wkrótce ma wejść na rynek (maj) najwyższy model NISSIN Speedlite Di866 Professional
to może być ciakawa propozycja... tylko nie wiem po co w lampie kolorowy LCD... no ale widać potrzeba rynku...
Wersja do druku
wkrótce ma wejść na rynek (maj) najwyższy model NISSIN Speedlite Di866 Professional
to może być ciakawa propozycja... tylko nie wiem po co w lampie kolorowy LCD... no ale widać potrzeba rynku...
wydzieliłem część postu Kolegi do osobnego wątku.
informacja o tej ciekawej lampie pojawiła się już na znanym portalu :-)
http://www.optyczne.pl/1696-nowo%C5%...fessional.html
kolorowy LCD może nie jest największą ciekawostka, ale już np. jego funkcjonalność wygląda interesująco: "wyświetlacz samoczynnie zachowujący pion bez względu na to czy kadrujemy w poziomie czy pionie."
przy obecnych, "kryzysowych" cenach to moze byc calkiem ciekawa alternatywa
Oferta wydaje się być atrakcyjna, tym bardziej że dystrybutor zapewnia o bardzo atrakcyjnej cenie. Miał ktoś doświadczenia z lampami tej marki ??
Wstępna cena na rynek UK jest określona na ok. 300 funciaków.
A toto też "kukułkę" posiada, tak jak nowy Metz.
Zobaczymy jaka cena finalnie się "urodzi".
na niemieckim rynku ta lampa kosztuje ok. 280 euro
http://photoscala.de/Artikel/Nissins...peedlite-Di866
a tu jest wątek o poprzednim modelu
http://canon-board.info/showthread.php?t=41842
podstawowe pytanie czy jest sens dać za taką lampkę ok 1200zl?
Panowie, a jak jest z odpalaniem tych Nissinów poprzez st-e2 jako slave? czy one wogole maja czujniki podczerwieni i dobrze wspolpracuja z tego typu transmiterami? czy jest jakas alternatywa dla lamp systemowych do wspolpracy z st-e2 (inne marki) ?
na pewno nissina 622 nie da się odpalić przez radiówkę
czyli zeby się nie pienić pozostaje kupno EXa? no trudno...
No właśnie jest w sprzedaży ten Nissin D866 w e-cyfrowe, zastanawiam się jak się ma do 580EXII i do Metza 58 AF-1 bo cena jest całkiem przyjemna (929 zł) jak na lampkę tej mocy.
Co o niej myślcie a może już ktoś ją nabył i przetestował, i byłby tak miły i podzielił się wrażeniami :)
Też jestem zainteresowany tą lampką - niestety zmartwił mnie dystrybutor. Premiera lampy została ustalona (po raz kolejny przesunięta) na 10 sierpnia i na razie tylko w wersji dla nikona :(
Ja też dołączam się do prośby, na cyfrowe.pl mają i na bagnet Canon też, wróć już zmienili na zapowiedź :( sądzę że lampa warta uwagi i duża konkurencja będzie z 580ex II i liczba przewodnia 60!
o tej lampie nawet nie ma infa na stronie Nissina, wiec jeszcze troszke bedzie trzeba chyba poczekac.
ciekawe jak bedzie wygladac wspolpraca przez IR z lampami Canona, jesli bedzie wspolpracowac to ta lampa faktycznie bedzie ciekawym wyborem
ale ten kolorowy wyswietlacz to porazka jednak, wyglada jak zabawka
w tej cenie jednak zawsze jest Sigma 530 Super, ktora dziala z lampami Canona bezprzewodowo i ma wbudowana fotocele, z tych dwoch wybral bym wlasnie jednak Sigme
a najlepiej kupic 550EX
Czy wie ktoś, kiedy będzie można kupić tą lampę? Postanowiłem, że osobiście ją przetestuję ale nie wiem gdzie ją mogę kupić, w tym celu już sprzedałem swoją 430 :)
Sprzedałem 430 dokładam 100 zł i mam Nissina myślę, że to niezła opcja.
zdaje mi się że widziałem ją w FJ za coś około 1000 zł, ale nie przyglądałem się czy do nikona i canona, czy tylko do nikona
tez widzialem, dla N :(
Fundusze już są, czekam tylko aż gdzieś się pojawi... a tu cisza :/
Niestety nie miałem czasu czekąć...kupiłem pewniaka ex580. Mimo to będę śledził opinie na tema di866
czy ktos juz moze kupil ta lamke? jesli tak, bardzo prosze o pierwsze wrazenia, na nissina juz mam ale zastanawiam sie czy lepiej nie pozbierac na metza 58, pozdro
Nie wiem jak się sprawuje Nissin, ale spośród producentów niezależnych to właśnie Metz cieszył się opinia producenta nr 1. Nie sądzę, aby to się zmieniło. Miałem w ręku Metz'a 58 i przyznam, że zrobił na mnie duże wrażenie. I przyznam, że jeśli bym dziś miał kupić jakiegoś flash'a, to wybrałbym właśnie Metz'a
Metz to świetna firma z tradycjami, zaprawdę powiadam - stoi równo z Canonem! :D
Metz... to Metz.
