799
• Kit: €899 (with 18-55 mm IS lens)
• Kit: €1299 (with 18-200 mm IS lens)
List price (UK)
• Body only: £869.99
• Kit: €969.99 (with 18-55 mm IS lens)
• Kit: €1399.99 (with 18-200 mm IS lens)
no przesadzili, ale z drugiej strony popatrz na 50D:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/page2.asp
stoi jak byk 1300 EUR a w sklepach zaczelo sie gdzies od 1000-1100 EUR.
15 Mpx, fullHD, matryca z 50D, ISO 3200... No to teraz pewnie mój 400D ze wstydu przestanie robić dobre zdjęcia :P
300D - body/kit 899$/999$ 1099€/1199€
350D - body/kit 899$/999$ 899€/1099€
400D - body/kit 799$/899$ (w € na szybko nie znalazlem
450D - body/kit 799$/899$ 749€/849€
500D - body/kit 799$/899$ 799€/899€
Wiec startowe ceny chyba w pelni przewidywalne
Twój 400D nigdy nie robił dobrych zdjęć tam gdzie potrzeba było 3200/6400/12800 z kitem czy 17-85. O to mi chodzi. Dodatkowo możliwość nakręcenia filmiku 720p30 i mamy hicior bieda-reporterki na potrzeby www czy beznadziejnie (duży dot gain lepszy niż NoiseNinja) drukowanych gazet
W następnych edycjach rozszerzą o 25P (patrz nowe kamery hdv), 60/120/300 kl/s - roadmap na kolejne 10 lat gotowy ;)
A lag jaki był taki zostanie...
tylko patrzac na szumy 50D, ktore sa o wiele wieksze od 40D a nawet od 30D to 500D tez bedzie szumiec mocniej od 450D i 400D :)
najnowsze modele Canona sa krokiem do tyly jesli chodzi o poziom szumow - wczesniej ani razu tego nie bylo, i widac jak na dloni ze technologia nie nadarza za upakowaniem pikseli (marketingiem)
Te 15MP można by wybaczyć, gdyby miał ruchomy ekran. Ehhh, marzenia...
Plusem tego wszystkiego jest to, że jak sobie pomyślę o nowych lepszych aberracjach to opcja wymiany starej dobrej 400D nie kusi :)