Nissin jest stosunkowo młody ze swoją ofertą ,
więc trudno tu coś wyrokować.
Jedno można powiedzieć - lampki ciekawe, zobaczymy jak wypadną w użytkowaniu.
Dobrze jest że rośnie ciekawa konkurencja.
Pozdrówka!
zdaje sobie sprawe ze metz jest dobry, ale o ile nissin wiele mu nie ustepuje to wole dolozyc te 5 stowek do jakiegos sloika, tak wiec wciaz czekam na opinie o nissinie, pozdrowki
kazdej firmie zdarzaja sie wpadki, wazne zeby rozwiazywali te problemy z korzyscia dla klienta (szybka i sprawna wymiana na nowa, moze z jakims gratisem:P). o ile wiem ta usterke metz usuna, ale moze sie myle?
na prawde nikt sie jeszcze nie skusil na ta lampke, bardzo mi zalezy na kilku informacjach, bo w tej mojej dziurze nie mam gdzie obejrzec wersji do canona, juz nie mowiac, ze nawet metza 58 u nas nie ma i ciezko mi podjac jakakolwiek decyzje. widzialem wersje do nikona i wyglada to bardzo obiecujaco, nienajgorsze materialy, czytelne menu (choc troszke wolne ale da rade z tym zyc) ale nie mialem okazji poblyskac a informacji w necie tez nie wystarczajaco
Ostatnio jak się kontaktowałem z dystrybutorem to się dowiedziałem, że wersji dla canona jeszcze nie ma? coś się zmieniło w tej materii?
chyba faktycznie sie pospieszylem, bo zobaczylem, ze w sklepach juz sa ceny, ale nie zwrocilem uwagi na dostepnosc a raczej jej brak :/ eeeech
Test Nissina 866 ukazał się właśnie w październikowym numerze Digital Foto Video. Nie jest to powalająco dokładny test, ale generalnie bardzo polecają. Ja mam hiperprostego 622 i choć to nie ta półka też polecam (proste porównanie z 430EX zamieściłem w "testach" na CB: http://canon-board.info/showthread.php?t=52529 )
czytalem ten test, nie zbyt sie do niego przylozyli, wciaz wiele niewiadomych
Już jest w sprzedaży dla Canona:
Nissin-Di866-PROFESSIONAL-Flash for Canon-5D-50D - HK
Przesyłka free - w cenie zakupu.
poczekam az bedzie w jakims polskim sklepie i na jakies pozadne testy, wczesniej mialem tylko doczynienia z unomatem 24 :) i jeden wieczor z canonem 420, tak wiec bedzie to moja pierwsza powazna lampa i nie chce wejsc w jakies bagno. chcialbym aby moj pierwszy raz byl wyjatkowy :P :):):)
Są już na stanie w normalnych sklepach, ale w UK :)
to moze zrobisz tescia :P
zamowilem metza, moja cierpliwosc osiagnela granice :). moze i drozszy o te 400zl ale przynajmniej bede mial sprawdzona lampe i bezstresowo bede sobie blyskal. pozdro
I chyba dobrze zrobileś, bo zaczynają się "klocki" z tym modelem - KLIK
Pozdrówka!
Cóż, każdy ma wpadki, ale z tego co wiem to już dawno wyeliminowany problem. Nissin na razie dużo nie wyprodukował. Ale fajnie że jest następny niezależny producent - im więcej takich, tym większe parcie na Canona, Nikona by obniżali ceny swoich produktów.
Taki, dajmy na to, Canon, też na początku spaprał AF w "jedynkach", a potem jeszce miał akcję serwisową bo 1D potrafił zalewać olejem elektronikę.
Mój Metz 58 AF-1 żadnych dolegliwości nie ma, a dodatkowy palnik sobie bardzo chwalę.
Szkoda że występują problemy z pracą jako slave, miałem zmiar zakupić dwie sztuki coby w plenerze ze statywów błyskać, chyba nie warto oszczędzać i trzeba kupić kolejne 580tki...
ufff
jak dobrze, ze nie czekalem na ta zabawke, metz 58 jest KOZAKIEM i nie zaluje zadnej zlotowki, kupilem go w ciemno, nigdy nie widzialem na zywo i milo mnie zaskoczyl.
Dzisaj widziałem ta lampę w Fotojockerze za 944 złote.
Nissin Di 866 (Canon)
pojawily sie w sieci lampy 866 do canona .
cena oscyluje kolo 900 zl wiec poziom 430 .
czy ktos moze ja kupil i jak sie sprawuje ??
czy to alternatywa dla drogiej 580 ??
to ciekawe ze wyszukiwarka nie znalazla
przepraszam za otwarcie :)
Ja mam Nissina Di622 (canon oczywiście) Jak dla mnie to bardzo dobra lampa. Sądzę, że najnowsza lampa ze stajnii Nissina mało czym różni się od 580 II.
czytam opinie nikonowcow i srednio pisza o niej a glownie o problemach w pracy bezprzewodowej
poki lampa jest na sankach jest ok ,im dalej od body tym gorzej
W kwestii tej lampy najbardziej mnie ciekawi powtarzalnosc blysku, szczegolnie przy odbijaniu.